Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Ser sala we pîroz be"

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Çok sevildi, çok beğenildi elbette bu TRT 6 olayı.
Ama benim hiç hoşuma gitmedi diyeceğim (özgürlükçü aydınlar karşı çıkacaktır ama...)
Birilerinin gözünü boyamak gibi geliyor bana

TRT 1, TRT 2 ve TRT 4'ün kalitesi yerlerde sürünüyordu son zamanlarda. Yıllar önceki kaliteli TRT'nin yerinde yeller esiyor. Paso sansürlenen filmler, programların alakasız anda kesilip yerine başka program konulması, sanat konusunda eskisinden az önem vermesi vs gibi konularda TRT büyük nefret kazanmıştır (benim de nefretimi kazandı).

Hani böyle çok "gelişmeci TRT" havası vermeye çalışıyor TRT 6 ile ama, ilk önce TRT kanallarını bir adam haline getirsinler de ondan sonra çıkıp "heyoo biz TRT 6 yapmaya geldik" felan desinler.
Bir de bu Kürtçe konusunda anlamadığım bir husus var, bu ülkede Arapça TRT, İngilizce TRT, Ermenice TRT, Yunanca TRT felan açtılar mı ve açacaklar mı da tutup Kürtçe TRT açıyorlar?
Bana göz boyama gibi geldi bu sebepten ötürü.
Bir de yoğun Türk nüfusuna sahip ülkelerde (örneğin Almanya) devlet televizyonunun Türkçe kanalı da var mı, onu merak ettim bak.

Bunun dışında bence TRT 6 (TRT Kürtçe) ülkede ayrımcılığın körüklenmesini sağlamayı amaçlayan bir kanal olacaktır. Bu ülkede kimsenin kökenine bakılmaz, sadece vatandaşlık belgene bakılır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı isen, Türk'sündür.
Bazıları bunu kasti olarak dejenere etmeye çalışıyor. Türk dediğin zaman sanki seni zoraki olarak "safkan Türkler" klasmanına sokmaya çalışıyorlarmış gibi davranıyorlar (bunu yapanların başında "aydınlar" geliyor). Ancak bu ülke kuruluşu itibariyle üniter bir devlettir ve kökenine veya göçmenliğine bakmadan herkesi eşit vatandaş sayar (Türkiye Cumhuriyeti için Türk terimi bu). Boşuna Mustafa Kemal Atatürk zamanında "Ne mutlu Türk'üm diyene" demedi. Aksi halde gidip "Ne mutlu Türk olana" felan derdi.
Ama işte bunu değiştirmek isteyenler var. Başta PKK bunu amaçlıyor. Bir de sevgili "aydın"larımız.
Diyorlar ki bu ülkede çoklu hukuk sistemi gelmeli, insanları kökenlerine göre ayırma sistemi gelmeli, federasyon sistemi gelmeli vs... Nedeni de "Demokratik" olmak. Ama bu "demokratik"lik hadisenin nedeni gerçekten "demokratik" olmak değil. Sadece ülke bölünsün, her toprağı başkası sahiplensin diye. Tek devletin bu kadar büyük alanı kontrol etmesini mantıksız buluyorlar.
Diyceksiniz bir TRT 6'dan ne olacak ki... Elbet bir tane TRT 6'dan birşey olmaz. Ancak Bu tip şeyler hep ayrımcılığı körükleyici şeylerdir, özellikle üstüste koyduğunuzda büyük bir hatayla karşılaşmış olursunuz.

Bunu geçersem Türkiye'deki herkesin Türkçe anadili öğrenmesi gerekiyor. Türkiye'de doğuyorsun, Türkiye Cumhuriyeti kimliği alıyorsun, Türkiye'nin olanaklarından yararlanıyorsun, ama bir Türkçe öğrenmiyorsun? Bu nasıl iştir? Eğitimsizlikten mi kaynaklanmaktadır? Eğer öyleyse neden devlet bu tip insanlara eğitim sunup Türkçe öğretmek yerine "pes ettim, ben beceremedim" diyerek onlara Kürtçe bir kanal sunmakta? Türkçe resmi dil iken, her çocuğun ilkokula gitmesi mecburi iken, kendi vatandaşlarına Türkçe öğretememek bir acizlik değil midir? Devlet teslim bayrağı mı çekmiştir?

