Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dogudaki anlayis..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ben yazdigin seye gore cevap veriyorum.
Gecen sayfada "dinle ilgili bilgin yoksa konusursan cahilsindir" deyip, dinle ilgili bilgiler veriyorsun.

Sonrada evrim var diyorsun. Bilimle, din cakismaz diyorsun.
Cok biliyor gozukuyorsunda ondan sordum.
Mesaj tarihi:
dunno said:
hala akraba evliligini tartısıyoruz.
kardesimle evlenicem ben. genlerimiz de aynen devam. oh mis

akraba evliliğini savunan biri gibi görünmiyim de :)
benim ilk din mesajına asıl cevabım şuydu (Kuran kısmı çıkartılmış cevap):

"Ayrıca evet batıda akraba evliliği doğunun tarihindeki kadar yaygın değil. Resmen batı doğu farkı var akraba evliliği konusunda.

Ayrıca Anadolu'nun büyük kısmının akraba evliliği ürünü olduğunu söylemek de gerçekten çok uzak hakaret gibi büyük bi gaf olmuş, ama maalesef ki diğer ülkelere göre doğuda yaygın evet. (Aynı zamanda iğrenç ve yanlış) "
Mesaj tarihi:
LathspeLL said:
Ben yazdigin seye gore cevap veriyorum.
Gecen sayfada "dinle ilgili bilgin yoksa konusursan cahilsindir" deyip, dinle ilgili bilgiler veriyorsun.

Sonrada evrim var diyorsun. Bilimle, din cakismaz diyorsun.
Cok biliyor gozukuyorsunda ondan sordum.

Dediklerinin hepsi doğru, aksi iddian varsa tartışabilirim. :)

Evrim konusunda da evet dinci evrimi karalayan tipler genelde ilkokul mezunlarından çıkar böylelerine cahil denir ve nefret ederim kendilerinden. Bu evrimle dinin çeliştiği anlamına gelmez.
Mesaj tarihi:
Akraba evliliği çok çirkin bir şey. Yapılmasının çeşitli sebepleri var. Ama öyle aşk meşk falan hikaye, zaten Buyse'nin mesajına hayran kaldım. Bir insanın bu kadar bilgisizken bu kadar rahat sallayabilmesi gözü kapalı saçmalayabilmesi çok cesaret ister.

Akraba evliliğinin birinci sebebi ticari kaygılar. "Miras bölünmesin, aile içinde kalsın" mantığı yüzünden böyle oluyor. Zaten üremeye meraklı bir milletiz, herkes abanabildiği kadar abanıp çocuk doğruyor. 1 adamın tarlası zaten bölünüyor 10a 15e. Bir de üstüne aile dışına çıkmasın korkusuyla akraba evliliğine yönlendirme oluyor.

İkincil sebep baskı. Doğudaki insanlar böyle rahat gezemiyor sokakta, sosyal hayatları bizden çok daha kısıtlı. Üstelik kızların gerek kapanma gerek aile ve çevre baskısı yüzünden erkeklerden kaçma gibi sebeplerinden dolayı erkek-kız iletişimi çok büyük sekteye uğruyor genç yaşta. Dolayısıyla erkeklerin de kızların da rahat görebildikleri tanıyabildikleri yegane karşı cins yaşıtları kendi akrabaları oluyor, ister istemez onlardan etkileniyorlar, dürtü o kanala aktarılıyor mecburen.

Yine aynı şekilde "güven" konusu da var. Ailelerin aşiret gibi olduğu çok yer var doğuda. Haliyle bu aileler iktidar için birbirleriyle rakip hale geliyor, karşı tarafın kızına oğluna güvenmiyor, başka ailelerin kızını oğlunu da beğenmiyor aşağı görüyor, kendilerini üstün görüyorlar, sonuç akraba evliliğine gidiyor yani.

