Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 NOT: Eğer kontrolden çıkarsa konuyu kitler misin Dasaaa? NOT: Şimdi mesaj geldi, arkadaşlarım çağırdı, akşama kadar cevap yazamayacağım, nereye kaçtın demeyin? Dasaaa, kilitlemen gerekirsede ben en azından bir cevap yazana kadar bekler misin lütfen? İlk önce ciddi bir şekilde tartışmak istediğimi söylemek ve konuyu siyaset gibi ilgisiz şeylerden uzak tutmanızı rica etmek istiyorum. Geçen gün markette anneme bir ramazan takvimi vermişler (neydi bunların adı, hani şu tüm ay boyunca güneş takvimi sunanlar). Üzerine Kevin Carter'ın şu ünlü fotoğrafını koymuşlar, altına da bir kaç sure ve inanıp nimetlerimize dua etmemizi söyleyen satırlar. Şimdi burada ne düşünmemizi istiyorlar ben tam olarak anlayamadım. Yardım edin insanlara ramazan geldi diyorlarsa tamam, haklılar. Ama sana verdiği nimetlere şükret nasıl derler ki? Takvimde tanrı inananı rahat ettirir gibi birşey yazıyordu, kız kafir miydi de öyle oldu? Eğer bir tanrı varsa bana bu nimetleri verip o kızcağa sadece ölüm sunuyorsa defolup gitsin yani. Nasıl bu sahneye bakarak iyi bir tanrının varlığını düşünebiliriz? Ya da tanrının var olduğunu düşünebiliriz? Bir de şu e-mail kutularımızı dolduran, sağda-solda, forumlarda bulunan, ilkokul din hocası kaleminden çıkmışa benzeyen öyküler var. Ali şöyle yaptı, Muhammed böyle yaptı, Kuran'da öyle güzel şeyler yazıyor - gibi. Sonlarına da hep kafirler bunları okusun da düşünsün gibi şeyler eklerler. Onları okuyunca inanmaya başlamamı cidden bekliyorlar mı? Tamam, iyi insanlarmış, ama başka iyi insan yok mu dünyada; eğer varsalar hepsi peygamber ya da ermiş mi? O kadar saf olabilirler mi yani bunları yollayanlar? Yoksa bu işi sadece geyik olsun diye mi yapıyorlar? Sonuncuyu anlayabilirim, ama gerçekten inanmamı bekliyorlarsa benle insanlık arasında büyük sorun var demek. Bu kadar mı yabancılaşmışım diye sorarım kendime. Şu Kuran'ın kanıt olması olayını da hiç anlayamadım. Biri rasyonel bir şekilde anlatsın lütfen! Kuran'ı okudum, sonra Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü okudum, Tanpınar'ınki daha güzeldi bence. Lirik olarak insan elinden çıkamayacak kadar iyi diyorsanız Hayyam, Poe, Wheldrake, Kipling, Rimbaud çok daha iyi bence. Ayrıca lirik olarak olsa olsa Arapça'nın en güzel şeyi olabilir, bu gezegende milyon tane dil var. İçerik olarak diyorlarsa Blake'in kehanetlerini ve mesellerini tercih ederim. Dilsel yaratıcılık diyorlarsa hiç mi Joyce okumamılar. Oğuz Atay bile daha yaratıcı. Bence Kuran olsa olsa tanrının var olmadığını kanıtlar çünkü tanrının yazdığı birşey sıradan insanların yazdığından daha kötü olamaz (eğer edebi olarak yeteneksiz bir tanrıdan bahsetmiyorsak) Bir de insanlar birşeye inanmak zorundalar sözü var; ben insan değilim öyleyse. Bir şeye inanmıyorum, bu da beni rahatsız etmiyor. Eğer inanmaya kalkarsam da neden İslam'ın doğru yol olduğunu görmem gerektiğini anlamıyorum. Allah'da İnanna kadar mantıksız, ama İnanna öyküsel olarak daha bir güzel. İnanna'ya tapmayı yeğlerim yani. İkisi de fiziksel kanıt göstermeden sadece inanç istiyor. Spagetti Canavarı olayı. Kurabiye Canavarı vardı bir de (kendisi en sevdiğim canavar, bağımlılıktan hastaneye kaldırıldığı ama sonunda yine kendini kurabiyelere attığı bölümü hatırlıyor musunuz?) ama o biraz konu dışı. Neyse, hoşçakalın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
rahatsiz Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 soz konusu fotograf. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Elinizdekilere şükür edin daha kötü hallerde de olabilirdiniz denmek istenir. Sizden daha muhtaç olan insanlara da elinizden geldiğince yardım edin ki resimde gördüğünüz gibi durumlar olduğunca azalsın. Sen bir mersedese biniyorsan , her yıl iki kere tatile çıkabiliyorsan. Aynı zamanda yanı başında her gün ne pişireceğini merak eden bir insan var olup ona herhangibir yardım etmiyorsan ( veya başkasına ) o resimde gördüğün durumlar azalmayıp artacaktır. not : neyse kavga isteyenlere fırsat vermicem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Horizon said: not : Yazının içinde birçok insanı rahatsız edecek şeyler yazmışsın. İstediğin şeyi düşünüp , istediğin şeye inanır veya inanmayabilirsin. Fakat yazdığın şeylerin başka insanları rencide etmemesine özen göstermez isen ozaman o konu kitlenebilir. Kaş yaparken göz çıkarmamalısın. yazıyı bende okudum ,kimseyi inciltecek rencide edicek bir cümle göremedim. Sorun hangi cümlelerde acaba? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kaede Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 E bildiğin dugyu sömürüsü işte. O beş para etmez propagandaları da ezelden beri yapıyorlar zaten. Hedef kitle belli, kanıcaklar belli. Senin aklın yerinde, inanmıyorsun ucuz yalanlara (yalandan kasıt din değil, yedirilmeye çalışılan ekstra saçmalıklar). Ben de müslümanım, gidebildiğim zaman cuma namazlarına gidiyorum, oruç tutuyorum ve inanıyorum ama gidip te kimsenin aklına yalan yanlış şeyleri sokmaya çalışmıyorum. Aklı başında, okumuş insanlar için normal değil mi bu ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 görmedim nihayetinde dediğin takvimi ama anlattığına göre horizon'un yorumu doğru. elindekine şükredip, elinde olmayana yardım edeceksin elinden geliyorsa. problem of evil denen olay (tanrı iyi mi kötü mü tartışması) geçenlerde başka bir başlıkta uzun uzadıya tartışılmıştı ayrıca. bulursan insanların görüşleri vardı bayağı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 O çocuğun o halde olmasının sebebi kimdi ya, bak unuttum şimdi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zydar Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 ramazan geldi yine bneim için 3 anlamı var. 1- pide 2- davul 3- dışarda yemek yiyip sigara içerken insanların beni kötüleyen bakışları, akabinde enaz bu ayda 15-20 kişi dövmem olucak sokakta. bu kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JD Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 ya şu var ben dinsiz bi adamım ama şu bana yanlış geliyor yani şimdi oruç tutcan die emir verilirmi ya ben karşıdakini anlamak için illa oruç tutmama gerekmi var yani . birde tutmadınmı borçlanıomuşun böle sonra tutuomuşun bolbol diye hesaplarda varmış ne kadar mantıksız ne kadar gereksiz şeyler. bide şu kimisini bollukla kimisini yoklukla sınıyo mantığıda yanlış yani hani böyle düşünmek değilde böyle sınıyosa zaten bıraksın gitsin bu işleri o adam kimki birine bolluk sunarken diğerine resimdeki gibi bi hayat sunuyo ne sanıyo kendini yani adalet kavramı bumu tanrının böyleyse tanrı denen şey benim için 5 para etmez varlıklardan bi tanesidir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gorlynrick Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 GERGE said: Bence Kuran olsa olsa tanrının var olmadığını kanıtlar çünkü tanrının yazdığı birşey sıradan insanların yazdığından daha kötü olamaz (eğer edebi olarak yeteneksiz bir tanrıdan bahsetmiyorsak) Kesinlikle çok doğru ve yerinde bir tespit. Bu sadece edebi olarak da değil. İçerdiği düşünceleri değerlendirdiğimizde de bu sonuca ulaşabiliriz rahatlıkla. @Kaede: Ne yazık ki aklı başında ve okumuş insanlar için normal olmadığını düşünüyorum. Çünkü Kur'an'ı ve sahih hadisleri en az bir kere objektif olarak ve anlayarak okuyan hiç bir okumuş ve aklı başında insanın İslam'a ve Allah'a inan(a)mayacağını düşünüyorum. Ha mantık "Aman ne okuyacam! Biz ailemizden ve çevremizden böyle gördük, böyle gider ölene kadar" ise o zaman bir şey diyemem tabi :) Neyse ramazanda gelmek üzere zaten, ben biraz oruç tutup açın halinden anlayım. "-Pşşt, kahya, iftara misafirlerimiz var, kuş sütü eksik olmasın masada ona göre!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paparnoz Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 GEd said: Horizon said: not : Yazının içinde birçok insanı rahatsız edecek şeyler yazmışsın. İstediğin şeyi düşünüp , istediğin şeye inanır veya inanmayabilirsin. Fakat yazdığın şeylerin başka insanları rencide etmemesine özen göstermez isen ozaman o konu kitlenebilir. Kaş yaparken göz çıkarmamalısın. yazıyı bende okudum ,kimseyi inciltecek rencide edicek bir cümle göremedim. Sorun hangi cümlelerde acaba? Kuran kısmı ve kuran-ı Kerim'in edebi olmaması kısmı rahatsız etmiş olabilir bu rahatsızlığın sebebide tabulardan kaynaklı bir durum. Horizon ise kısmen haklı neden kısmen diyorum çünkü herkes Gerge gibi sokaktaki vatandaş da öyle insanların tabularına inançlarına görüşlerine laf sokmadan duramayan bir kitle var ama mantıklı ama mantıksız(misal ben henüz hristiyanlık bozuk din demiyen müslüman vatandaş görmedim inancı gereği bunu söylüyor ama karşıdaki zerre umrunda değil). Bırak içinde kalsın dimi ama öyle değil tahakküm çabası böyle birşey işte Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Öncelikle gergeye bir sorum var : O takvimin ana fikri "Allaha inanın nimetlerine şükredin.Şükretmezseniz böyle olursunuz?" şeklinde mi yoksa horizon un dediği gibi mi? Birde ben dinlerin insanlar tarafından tamamen zamanın koşullarına göre bir çeşit sosyal güvence olması için oluşturulduguna inanıyorum.Tanrı kavrama ise zekamızla algılayabileceğimiz birşey değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 İyi bilmediğim için birşey sormak istiyorum, sanırım bu oruç'un amacı Hz.Muhammed'in işte bir dönem aç kalmasıydı, o dönem ne kadar sürmüştü acaba bilen biri bunu söylerse çok sevinirim gerçekten. :) Ha bence çok iğrenç birşey o fotoğrafı oraya koymaları ve bence Türkiye'de tarikatleri geçtim gazete ve tv kurumları bile saçmalıklarla beyin yıkarken açıkça "Bakın Afrikalı puta taptı böyle oldu, Allaha inanmazsanız böyle olursunuz" mesajı verilmek istenmiş. Ramazan dini olaylar içinde en sevdiğim olaydır. Öncelikle gündüzleri yemek için sıra beklemem, pide gibi harika bir olay vardır. Genellikle dinci kesimin bulunmadığı yerlerde bulunduğum için de "vay kafir ramazanda yemek yiyor" laflarıyla hiç karşılaşmam. Bununla beraber insanların kaynaşması, yardımlaşması ve hayatlarının, durumlarının değerini bilmesi için harika bir fırsattır. İnanmayan biri olarak Ramazan'ı severim. Bir de insanlar hoşgörülü olsa, süper olacak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pekaziz Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Ramazan'ın anlamı benim için daha az yemekhane kuyruğu demek. Ama diğer taraftan pis kokan otobüsler ve rahat yemek yiyememe durumu da demek. Keşke isteyen dinini dilediği gibi yaşasın diyebilseydik. Ama