Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

457,63 ytl ile yaşama oyunu

NoS

Öne çıkan mesajlar

tüm yazılanları okudum ve vodan sen haksızsın. seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım :P

shadowun demeye çalıştığı Türkiye'deki düşük maaşlar vergilerden kaynaklanmıyor. Vergi düşülmeden önce verilen para zaten az, o yüzden vergiyide düşünce komik bi rakam geçiyor ele. Ama mesele verginin aşırı fazla olması falan değil, mesele maaşın az olması.
bide tartışırken karşındakini kişisel olarak eleştirmek ayıptır, konuyla ilgili söylediklerine karşı varsa antitezin onları yazarsında "sen daha önce böle böle demiştin çok aptalsın" tarzı şeyler yanlış kanımca.
Sosyal ağlarda paylaş

Vergiler bizde yuksek ama oyle iki kati falan degil aslinda.. Asil sorun ele gecen paranin az olmasi..

Burada issizlik maasi 1000-1200 dolar, bir evli cift 2 issizlik maasiyla bizde iki asgari ucretlinin yasadigindan daha iyi yasayabiliyor. Ustune 2-3 cocuk yapip cocuk basina 4-5 bin dolar alip, sonra duzenli ek yardimlarida alip rahat bir sekilde kazma kurek sallamadan gecinebiliyor.

Ama tabii bu paralari alip Turkiye'de bu paralarla nasil yasanir hesabi yapmakda dogru degil, giderlerinde dogal olarka fazla.. Ama ayni isi yapan insanlarin genelde 2-3 kat daha iyi yasadigini dusunebilirsiniz..

Benim gozlemim Turkiye'de kazanc ne kadar azsa fark o kadar cok oluyor. Ornegin Turikiye'de barmen olarak elde edebilcegin gelirle burada edebilecegin gelir arasinda cok buyuk fark var. Daha iyi isler yaptikca aradaki oran dusuyor, ornegin IT sektorunde calisansan, Turkiye'de 1.5 milyarlik degerin varsa burada salliyorum 4.5-5 e cikiyor. Daha yukari ciktikca ornegin Turkiye'de 10 milyar alan bir yazilimci iseniz burada 18 milyar falan alirsiniz..

Ki eklemeden gecmiyim burada da vergiler yuksek gelismis ulkelere gore, o yuzden kendi icinde bir beyin gocu sorunuda var bu ulkenin. Yani burali anglo-saxonlar ingilizce ninde avantajiyla Amerika Ingiltere gibi yerlerde calisiyor. Cunku vergilerden dolayi ayni isi yaparak daha iyi kazanc elde ediyorlar. Gerci son 2 senede ayni seviyeye cekildi bu ulkelerle, dengelediler, azaliyor..
Sosyal ağlarda paylaş

Benim birkaç sorum olacak, bilmediğim için soruyorum hemen saldırmayın:D

1.Özelleştirmenin devlete yararı ne oluyor genel olarak? Yani devletin olmasıyla elde edeceği gelir çok cazip değil mi? Mesela bir bankanın devlette olması daha iyi değil mi? Çok iyi kârları var.

2.Her şey özelleşince çok fazla parası olacak devletin. Bu iyi bir şey mi değil mi? Yani yasal sınırlarla özel şirketlerin piyasayı ve ekonomiye etkileri minimumda tutulsa olmaz mı?

3.Bir de çocukluğumdan beri merak etmişimir. El altından piyasaya para verilse ne olur? Eğer olmaz ise bunun nedeni paranın değer kaybedeceği midir, alım gücü düşebilir bu yüzden mi?

4.Askerlik hizmetinin zorunluluğu kaldırılsa işsizliğin dikkate değer bir bölümünü uzun vadede düşürmez mi?

