Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Engel(siz)li lerle ilgili yardım...

calimero

Öne çıkan mesajlar

selam arkadaşlar. bu sosyalist parti girişiminde bulunan bir arkadaşımla konuşurken (edik)*tüzükte* özürlüler ile ilgili bir bölüm olup olmadığını sordum, o da tam bilmediğini ama yoksa da benim yapabileceğimi söyledi (üstüme yıktı şerrefsiz:)). hassas olduğum bir konudur ben de kabul ettim eğer elinizde bu konuda daha önceden yaptığınız araştırmalar varsa kaynak da belirterek verebilriseniz çok mutlu olurum. ayrıca yurt dışındaki beğendiğiniz uygulamaları da yazabilirsiniz.

sevgilerle efenim.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:
Engelli asansörlerini kullananlara (alt üst geçit, metro) dayasınlar cezayı, acımasınlar

Park yeri tamam da şunu anlayamıyorum. O asansörlerin önünde 3 sıra engelli dolmuyor. Orada bulunan engellilerin kullanımı kısıtlanmadığı sürece -hiç yoksa mesela- engeli olmayan insanların 10 saniyeliğine asansörü kullanmalarının nesi yanlış? Eleştirmek için sormuyorum yanlış anlaşılmasın, hiç PSN Lift kullanmadım, özel bişeyi mi var da engeli olmayan insanların kullanmasının ceza gerektirdiğini düşünüyorsun?
Sosyal ağlarda paylaş

çok teşekkürler arkadaşlar tavsiyeleriniz için. bu şekilde tavsiyeler de devam etsin tabi fakat daha spesifik bilgiler aslında benim istediğim. misal amerika' nın bık bık eyaletinde eğilip bükülüp kapı yerihnden rampa çıkan otobüsler var, isveç de hede hödö var gibisinden. ayrıca ülkemizdeki engelli sayısı olsun, bunların eğitim masrafları olsun (istatistiksel) falan olursa daha bi büber olur.

sevgiler saygılar...
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:
Engelli asansörlerini kullananlara (alt üst geçit, metro) dayasınlar cezayı, acımasınlar

engelli asansörlerinin kullanımına ceza konulması engellilere herhangi bir yararı dokunacak mı?

bunun yaşlısı var, hastası var. hiç engellinin binmediği bir anda bu yaşlı adam kullandı diye ceza mı verilcek yani?
tekrar olarak bunun engellilere herhangi bir yararı olacak mı?

ben sokakta yürürken kendimi engellilerin yerine koyuyorum.
sonra da çok üzülüyorum. Allah kimseyi engelli konumuna getirmesin. Çünkü ciddi anlamda problem ülkesi burası.

Normal bir insanın bile dolaşması çok zor olan şehirlerde, engellilerin yaşaması mucize gibi bişi.

Örneğin kavşaklarda karşıdan karşıya geçeceksin. Normalde geçilmesi yürüyerek 35 saniye süren yaya geçidinde, yayalara yanan yeşil ışık 20 saniye sürüyor. Bizim Türk şöförleri çok zeki ya. kendilerine kırmızı ışık yandıktan 5 saniye sonra geçmeye devam ediyorlar. Kırmızı ışık sönmeden de 5 saniye önce hareket etmeye başlıyorlar. Ha bir de yaya geçidinin üstünde duran ve kendilerini kurnaz zanneden kişileri saymıyorum bile.
Oldu mu sana 10 saniye? 10 saniyede koşa koşa geçmek zorunda kalıyorsun 35 saniyelik yeri.
Maratoncu olana çok bile...

Ha bir de trafik kitaplarında yer almayan "sağa dönüş serbestliği kuralı"nı icat ettik biz. Sana yeşil yanıyor, arabalara kırmızı yanıyor. Ama özellikle otobüs şöförleri, taksiler, dolmuşlar, kendilerine kırmızı yanmasına rağmen "sağa dönüş"lerde ışığı takmıyor, serbest bir şekilde dönüyor gidiyor. İyi güzel aferin çok zeki bu arkadaşlarımız da, yayalar geçemiyor ki karşıdan karşıya...

Ama bu tabloya körler ve tekerlekli sandalyedekiler açısından bakınca insan utanıyor ve üzülüyor.

Işıksız yaya geçitlerinden geçerken, öncelik yayaların olması lazım. Arabaların yaya geçidi önünde durması lazım. Tersine yaya geçidinden geçerken arabalar üstüne üstüne sürüyor.

Ne yazık ki bizim çocuklar saygı ve kültürle değil, kurnazlık ve işbitiricikle yetişiyor. Bunun sonucu bu çocuklar büyünce gerizekalı redneck vari insanlara dönüşüyor. Böyle kişilerin olduğu memlekette, kurallar adam gibi olmadığı için de çoğu şey yayaların aleyhine oluyor.
Yaya trafiğine adam gibi bir çözüm getirilmediği sürece de, engelliler trafikte tek başına rahat bir şekilde dolaşamıyacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Size Kanada'daki engellilerin hayatindan bahsedeyim.

-Butun sosyal aktivitelere katiliyorlar. Gece kuluplerine gidiyorlar ve surekli gulumsuyorlar.

-Onlara ozel otobusler var bayagi, ve genel olarak otobuslerde de yukseklik ayari var onlar rahat binsinler diye.

- Otobuslerin on tarafinda koltuklar kalkip indirilebiliyor onlara kolaylik saglamak amaciyla ve birisi bindiginde hemen bosaltiliyor.

- Kaldirimlar gayet genis ve rahatlikla kullanabiliyorlar.

Belki bu biraz fikir verir projen konusunda.
Sosyal ağlarda paylaş

yani ne derece yardımı dokunur bilmiyorum ama sadece gördüğümü aktarıyorum, bi ilham verebilir umarım.

venedikte bi uygulama var, üstünde yaya geçidi olan kanalların çoğu oldukça eski olduğundan ve engellilerin geçmesi gibi şeyler düşünülmediğinden bazı köprülere bi ek yapmışlar. korkulukların içe bakan kısımlarına bi çeşit ray iki başına da bi aparat döşemişler. tekerlekli sandalyede olan bi engelli köprünün bi başına gelip sandelyesini bu aparatlara bağlıyor, ardından bu sistemde onu karşıya geçiriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Merkez bankasının son dönemde güzel bir uygulaması var. Görme engelliler için bir çeşit cetvel dağıtılmış. Yeni basılacak TL'Lerde büyükten küçüğe olacak, görme engelli kişilerde ellerindeki cetvel ile para boyunu ölçüp ne kadar parayı ellerinde tuttuğunu bilecekler. Bu AB'de yapılış birşeymiş, YTL zamanında önerilmiş kabul edilmemiş ama şimdi, yeni TL'lerde uygulanacak. Ben hatırlarım eskidende paraların boyutları farklıydı, sonra birden hepsi eşitlendi. Şimdi tekrar farklı boyutlara geçiliyor, bu uygulama çok süper bir şey bence, yapana yaptırana helal olsun, geç kalınmış ama olması gereken birşey...
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Ama özellikle otobüs şöförleri, taksiler, dolmuşlar, kendilerine kırmızı yanmasına rağmen "sağa dönüş"lerde ışığı takmıyor, serbest bir şekilde dönüyor gidiyor. İyi güzel aferin çok zeki bu arkadaşlarımız da, yayalar geçemiyor ki karşıdan karşıya...

sağa dönüşlerde aksine bi işaret olmadıkca ( sağa ok kırmızı ) her türlü donülür sağa donduktan sonra yaya beklenir yani olay bu
Sosyal ağlarda paylaş

ya abi çözüm olarak sunabilecegim somut bi fikrim yok maalesef keşke olsa bi şekilde hayata geçirilse ama yok,
ben ciddi ciddi çok üzülüyorum ya,yani engelliye dönüp bakmak ortadan kaldırılsın bi şekilde, bunu anlasın insanlar ya yani fiziksel koşulları geç pskikolik engeller sogutuyodur onları hayyatan,
tabi inip kalkabilen asansörlü toplu taşım araçları güzel,
onlara yönelik kaldırımlar güzel,
ama adam o otobüste farklı bi insan gelmiş gibi bakıldıktan sonra yada onlara göre yapılmş kaldırımlarda her adımında farklı bi gözün ona baktıgını gördükten sonra, napsın adam yeniliği.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...