Genetik cinsel ve biyolojik açıdan çok zararlı bir şey olmakla beraber normal şartlarda da ilkel benlikçe psikolojik olarak da kaçınılan bir şey akraba evliliği. Savunulacak hiçbir yanı yok, zaten savunan da sapkındır sapıktır.
Mesaj tarihi:
-007- said:

Bir konu hakkında konuşuyorsan o konu hakkında bilmezsen cahilsindir. Ben amcanı bilmeden amcan hakkında konuşacak biri olmadığım için senin gibi cahil sıfatı yemem. :) Din konusunda laf edebilecek adam da önce dini bilmelidir, bilmzese söyledikleri cahil zırvasından yanlış önyargıdan öteye geçmez.

evet, bu yüzden önemsiz bilgiler dedim zaten. yani kurana göre insanlar ensest ilişkiyle çoğalmış diyorum senin dediğin "anneyle oğul çiftleşmedi, sadece kardeşler çiftleşti, cahilsin boş boş sallıyorsun birbirbir". ee? ne olmuş yani, konunun gidişatını etkilemeyecek bir detay niye bu kadar gücüne gitti?

-007- said:
x hakkında bilmediklerim bildiklerimden farklı dğeil gibi bir laf etmek saçmalamaktır, laf salatası bunun yanında baki kalmaz mı? :) Bilmediğin bir şey varsa bildiklerinin niteliğiyle kıyaslayamazsın zaten.

değildir, benim sunduğum bilgiler ile benim bilmediğim bilgiler olarak sunduğun bilgileri karşılaştırıyorum ve ortaya ne çıkıyor? çok da önemli değilmiş gibi bir sonuç çıkıyor, demek ki oluyormuş.
-007- said:
Önyargıyla yapılmış mantıksız cümleler bunlar. Benim okuduğum alana gelince de

bir bonus alma çabası daha, makroya mı bıraktın anlamıyorum ki.
-007- said:
3 sene içinde ateizme ait hiçbir şey görmedim, aksine sendeki o kemiklerin her bir çizgisini parmağımla öğrenirken Yaratıcı'nın varlığını bir kez daha gördüm. Bilim İslam'la çelişmiyor benim kişisel düşünceme göre ve her türlü tartışabilirim.

sen görmek istediğini görmüşsün.
derslerine çalışmışsın bölümünü kazanmışsın, bilimle olan alakan de bundan ibaret.
-007- said:

Anlatılanlar karşı tarafın kapasitesiyle sınırlıdır.

eee.. hayır, anlatan sensin dolayısıyla kendi birikimlerini kullanarak konuşursun karşıdakininkini değil. ha amacın sokratesvari bir alay ise dönüp dolaşıp seni vuruyor bilesin.

-007- said:
Ordaki ispat lafından bir şey anlamak yerine terim kullanmama takıyorsan zaten bir şey dememe gerek yok. :)

ben senin kullandığın terimlere değil kullanmadıklarına takıyorum, dikkat ettiysen benim şikayetçi olduğum dışarıdan süslü içeriden boş şeyler yazman.

-007- said:
Şu konuşma boyunca felsefi ve bilimsel cevaplarıma verdiğin cevaplar sürekli kişisel cevaplar içerdi. Net ortamında tanımadığı adama laf eden insanlarla konuşmaya gereksinim duymayan biriyim, kendi tarzında takılmaya devam edebilirsin değişen ya da bağlayan bir olay yok. :)

seni bu kadar gücendirecek kadar ne ara kişisel saldırıda bulunmuşum anlamadım. bu ayakları bırak istersen, yemiyorum yani.

-007- said:
Bunu diyen biri genetik bilmez. Akraba evliliğinden neden sakat çocuk olduğunu bilmiyorsun. İlk insan kavramı varsa teorik olarak onda genetik hastalık olması beklenemez. Dolayısıyla ilk nesilde genetik hastalıklı doğum beklenmez.

neye dayanarak benim ne bilmediğime karar verdin?
insanda mükemmel melez diye birşey olabilir mi bilmiyorum ama bir insanın genetik kodlarında mutlaka kalıtsal bir hastalık ya da bir zayıflık vardır. 1. dereceden akrabalarda iki zararlı çekinik genin birbirini bulma ihtimali ise 25%e çıkıyor. ha ademle havva ilk insanlar onlarda ne kalıtsal hastalığı olacak ama tek tehlike kalıtsal hastalık değil;
genetik bozukluk, güçsüz bağışıklık sistemi, çelimsizlik, doğum oranında düşme, çocuk ölümlerinde artış, düşük gelişim hızı, çirkinlik (ne komik di mi lol ehe) vb. gibi tehlikeler var.

-007- said:
Tarihle ve dinle alakalı konularda bilgiler sınırlı olduğu için bakış açın da sınırlı olmak zorundadır. Böyle konularda "ilkel benlik" ya da "psikoloji" falan gibi bakamazsın yani. Sadece genetik olarak vs. bakabilirsin.

ortadaki veri azsa o tezi destekleyenin sorunudur, benim sorularıma veri yetersizliği dolayısıyla cevap veremiyorsa onun sorunudur. ben sorumu sorarım, ortada mantıklı cevap yoksa o tez saçma demektir. herşeyi tamam da bir psikolojik yanı kaldı sanki, baştan aşağı saçma sırf psikolojisi değil.

-007- said:

Daha önce de dediğim gibi farklı genetik birleşmeler yaparak çoğalmak o soya farklı genetik değerler katar burası doğru, ancak izole toplumdaki sınırlı genetik materyalin sağlıksız olduğu sonucuna ulaşmak, ve bunun cahillik olduğunun söylenmesi üzerine itiraz etmek 2 kat cahillikten başka bir şey değil.

2 kat cahil, çelik ayna, sonsuz kere sonsuz katı argümanlarını bırak da bana izole toplumların ırksal olarak kalitesizliğini genetik çeşitliliklerinin az olmasına bağlamadan açıkla bakalım.

-007- said:
"Sağlıksız" demek "genetik açıdan zenginliğe sahip değil" demekle aynı değildir.

evet değil, ben aynı demedim zaten.
-007- said:
Biyolojiyle tıpla alakan olmadığı için bilmezsin çok doğal-

adam formamı tutarsa yere düşüp ağlarım ama hakem bakmıyorken dirsek atmaktan çekinmem diyorsun yani
-007- said:
-ama bilmediğin halde cahil ısrarı yapman saçma. Öyle olsa kabileler hayatta kalmaz yüzyıllarca saçmalamışsın yani. Bu kadar cümleye karşılık 2 cümleye sığınmışsın gerek yok. Cümlelerden biri de "bilim dünyası benim arkamda" :):) Çocuk musun nesin..

bu kadar çok cahil diyene kadar yazdığım mesajı cahil parantezine alıp öyle karşılık ver istersen, o kadar alıştım ki gözüme çarpmıyor artık.
ben izole toplumlar hayatta kalmaz demedim ki sen neye karşılık olarak yazdın bunu? ayrıca benim kaç cümleyle karşılık verdiğim senin söylediklerinle orantılı, yeterince saçma birşey söylersen "kkthxbai" bile derim yani.
"çocuk musun nesin" argümanını da kullanarak bir internet tartışmasında iddiasını güçlendirmek için kullanılabilecek en öngörülebilir bütün argümanları kullanmış oldun tebrikler.

-007- said:
Sana genetik farklılıkların zenginlik olduğunu söyleyen benim, buna üstteki cevabı verebiliyorsan tam anlamıyla komedisin..

sen bunu söylemeden önce ben bambaşka birşeyden bahsediyordum çünkü değil mi
-007- said:
Kullandığım 2 terimle de eziliyor falan gibi hissetme önemsiz onlar, dikakt edersen bu takıntın sebebiyle daha sonra kullanmadım.

yukarılarda da belirttiğim gibi, terimleri bomboş argümanlarını süslemek için kullandın, sanki tıbbi makale yazıyorsun da doğuştan diyene kadar latincesini söylüyorsun. terim kullanacak bir durum yokken de cahilli smileyli bir şekilde süslüyorsun yazılarını. tahiklerden ve süslemelerden bağımsız olarak incelenirse matah bir yanı da yok.
Mesaj tarihi:
Bende geç kalmışım ama şunu da iliştirmek istedim cidden evrim ile dinin neden illa çatıştığını düşünür insan evlatları cözemem.Aslında o yobaz tayfanın karşı olduğu maymundan insana evrimdir.Yoksa günümüz bilminden ve medeniyetinden azda olsa nasibini almış bir insan evrim yoktur derse yollayın alnını karışlıyayım.Bir de şimdi muhakkak aramızda inanlar inanmıyanlar olabilir saygı ile karşılıyorum ama en azından paticik.com dahilinde inanmıyanlara karşı bir saygısızlık yapılmazken, inanların inandıkları şeyler hakkında inanmayanlar neden bu kadar kolay dalga geçerler neden saldırgan bir tavır izlerler onu hala çözebilmiş değilimdir.Herkes mantık çervesinde birbirlerinin fikirlerine saygılı bir şekilde yaklaşsa din gibi hassas konularda daha dikkatli konuşsa ne güzel olurdu.

cicibebe fake misin?Ciddi diyorum o yazdıklarını ilkokul çocukları anca yazar bu nasıl bir ezilmişlik duygusu adama saldırmak için laf oyunları filan.