5.Kalifiye eleman azlığından yakınılıyor. O halde özel bir program dahilinde işsizlerin isteyenleri meslek eğitimi alsa(yüksekokul statüsünde), bu şekilde çok büyük bir işgücü elde edilemez mi? Öss adaylarının da bir bölümünde erime olacaktır hem de.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:
her şeyi özelleştirin, vergiye ihtiyaç kalmasın.

o kdr basit diil tabii ki ama bence+1 kaba saba olarak.. ayrıca

DURMAK YOK YOLA DEWAM demişsinde..
başka parti gelse asgari maaş artçak mıydı?
ekonomi daha mı iyi olacaktı..
Genel olarak tartışılcaksa ne ala..
bence hepsi aynı bok..Ama birinin üzerine atılması da saçma!
Sosyal ağlarda paylaş

buğra said:

1.Özelleştirmenin devlete yararı ne oluyor genel olarak? Yani devletin olmasıyla elde edeceği gelir çok cazip değil mi? Mesela bir bankanın devlette olması daha iyi değil mi? Çok iyi kârları var.

Devletin elinin altında olan bi şirkette gereğinden çok memur yatıyor..memur çokluğundan kar sağlanmıyor..emek gösterilmediğinden kademe ilerleme sağlanmıyor
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:
ginaly said:
her şeyi özelleştirin, vergiye ihtiyaç kalmasın.

o kdr basit diil tabii ki ama bence+1 kaba saba olarak.. ayrıca

DURMAK YOK YOLA DEWAM demişsinde..
başka parti gelse asgari maaş artçak mıydı?
ekonomi daha mı iyi olacaktı..
Genel olarak tartışılcaksa ne ala..
bence hepsi aynı bok..Ama birinin üzerine atılması da saçma!

Evet kimsenin üzerine atmayalım.
Hepsi aynı b.k diye seste çıkarmayalım. Çıkarsak ne olcaksa.
Hükümetlerin görevlerinden biride zaten refah seviyesini arttırmak değildir ki.
Hadi görevi desek adamcağız kaç aydır hükümetteki? Yani ne yapacak o kadarcık zamanda?

Bu arada elmasa, zümrüte filan hala vergi yok biliyorsunuz değil mi?
Sosyal ağlarda paylaş

di said:
Vodan'la konusuyorduk gecen gun benzer bir olayi, soyle bir ornek verdi;

Maden iscisi olsam, 1000 lira para alsam, devlet sanki benimle birlikte 1 ay kazma sallamis gibi 400 lirasini aliyor benden.

Hak hukuk yok burda. Gitsinler vergi kaciranlarin bogazina coksunler. Cok daha fazla kazanir devlet emin olun.

ne olarak alıyor abi?
resmiyette o adam asgari ücret alıyor olabilir(taşeron firmada çalışıyorsa) ama o kadar az almadığına emin ol.
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:
buğra said:

Devletin elinin altında olan bi şirkette gereğinden çok memur yatıyor..memur çokluğundan kar sağlanmıyor..emek gösterilmediğinden kademe ilerleme sağlanmıyor

e satacağına adam et o zaman?
Sosyal ağlarda paylaş

457 ytl maaşla nasıl kira parası ödenirki istanbulda anca 1+1 dairelerin kirasi 400-500 ytl bide bunun elektriği var suyu var doğalgazı var hangi birine yetişsin. Keşke Millet vekilleri asgari ücret alsalarda halkın derdini anlasalar mecliste günde 3-5 saat oturup sadece el kaldırarak 6 milyar civari parayı cebe atıyorlar. Madem halkı temsil ediyorlar temsil ettikleri insanlarin aldıgı maaşin aynısını alsınlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya vergi nerede az.Akaryakitta ulasimda ve saglikta en cok biz oduyoruz vergiyi.Katma deger vergisinin %18 lere varip ustune ozel tuketim vergisi alan kac devlet var ?
Ingiltere de cocugun oldugu zaman devlet para veriyor.Evin olmadigi zaman ev veriyor.Bircok haktan da yararlanabiliyorsun.
Ucreti saatlik aldigin icin orda bunun problemi olmuyor.