diyemiyoruz maalesef. Yine göreceğiz televizyonda, oruç tutmadığı için dövülen öğrenci, barda bira içerken bıçaklanan adam hikayesi önümüzdeki 1 aynı konusu olacak. Haliyle hissettiğimiz iyi niyet, boş bir temenniden öteye gidemiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 oruç islamla birlikte ortaya çıkmış bi olay değil. şükredin yoksa böyle olursunuz gibi bi olay da değil bana göre. dini hiç bir yönünü ele almazsak bile (orucun sevabı, oruç hangi hallerde bozulur gibi teferruatlar filan) orucun hem bireysel hem de toplumsal olarak faydası çok büyüktür bence. fotoğraf hakkında da aslında o fotoğraf daha iyi incelenirse belki bir sonuca ulaşılabilir iyi yönde fakat, kullanım yeri ve amacı ve hitap ettiği kitle yüzünde kötü bir örnek olmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Ben de onu düşünüyorum fede yani gayet iyi amaçla kullanılabilecekken bunun dini bir propaganda olarak kullanılması iğrenç birşey bence. Yani o küçücük çocuğun suçu ne ki öyle aç diye sorunca çocuk ailesi ona Müslüman değil diyecek. Yalan mı? Yani hitap ettiği kesimdeki çoğu ailede bunlar yaşanacak. Ve o fotoğraf bence hiçbir yerde kullanılmamalı bir insanlık ayıbı göstergesi olan fotoğraf nasıl dini yaymak için kullanılır anlamıyorum :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kaede Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Gorlynrick said: @Kaede: Ne yazık ki aklı başında ve okumuş insanlar için normal olmadığını düşünüyorum. Çünkü Kur'an'ı ve sahih hadisleri en az bir kere objektif olarak ve anlayarak okuyan hiç bir okumuş ve aklı başında insanın İslam'a ve Allah'a inan(a)mayacağını düşünüyorum. Ha mantık "Aman ne okuyacam! Biz ailemizden ve çevremizden böyle gördük, böyle gider ölene kadar" ise o zaman bir şey diyemem tabi :) Hayır aklı başında olanın yapıcağı kendi bildiği gibi yaşamak, kimseye bunu empoze etmeye çalışmamak. Aynen senin şu anda yaptığın "aklı olan inanmaz" laflarını dememek gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Ailem ve aile büyükleri bu işi seviyeli ve saygılı bir biçimde yaparlar.Bu işi derken muslumanlıgı.Ellerinden geldiğince yapmaya calısırlar.İnanmıslar.E bu genç nesil sorguluyor.Onların zamanında öyle birşey mumkun değildi.Gelenek haline geldi muslumanlık.kucukken aşıladılar.İnandılar ve ona göre davrandılar.sağlıkları yerindeyse oruçlarını tutarlar.ama ölümüne yapmazlar bu işi.tutmayana da saygıları vardır. ayrıca her zaman şükretmek lzm.fakire yardım etmek zaten görevimiz sayılır.bunları dinle ve ramazanla bağdaştırmamak gerek. ben dine inanmam.bana mantıklı gelmedi.inanıcagımıda pek sanmıyorum.aslında muslumanlık benim yaşamıma uygun değil.e seçme şansımda yoktu doğarken. sadece kadir gecesi oruç tutarım.Allah'a inanıyorum.İnanmak istiyorum.Somut olarak varlıgı asla ispat edilemicem belki ama yaratıcıya inanıyorum Allah'a inancımı göstermek için camiye gitmek oruç tutmak vs bunları yapmak gerektiğini düşünmüyorum.O olay insanın içinde olan birşey.Hırsızıda ugursuzuda katilide oruç tutar dimi.Hehralde yinede cennetlik değillerdir :). Ama bana bazen denk geliyor öyle kahraman türk insanı.Niye tutmuosun gunah.allah şöyle böyle falan filan yahu sanane.gunahsa benim gunahım.Sen Allah'la benim arama niye giriosun.bak sen kendi işine.ama toplumun cahil oranı yuksek oldugundan bu şey düzelmez.düzeltilemez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vidar Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Snefru said: Öncelikle gergeye bir sorum var : O takvimin ana fikri "Allaha inanın nimetlerine şükredin.