Ne demişler bu ülkenin en büyük sıkıntılarından biri insanların "bilgi" sahibi olmadan "fikir" sahibi olmasıdır.
Mesaj tarihi:
-007- said:
cicibebe said:
-007- said:
Evrim basamağında ilk insan olamaz mı mesela, o da bi bakış açısı ama konu sapmasın.

olabilir. ama o kadar alt basamaklardaki canlı çok ilkel bir tür ve genetik çeşitliliğe sahip değil. yaratılışa göre insanlar lönk diye insan olarak oluşmuş o yüzden ensest ilişki bu kadar aykırı kaçıyor, maymun olsalar ensest ilişki sorun olmazdı.

yaratılışa göre yoktan var olmamış değil mi, bir değişimden bahsediyor. Detayları denmek istenenleri bilemezsin.

Ayrıca ensestin sorun olmasından kastın genetikse "maymun olsalar ensest sorun olmazdı" diyemezsin, aynı genetik onları da etkiler. Cahilce laflar..

cahil cahil cahil!!1!11eleventyone
yaratılışa göre çamurdan, kaburgadan falan pat diye varoluyorlar valla.
insanların genetik hassasiyetleriyle ilkel canlılarınki bir değil, maymunlar ana bacı dinlemiyorar zaten.
şimdi yıkıl karşımdan pis cahilbirbirbir
Mesaj tarihi:
Fili said:

cicibebe fake misin?Ciddi diyorum o yazdıklarını ilkokul çocukları anca yazar bu nasıl bir ezilmişlik duygusu adama saldırmak için laf oyunları filan.

yılmaz özdilin feykiyim ben
Mesaj tarihi:
cicibebe said:
-007- said:
cicibebe said:
-007- said:
Evrim basamağında ilk insan olamaz mı mesela, o da bi bakış açısı ama konu sapmasın.

olabilir. ama o kadar alt basamaklardaki canlı çok ilkel bir tür ve genetik çeşitliliğe sahip değil. yaratılışa göre insanlar lönk diye insan olarak oluşmuş o yüzden ensest ilişki bu kadar aykırı kaçıyor, maymun olsalar ensest ilişki sorun olmazdı.

yaratılışa göre yoktan var olmamış değil mi, bir değişimden bahsediyor. Detayları denmek istenenleri bilemezsin.

Ayrıca ensestin sorun olmasından kastın genetikse "maymun olsalar ensest sorun olmazdı" diyemezsin, aynı genetik onları da etkiler. Cahilce laflar..

cahil cahil cahil!!1!11eleventyone
yaratılışa göre çamurdan, kaburgadan falan pat diye varoluyorlar valla.
insanların genetik hassasiyetleriyle ilkel canlılarınki bir değil, maymunlar ana bacı dinlemiyorar zaten.
şimdi yıkıl karşımdan pis cahilbirbirbir

"Maymun olsalar ensest ilişki sorun olmazdı" demiş arkadaşım. Gecenin 04.32 sinde tamamen kişisel boyuta indirgenmiş boş mesajlarına cevap veresim hiç yok, bunu istediğin gibi yorumlayabilirsin bu durum bir yerimden öteye geçmez. Sana burda hayvanların enseste yönelmemesiyle ilgili bir sürü doğal mekanizma sayarım, ensest sonucu ne olacağını da bir bir izah ederim ama haksızlığını teker teker kanıtlamama Gerek yok, takıl kendi çapında. Burda benim dediğim lafların 2-3 kişisel düşüncem (iddiam) hariç hepsine sayfalarca kaynak bulurum ama dediğim gibi Değmez.

Gecenin bu saati dışında herhangi bir zamanda belirli seviye sınırları ve kişisel olgunluk dahilinde duygusal olmayan herkesle belli konuları tartışacak kadar kapım açık. Eğer amacın gerçek bir fikir paylaşımıysa bana msnini atarsın ve senle uygun bir zamanda saatler boyunca tartışabilirim ama burdaki duygusal patlamaların ve tamamen kişisel çıkışlarından öyle olduğunu zannetmiyorum, en kötüsü tartışmaya da kişisel muhabbetlerle zarar geliyor.
Mesaj tarihi:
Darvin vs. Yaratılış
Round bilmem kaç...

