Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turkcell'in Atatürk korkusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
anlaşılan hürriyet "tetikçi gazetecilik"te yine çığır açmış, tebrik ediyoruz, başarılarının devamını diliyoruz. "vatandaş"taki paranoyayı iyi kullanıyolar doğrusu, manipülasyon yeteneklerine diyecek yok.
Mesaj tarihi:
"filmin beklentimiz yönünde Atatürk’ün liderliğini, dehasını ve kahramanlığını dünyaya tanıtmaktan çok, Atatürk’ün özel hayatına odaklanan bir film olduğunu görünce projede yer almayı tercih etmedik."

bunun turkcesi;

Ataturk un ozel hayatini begenmiyoruz.

Kisacasi Atuturk'u ozel hayati, firmamiz icin uygun degildir demeye getirmi$. Cok mu gocundular acaba?

Icınde Turk gecen her bi ske sponsor olmayi biliyorlar, her turk gencinin izlemesi gereken bu belgeselden korkup uzakla$iyorlar. Yaptiklari aciklama bir özürdür, yalanlama degil. Ancak ozurleri kabahatinden buyuk.

Aydin Dogan $ut cekmekle kalmadi, 90'a asti boylece.
Mesaj tarihi:
Can Dündar, Kanal D Ana haber bülteninde Mehmet Ali Birand'ın sorusu üzerine bu konuya açıklık getirdi. Turcell'in son anda ani bir karar vererek sponsorluktan çekildiğini ve biraz zor durumda bırakıldığını söyledi. Turkcell'in bunu yapmasındaki sebebin ağırlıklı olarak filmin kemalistler tarafından olası tepki görmesi halinde firmanın prestijine zarar vereceği düşüncesi olduğunu söyledi. Devam eden açıklamalarında bu ifadesini o kadar da samimi bir şekilde dile getirmediğini düşünmeye başladım fakat o esnada telefonla konuştuğum için tam detayları duyamadım. Ana hatları anladığım kadarıyla böyle. Röportajı tamamen izleyen biri daha net bilgi verebilir sanırım.
Mesaj tarihi:
Doğan Medyayı, geliştirdikleri dünyanın ilk ve tek, 2 ayrı alakasız hedefi aynı anda vuran sniper silahı için tebrik ediyorum.

Türkcell in açıklamasındanda Atatürk'ün özel yaşamını desteklemediğini çıkaranlarada allah akıl fikir versin ne diyim.

Türkcell şarapçıymış. Atatürk leblebi rakı kombosunu sevdiği ve bize sevdirdiği için hep kin güdüyormuş Karamehmet.
Mesaj tarihi:
Can Dündar'ın açıklamalarına ve Turkcell'in açıklamalarına baktığımızda ortada Atatürk' e karşı olmayla ilgili bir durum yok. Hatta Turkcell'in kemalist çizgideki insanlara daha önem verdiğide söylenebilir. Bu doğrultuda Aydın Doğan defanstan topu çıkarıyım derken rövaşatayla kendi kalesine gol atan insan konumuna düşmüş oluyor.
Mesaj tarihi:
İster sponsor olur ister olmaz parayı nereye yatıracağından bize ne belki girmek istemiyor işe. Konu Atatürk olunca çok ayıp birşey yapılmış oluyor.

Ayrıca 'Atatürk' nedeniyle sponsor olmayacak olsalar filmi dahi izlemezlerdi yani girişimde bulunmazlardı. Demek ki filmden tatmin olmamışlar. Bunun sonucunda da değiştiricem x operatörüne geçicem falan demek gereksiz bana göre.
Mesaj tarihi:
Baggio said:
mani said:
defanstan topu çıkarıyım derken rövaşatayla kendi kalesine gol atan insan konumuna düşmüş oluyor.

Takoz Recep?

Takoz Aydın
Mesaj tarihi:
"Bizim Turkcell olarak toplumun her kesiminden müşterimiz var. Böyle bir filme sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karşımıza alma riskini üstlenemeyiz"

e oha
Mesaj tarihi:
sir said:
anlaşılan hürriyet "tetikçi gazetecilik"te yine çığır açmış, tebrik ediyoruz, başarılarının devamını diliyoruz. "vatandaş"taki paranoyayı iyi kullanıyolar doğrusu, manipülasyon yeteneklerine diyecek yok.

Doğan medya tetikçi gazetecilikte liderliği kaptıralı çok oldu.
Mesaj tarihi:
Aranızda filmi izleyen yok galiba?

Adamlar Atatürkü alkolik, siigara bağımlısı, ve kadınlar yönünden beceriksiz, aynı zamanda da kürtlere özerklik vermeyi düşünen biri g,ibi göstermişler. İyiki sponsor olmamışlar. Bende olmazdım. Bilmeden,izlemeden direk yazmayın lütfen!
Mesaj tarihi:
hatta;

Zorunlu bir açıklama

“Mustafa” dün vizyona girdi. Ama gün boyu bunun keyfini sürmek yerine “filmin sponsoru”na dair sorularla uğraşmak zorunda kaldım.
İş dallanıp budaklanınca “En iyisi her şeyi bütün açıklığıyla anlatmak” diye düşünerek bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Kişisel bir mevzu gibi görünürse kusura bakmayın.

Son dakikada...
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’le bir uçak yolculuğu sırasında tesadüfen tanışmıştım. Belgesellerimi ilgiyle izlediğini söylemişti.
“Mustafa” henüz tamamlanmadan filme bir sponsor arayışı gündeme gelince kendisine bu konuyla ilgilenip ilgilenmeyeceğini sordum. Atatürk’e olan büyük saygı ve hayranlığından söz edip derhal kabul etti.
Turkcell yetkilileri de projenin heyecanı içine girdiler.
Şirketin logosuyla afişler basıldı; fragmanlar sinemalara dağıtıldı. Savarona’da yapılacak bir basın toplantısıyla projenin duyurulması kararlaştırıldı.
O ana kadar ilişkiler karşılıklı güven esasına dayalı gittiği için henüz ne bir sözleşme imzalamıştık, ne bir kuruşluk destek almıştık.
Basın toplantısına birkaç gün kala, Turkcell filmin içeriğiyle ilgili bilgi istedi.
Hemen bir toplantı yaptık. Onlara filmi anlattım. Hatta bitmemiş filmin hazır olan sahnelerinden birkaç örnek gösterdim.
Ve filmde verdiğimiz bazı bilgilerin onları yadırgattığını fark ettim.
Film, Atatürk’ün imza attığı büyük devrimi belgelemekle birlikte özel hayatına da giriyor, sofrasından, yalnızlığından dem vuruyor, dinin toplumsal hayattan tasfiye edilmesi gereğine ilişkin radikal görüşlerine yer veriyordu.

Uzun tartışmalar
“Acaba bunlardan bahsetmek zorunlu muydu?”
Bu soru ile yıllardır o kadar çok karşılaşmıştım ki...
Bir lider portresinde onun hayatının bütün unsurlarının yer alması gerektiğini anlattım uzun uzun... Konu Atatürk olunca daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini anladığımı, ama anlatılanlarda Atatürk adına gocunulacak bir şey olmadığını, tersine onun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını söyledim.
Turkcell ise oradaki mesajların yanlış anlaşılmasından, Atatürk üzerine bir spekülasyon açılmasından endişeleniyordu. Bu tartışmaların Atatürk’e szarar vermesinden, inanç sahibi insanları rencide edebilecek yanlış anlamalara yol açmasından kuşkulanıyorlardı.
Aynı kaygıları benim de taşıdığımı, böyle olmasın diye de azami dikkati gösterdiğimi, ele aldığım her konuyu belgelendirdiğimi anlattım.
7 saatlik bir toplantı sonunda hem Atatürk’e asla zarar vermemek, hem de onu gizlememek esasında anlaştık.

“Biz vazgeçtik”
Ancak ertesi günkü (daha geniş katılımlı ve daha uzun) toplantıda konu biraz daha derinleşti. Çıkacak filmin, Turkcell’in beklentileriyle tam çakışmayacağı gibi bir izlenim oluştu.
Ertesi gün de (basın toplantısına 24 saat kala) Turkcell’den (hem de bana da değil, büroma) “Biz vazgeçtik” notu iletildi.
Elbette haklarıydı. Ama afişler asılmış, fragmanlar sinemalarda dönmeye başlamış, basın toplantısı için bütün gazetelere davetiyeler gitmişti.
Afişleri asmadan güven esası içinde (biraz da acemilikten) bir sözleşme de yapmadığımızdan zor durumda kalmıştık.
“Sağlık olsun”dan başka diyecek bir şey yoktu.
Öyle dedik; geçtik.
Basın toplantısını iptal ettik. Afişleri, fragmanları tek tek sinemalardan toplattık.
Turkcell bir süre sonra “Afiş ve fragmanlar yüzünden üstlendiğiniz zararı biz karşılamak isteriz” dedi.
Üstlendiler. Konu kapandı.
Sabancı
Yapımcımız NTV’nin desteğiyle filmi bitirdik.
Artık bir projeden değil, bitmiş bir eserden söz ediyorduk ve yapmaya çalıştığımız şeyi anlatmam gerekmiyordu; göstermem yeterliydi.
Filmden Güler Sabancı’ya söz ettim. Hemen ilgilendi. “Mustafa”yı ilk kez Sabancı grubunun yetkilileri izledi. Beğendiler.
Ve birkaç gün içinde “Biz varız” dediler.
Böylece film, Sabancı’nın sponsorluğunda vizyona girdi.

Film ayrı, kahramanı ayrı
Bütün bunlarla sizi meşgul etmemin amacı, hem “Mustafa”yı bu tartışmaların, hem kendimi mesnetsiz iddiaların dışında tutmaktı.
Son söz olarak şunu yazmak isterim:
Bir filme verilen desteğin filmin kahramanına verilmiş sayılması kadar, verilmeyen desteğin ona karşı tavır olarak algılanması da hata olur.
Atatürk’ü başka bir filmin kahramanıyla ya da bir reklam karakteriyle kıyaslamak da ona zarar verir.
Atatürk’ü yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla, söyledikleriyle tartışalım, ama lütfen onu bu polemiklerin dışında tutmaya özen gösterelim.
Mesaj tarihi:
Ataturk'un her gece 1 $i$e devirdigi ve gunde en az 1 paket sigara ictigi biliniyor. Bariz bir bicimde Ataturk neyse onu gostermi$ler.

Tarti$mali olan tek $ey Ataturk'un son yillarda yalnizla$tigi ve yalniz öldügü. Anlatilanlar dogru veya dogruya yakin.

Eger liderinizin özel hayatini begenmiyorsaniz bu sizin du$uncenizdir. Ama "bazilari" nin begenmemesi durumunda, kaybedecegi mu$teri sayisini Turkcell'den daha iyi hesaplayan yoktur herhalde. Nitekim Sabanci, Ataturk Burjuvazisinin cocugu olarak seve seve projenin uzerine atlayip, halkin gozunde "firma degerini" bir kere daha yukseltmi$tir.

I$bu "bazilari" nin hangi kesim oldugu tarti$maliydi, Turkcell yanitinda bilhassa bu konuya aciklik getirmedi. Ama herhangi kalburüstü bir insanin sınırlarını zorlayacak kadar zor bir tahmin olmasa gerek diye du$unuyorum.

Turkcell iyidir, guzeldir ayri bir konu. $imdiye kadar yaptiklari da cok iyi. Ama bu tarihi hata, milyonlarca ki$inin Turkcell'den nefret etmesine neden olacaktir. Dolayisiyle, Aydin Dogan oyle guzel bir gol atmi$tir ki, kendi reklam gocuntusunu da a$an bu olayin, cok ciddi sonuclari olacagi kesindir.

Iddia atildigi gun tuylerim diken diken olmu$tu zaten, ama yalanlama gelmesini ve dava acilmasini bekledim. Ama malesef ki, yalanlama degil bariz iddiayi dogrularcasina bir yanit geldi. Cok aci.

Sonuc olarak; Ataturk ile ilgili nasil bir film yapildiginin önemi yok, icinde "Ataturk" öznesinin olmasi, o filmin ulusalla$acaginin gostergesidir. Hiçbir firmayi ya da ki$iyi filme sponsor olmadigi için suclayamayiz. Ancak bu durumda bir ikiyuzluluk yapildigi apacik ortadadir ve Turk halki gereken tepkiyi 9 kasimda gosterecektir.
Mesaj tarihi:
turkcell'in atatürk korkusundan çok atatürkçü korkusuymuş bu can dündar'ın bugünkü yazısından, kürt meselesi yorumundan ve deniz baykal'ın beğenmemesinden anlıyoruz bunu.
Mesaj tarihi:
Delinin teki kuyuya taş atmış , haydi hoppa tüm paticik kuyuya cumburlop.

Çok seviyorum bu tarz başlıkları , full gaz full hölölö hölö :).

Aydın Doğan elindeki medya gücünü iş dünyasındaki rakiplerine karşı herzaman böyle sinsice kullanmıştır kullanacaktır da. Hadi gaza devam.
  • Yeni Oluştur...