Breedan Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kemalisthllwndr Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 :/ aslında daha fazla yazmayacaktım ama sanırım fazladan bir mesaj daha atacağım türban siyasi simge haline geldiği için antilaik-laik çatışmasına sebep olup ülkeyi bölünmeye götürebilecek bir noktadadır. nitekim üniversitelerde türbanlılar ve türbansızlar birbirlerine karşı protesto gösterilerine girişmeye dahi başlamışlardır. ve evet eminim ki bunu 5 kereden daha fazla söyledim biz de isterdik türban birtakım çevreler tarafından siyasi simge haline getirilmeseydi , gruplaşmalar yaratılmasaydı. ben solcu diye bildiğim arkadaşlarımla konuştuğumda türbanlı insanlara yaratık gözüyle baktıklarını farkediyorum ve açıkçası bu kişilerin solculuk ne demektir Atatürkçü düşünce neyi simgelemektedir pek bildikleri yok siyasi kelime haznelerini (laiklik-türban-recep tayyip erdoğan-abdullah gül-chp-mhp-akp gibi) kullanarak türbana ve türbanlılara olan öfkelerini döküp duruyorlar. ve sağcı genç arkadaşlarımın da zıt düşünceyi savunmakla beraber onlardan bir farkı olmadığını görüyorum. işte üniversiteye türbanın sokulması bu iki kesimin karşı karşıya getirilmesi demek olacaktır ki zamanla türban serbestliği devlet dairelerine oradan kim bilir nerelere yayılacağından 2 zıt düşünceli kesim giderek sürtüşecek ve ortam hızla gerilecektir. ben hiçbir gruplaşmada yer almıyorum sadece bu ülkenin menfaatinden yanayım ve söylemem gerek ki Atatürk'ün ölümüyle başlayan karşı-devrim kökten-dinci(muhafazakar değil) düşünce serbest bırakıldıkça , enver paşa baştayken dahi gelişti , serpildi bugünlere geldi ve artık türbanı takanı takmayanı çok rahatsız eden bir ortam oluşturmuş haldeler. kişisel düşüncem toplumsal huzuru sağlamak için hızla bu dinci- kesimin üzerine gidilmesi ve sindirilmesidir. işe zaten hergün çarpıtılmış haberlerle dolu gazetelerinin serbest dağıtımını sağlayan gelir kaynağının(arap kralı bile bu kadar büyük paraları hergün harcayamaz) araştırılıp kesilmesi , kadrolaşmalarının önünün kesilmesi ve sadece askeriyede değil heryerde ''anıtkabiri ziyaret etmek satanistlerin kedi kesmesi gibidir'' gibi demeçler verip duran ulema , şeyh ve benzeri insanların görevden alınması , içeri atılması , sürülmesi veya toplumsal yapıdan uzaklaştırılmasıyla başlayabiliriz. gerisi gelecektir. ancak akp iktidardayken bu işi ancak çok sağlam bir toplumsal hareket becerebilir. bugünkü 2 kutuplu ortamda da bu çok geç kalmış toplumsal hareketin gerçekleştirilmesi için feda edilmesi gerekenler çok fazladır ancak daha da geç kalınması halinde bıçak kemiğe dayanacak toplum bir anda patlayacaktır. örneğin gelen ekonomik kriz bu patlamanın tetikçisi olabilir. sonuç olarak suç türbanı takanda değil , türbanı siyasal simge haline getirip onu bir tehtid unsuruna çeviren kökten-dinci düşüncede ve onların serpilip gelişmesine izin veren geçmiş iktidarlardadır. zaten bunların en fenası olan akp dinci kesimi serbest bırakmaktan geçtik , kendisine en basit şekilde muhalefet eden etmeyen herkesi baskı altına almaya , susturmaya çalışmaktadır. ki bu da demokrasi , özgürlük anlayışının ne kadar ikiyüzlü ve kıt olduğunu ortaya koymaktadır. sen her defasında aynı şeyleri soruyorsun ve ben her defasında cevabımı genişletiyorum(aslında bir soru soruyorsun , cevap alıyorsun , bir diğerine geçiyorsun , sonrasında