Cogu gazetede gordugumuz reklamlar zaten bu durumda olan insanlar icin.Kipa,Tansas,Tekpa,Bim gibi alisveris merkezlerinin kamyanlarindan yararlaniyor insanlar.En ucuzuna bakip alan bir kesim cogunlukta zaten.Bu ulkede 450 ytl ile gecinen binlerce aile var iste.
Sosyal ağlarda paylaş

1 ülkede nekadar vergi kaçırılırsa devlette okadar vergi alır. Biz toplum olarak hep suçu başkasına atmakta çok iyiyiz. Kaç kişi süper marketler ve toplu satış mağazaları dışında alışveriş yaparken fişini istiyor ?

Büyük işverenler hariç ülkede toplu şekilde şirketlerde afedersiniz ama anasının gözü gibi vergi kaçırılıyor. Onların cebine kalanlarda aynen tüm halkın üstüne paylaştırılarak çökertiliyor. Tabi denetim vs. yapılmalı ama insanlarda vergi konusunda bilinçlenmedikçe denetim tam çözüm olmuyor malesef.

Mesela esnafta komik bir uygulama vardır. Birşeyin fiyatını soruyorsun eğer üstünde etiketi yok ise , sana söylüyor fiyatı. Tamam alıyorum diyorsun alıyorsun , iş bittikten sonra fiş veya fatura istiyorsun , o fiyata kdv dahil değil ozaman şukadar diyor. Şimdi tabiki birçok esnaf ve işveren , ya da dükkan sahipleri vergi ve pahalılık yüzünden sıkıntıda bunları biliyoruz.

Fakat bu vergi kaçıra kaçıra daha da vahim hale geliyor. Biyerde buna dur desek herkes veya en azından çoğu vergi kaçırmasa bu vergilerin düşeceği kesin.

not : Şimdi yüksek vergileri savunduğumu filan düşünenler çıkar. Yok öyle birşey , bunun sebebi tabiki sadece vergi sorumsuzluğu yapanlar değil , yönetimde ve sistemde de büyük sorunlar var. Ama bana göre vergi kaçırılması nekadar düşerse bu yük okadar hafifler.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:
KillJoy said:
buğra said:

e satacağına adam et o zaman?

hacı edilemiyo malesef. çünkü özelde olduğu zaman kar maksimizasyonu gözetilirken, devletin elinde olduğu zaman oy gözetiliyor. yani yeni bir hükümet geldiği zaman devlet dairelerini ödünç almış oluyor, nasolsa adamın kendi dükkanı değil, orası batsa bile maaşı kesilmeden devam edecek. e böle bi yerde hükümet de "aman bu devlet dairesi kar etsin" diye kasmıyo tabi. oraya kendi il ilçe teşkilatlarıyla bağlantı kurup adam yerleştirio, oy getirsin hesabı.
Sosyal ağlarda paylaş

@horizon: mantığını anlamadım. vergi ödemeyen bi ülkeye verginin de üstüne vergi koyarsan ülke vergi ödemeye başlamaz ki. aksine insanların fiş almasını sağlayan vergi iadesini halkın elinden alıyosun. daha da çok vergi istiyosun. bi ülkeyi kalkındıran orta sınıftır. ben senelerdir duymuyorum orta direk diye bişey.
Sosyal ağlarda paylaş

bırak devlet bakmasın abi..
satılsın biraz.. bi hükümet gelir iyileştirir diğeri tkrr bozar.
firmaların tekelleşmesini önleyerek satılması en iyisi..
şimdi TT özelleştirildi rakip firma çıktığı an fiyatta indirim hizmette kalite artacak ki, 2 yıl öncesine göre ne kdr sövsekte iyi seviyede.. işçi çıkarılmadı mı evet.. ee devlete mi patladı işçinin çıkması çok diil :S
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...