İki tarafta bilimi kendi istediği yöne çekip dönüp duruyor. Herkes aynı verilerle sonuçlara farklı yönlerden bakıp farklı düşünüyor.

Bende şahsen ikisi arasında gidip gelenlerdenim. Şöyleki;

Bilim ilk hücrelerin toprak minarelleriyle fln olştuğunu söylüyordu? Din ne diyor ben sizi topraktan yarattım? Ademde Havvade ilk primatlara dinen verilen sembolik adlar olabilir. Sonuçta dinlerde ve kutsal kitaplarda benzetmeler, efsaneler kullanılır, E=mc2 yada DNA-Enzimler vs. denmez. Denmez çünkü o çağda millet anlamaz onu.

Ama Allah akıl fikirde vermiş. O benzetmelerin, sembolik anltımların altında yatan süreçi (evrimi mesela) bulalım anlayalım diye. Yoksa "hayırda şerde herşey Allahtan" der hiçbir şey yapmayız, her işide Allaha havale eder otururuz. Hiçbirşeyi sebep-sonuç yönünden incelemez "Allah yaptı" der bırakırız. TDK ne der bilmem ama bence gerçek "cahillik" budur.
Mesaj tarihi:
Çok eskiden gelen birşey en basit söylemi , dışardan gelin ya da damat almayalım söylemi.

Özellikle büyük ailelerde aileye dışardan başka "kan" "ırk" girmesin karışmayalım saf kalalım ayağına yapılıyor. Yabancıya gitmesin muhabbeti. Genel olarak mantık bu benim bildiğim.

Ama bu devirde çok saçma geliyor ve kuzenle yapılan evlilik hakatten insanın "ıyyy" demesine sebebiyet verebiliyor. Ama garipsemeyen ailelerin içinde kan uyuşmazlığı olmadığı sürece bu evlilikler kişilerin kendi taktiridir yapabilirler.

Ama kontrol olmadan bu tarz evlilikler sonucunda sakat , özürlü çocukların ortaya çıkması tam bir facia olur.
Mesaj tarihi:
Eskiden köy yerlerinde insanların hayatı toplasanız 200-250 kişi ile sınırlı idi ve doğal olarak pek fazla seçicilik şansıları yoktu. Sonuçta insanlar ister şstemez teyze kızı hala oğlu gibi karşı cinslerine ilgi duymaları sonucu akaraba evlilikleri oluyordu. Tabi birde zor kullanarak veya arsa bölünmesin firma dapılmasın akraba evlilikleri var ama o ayrı konu. Fakat günümüzde eskisine oranla çok çok daha azalmış durumda akraba evlilik oranı globalleştikçe Türkiye :P
Mesaj tarihi:
Apis said:
Darvin vs. Yaratılış
Round bilmem kaç...

İki tarafta bilimi kendi istediği yöne çekip dönüp duruyor. Herkes aynı verilerle sonuçlara farklı yönlerden bakıp farklı düşünüyor.

Bende şahsen ikisi arasında gidip gelenlerdenim. Şöyleki;

Bilim ilk hücrelerin toprak minarelleriyle fln olştuğunu söylüyordu? Din ne diyor ben sizi topraktan yarattım? Ademde Havvade ilk primatlara dinen verilen sembolik adlar olabilir. Sonuçta dinlerde ve kutsal kitaplarda benzetmeler, efsaneler kullanılır, E=mc2 yada DNA-Enzimler vs. denmez. Denmez çünkü o çağda millet anlamaz onu.

Ama Allah akıl fikirde vermiş. O benzetmelerin, sembolik anltımların altında yatan süreçi (evrimi mesela) bulalım anlayalım diye. Yoksa "hayırda şerde herşey Allahtan" der hiçbir şey yapmayız, her işide Allaha havale eder otururuz. Hiçbirşeyi sebep-sonuç yönünden incelemez "Allah yaptı" der bırakırız. TDK ne der bilmem ama bence gerçek "cahillik" budur.

Tam olarak bunu söylüyorum. İki kutup da düşünme acizi olduğu için dogmatikliğe yöneliyor.

Akraba evliliğiyle ilgili olarak tesadüfen çok güzel bir metin buldum, merak edenler bu metni okuyabilirler.

[www.ztb.gov.tr]
  • Yeni Oluştur...