yine eski soruya dönüp onu değişmiş genişlemiş biçimde soruyorsun vs)tatmin mi olmuyorsun yoksa amacın konutu uzatmak mı bilmiyorum ama bu mesajlaşma olayı çok fazla zamanımı yemeğe başladığından daha genişletilmiş bir cevap verme imkanım olmayacak bu sebeple karşıt düşünceleri de önyargını yenmeye çalışarak okumanı , anlamaya çalışmanı bir kez daha tavsiye ediyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 tatmin edici cevaplar vermekten halen çok uzaksın, üzgünüm ve ben de genişleterek sormak zorundayım çünkü üstünkörü ve genelgeçer cevaplar veriyorsun. sokakta, gündelik yaşamda var olmayan bir çatışma, üniversteye girildiği anda nasıl başlayabilir? bu sorunun net bir cevabı yok. ha protesto gösterileri yapılabilir, sizi sevmiyoruz, çirkinsiniz bile diyebilirler, bu da herkesin ifade hakkıdır. ama yine de devlet olarak türbanlı bir öğrenciye öğretim hakkı vermek zorundasın, çünkü bu basbaya demokrasinin gereğidir. türban üzerinden sağcılarla solcular birbirine gireceklerse, yine burada türbanlıların işlediği bir suç yok. birbirine girecek olan zaten bir bahane bulup girer. önemli olan suçu ispatlanmış insanlara ceza vermek, henüz suç işlememiş olanların haklarını kısıtlamak toplumdaki herhangi bir meseleyi çözmenin yolu değildir. peki şunu da sorayım, türbanlıları üniversteye sokmayıp, muhatap bile almayıp dinci düşünceyle nerede/nasıl savaşacaksın? söz hakkı vermeden tartışma olur mu? tez-antitez olmadan sentez olur mu? ben de herhangi bi grupta yer almıyorum, ve türbanlı kızları topluma, üniversteye kazandırmanın ülkeye gayet fazla menfaat sağlayabileceğini düşünüyorum. artık birbirimize karışma veya birbirimizden rahatsız olma lüksümüz yok. hep beraber bu ülke için çalışıcaz. ama yasakçılıkla insanların devlet için çalışmasını sağlayamazsın. şimdi dinci düşünceden kastın nedir, hangi kesimin üzerine gidiyoruz onu da iyi tanımlamak lazım. akp'ye oy verenlerin tamamı dinci midir, türban özgürlüğünü savunan herkes dinci midir, yani ayrımı nerde, nasıl yapıcaksın? 'anıtkabiri ziyaret etmek satanistlerin kedi kesmesi gibidir'' cümlesinde de aslında biraz açık vermiş oldun. bu cümle engin ardıç'a ait, zannettiğin gibi ulema vesaireye ait değil ve tabii ki kastettiği şey bu değil, yazının tamamını okursan sen de görebilirsin. kulaktan dolma bilgilerle yorum yapınca olabilir böyle şeyler, boşver. ayriyeten bahsettiğin toplumsal hareket, eğer ki akp'nin önüne geçmeyi hedefliyorsa, toplumun tamamını kapsamalıdır. bugün 411 milletvekili türban özgürlüğüne evet diyor. geriye kalan milletvekillerinin tamamı biraraya gelse ve bir toplumsal hareket başlatsa, nereye kadar, nasıl başarılı olabilir? ulusalcılığın tıkandığı nokta işte budur, dışlayıcı ve elitist bir harekettir. türban bir tehdit unsuru olmak zorunda değil, üniverstelerde serbest bırakıldığı anda da siyasi bir simge olarak önemini kaybetmesi kaçınılmazdır, çünkü normlaşacak, sistemin içine entegre olacaktır, radikal düşünceden uzaklaşacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
THARKAS Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 bi kac bin ogrenci türbani ayagina dolayip ustune basa basa dolassa nolur merak ediyorum. o zaman birden turban siyasi simge olurda turbanlilar dinimize saygi gostermiyorlar diye ayaklanirmi yoksa demokrasi var onlarda istedigi yerine baglarmi derler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lorrotar Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 dinle hiçbir alakası yokki.kıçından uydurmuş birisi bi dindir gidiyor.örtülerinizi göğülerinize kadar çekiniz diyor kur'an da.hıyarın biri çıkmış başörtülerinizi indirin diye tercüme etmiş.olan olmuş türbanın dinle alakası yok bikere şu din lafını kullanmayın alet etmeyin artık şu muhabbetlere.başörtüsü,yazma olur filan hadi aksesuar.başını bağlarsın ama kafayı sıkarak değil,gayet ayarında ve modern bir şekilde.türbanın dini hiçbir simgesi yok.erkek egamonyası demektir.kadını 2. plana iter tamamen,işte erkek türban taktırıyo,giyimine kuşamına karışıyo kadına üstünlük sağlıyo filan.siyasi olması ise şeriatı simgelemesi yüzündendir.çoğu türbanlı kızımız örümcek kafalı hatta beyinsiz babalarının zoru yüzünden takıyor.o yüzden her türbanlıya da şeriatçı,Atatürk düşmanı dememek gerekir.babam doğrusunu bilir demeyi bırakıp da araştırsalar tabii ki bu tip sonuçlar doğmayacak.şu giyim kuşama karışma,Türkiye'nin sorunu türban değil işsizliktir,açlıktır muhabbetlerini de bırakın artık.türban da gayet büyük bir sorun.işsizlik çözülmesi daha kolay ancak memleket iran olduktan sonra tekrar Türkiye yapmak epey güç,hatta birnevi imkansız.türban giyim kuşam sorunu demekle geçiliyor da altında neler yatıyor yani bırakın artık şu kıyafetten size ne ayaklarını da. topiğin tamamını okumadım yazdım öyle bişeyler.herneyse. edit : dindarlıkla dinciliği de aynı kefeye koymayın.dinden prim yapmak ayrı dinine bağlı olmak ayrı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drall Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 bi erkekle birden çok kadının evlenmesine izin veren, kadınları afedersiniz "hayat kadınlığına" iten din benim dinim değildir arkadaşım, aynı şekilde türbanla zihinlerini bağlatarak kadınları küçük düşürten din de benim değildir, benim müslümanlığımda yoktur bunlar.. ben mi müslüman değilim yoksa müslümanlıkta hakikaten yokmu bunlar? varsa değilim galiba... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PhysX Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 sir şu son mesajına +1 ve Lorrotar a da +1 şimdi tez + anti tez sentez yapıyorum. Akp diyor ki bu bir özgürlüktür isteyen istediğini takar, evet doğrudur kimse karışmaz kimseye.Chp de diyor ki sizin amacınız şeriat.. oysa ki türban denen şeyin din ile uzaktan yakından alakası yok Lorrotarın da dediği gibi. Sentez fikir şu: isteyen istediği şeyi yapabilmeli kamusal alan haricinde(bkz: devlet laiktir) ve bu bir kontrol mekanizmasına bağlanmalı. sentezin hayata geçirilmesindeki sorunlar: sorun1- türban takanlar türbanı din felan diyor da takıyor ama aslında türbanın din ile alakası yok.. bunu anlamak istemiyorlar. eğer rusyada olsaydık çarşaf bile giyin derdim bundan kimsenin şüphesi olmasın ama burası devrimden yeni çıkmış bir ülke daha 100 yıl bile geçmedi. herşey çok hassas. sağ-sol olayı değil bu. türkiyede sağ-sol mu vardı? gaz verdiler sağ-sol oldu. 2 darbe önünü aldılar. fakat türkiyenin bir osmanlı din yönetim geçmişi var 2 darbe ile önü alınamaz bunun. böyle birşey olursa kıyafet kanunun tartışıcak hale geliriz. Başörtüsü takanların önünde sonuna kadar eğiliyorum çünkü o bere gibi bir aksesuar.. sorun2- sayın erdoğan laikliğin güvencesi benim diyor bu ne biçim bir olay? erdoğan 40 yıl sonra ölse laikliğin güvencesi mi bitecek yani? sentezdeki kontrol mekanizması dediğim yani laikliğin ve t.c. nin koruyucusu tsk dır. eğer deniz baykal olsaydım burdan onlarca sonuç çıkarıp gündemi işgal ederdim ama değilim :) sorun 3- meclisin oto kontrolü yok. meclis bir karar alıyorsa bu fikir tartışılamıyor. çünkü fikirler ya topluca alınıyor yada alınamıyor. oysa ki bir kısım fikir atıcak diğer kısım onu düzelticek ve uzlaşarak harika bir yasa çıkacak.. bu olmuyor.. olamıyor.. parti ancak heyyyt ben anayasaya gidicem seni takmam diyor yada ötekisi ona beyinsiz diyor vs.. sonuç olarak hayata ve türkiyeye hazır bir kanun oluşmuyor. ben bu sorundan tek bir şey bekliyorum: güvence! eğer diyebiliyorlarsa türkiyede laikliğe karşı bir tek parti eylemimizi bulun. kapatıp dağılıcaz .? o zaman türbana dini bir şey olmamasına rağmen saygıyla bakarım. tüm bunların çözümü ne mi? çözüm basit. evet gerçekten. sadece adam gibi eğitim.. sözde ezber değil özde akılcı eğitim. okuyan herkese teşekkürler bu arada uzun oldu biraz kısa yazıcam demiştim daha da yazarım içim dolu :):) edit:en önemli şeyi eklemeyi unuttum. sentez fikir için şu an erken. ne yazıkki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2008 O adam gibi eğitim başta Hazreti Fetullah Hoca Efendi, Tayyip Erdoğan ve birçok siyasetçi olmak üzere çoğu insanın hoşuna gitmez.Ayrıca bu ülkede insanlar başkalarının yönlendirmeleriyle yaşamayı severler, kendileri düşünüp tartmayı, gerçekleri görmeyi ve en önemlisi sorumluluk almayı ve araştırmayı sevmezler. O yüzden hayır arkadaşım, senin çözümün dünyanın tamamının komunizm ile yönetilmesi gibi birşeydir, ütopyadır. Hayalden öteye geçemez. Durumun çözümü yok, kaos ortamı işte. Millet nasıl daha ileri giderim? sorusuyla ilgilenirken biz de üçüncü dünya ülkesi olarak nasıl daha geri giderim? gibi sorularla meşguluz. Türban gibi saçma sapan gündemlerle uğraşmaya mahkumuz. Memnun değilseniz kapı açık güle güle. Düzelmesini beklemeyin. Oturup külahını önüne koyması gerekiyor bu milletin, ulan 1960larda da bunu tartışıyorduk, yıl 2008 değişen birşey yok diye. O bilince ulaşması için çok fırın ekmek yemesi gerekiyor bu ülkenin, onu da benim çocuklarım belki görür. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quibble Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 darbe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 said: devlet olarak türbanlı bir öğrenciye öğretim hakkı vermek zorundasın, çünkü bu basbaya demokrasinin gereğidir Bu argüman çok saçma olmuş çünkü türban bir seçim, üniversiteye girmek isteyen türbanını çıkarıp girer. Ve yine senin mantığınla ilkokula kadar türbana serbestisi olmalı çünkü asıl eğitim hakkı yüksek öğrenimi değil ilköğretimi kapsar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 türkler hristiyan olsun ab'ye de girerik isa türkmüş falan denir, bulunur bişeyler muhakkak eheeeeeee ^^ . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 türban bir seçim evet, ve demokrasilerde seçimlere saygı gösterilir, seçimleri yasaklamak demokrasiyle uyuşmaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 sir said: Penthesilea said: Kimse manyak degil, bahsedilen ozgurlukse, biz de bu ulkenin ferdiyiz, bu ulkenin insanlarinin ozgurlugu demek bizim ozgurlugumuz demek. Siz gercekten AKP'nin bu olayin pesinde kosmasinin TEK sebebinin demokrasi oldugunu dusunecek kadar aptal misiniz? penth işte sorun şu iki paragraf