O değil, yarın öbürgün İngiliz kökenli, Yunan kökenli, Ermeni kökenli, İran kökenli Türk vatandaşlar da "TRT bize de kanal açsın" derse açacaklar mı? Yoksa bu tip insanların da PKK gibi bir terör örgütü mü kurması gerekmektedir, "demokratik haklardan yararlanmak" için?
Bu insanlar Türkçe öğrenme yeteneğine sahipler de, Kürt kökenli kişiler nasıl böyle bir lüks hakka sahipler ki?

Ben de "Kürt" kökenli bir vatandaşım. Ben Türkçe öğrenebildim de, diğer "Kürt" kökenli vatandaşlar neden Türkçe öğrenemiyor?

Hani diyelim ki maksat bir bölgede bir dilin fazla konuşulmasıysa, Antakya'da da insanlar Suriyelilerle iletişimleri yüzünden Arapça konuşmaktalar. Kendi aralarında Arapça konuşuyorlar, Antakya dışından gelenlerle Türkçe. E o zaman "halk Arapça konuşuyor" diye bir de TRT Arapça açılsın? Geç bile kalındı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Çok sevildi, çok beğenildi elbette bu TRT 6 olayı.
Ama benim hiç hoşuma gitmedi diyeceğim (özgürlükçü aydınlar karşı çıkacaktır ama...)
Birilerinin gözünü boyamak gibi geliyor bana

TRT 1, TRT 2 ve TRT 4'ün kalitesi yerlerde sürünüyordu son zamanlarda. Yıllar önceki kaliteli TRT'nin yerinde yeller esiyor. Paso sansürlenen filmler, programların alakasız anda kesilip yerine başka program konulması, sanat konusunda eskisinden az önem vermesi vs gibi konularda TRT büyük nefret kazanmıştır (benim de nefretimi kazandı).

Hani böyle çok "gelişmeci TRT" havası vermeye çalışıyor TRT 6 ile ama, ilk önce TRT kanallarını bir adam haline getirsinler de ondan sonra çıkıp "heyoo biz TRT 6 yapmaya geldik" felan desinler.
Bir de bu Kürtçe konusunda anlamadığım bir husus var, bu ülkede Arapça TRT, İngilizce TRT, Ermenice TRT, Yunanca TRT felan açtılar mı ve açacaklar mı da tutup Kürtçe TRT açıyorlar?
Bana göz boyama gibi geldi bu sebepten ötürü.
Bir de yoğun Türk nüfusuna sahip ülkelerde (örneğin Almanya) devlet televizyonunun Türkçe kanalı da var mı, onu merak ettim bak.

Bunun dışında bence TRT 6 (TRT Kürtçe) ülkede ayrımcılığın körüklenmesini sağlamayı amaçlayan bir kanal olacaktır. Bu ülkede kimsenin kökenine bakılmaz, sadece vatandaşlık belgene bakılır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı isen, Türk'sündür.
Bazıları bunu kasti olarak dejenere etmeye çalışıyor. Türk dediğin zaman sanki seni zoraki olarak "safkan Türkler" klasmanına sokmaya çalışıyorlarmış gibi davranıyorlar (bunu yapanların başında "aydınlar" geliyor). Ancak bu ülke kuruluşu itibariyle üniter bir devlettir ve kökenine veya göçmenliğine bakmadan herkesi eşit vatandaş sayar (Türkiye Cumhuriyeti için Türk terimi bu). Boşuna Mustafa Kemal Atatürk zamanında "Ne mutlu Türk'üm diyene" demedi. Aksi halde gidip "Ne mutlu Türk olana" felan derdi.
Ama işte bunu değiştirmek isteyenler var. Başta PKK bunu amaçlıyor. Bir de sevgili "aydın"larımız.
Diyorlar ki bu ülkede çoklu hukuk sistemi gelmeli, insanları kökenlerine göre ayırma sistemi gelmeli, federasyon sistemi gelmeli vs... Nedeni de "Demokratik" olmak. Ama bu "demokratik"lik hadisenin nedeni gerçekten "demokratik" olmak değil. Sadece ülke bölünsün, her toprağı başkası sahiplensin diye. Tek devletin bu kadar büyük alanı kontrol etmesini mantıksız buluyorlar.
Diyceksiniz bir TRT 6'dan ne olacak ki... Elbet bir tane TRT 6'dan birşey olmaz. Ancak Bu tip şeyler hep ayrımcılığı körükleyici şeylerdir, özellikle üstüste koyduğunuzda büyük bir hatayla karşılaşmış olursunuz.

Bunu geçersem Türkiye'deki herkesin Türkçe anadili öğrenmesi gerekiyor. Türkiye'de doğuyorsun, Türkiye Cumhuriyeti kimliği alıyorsun, Türkiye'nin olanaklarından yararlanıyorsun, ama bir Türkçe öğrenmiyorsun? Bu nasıl iştir? Eğitimsizlikten mi kaynaklanmaktadır? Eğer öyleyse neden devlet bu tip insanlara eğitim sunup Türkçe öğretmek yerine "pes ettim, ben beceremedim" diyerek onlara Kürtçe bir kanal sunmakta? Türkçe resmi dil iken, her çocuğun ilkokula gitmesi mecburi iken, kendi vatandaşlarına Türkçe öğretememek bir acizlik değil midir? Devlet teslim bayrağı mı çekmiştir?

O değil, yarın öbürgün İngiliz kökenli, Yunan kökenli, Ermeni kökenli, İran kökenli Türk vatandaşlar da "TRT bize de kanal açsın" derse açacaklar mı? Yoksa bu tip insanların da PKK gibi bir terör örgütü mü kurması gerekmektedir, "demokratik haklardan yararlanmak" için?
Bu insanlar Türkçe öğrenme yeteneğine sahipler de, Kürt kökenli kişiler nasıl böyle bir lüks hakka sahipler ki?

Ben de "Kürt" kökenli bir vatandaşım. Ben Türkçe öğrenebildim de, diğer "Kürt" kökenli vatandaşlar neden Türkçe öğrenemiyor?

Hani diyelim ki maksat bir bölgede bir dilin fazla konuşulmasıysa, Antakya'da da insanlar Suriyelilerle iletişimleri yüzünden Arapça konuşmaktalar. Kendi aralarında Arapça konuşuyorlar, Antakya dışından gelenlerle Türkçe. E o zaman "halk Arapça konuşuyor" diye bir de TRT Arapça açılsın? Geç bile kalındı bence.

yazı uzun, okurken çok zorlandım.
Sosyal ağlarda paylaş

roket adam said:
Ayrıca bu hareketini de desteklemiyorum azınlık mensubu bir Türk vatandaşı olarak. Başbakanın lazca veya arnavutça da tebrik etmesi için illa silahlı harekete mi başvurmamız lazım acaba.

haha bak onu sir'e soracaksın. kimin silahlı hareketi meşru kimin değil, kimin öldürdüğü siviller cinayet kiminkisi özgürlük savaşı dünya standartlarını en iyi o biliyor.

aydın(cık)lardan standartları öğrenmeden girişmeyin bu işlere desteksiz kalırsınız mazallah.
Sosyal ağlarda paylaş

televizyonunu actıgında kendi dilini duymak isteyen adam devletin el atmasını beklememeli, beklemiyor da zaten. ermeni ermenice yahudi de ibranice kanal açabilmeli.
biseylerin baslangıcı olacaksa da kurtler icin olmadıgı kanısındayım cunku gec kalınmıs bi adım oldugunu soyluyorlar, biliyoruz. once dusunce, ki muglak gozukur neden yapıldıgı, sonra icraat, ama destekli oturmus olsun ki bastaki dusunce bulanık kalmasın. yoksa devlet kontrolunde kısıtlı butceyle neredeyse zararına yapılan trt yayınları kimse icin bisey ifade etmiyor, anca anten olmadıgında tvye tornavida sıkıstırınca izliyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1, siyasi geçmişten bağımsız olarak, bu ülkenin başbakanının kürtçe kanala çıkıp kürtçe yılbaşı tebriği yapması bence cesaret işidir ve önemlidir.

gelelim diğer arkadaşlara, sizce bu trt6 kurulurken neler gözetildi, kimlerle konuşuldu? kimlere teklif gönderildi? herhangi bi fikriniz var mı?

bu öyle bikaç türkün jest olsun diye yaptığı bişey değil, gerçekten kürtler arasında söz sahibi insanlara danışılarak, kürtler tarafından sevilen ve dinlenen insanlarla bir dayanışma içinde kuruluyo bu kanal. o yüzden öyle dediğiniz gibi kürt milliyetçilerinin elinde malzeme olmayacak, aksine kürt halkında devlete karşı bi sempati oluşmasına önayak olacaktır bence. elbette eksikleri olacaktır. ama "niyet" bu noktada çok önemli.

bu arada şarkı-türkü deyip de geçmeyin, bu ülkede kürtçe şarkı söylemek daha düne kadar çok büyük meseleydi. ahmet kayanın başına gelenleri hatırlarsınız..o yüzden bunun artık devlet eliyle aşılmış olması çok önemli bir gelişmedir kürt halkı için. kürtçe şarkı ve türküler o kimliğin devamlılığı için çok önemlidir, tanıdığınız kürt arkadaşlarınıza sorun isterseniz.

gelelim "diğer dillerde neden olmuyo" meselesine, talep varsa neden olmasın? kürtler senelerdir "anadilde eğitim ve yayın hakkı" diye bi taraflarını yırtıyo, lazlarda, araplarda veya arnavutlarda böyle bir girişim var mı? varsa bilelim, destekleyelim.

ayriyeten bu ülkede kürtler "azınlık" değiller,
bu ülkede "azınlık" statüsünde olanlar gayrimüslimlerdir..en başta yapılan hesap, kürtlüğün, islamın da etkisiyle türklük içinde eritilip asimile edilmesiydi. lazlarda, çerkeslerde bu başarıldı, dikkat ederseniz onlardan da "azınlık" diye bahsedilmez, türk diye bahsedilir. ama kürtlerde olmadı bu. kürt kimliği daha 60larda "oturmuştu". inkar sürdükçe, baskı arttıkça kürtlerde milliyetçilik de arttı. 80 darbesi sonrasında da patladı. 80 öncesi bi kürtçe kanal açılmış olsaydı örneğin, kürt sorunu bu raddeye gelmezdi bile.

bone, bir kez daha mantığına hayran kaldım. hangi aydın "kökenlerine göre ayırma sistemi gelsin" demiş olabilir allasen?
Sosyal ağlarda paylaş

vay be, bundan 15 yıl önce böyle birşey olacağını söyleseler, hayatta inanmazdım.

sir'ün dediği gibi çok önemli bir adım atılıyor. 90'larda doğan arkadaşlar hatırlamayabilir ama bu ülkede kürt sözcüğünü söylemek tabuydu bir zamanlar, kürtçe konuşmayı, şarkı söylemeyi bir yana bırakın.

ha ayrıca o oylar akp'ye gitmeyecek de kime gidecek peki? dtp'ye. siz onu da beğenmeyeceksiniz elbette, o nedenle akp'ye gitmesi halk içinde kenetlenmeyi teşvik edecek bir partiye gitmesi daha olumlu herkes açısından.
Sosyal ağlarda paylaş

Tüm görüşleri geçtim ama niye Ermeniler'e Laz lara ona buna kanal açılmıyor görüşüyle gelmeyin. Adamlar 100.000 kişi değil 1 milyon kişi değil 10-15 milyon kişi. Bir çok ülke nufüsündan daha kalabalik bir etnik kökenden bahsediyoruz. Eğer 2. bir dilde kanal açılacaksa tabiki bu ilk olarak Kürtçe olmalıdır. Ayrıca radyolara bakarsanız Lazca ve Ermenice yayin yapan bir sürü radyo mevcüt daha Kürtçe ye rastlamadim.

Ha bunun dışında provakasyon, bölücülük gibi argümanlara birşey demiyorum haklı olabilirsiniz.
Benim tek söylemek istediğim "Niye başka etnik kökenli insanlar varken Kürtçe?" sorusuna yönelikti.
Sosyal ağlarda paylaş

çerkez ve lazlar çatır çatır dillerini konuşuyorlar kendi aralarında. kültürleri de gayet canlıdır, tanıdıklarınız varsa rahatlıkla görebilirsiniz.

bu bakımdam asimile edildiler kolayca sözüne katılmam mümkün değil.

asimilasyon, bulgaristan'da ölü adamın mezar taşındaki ismini bile değiştirmek gibi böyle puşt gibi ibne gibi adamların yapacağı bir iştir.
Sosyal ağlarda paylaş

huun demek istediğim dilleri unutturuldu, kültürleri baskı altında tutuldu değil. lazlar ve çerkesler, "türk" kimliğini kabul ettiler, zaten onlara kürtlere uygulanan baskıyı uygulamak gerekmedi. bugün en "sağlam" milliyetçilerin karadenizden çıkması bir tesadüf mü =)
Sosyal ağlarda paylaş

karadenizliden zarar gelmez bu ülkeye. bir dönem çok sevgili alman vakıfları lazları kaşımak için bavullarla abuk sabuk kitaplar getiriyorlardı. laz milleti öyle, laz milleti şöyle diye kaçak okullar falan finanse edilmişti de sonradan bu işlerin arkasındaki lavuk sınırdışı edilmişti. unuttum adamın ismini ya, almanya'dan emekli bir öğretmen kendini böyle boş beleş sevdaların peşine takıp, ağır örgütlenmelerin altından kalkmaya çalışmıştı.

havasından mıdır, suyundan mı bilinmez; yiğidin harman olduğu toprakların kıyılarına vurur deli bir deniz... karadeniz!

karadeniz milliyetçiliğini başlatmış bulunuyorum şu an forumda, itiraz edenleri ev üretimi tabancalarla vuracaz heheh
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
huun demek istediğim dilleri unutturuldu, kültürleri baskı altında tutuldu değil.

bir ilke imza atıp kendimi quoteluyorum, roket adam iyice okusun istiyorum.

senin de etnik kökenin inkar edilse, sen de siyasetini yaparsın snefru. "türklük", aynı zamanda bir etnik kökene işaret etmez mi? mesela buradaki devletin adı kürdiye cumhuriyeti, ve her KC vatandaşının da kürt sayılması hoşuna gider miydi? madem "kapsayıcı" bi milliyetçilikten yanasınız, bu milliyetçiliğinin adı sizin etnik kökeninize tekabül etmeseydi napardınız, onu soruyorum..hiçbişey farkettirmemesi lazım sizin görüşünüze göre.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
ayriyeten bu ülkede kürtler "azınlık" değiller,
bu ülkede "azınlık" statüsünde olanlar gayrimüslimlerdir..en başta yapılan hesap, kürtlüğün, islamın da etkisiyle türklük içinde eritilip asimile edilmesiydi.

aaa niye öyle diyorsun? azınlıklar da bu ülkenin bir parçası. kürtlerin adının listede yazılı olmaması onları yok saydırmamalı.

1000 yıllık kardeşini bu kadar hınçla öldürebileni canı pahasına savunan bir kitle zaten azınlıktan fazlası olabilemez ki. olabiliyor olsaydı olurdu şimdiye.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu adamlar zamanında bizimle beraber bu ülke için savaşmışlar, ne bileyim araplar gibi arkadan bıçaklayıp kendi ülkelerini kurabilirlerdi o zaman ama şimdi durum böyle. Bu duruma gelinmesinde yabancı ülkelerin kışkırtmasının yanı sıra, bizim ülke olarak da yaptığımız bazı yanlışlar sebebiyet vermiş olabilir. Yine de bu yanlışlar onlara yasadışı silahlı örgüt kurma hakkını vermez, en azından şimdi isteklerini medeni bir şekilde dile getirirlerse inanıyorum ki bir orta yol bulunabilir.
Bu örgüte katılan bazı insanlar zorla ailelerinden alınıyor, ya da beyinleri yıkanıyor. Bunun sebebi de basta egitim olmak üzere dogudaki imkanların kısıtlı olması, bu kısıtlamalar suregelen hukumetlerin doguyu unutmasının yanısıra, buradaki insanların da pek çaba gostermemesi de pek tabi bir etken olabilir. Şartlar daha iyi hale getirilebilirse, bu yasadısı orgute katılım azalabilir, ancak sartların daha iyi hale gelmesindeki onemli engellerden biri de bu orgutun varlıgı ve orada yaptıkları oldugu icin burada karsımıza bir kısır dongu cıkıyor.
Tabi tekrar soylemekte fayda var bunların hicbirisi de silahlı yasadısı bir orgute katılıp kendi ulkesine karsı silah kusanmanın sebebi degil.
Sosyal ağlarda paylaş

ardelen said:
ve bir konu daha once kim vurduya gider

aman yaw neyini tartışacan işte. tartışılası bişi yok ki.

Dennis said:
Bu adamlar zamanında bizimle beraber bu ülke için savaşmışlar, ne bileyim araplar gibi arkadan bıçaklayıp kendi ülkelerini kurabilirlerdi o zaman ama şimdi durum böyle.

cumhuriyet kurulduktan sora yaptılar galiba o işi de, kısa sürdü.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yerleşme sürecinin çok hızlı geliştiğini söylemek mümkün.
Nedir bu yerleşme süreci?
Kürtçe yayın, kürtçe kitap, kürtçe şarkılar - konserler...
Tüm bunların biraz hızlı işlediğini düşünüyorum.
Neydiniz, ne oldunuz gibi sorular aklımı kemirmiyor değil. İnsanlara bu kadar tölerans tanımak, "Kürt Sorunu" diye bir sorundan bahsetmek ve bu sözde sorunun çözümüne gitmek için bir takım töleranslar vermek geri dönüşü olmayan hatalara sebep olacaktır.

İsteklerin sonu gelmeyecek kanaatindeyim.
Kanal, radyo, film ... ve artarak giden istekler yığını.

Ülkemizde farklı dil konuşan, farklı ırka mensup ve bünyesinde terörist barındıran her ırka kanal açıp onların dilinde mesaj mı vereceğiz?

Son aylarda yakalanan laz teröristler vardı.
Lazca konuşuluyor.
Sayıları da oldukça fazla.

Eee?

Yanlış politikayı bir yere kadar anlarım.
Ama Türkiye Cumhuriyeti'ne tehdit oluşturacak olayların desteklenmesine karşıyım.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
çerkez ve lazlar çatır çatır dillerini konuşuyorlar kendi aralarında. kültürleri de gayet canlıdır, tanıdıklarınız varsa rahatlıkla görebilirsiniz.

bu bakımdam asimile edildiler kolayca sözüne katılmam mümkün değil.

hocam bu konuda katılamayacağım sana. kaç tane çerkez arkadaşım var,çerkezlik hakkında en ufak birşey bilmiyorlar, geçtim dillerini.

edit: lazları pek bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ardelen said:
koca bir eee? de benden sana o zaman.

surecin hızlı isledigini dusunmenden konuyla ilgili hemen hiç bir bilgin olmadıgını anlıyorum, ama bu açık memleketin sahibi gibi volta atmakla kapanmıyor ne yazık ki.

Yazdığım mesajda bilgi vermediğim için konu ile ilgili bir bilgi birikimim olmasına gerek yok.
Kaldı ki konu hakkında yetecek kadar bilgim var.
"Açık" diye bir kavramdan bahsetmişsin. Tıpkı "Kürt Sorunu" gibi bir söylem bu.
Volta atmakla kapanmaz gibi bir argo deyim, konu hakkında ne kadar bilgili olduğunu gösteriyor.

Tutup "Eee" kısmına takılman ve sürecin yavaş işlediğine dair ayar vermen komik düşmüş.

Daha engin fikirlere sahip olduğun bir konuda tartışalım.
"Kuştan borç beyin almak" diye bir tabir vardır senin "açık" diye nitelendirdiğin topraklarda ;)

BB.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...