mawiman Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Arkadaşlar 1. Dünya savaşında olan Çanakkale savaşıda türkler bir zafer almışmıdır. Çünkü Okulda katıldığım bir konferansta şöyle bir söz ediliyor. -Çanakkalede savaşa bilecek erkek bulmak çok güç oldugundan harbiyede okuyan ve liselerde okuyan onlarca insannı, hayatları boyunca hiç bir şekilde silahla tanışmamış olan bu insanları silahla ve insan öldürmeye yönlendirildiler, ki buda Osamanlı devletinin eğitim için harcamış oldugu paraların ve yetişmiş okumuş insanların bir anda ölmesine neden olmuştur. - O yüzdendir ki Çanakkale bir zafer olarak görülmemelidir. Bilmiyorum ne kadar doğru. bu konferans Kafkas ünv.'de sarıkamış faciasını anmak amaçlı yaplmıştır ama 1. dünya savaşındaki cephelerede yer verilmiştir.
Asteroth Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Bu kadar basite indirgenebilecek bir konu değil bence. Birçok farklı sonucu olmuştur Çanakkale Savaşı'nın, bu sonuçlar da kendi içlerinde apayrı kollara ayrılırlar. Götürüleri de getirileri de çok büyüktür bu savaşın ama "Zafer" demezdim ben sonucuna.
Sam Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 zaferdir, ölen insan sayısının bir etkisi yok savaşın sonucunun ne olduğunun tespitinde. pirik zafer olup olmadığı tartışılabilir olsa olsa.
Bone Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 zaferin ölen insan sayısına bağlı olduğunu da ilk defa duyuyorum.
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Kazanılmış bir muharebe ama kaybedilmiş bir savaş. Şahsi kanaatim abartıldığı kadar büyük bir başarı değildir.
Phy Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Canakkale cok buyuk bir basaridir. Turkiye'nin temelinde o savas yatar. Ataturk kendini Canakkle savasinda kanitlamistir. O galibiyet yuzunden Turkler kendini tek bir adama emanet etmistir. Ayrica canakkale gecilseydi eger, savas osmanli icin bitmis olurdu. Zaten o savasin amaci, Istanbulu vurmak ve ruslarla deniz baglantisi kurmakti. Bir dusunun canakkalede direnis olmasaydi ve ingilirler direk Istanbulu vursalardi ne olurdu? Turkler o savasi savasi aticak kursun, giyicek dogru duzgun kiyafet bulamadiklari halde kazandilar. Buda onlarin iradesini kanitlar. Canakkaleye oyle cok buyuk bir basari demiyenler ordaki sehitlere hakaret etmis olurlar bence. Son birsey ekliyim vatani savunmasinda egitim kacinci planda kalir? Mesala biz bir ulkeyle savasa girmisiz ve durumumuz cok kotu. Asker sikintisi vs var. Buna ragmen sen lise universitede okuyanlara evladim sen hic yorulma tahsilatina bak mi dersin yoksa git vatanini savun mu dersin?
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 "Çanakkale savaşı zafer değildir" diyerek dolaylı yoldan Atatürk'e b.k atma çabası sezdim. Her savaşın olumlu-olumsuz sonuçları vardır. Kazanılmış bir savaşın olumsuz bir sonucuna bakarak "hah, işte aslında zafer değil" demek, Fener'in Sevilla'yı elemesine "3-2 yenildi, aslında zafer değil" demek gibi birşey.
Çokakýllýadam Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Geçen kanalın birinde türbanlı yobazın biride bunları söylüyordu Atatürke bok atma amaçı doğrultusunda. 'Çanakkaleyi büyütmeyin' filan gibi sözler. Mawiman nerde okuyorsun sen, konferanstan filan bahseder misin biraz?
Odeon Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 birde o zaferin kazanilmadigini dusunun ?
Breedan Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 mawiman said: Arkadaşlar 1. Dünya savaşında olan Çanakkale savaşıda türkler bir zafer almışmıdır. Çünkü Okulda katıldığım bir konferansta şöyle bir söz ediliyor. -Çanakkalede savaşa bilecek erkek bulmak çok güç oldugundan harbiyede okuyan ve liselerde okuyan onlarca insannı, hayatları boyunca hiç bir şekilde silahla tanışmamış olan bu insanları silahla ve insan öldürmeye yönlendirildiler, ki buda Osamanlı devletinin eğitim için harcamış oldugu paraların ve yetişmiş okumuş insanların bir anda ölmesine neden olmuştur. - O yüzdendir ki Çanakkale bir zafer olarak görülmemelidir. Bilmiyorum ne kadar doğru. bu konferans Kafkas ünv.'de sarıkamış faciasını anmak amaçlı yaplmıştır ama 1. dünya savaşındaki cephelerede yer verilmiştir. bold kısma dikkat çekmişler bu bir yorum bu kadar abartmayın.
Werewolf Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Bone said: muharebe = savaş ? muharebe = battle savaş = war türkçe anlatmaya üşendim :(
karpuz Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 TDK: Muharebe: Savaşın bölümlerinden biri. Savaş: Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk.
ShadowFury Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Diğer bütün cephelerde elimize verdikleri için kazandığımız tek zafer daha bi kıymete biniyo tabi=) Şaka bi yana, götürüleri ne kadar fazla olursa olsun Çanakkale bir zaferdir, hem de şanlı bir zaferdir. Kaybedilseymiş durum çok daha kötü olurmuş falan filan, ayrıca Atatürk'ün kendini ispatlaması da önemli bir olay tabi. Yalnız bu olayın Atatürk karşıtlığıyla alakası yok bence. Atatürk karşıtları daha çok zaferi "orduları melekler kontrol ediyodu", "evliyalar yardım etti", "iman pawaaa" vs. vs. diye saçmalıyarak kaydırmaya çalışıyolar (ciddi ciddi mi diyolar yoksa geyik mi yapıyolar emin değilim o kısmından, direkt olarak beyinsiz damgası vurmuyim hepsine şimdi=)).
xaty Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Mesaj tarihi: Mart 7, 2008 Asıl savaşması için orada bulunanlar değil de yedeklerin savaşmak zorunda kalması ve öncü olmaları kayıp miktarını arttırmıştır tabi ki ama o kadar küçük bir yerde daha hızlı yapılabilecek birşey yoktu zaten. Çanakkale geçilseydi ne olurdu; Osmanlı iptal olurdu, Rusya ile bağlantı kurulup savaş kısa sürede biter almanya, avurturya fln da yalan olurdu. Geçilmeyince noldu; daha önce acemi, beceriksiz olarak görülen Osmanlı ordusu kendisini kanıtlamış oldu. Balkanlarda savaşın şekli değişti. Sonuç olarak osmanlı için gayet olumlu şeyler getirdi. imkanlar bakımından gayet sınırlı osmanlı ordusunun o şekilde bir zafer alması başarıdır son derece. eğitimine para harcanmış, okumuş büyümüş kişiler savaşmamalımı? nasıl bir mantık anlamadım.
Öne çıkan mesajlar