arasındaki geçişte. akp türban üzerinden siyaset yapmış olabilir, türbanlıların oyunu almış olabilir. ama türbanın üniverstelerde serbestliğini savunmak akp taraftarı olmak değildir. partiyi sevmiyoruz diye doğru yaptığı şeyleri desteklememek saçma olur. türban bu ülkede artık kabul görmüş ve yaygınlaşmıştır. türbanlılar arasında mhp'ye, chpye, ufuk urasa, baskın orana oy verenler falan da var. sen devlet gözünde türbanı marjinalleştirirsen siyasi simge olarak kullanılmaya ve gerilim yaratmaya devam edecektir. ha yok sistemin içine alırsan, normlaşacaktır ve sorun kendi kendisini çözecektir. ben türban serbestliğini hangi parti getirirse getirsin desteklerim, çünkü sokaklarda kabul görmüş bir giyim tarzının ülkenin üniverstelerinde yasak olması, resmen komiktir. benim aylardır kızdığım şey, akp üzerinden bütün akp seçmenlerine alenen küfür ve hakaret edilmesi. akp bugün geçmişteki versiyonları gibi şeriatçı parti konumunda değildir,artık sağ liberal bi parti olmuştur ve ister beğenin ister beğenmeyin türkiyede iktidara daima sağ liberal partiler hakim olmuştur. ha bu zihniyetten çıkmanın yolu, yeni bir parti oluşturmaktır, ama bu parti de iktidar şansı olsun istiyosa muhakkak "sağ" görüşlü ve muhakkak liberal ekonomiyi destekleyen, küreselleşmeye entegre olmayı ve AB'ye girmeyi hedefleyen bir parti olmalıdır. burada tayyip ve ekibinin yaptığı binlerce dolandırıcılık, düzenbazlık, yalan-dolan, hakaret, hata, safsata sayabilirsiniz. aynı şeyleri bu ülkenin geçmişindeki tüm hükumetler, tüm iktidarlar için de sayabilirsiniz. ancak bu ülkede seçmenin kararı bunlara bağlı değildir. ülke bunlara göre ilerlemez. seçmenin isteklerini yerine getiriyo musun? ülkenin dört bi yanını dolaşıp halkla birebir temas kuruyo musun? cebine üç beş kuruş daha fazla gireceğini vaadediyo musun? dini ve milliyetçi hassasiyetlerini gözetiyo musun? o zaman iktidarsın. muhafazakarlık, sağcılık falan bunlar bana çok uzak düşünceler, ama şu anda elimizde bu var işte, bundan ötürü bi halka küfretmek büyük hatadır. çünkü bunda bütün geçmiş iktidarların ve hatta bu ülkenin kurucularının dahi payı bulunmaktadır.sir, yine benim yazdigimla alakasiz birseyi anlatmissin da anlatmissin. Ben turbanin ne derece kabul edildigiyle falan ilgilenmiyorum. Bana kalsa, Isvec gibi sistemi oturmus bir ulke olsak bizde de serbest kalabilir, hic de umrumda olmaz. bu halk Kurtulus Savasi'ni verip TC'yi kurmus bir halk. Ve 80 yil sonra gelip boyle bir adamin partisini iktidar yapiyorsa, ben hakaret etmiyorum gercekleri soyluyorum. Turkiye'de iktidar nasil olunur, siyaset nedir gayet iyi biliyorum merak etme kucuklugumden beri de ailevi sebeplerle icindeydim hep siyasetin. Turban bu ulkede kabul gormus olabilir. Turban, ki bence oyle degil, bir sembol olmaktan cikip bir dini gereksinim de olmus olabilir, ki tekrar ediyorum bence oyle degil. Bunlarin hepsi olsa dahi, benim dedigim ve senin pass gectigin nokta su: Bu yasalari cikaran parti AKP. 10 yil once laik duzene kufredip, Ataturk'u asagilayip, parti kursulerinde Allah adiyla aglayip seyhlerin ayaklarina kapananlarin ben bir yasayi ne amacla cikardigini, o yasanin ne derece uygulanacagini ve sonunun nerelere varacagini kestirebilirim. Ve tekrar tekrar soyluyorum, bu hakaret degil bi "fact" yani, bu kanunu AKP'nin cikarmasinin tek sebebinin kisisel ozgurluklere olan saygisi oldugunu dusunen, AKP'nin dini konumuyla, gecmisiyle ve en onemlisi amaclariyla kesinlikle bir alakasi olmadigini dusunen varsa, gerizekalidir yani, sen Sam falan da dahilsin bu cidden bu sekilde bakiyorsaniz, cunku baska bi kelime yok bunun icin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 sir said: türban bir seçim evet, ve demokrasilerde seçimlere saygı gösterilir, seçimleri yasaklamak demokrasiyle uyuşmaz. Ben de sokakta çıplak dolaşmak istiyorum.Ya da bir elimde ışın kılıcı ve üzerimde robe ile. Ya da bir başkası türbanı ayakkabasına bağlayıp girmek istiyor, birisi peçe ile girmek istiyor. Demokrasi bütün bu seçimlere saygı gösterecek mi? Yoksa bazına dinini yaşıyor diye saygı gösterip bazısının ağzını burnunun dağılmasını mı sağlayacak demokrasi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Penth +binbeşyüz Daha açık nasıl anlatılabilir bilmiyorum. Ama yok, türban "özgürlük için" takılacak onlar için, AKP'ninde izlediği bu yolun dinle hiçbir alakası yok, onların zaten cumhuriyet'e kasıtları yok, köktendinci değiller, gericileri beslemiyorlar, gericilere ortam hazırlamıyorlar. Herşey özgürlük için... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Prawler said: sir said: türban bir seçim evet, ve demokrasilerde seçimlere saygı gösterilir, seçimleri yasaklamak demokrasiyle uyuşmaz. Ben de sokakta çıplak dolaşmak istiyorum.Ya da bir elimde ışın kılıcı ve üzerimde robe ile. Ya da bir başkası türbanı ayakkabasına bağlayıp girmek istiyor, birisi peçe ile girmek istiyor. Demokrasi bütün bu seçimlere saygı gösterecek mi? Yoksa bazına dinini yaşıyor diye saygı gösterip bazısının ağzını burnunun dağılmasını mı sağlayacak demokrasi? Bende ayağımı müze tuvaletinde yıkamak istiyorum, akmerkezde namaz kılmak istiyorum, dört tane eş almak istiyorum, kadınların TV ekranlarına çıkmasını istemiyorum, söz hakları olsun istemiyorum falan... Benim haklarım ne olacak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 bak "bence türban öyle değil, bence türban şöyle" falan diyosun, işte sence farklı, onca farklı, herkesçe farklı bi mesele. bu yüzden de olaya partiler tarafından değil, halkın gözünden bakmak lazım. yasa çözümü sağlamayacak esasen, ama en azından türbanlıların da topluma daha rahat entegre olmasını sağlayacak. bu entegrasyon sırasında belki sürtüşmeler, tartışmalar olacak, ama belki de karşılıklı bir anlayış, bir mutabakat ve bir sentez de oluşabilir. ki bu sentez toplumda oluşmaya başladı bile, türbanlılarla türbansızları aynı ortamlarda, elele kolkola görmek gayet mümkün. halkta bu hassasiyet varsa, devletin görevi bunu çözmektir. kim çözerse çözsün. ben "yaşasın akp, sonunda şu türbanı çözüyor, ne kadar süper bi parti" diye bakmadım olaya hiçbi zaman. ama bütün türbanlılara öcü, cahil, dinci, aşağılık gözüyle bakanlara da hep itiraz ettim, ve onların da hakları olduğunu savundum. yani bu sorun çözülmeli, kim çözerse çözsün diye bakıyorum. bu yasayla beraber ne olacağını herkes farklı bi şekilde yorumlayabilir, sana göre kaos olacaktır, baskı olacaktır, bana göre de olmayacaktır, çünkü toplumda böyle bir baskı, bir yaptırım göze çarpmamaktadır. yasa çıktı, önümüzdeki dönemde neler olacağını hep birlikte görücez. ben yanılıyor da olabilirim, o zaman tekrar yasak gelir, veya başka bir yaptırım gelir, bişey gelir..ama şu haliyle yasak hiçbir şekilde işlevsel değildir, aksine gerilimi tırmandırmaya devam etmektedir. isveç gibi olsaydık diyosun, ama bizim halkımız isveç halkı değil, hiçbi zaman da olmayacak. sistemimiz de isveç sistemine benzemeyecek. her ülkenin kendine göre bir demokrasisi, kendine göre bir düzeni, bir anlayışı olacaktır. buna da cumhuriyet rejiminde büyük bir ölçüde karar verecek olan merci, halktır. şöyle bi baktım da yine aynı şeyleri yazma gereği duymuşum, yani sen de aslında aynı şeyleri söylemişsin. o zaman şöyle kapatalım: bu yasayı akp değil de chp çıkarıyo olsa destekleyecek miydin mesela? biz gerizekalıysak sen de omurgasız, ilkesiz bi adamsın, madem birbirimize yakıştırmalar yapıyoruz. edit: ah arkadaşlar ne zaman bırakıcaksınız şu "türbanla giriliyosa ben de zıttırıbıttırı giycem, derste kakamla oynıycam" tarzı argümanları? sokakta dolaştığın şekilde insanlar seni yadırgamıyosa, sen kılık kıyafetinle başka insanların özgürlüğünü kısıtlamıyosan, üniversteye de öyle giriver işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Werewolf Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Demagoji almış başını yürümüş. Sokakta çıplak gezebilmek, 4 kadınla evlenebilmek vs. vs. siyasi sembol olduğu için yasaklanmış olsaydı türbanla karşılaştırmanız anlamlı olurdu. Ama tartışma peşinde gollum olmayı seçmişsiniz, tbrv. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Slat Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 İlhan Selçuk geçen, insan hakları bildirgesine "türban özgürlüğü" diye yeni bir kavram kazandırdık, türban gibi bir baskı ve kadını aşağılama aracını anca Türkler özgürlük diye icat ederdi zaten tarzı birşey yazmıştı lol.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Türban tamamen akıldışı (irrasyonel) sebeplere dayanan bir seçim, isteyen türbanını takar isteyen üniversiteye türbanını çıkarır girer. Öyle bir sunuluyor ki olay sanki engelli vatandaşlar üniversiteye alınmıyor, bu insanlar kendi istedikleri için türban takıyorlar. İkincisi demokrasi saf özgürlüklerden oluşan bir sistem değildir, ben de vergi ödemek istemiyorum o zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Türban'ın bizi götüreceği yerleri söyledim orda, demogoji yapmadım ben. Ama size göre öyle olabilir tabi Tayyip'in eşinin kardeşi imam nikahı ile 2. karısını alıyor, çağdaş ülkemizde ses çıkaran yok. Hani nerde kadın hakları? Hani nerde eşitlik? Konuşsanıza? sir, "herkesin düşündüğü farklıdır" diyerek türbanı meşru göstermek diye birşey olamaz. Bu ülke daha evvel çekti bu sorunları, gözünüzü seveyim 324132 kere yaşadık, zihniyetin arkasında ne olduğunu biliyoruz. Hangi aklı başında kadın kendini örtündürüp bir adama 4. karı olarak gider? %100 siyasi olan, köktendincilerin bayrağı olan birşeydir türban. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 ya şu memleketin o kadar kocaman sorunlari bitti bu türban kalmıştı zaten. tartışması bile bitmeyen bir olay. Lathspell said: Türban'ın bizi götüreceği yerleri söyledim hayırlısıyla uzaya türbanlı birini yolluycaz bu gidişle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 said: hayırlısıyla uzaya türbanlı birini yolluycaz bu gidişle. Hahaha, bravo cuk oturmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 sir said: tatmin edici cevaplar vermekten halen çok uzaksın, üzgünüm ve ben de genişleterek sormak zorundayım çünkü üstünkörü ve genelgeçer cevaplar veriyorsun. sokakta, gündelik yaşamda var olmayan bir çatışma, üniversteye girildiği anda nasıl başlayabilir? bu sorunun net bir cevabı yok. ha protesto gösterileri yapılabilir, sizi sevmiyoruz, çirkinsiniz bile diyebilirler, bu da herkesin ifade hakkıdır. ama yine de devlet olarak türbanlı bir öğrenciye öğretim hakkı vermek zorundasın, çünkü bu basbaya demokrasinin gereğidir. sir tatmin edici cevaplar vermiyorsun diyip böyle bir soru soruyorsan, ya sırf vakit ve zaman okuyarak yaşıyorsun demektir, ya da Türkiye'de olan bitenleri hiç takip etmiyorsun demektir. Bu ülkede çoğu genç bira içer, ateisttir, saçınu uzatır, sakalını uzatır vs. sokakta, gündelik yaşamda bununla ilgili bir çatışma var değil. ancak üniversitelere girdiği an bir anda olaylar değişebiliyor. bakınız daha kısa bir süre önce saçı uzun diye dövülen öğretim görevlisi. bakınız bahar şenliğinde bira içtiği için dövülen (hatta öldürülmüştü yanlış hatırlamıyorsam) öğrenci. bakınız daha önceleri mhp bıyığı bıraktığı için dövülen öğrenciler, oruç tutmadığı için dövülen öğrenciler ve bilimum hadise. günlük hayatta sanki bir sorun yokmuş gibi gözükse de, üniversitelerde siyasi olmaya çalışan örgütlerin elemanları, oyun alanı gibi experience kazanmaya çalışıyor. net bir cevabı olmayabilir, ama geçmişteki sonuçlara bakarak net olarak gözüktüğünü anlarsınız. mesela fetullah gülen'in ışık evlerine bakın. ışık evleri sanki "enlightened" insanlar yetiştirmeyi amaçlıyormuş gibi gözükse de, aslen devletin dışında bir eğitim ve öğretim sistemini amaçlar ve bu ideolojiyi devletin makamlarına getirmeye çalışır. ancak bu işleri alenen yapmadıkları için de sanki problem yokmuş gibi gözükür. ancak birşeyin "innuendo" veya "crypted" olması, onun var olmadığı anlamına gelmez. hani "dindar"ların arasında ateist muhabbetleri olur da, kendilerince "ateistlerin sorularına" yanıt aramaya çalışırlar ya, orda en çok göze batan şeylerden biri "allahı göremiyorsam o zaman da var değildir" sorusudur ve buna yanıt için ilginç önermeler getirirler. işte o önermeleri aynen senin soruna da yansıtabiliriz, "madem sokakta türbandan kavga çıkmıyor, neden üniversitede çıksın?" üniversitelerde belirli arkadaş grupları olur, hatta öğrenci klüpleri olur. bunlar arasında yapılan olaylar diğer insanları da etkiler. mesela ortaokul/lise'den örnek vereyim. çoğu kişi sigaraya bu yaşlarda başlar. ve nedeni de "arkadaşlara karizma gözükmek"tir. e arkadaşlarla aran, ilişkiler ve imajın önemi yüzünden bu tip şeylere girişirsin. sokakta bu kadar baskı olmaz. sonuçta üniversite gibi küçük bir alana çok kişi doluşmaz. geniş bir alana yayılmıştır insanlar. "madem dışarda türban sorunu yok, neden üniversitelerde olsun" sorusunun cevabı budur. ha bir de kendileri de itiraf etmiştir bu işin üniversitelerde kalmayacağı, ilkokul ve kamu alanına da sokulacağı. şimdiye kadar olan türban tartışmaları da hep bundan dolayıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2008 Bone said: bakınız daha kısa bir süre önce saçı uzun diye dövülen öğretim görevlisi. bakınız bahar şenliğinde bira içtiği için dövülen (hatta öldürülmüştü yanlış hatırlamıyorsam) öğrenci. bakınız daha önceleri mhp bıyığı bıraktığı için dövülen öğrenciler, oruç tutmadığı için dövülen öğrenciler ve bilimum hadise. bakınız daha önce güzel sanatlarda cıplak kadın figürü cizdigi için satırlanan gençler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar