Masquerade Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 said: Trabzon Tenis Dağcılık Kulübü TEDAK’a bağlı sporcular oldukları belirtilen dağcılar bu sabah iki grup halinde Gümüşhane’nin Torul ilçesi Zigana Dağı’ndaki Gümüşhane Valiliği’nin Kar Festivali kapsamında günübirlik bir tırmanış gerçekleştirdi. Ancak Kepenek zirvesi bölgesinde 1200 metre yükseklikte çığ düşmesi sonucu 17 kişilik dağcı grubu kar altında kaldı. Görgü tanıklarından bazıları çığın bir silah sesi sonrasında düştüğünü belirtiyor. Kurtalanlardan Rasim Keleş olayı şöyle anlattı. “Zigana dağına gidiyorduk. Kadırga bölgesinden geçiyorduk. 15-20 dakika yürümüştük, tek sıra halinde gidiyorduk. Yukarıdan çığ göründü. Kaçacak yerimiz yoktu. Kar geldi aldı bizi götürdü. Vadiye düştük. Sağ elim altta kalmıştı. Sol elimle karı kaldıramadım gücüm yetmedi. Yardım bekledim.” Saat 11.00 sıralarında çığ düşmesinin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları da akşam saatlerinde sona erdirildi. Jandarma ve sivil savunma ekiplerince, demir çubuklar ve küreklerle, çığın düşmesi sonucu karların biriktiği yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda yürütülen çalışmalarda, başkaca herhangi bir bulguya ulaşılamadı. Bölgeye gelerek yetkililerden bilgi alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Trabzon Valisi Nuri Okutan da çalışmaların tamamlanmasının ardından buradan ayrıldı. ntvmsnbc Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hardter Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 ALLAH Rahmet eylesin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 neysse... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 hata kendilerindeymiş.. o yüzden üzülmedim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Böyle ÖKÜZ bi yorum olabilir mi ya ? Şanssızlık tamamen. Çığ tehlikesinin olmadığı bir noktadaymışlar.Gününbirlik turmuş. Hobi için eğlence için çıkmışlar.Sadece bir kişinin 2yaşında bir kızı varmış. Bence bir baba hobi seçerken bekar hayatındaki gibi bir hobi seçmemeli.En azından düşünmeli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 hava tehlikeliymiş o gün geziler ertelenmiş diye izledim? sakat iş ya doğayla şakaya gelmez. cidden dikkat edilmeli. üzüldük ailecek misariflikteyken izledik haberi yazık o kadar kişi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 üzücü bir olay ama riskleri biliyorlardı, çığ tehlikesi yok denen yerde bile çığ düşebiliyor demek ki. zaten oldum olası böyle ani ölüm tehlikesinin yüksek olduğu sporlardan hazzetmemişimdir, ne işiniz var dağda, hem de karda kışta. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Allah rahmet eylesin. İşallah diğer dağcı toplulukları ders alıp benzer hataları yapmazlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apis Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Bazı yanlış anlamalar var olayla ilgili, bir takım düzeltmelerde bulunmak isterim; 1) Dağcılar genelde karlı parkurları gece geçerler. Öğle ve öğleden sonra saatlerde üstteki kar katmanları gevşerken alttaki katmanlar hala katıdır. Bu da çığ oluşumunda büyük bir etmendir. Dağcılar bu tip bölgelerin geçilmesinde gündüzleri kamp atarlar ve geceleri veya sabahın çok erken saatlerinde hareket ederler. Çığ bölgeleri yada çığ tehlikesi bulunan kısımlarda asla ve asla gruplar halinde geçilmez. Fakat burda söz konusu olan bir dağcılık değil, bir "dağ faaliyeti"dir (günübirlik bir yürüyüş). Şu an iddia edilenlerin aksine gerçekte rehberin, dağcıların, federasyonun yada valiliğin bir hatasının olup olmadığı ancak ayrıntılı kaza raporu federasyonca yayınlandıktan sonra bilinebilecektir. 2) Ama ne kadar deneyimli veya dikkatli olunursa olunsun, çığ tehlikelidir ve en beklenmedik yerde, beklenmedik bir anda meydana gelebilir. Bu konuda üzücü bir örnek Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlarımızdan birini geçmiş yıllarda Ağrıda bir çığ olayında kaybetmemizdir. 3) Dağcılık sanıldığının aksine o kadar tehlikeli bir spor dalı değildir. Orana vurulduğundan havuzda yüzmekten daha tehlikesizdir. Fakat tabii ki yüksek oranda dikkat ve önlem gerektirdiği doğrudur. Lütfen dağcılık konusunda daha fazla bilgi için benimde üyesi bulunduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Dağcılık Kulübü sayfasına yada federasyonumuzun sayfasına bir göz etın. Not: YTUDAK olarak internet sitemizin güncellemeleri konusunda 1-2 yıllık bir problemimiz var. Ne yazık ki tekrardan çalışmaya çok kısa bir süre önce başladık. Ama birkaç aya eski ve olması gereken haline kavuşacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xunn Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Llama said: hata kendilerindeymiş.. o yüzden üzülmedim Abi çok karizmasın, verebilir miyim sana ben? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar