Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC vs Mac kıyaslamaları

Bone

Öne çıkan mesajlar

Karikatür harikaymış. :)

Tezimi hazırladığım çalışma grubunun terminallerinde sadece mac mini var. Yaklaşık 3-4 haftadır mac kullanıyorum dolayısıyla. Şık ve süslü püslü ama şu çok bahsedilen mac kullanım rahatlığına ulaşamadım. Belki zamanla Windows'a göre daha hızlı ve rahat kullanılıyor olabilir. Yıllardır Windows'a alışmış biri için çok zor valla.

Masaüstüne yöneticisine de hiç alışamadım. Kırmızı çarpı tuşuna basıyorum pencere kayboluyor, ama program kapanmıyor. Yeşil artı tuşuna basıyorum pencere kafasına göre boyut değiştiriyor. Tek anlayabildiğim tuş sarı minimize tuşu oldu anca. Bir de çoğu programı tam ekran yapamıyorum.

Onun dışında unix tabanlı olması güzel. Bash kullanabilmek hoş ve bilen için hızlı. Günlük standart programların çoğunun bir eşdeğeri var.

Başka güzel yanlarından biri ise pc'deki gibi trilyon farklı kart/işlemci kombinasyonu olmaması. Piyasada parmakla sayılır mac konfigurasyonu var. Dolayısıyla teknik destek kolay oluyor. Donanım (uyum) sorunu daha az.
Sosyal ağlarda paylaş

Let the flame wars begin xD

Oyun dünyasında harbi umursanmıyor o bir gerçek ama :D Piyasada aldığı pay da %7 lerde.

2 3 ay kullansanız Windows gibi hızlı hareket edersiniz merak etmeyin. Tabi direct x yok (bu forum için en büyük eksiklik) opengl var ama port edilen oyun az vs. (sırf oyun açısından baktım) COD4 çıkalı bir sene oldu, 8 mayıs'ta os x portu geliyor vb.

Final Cut Studio, Logic ve ekürilerini kullanan biri için cennet ama. Çökmesi azdır. Kernel Panic bir kere gördüm 1.5 senede o da kasıtlı yaptırdım. Sürücü sorunu yoktur diyeceğim ama son modellerde batırışlar varmış ekran kartıyla ilgili (8800 gt nin oyun harici uygulamalarda sıçması vb.)

Ama windows'un abidik gubidik sorunlarından kurtarıyor. İş programları daha stabil vs.

Ama bir gün programcılar linux için programlarını port ederse, bu ikilinin (windows, mac) bittiği an o an olacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

ben 9-10 ay kadar bi süre kullandım, hiç bi zaman rahat edemedim, performansıdan memnun kalmadım (ram upgli bi g5 pro kullanıyordum ve bu kıvrık belli modelini unuttuğum g5lerden kullnıyordum sorna dını imac yaptılar sanırım veya apmadılar bilmiyorum tam neyse) bir cok programda cökme yaşadım, macos interface'i cidden cok yavaşlatıyo insanı, rahat seri calışamıyorsunuz. uzun süre calıştıktan sonra makine cok ağırlaşıyordu. kullandığım süre boyunca baya bi sefer cöktü makine ve cok iş kaybettim, yıllar pc kullnırım o kadar acı tecrubeler yaşamadım pc de (tabi burda benım eşşekliğimde sözkonusu, işte sıkılıp save emeyi unutmak gibi falan)

neyse yanı bilgisayarla ilgili kötü tecrubelerimden biridir mac, bi daha yaşamam umarım.

özetle kötü makineler ve cok pahalılar.
Sosyal ağlarda paylaş

aha super =)))
ben 1.5 senedir kullanıyorum bitane macbook. Berbat bir ekran kartı var hatta yok =)
Amma velakin, daha iyi bir laptop düşünemiyorum kafamda, bir laptopun sahip olması gereken herşey var - del tuşu hariç :O - .

Gel gör ki, masaüstü alıcaksan PC den şaşmayacaksın, platform farklı amaç farklı.
ha ayrıca evet kullanım rahatlığı var, kimse çamur yapmasın o konuda, sıralanmaz burdada sadece ağ ayarlarının basitliği yeter.

Bilgisayar için, laptop tercih edilmeli bence mac bir numara bu konuda, bitane laptopun olacak.
Oyun moyun oynamak içinde odanda sadece exe lere bastığın - çunku bu şekilde seni katil edemez pc =) - bir pc'n olucak. Yedeklemek içinde kullanabilirsin tabe.
Sosyal ağlarda paylaş

Macintosh hava cıva...

Apple ın tüm ürünleri hava civa ya gerçi...

Gösterişli bi kasa dışında hiç bir özelliği yok...

MacOS lar windowstan daha iyi olsaydı, macintoshlar PC lerden daha iyi olsaydı, İphone devrimsel bişey olsaydı...

bugünkü bilgisayarların %7 si değil %90 ı mac olurdu...

pazar payları şans eseri dağılmıyor, tüketici 20 sene içinde hangisinin daha iyi olduğuna karar verdiği için durum böyle...

o yüzden hiç övmeye çalışmayın mac i...
Sosyal ağlarda paylaş

MrMarvelous said:
MacOS lar windowstan daha iyi olsaydı, macintoshlar PC lerden daha iyi olsaydı...

bugünkü bilgisayarların %7 si değil %90 ı mac olurdu...

pazar payları şans eseri dağılmıyor, tüketici 20 sene içinde hangisinin daha iyi olduğuna karar verdiği için durum böyle...

Şans eseri dağılmıyor. Ama bu dağılımdaki tek unsur pc'nin "daha iyi" olması değil. Mac'in yeterince tanınmamasının büyük rolü var.

Firefox IE'ye göre kat kat üstün mesela, karşı çıkan olacağını da pek sanmıyorum. Ne kadar kullanılıyor firefox? Büyük bir kesimin haberi bile yok firefox'un ne olduğundan. Yani "daha iyi olan daha çok kullanılır" argümanı her zaman geçerli değil ne yazik ki. Aynı şekilde iPod'dan üstün bir çok mp3 çalar vardır eminim ki, ama günümüzde mp3 çalar = iPod gibi bir kanı oluştu. Çünkü en çok tanınan iPod.

Sonuç olarak günlük bilgisayar kullanıcısı Mac'in ne olduğunu, avantajlarını vs bilmiyor. Ben bile hayatım boyunca bilgisayarlarla ilgilenmiş biri olarak ilk defa iki ay önce mac kullanma fırsatı buldum. Büyük bir kesim belki Mac'lerin ismini, şeklini ve yaklaşık fiyatını duymuşlardır o kadar.

Günümüzde çoğunluğun mac ve pc deneyip, kıyaslayıp karar verme fırsatı olmuyor ki pc daha iyi deyip pc alsın.
Sosyal ağlarda paylaş

Eski performalar (sistem 8 hehe) bir yana, Mac OS X le tanışıklığım 2004 te başladı. Okulun Eski tek işlemcili G4 üyle kurgu yapıyordum o zamanlar, ondan dolayı alıştım merete, o yüzden pentium 3 le 2006 sonuna kadar sabredip Macintosh'a geçtim.

Benim için en büyük fark, işletim sisteminin çıkardığı hatalar yüzünden kaybettiğim zamanı geri kazandırması oldu. İyi ki de geçmişim oh be dedim.

Tabi şu anki model yelpazesinde DDR2 bellek kullanan tek modeli Mac Pro (o da fb dimm ecc bellek) diğerleri dizüstü mimarisinden dolayı so dimm kullanıyor.

Pati ahalisi tarafından çok tercih edilmediği bir gerçek (bilgisayar bazında), kullanan üye sayısı parmakla sayılıyordur muhtemelen.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
Şans eseri dağılmıyor. Ama bu dağılımdaki tek unsur pc'nin "daha iyi" olması değil. Mac'in yeterince tanınmamasının büyük rolü var.

Firefox IE'ye göre kat kat üstün mesela, karşı çıkan olacağını da pek sanmıyorum. Ne kadar kullanılıyor firefox? Büyük bir kesimin haberi bile yok firefox'un ne olduğundan. Yani "daha iyi olan daha çok kullanılır" argümanı her zaman geçerli değil ne yazik ki. Aynı şekilde iPod'dan üstün bir çok mp3 çalar vardır eminim ki, ama günümüzde mp3 çalar = iPod gibi bir kanı oluştu. Çünkü en çok tanınan iPod.

Sonuç olarak günlük bilgisayar kullanıcısı Mac'in ne olduğunu, avantajlarını vs bilmiyor. Ben bile hayatım boyunca bilgisayarlarla ilgilenmiş biri olarak ilk defa iki ay önce mac kullanma fırsatı buldum. Büyük bir kesim belki Mac'lerin ismini, şeklini ve yaklaşık fiyatını duymuşlardır o kadar.

Günümüzde çoğunluğun mac ve pc deneyip, kıyaslayıp karar verme fırsatı olmuyor ki pc daha iyi deyip pc alsın.

daha da bir örnek, opera hem firefox'tan iyi hem ie'den, ama şu anki pazar payı olarak ie>ff>opera.

başka bir örnek daha. 10 sene önce felan netscape navigator, ie'den çok daha iyiydi ve çok daha yaygındı. ama win95, ie desteğini kökleyip, her kurulan pc'yle ie'yi de birlikte getirmeye başladıktan sonra, nn'nin pabucu dama atıldı. şimdi de nn iptal edildi sanırım, yerini ff'ye bırakmış durumda.

imac'leri ben taa 94-95 yılında kullandım. Ancak açıkçası çok sevdiğimi söyleyemiyeceğim. Tek butonlu mouse çok da kullanışlı birşey değil. Ancak o zamanlarda oynadığım bir oyunu hala unutamıyorum. mavi bir damlayı oynadığımız oyunda harfleri toplayıp hece oluşturmaya çalışıyorduk, "platformer" idi. adı da drops muydu neydi. (ehe şimdi çok aptal bir oyun gibi gözükebilir de, o zamanlar ilkokul 4-5'de felandım yahu, fifa 94 oynuyorduk o zamanlar...)
Sosyal ağlarda paylaş

ya Cuce, hani MrMarvelous gibi zevksiz ve bilgisiz birinden beklerdimde senden beklemezdim dogrusu. Valla ben 2 yasımdan beri öyle veya böyle bilgisayarlarla içeiçeyim (ki 99 a kadar filan elimi pcye deydirmedim). Suanda evde siyah beyaz, 98 model, 2001 model imax ve su son çıkardıkları 20 küsür inç sırf ekran + klavye görünümlü mackerden bi taneyle 2 tane PC var.

Mac le PCnin farkını şöyle açıklayayım. Photoshop 9 u, 2001 model 256mb ramli imac, 2007 model, çift çekridek, 2 gb ramli PC den daha hızlı açıor.

Windowsa alışkınım mace alışamadım diorsanız bişiy diyememde, PC ler Macten iyidir diyen taocudur, hırttır, abazadır.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca mac'in başarısı "başarı"yı nasıl tanımladığınıza bağlıdır.

misal, kullanıcı memnuniyeti daha önemli bir kriter olabilir. mac kullanıp da "ya mac de çok dandik be" diyen adam ben görmedim ama microsoft'a söven pek çok windows kullanıcısı biliyorum. ayrıca, belirli bir süre mac kullanmış olup da başka bir işletim sistemine geçmemek meşhurken windows kullanıcılarının her yeni sürümde yeni arayışlara girişmesi meşhurdur.

bunları düşününce bana mac biraz daha başarılıymış gibi geliyor. mac kullanıcısı değilim, aradaki fiyat farkına yanmasam hemen olurum.
Sosyal ağlarda paylaş

anam bu hater lıktan kurtulamamakda nası bi dertmiş.

efendim, bende ufakken apple'ı severdim o zamanlar fantastık bişi yapıyolardı cünki ve aldıkalrı parayıda hak ediyolarmış ( o zamanlar durumu analiz edicek kadar bilgim tecrubem mac kullanmışlığım yoktu zaten iş olarka kullanmışlığım hiç yoktu orasını burasını kurcalıyoduk makinelerin, duyduklarımı sölüyorum) ama ben ne zaman macle calışmak zorunda kaldım, benı o makinenın önüne oturttular, nasıl bi mutlulukla başladım calışmaya, ama aman tanrım o ne nasıl bir hüsran nasıl bir hayal kırıklığı, nerde öve öve bitirilemiyen hatasız cökmiyen sorun cıakrtmıyan virussüz ıvırsız zıvırsız apple harikaları nerde önümdeki hilkat garibesi.

o zamanlar evde kullandığım athlon 2600, 512+256 ddr ramli makinem nerdeyse bütün programlarda daha iyi performans veriyodu, koca g5'in tek marifeti %20-25 daha kısa render süresimiydi? 3000 dolar fazla bunamı vermişti bu adamlar? yıllarca pc'imde cökmediği kadar bi kullandığım maclerde ps cöktü o yaz, ömrüm kısaldı ömrüm.

makine kasıyodur kendini yorudodur odur budur ama işte mallık burdaya asla hissetirmiyo size, hanı ses cıakrtmıyan arabalar vardırya eski külüstürlere alışanlar ne zaan vites değiştiriceğini bilemez ne zaman arabanın zorlandığını bilemez, alışık değildir o bilmemne göstergesien bakmaya, aha o hesap ama macte öle bi göstergede yokki anam.
biniyosun bi alamete gidiyosun kiyamete. artık korka korka acıyodum üst üste dökümanları acaba cökermi yüklenipte diye.

interface'e girmiycem tekrar zaten özetle geciyorum cöp cöp, cöp efendim, işi uzatalık acı cektirelim diye yapılmış interface resmen.
bundan 20 sene önce geosda cözülmüş interface sorunlarıyla hala karşılaşıyosam ben gülerim gecerim böle işletim sistemine.

mirage, af edersinde "denemi fırsatı olmıyan konuyu bilmiyen tüketici" dediğin kişide "aaa bu daha güzelmiş" diye mac alıcak parası yeterse, sanki aletein iyi olup olmadığına bakıcak.

bide daha pahalı bide upg edilemiyor, bide inanılmaz software sıkıntısı cekiyor... ... ...

yazımı 4chan'dan bir alıntıyla bitirmek istiyorum

ps: hem makinenin, hem os'in görselliğini başarılı bulmuyorum, sentetik ve steril görüntüsü benim estetik anlayışıma ayrıca hiç mi hiç uymuyor

Sosyal ağlarda paylaş

video editing falan kasıcaksanız sinirden saç-baş değil kafa kol koparttıracak bir pc ile çalışmak yerine mac ile huzurlu bir şekilde işinizi bitirirsiniz.. yok ben ilgilenmiyorum böle şeylerle, normal takılıcam diyorsanız mac'e verdiğiniz paraya yazıktır (haliyle)
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız bir de şu var.
mac hakkında burda bile yapılan övgüler hep "çok über render yapıyor, photoshop 9'u daha hızlı açıyor" gibi "dizayn" programları üstüne.
ki zaten mac'leri hep "dizaynır"lar kullanıyor.

tamam dizayn programları konusunda pc'den üstün olduğunu kabul ettik diyelim.
e peki pc'nin yapabildiği tek şey dizayn mıdır da, sırf mac dizayn konusunda daha iyi diye "mac owns pc" oluyor?

hep dizaynırların kullanması ve bu konuda methedilmesi, "bakın pc için gözlüklü bir yaşlı, mac için genç ve dinamik bir adam koyduk, çünkü mac pc'den kat kat daha kullanışlı" tarzı reklamları doğru mu kılıyor?

bence böyle bir kıyaslamaya gidilmesi bile yanlış.
mac "dizaynır"ların kullanmasıyla meşhur olabilir, ama pc'yi de pırogramırlar, kodırlar, geymırlar, sörfırlar, çetırlar, arşivciler ve bunun yanında da dizaynırlar kullanıyor.
yani elbette mac daha stabil, virüssüz vs vs gibi özelliklere sahip olabilir de, yaptığı şeyler de pc'ye göre daha sınırlı ki zaten.

hatta en sonunda pes edip "tamam windows da yükleyebilirsiniz" dedi adamlar.
gerçi tek düğmeli mouse'la nasıl windows kullanıyorlar, onu çok merak etmekteyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone -kusra bakma ama-, daha tek mousla windows un nasıl kullanılbileceigni bile düşünemiyorum biel diyerek daha hayatında mac kullanmadan yorum yaptıgını açık ediyorsun.

Anlatayım, şimcik bu tek taraflı mousea normal mosue gibi tıklarsan, makina gayet güzel sag tık mı sol tık mı yaptıgını anlıyor makina.

Ve bu arada sırf dizayda degil.

Vampire The Masquarade De örnegin (suanda her 6 makinamdada yüklü o var) Aynı Özelliklere ve donanıma shaip (ekran kartı ve ram) makinalarda karsılastırma

PC Mac (windows versiyonu) Mac (kendi osuyla)
High details Very High Very high
11-23 fps 23-29 24-30 (emulatörle calıstırıorum)

Bone önceki mesajımda dedigim gibi, full oyuncuyum her oyunun mac portu/emulatörü olmuyor veya windowsdan sonra alışamadım demiorsan Mac > PC.

Yok kendim görücem diorsan Bone, Çanakkaleye yolun düşerse kapım açık.

Cüce, sen hangi ostan bahsediorsun o bütün yaz çöken dedigin çok merak ediyorum. Hayatımda mac im 2 kez çöktü, birinde Imac imde os dosyalarını yedeklerken makinayı açıp kapadıgım, öbüründede 97 model makinada 2001 yılının Autocadini kurmaya kalktıgım zamandı (birde 7x öncesi maclerde çok salak ve özel bir ahta varmış die duydum ama g5 dedigine göre en az mac os 9.x kullanıorsundur zannediorum).

Bride Macin interface i nasıl karışıkmış onu anlayamadım?

Bütün donanımla ilgili aradıgın her şey tek listede, windowsdaki gibi, a yı aç anın iinde b yi aç oraya tıkla sonra c yi açıp d yi degiştir gibi bir durumda yok?

Biraz açıkalrsan cidden çok sevinicem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...