Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kosova'nın bağımsızlık ilanı

PhysX

Öne çıkan mesajlar

Sırbistan lideri Tadiç, bağımsızlık ilanı için geri sayıma geçen Kosova’nın üzerindeki hakimiyet hakkından vazgeçmeyeceklerini yineledi. Kosova Başbakanı Taçi ise bağımsız Kosova’nın hiçbir şekilde bir İslam devleti olmayacağını söyledi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/435877.asp

sanırım şu anda oylama yapılıyor kosovada.. putinin kıbrıs çıkışı falan önemli şeyler; sırbistan bırakmak istemiyor ab destekliyor durum karışık :)
Sosyal ağlarda paylaş

ben belgrad'da yasiyorum.burasi kesinlikle vermek istemiyor kosovayi.
umarim buyuk olaylar olmaz.
fakat secimlerde tadic galip geldi, gerci %55 e yuzde %45 gibi bi oranla ama yinede insanlar avrupa birligine girmenin kosovadan daha onemli oldugunu kabullendi gibi.fakat cok buyuk bir cogunlukta (yasli) kesinlikle kosovanin birakilmasina karsi.
tadic'in rakibi nikolic kosovayi secim politikasi olarak belirledi ver her konusmasini ona gore yapti.kosovoyu vermeyiz abyede girmeyiz gibilerinden.
tadic ise hep ab uzerine gitti kosovayi cok katmadi isin icine.gercekci konustu ve kazandi.
simdi dananin kuyrugu kopacak bakalim.
Sosyal ağlarda paylaş

kosova bağımsızlığını ilan etse bile fazlaca tutunamaz gibi geliyor bana. sınırının büyük bölümü sırbistan-karadağ ikilisinin üzerinde.toprak kaybetmek gibi bir niyetleri yok ikisinin de. arnavutluk deseniz zaten kendini toparlayamadı bir de kosovanın bağımsızlığına dayanamaz. geriye yunanistan kaldı. yunanistandan da ne kadar hayır gelir onlara bilinmez.
Sosyal ağlarda paylaş

odiflame said:
mahmut tuncer said:
la bu yugoslavya zamanında nasıl birleşmiş ki

general tito sayesinde.

Yugoslavya I.Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu. yugoslavya'yı birleştiren Tito değildir. Belki II.DS sırasında birbirini kesmeye başlayan halkları birarada tutmayı başaran odur diyebiliriz.

Kosova'nın Yugoslavya'dan ayrılması; KKTC açısından iyi bir örnek olabilir ama eğer bağımsızlık ilanı başarılı olur ve barış getirirse (ki hiç sanmıyorum) bizim Kürt sorunumuz için kötü örnek olabilir. Kürtler gider bağımsızlık ilan ederler demiyorum; çünkü Kosova'Nın durumu ayrı ama Kürt halkının bağımsızlık taleplerii artırmasına sebep olabilir.

Öte yandan KKTC'nin durumu Kosova'ya daha çok benziyor. Ama KKTC'nin tanınacağını beklemek hayalcilik olur.

said:
kosova bağımsızlığını ilan etse bile fazlaca tutunamaz gibi geliyor bana. sınırının büyük bölümü sırbistan-karadağ ikilisinin üzerinde.toprak kaybetmek gibi bir niyetleri yok ikisinin de. arnavutluk deseniz zaten kendini toparlayamadı bir de kosovanın bağımsızlığına dayanamaz. geriye yunanistan kaldı. yunanistandan da ne kadar hayır gelir onlara bilinmez

Kosova'nın Karadağile bir ilgisi yok.
Sosyal ağlarda paylaş

mahmut tuncer said:
kosovayı vermek istememeleri milliyetçilikten dolayı mı yoksa orada sırplar da mı yaşıyor?

1-Milliyetçilik; Kosova'yı tarihsel sırp toprağı görüyorlar.
2-Kosova'nın %5'i Sırptır.
3-Hiçbir ülke bir parçasının kopmasını kolay kolay kabullenemez.

Merak Edenler İçin
Kosova Sorunu'na genel Bakış
http://www.asam.org.tr/tr/yazigoster.asp?ID=1982&kat2=1
Kosova- Kuzey Irak karşılaştırması
http://www.asam.org.tr/tr/yazigoster.asp?ID=1966&kat1=23&kat2=
Kosova-Kuzey Kıbrıs Karşılaştırması
http://www.asam.org.tr/tr/yazigoster.asp?ID=1928&kat1=23&kat2=
Sosyal ağlarda paylaş

balkanlarda çizilen haritalar tamamen saçmalık. sırplar nerde boşnaklar nerde bunlara kimse bakmıyor. açın en güncel bir haritayı, bakın bosna-hersek sırbistan sınırına.

ben her zaman büyük devletler hakimiyetinde, çok uluslu toplumsal yapıdan yanayım. bu işin içinde din de var, ırk da var. devlet dediğin ne kadar çok insanı memnun edebiliyorsa o kadar güçlüdür.

kosova olayı biz türkiye için özellikle çok önemli. rusya bunca sene kuzey kıbrıs türk cumhuriyetini tanımamakta ısrarlıyken, rum kesimine bütün karaparasını gönderip destek çıkarken; çeçenistan, abhazya vs ona yakın özerk bölgenin kosovayı örnek alıp kendisinden ayrılacağı göt korkusuyla bugün kıbrısa destek çıkıyor bizim medya sağolsun neredeyse putin'i aziz ilan etmediği kaldı.

şahıs olarak tayyibi zerre beğenmem ama böyle bir ortamda çıkıp adamlar hükümet olarak filistine tam destek verebiliyorlar. israil'li bakanlar ortak savunma şemsiyesi oluşturalım diye ankaraya geliyor, abdli adalet bakanı, başkan yardımcısı geliyor, gelecek.

dünya yeniden şekilleniyor, türkiye de yeniden şekillenmek zorunda. türban, kürt, alevi şu boş yere bu ülkenin yıllarını harcamış sorunları bir aşabilsek uluslararası platformda atacağımız çok adımlar var. türki cumhuriyetler peşpeşe dillerini bizimkine yakınlaştırmak için adımlar atıyor, ortak bir dil için akademik ve siyasi çalışmalar son sürat devam ediyor takip edeniniz varsa biliyordur.

ufak tefek korkularla kabuğumuza çekilme değil, cesur adımlarla geleceği kucaklama zamanı şimdi.

kafa karıştıracak çok şey var; ama bir o kadar da imkanlar var ortada.

böyle bir ortamda ben başbakan olsam hergün tvye çıkarım, hergün bir başka gazeteye demeç veririm. nasıl bir dünya istiyoruz? kosova tarihiyle, diniyle bize yakın. kosova için tam bağımsızlık isterim. rusya federasyonu içersinde gözümüzün içine bakan bir sürü millet var, alayını örgütlerim bağımsız olmasını isterim. çin'de uygurlar var sittin senedir bağımsızlık istiyorlar, onları kaşırım. ortaasya zaten bizim, ırak'ta bütün bir devlet isterim federatif yapıyı zayıflatmak için elimden geleni yaparım. ülke içinde dinine, ırkına bakmadan ayrılıkçı hareketlere imkan tanımayacak şekilde özgürlükleri mümkün mertebe arttırırım, elimizin ulaştığı o kadar topraklarla ticareti arttırır, sanayimi geliştiririm. bütün bu konularda elimi güçlendirecek bir ordu için bütçe ayırırım, gerekirse afganistanda, gerekirse karabağda, gerekirse kuzey ırakta ülkeme akacak petrolü güvenliğe almak için vurucu gücü yüksek profesyonel bir orduya geçerim.

abow yazacak o kadar çok şey var ki yazmaktan yoruldum.

genele bakınca hükümet iyi gidiyor gibi sonunu getirsinler yeter ki, daha akıllı olsunlar başka birşey istemiyorum. bu imkanları yeterince değerlendiremezsek tek sorumlusu başta tayyip, sonra akp hükümetidir.

velhasılı ben olsam büyük oynar; batarsam tam batar, çıkarsam tam çıkardım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...