Şükretmezseniz böyle olursunuz?" şeklinde mi yoksa horizon un dediği gibi mi? takvimi görmeden cevabı öğrenebileceğimizi sanmıyorum. Snefru said: Birde ben dinlerin insanlar tarafından tamamen zamanın koşullarına göre bir çeşit sosyal güvence olması için oluşturulduguna inanıyorum.Tanrı kavrama ise zekamızla algılayabileceğimiz birşey değil. bu paragrafın ilk cümlesine katılıyorum, 2. cümleye muhalefet edebilirim ama konu sapmasın neyse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Müslümanlık her din gibi insanları belli ahlak kuralları ve doğrular doğrultusunda (hiç birimiz sanırım aşırı uç örnekler haricinde dinlerce söylenenlerin mantıksız olduğunu söyleyemez) yaşatmak için oluşturulmuş şeylerdir. isteyen istediği kadar inansın, benim derdim diğer insanlarıda buu bir hayat biçimi halie getirmeye zorlayanlarla. kimsenin kimseyi yaşama tarzı yüzünden eleştirmeye hakı yok. gülümseyip geçeceksin, bu kadar. isteyen oruç tutsun, isteyen içki içsin, isteyen başını örtsün. insan samimi ve kendi halinde olduktan sonra benim için sorun yok. benim kendime göre dine kendi içimde getirdiğim anlamlar aşağı yukarı böyle. bu tartışmalar ne yazık ki kalple çözülmesi gereken birşeyi beyinle çözmeye çalıştığımız için tıkanıp duracaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hippy_tarkan Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 ramazan gelince o pidelerle pizza yapılıyor hamdolsun verdigin nimetlere salam ve sosislere ^^ ya aslında bizim dünyada kurduğumuz hayat tarzı bence saçma şu anda ve değişmesi gerekli.daha komün halde yaşamalıyız şu şekilde çok vahşiyiz ve bunu anlamak içinde daha mutlu bir yapıya geçmemiz gerekli.para falan toptan kalkmalı,insanı hırsa mahkum ediyor bu sosyal yapı.gerçek mutluluğu epey az insan yaşıyordur şu dünyada eminim onlarda sokakta açlıktan ve hastalıktan ölüp gitmek üzeredir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
count Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Zeitgeist diye bir şey var onu da internetten alın izleyin diyorum. Pagan dinlerin mitleriyle İncilTevrat vb kitaplarda yazanların ne kadar örtüştüğünü gösteriyorlar. Resmen efsanelere inanıyormuş insanlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hippy_tarkan Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 öyle zaten bir sonraki,bir öncekinin kurallarını alıyor.şimdi ilk müslümanlar,kafirlere karşı raid düzenlerken bir sürü insanı kılıçtan geçiriyorlar.hatta anadolu kapılarında bizim bile ağzımıza sıçıyorlar,yağmalıyorlar.e şimdi yüce yaratan bence istese daha kansız yoldan doğru yolu gösterebilir.zaten binlerce soru çıkıyor.yarattığında islamın farkında halde yaratıp o kafiri öldürülecek şekilde yaşatmayabilirdi.daha dostane yollar izlenebilirdi.ya da şu anda yeryüzündeki dinler tanrıyı temsil etmiyorlar(sadece düşünceleri çaldılar). bu pek anlaşılabilir bir olay değil zaten din ile yola gelen bir insan daha kolay sapkınlaşıyor.önemli olan insanın kendi beyninde iyiyi fark edebilmesi.sırf yaşatabilmek için birilerine destek olması cennet falan için yaşayan organizma biraz zavallıcık oluyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2008 nileppezdel said: bir insanlık ayıbı göstergesi olan fotoğraf nasıl dini yaymak için kullanılır anlamıyorum :S Bu insanlık ayıbı dediğin bencilleşen insanlığın suçu. Herkes malının zekatını verseydi bu sahne gerçekleşmezdi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar