Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kader

SteelBB

Öne çıkan mesajlar

Absolut said:
İYi de tanrı bunların yapılacağını, icat edileceğini biliyordu veya daha doğrusu neden bu gariplerin yaşadığı yere maden koyduda sömürülmelerine izin verdi?
Sonu yok gene tartışcaz.:(

Abi bu da senin benim sınavım işte. Sömürebiliyorduk, sömürdük, kaybettik. Afrikalılar da yokluk, sefalet içersinde yaşıyor bu da onların sınavı. Avrupalı adam olsaydı, Afrikalılar fakru zaruret içersinde kalmasaydı başka birşey olacaktı ama bence olan ne yapıyorsak kendimiz yapıyoruz. firi vilse firi vil işte.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
Olivies said:
Peki neye gore ben ceza cekiyorum? Yazik degil mi bana, madem her sey en bastan yazilmisti. Benim 5 kisiyi oldurecegim onceden yazildiysa ve irademi de bu sekilde kullanmami saglayan da allah ise, benim ve cekeceklerimin ne sucu var?

Senin beş kişiyi öldüreceğin diye birşey yazılmadı. Sen 5 kişiyi öldürdün. Sonrasında hepimiz okumuş çocuklarız, uzayda biryerlerde zamanın bizim bildiğimizin çok dışında hareket ettiğine inanıyoruz da, Allah'ın senin neler yapacağını önceden bilmeyeceğine mi inanmayacağız? :P

Ben sizin savinizla konusuyorum farkettiysen. Allah herseyi biliyordu diyorum. Oyleyse bilinen biseyi yasiyoruz. O zaman ebedi cennet veya cehennemi hakeden insanlar neye gore ayriliyor?
Tamam boyleyse burasi burada bitti.
Simdi 2. durum,

Zamansizlik nedir tabiki herkesin cok iyi kavrayamacgi gibi bende tam hayal edemiyorum. Ama iradeden bahsediyorsak yine irade denilen seyi, her seyi yaratan ve kontrol eden olarak, yine allahin elinde.
Tezat dusuyor anlatabildim umarim.

edit:

irade, benim verecegim kararda, Allah'in etkisi. Sonucta aklim onun belirledigi(yazdigi,karar verdigi) seyin disina cikamiyor oyle degil mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Olivies said:

irade, benim verecegim kararda, Allah'in etkisi. Sonucta aklim onun belirledigi(yazdigi,karar verdigi) seyin disina cikamiyor oyle degil mi?

bu tartışmalar uzarda gider hepimizin bildiği gibi, ben de fazla girmek istemiyorum ama gireceğimiz kadar girmiş bulunduk sanırım.

neyse, olay senin dediğin gibi değil. niye değil? çünkü kuran'da pek çok yerde "o düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor" şeklinde sözleri okuyabilirsin. bence bu özgür irade konusunda daha fazla tartışma gereğini ortadan kaldırıyor.

şunu da söylemek isterim; inanmıyorum diyen bir insana tutupta kuran'da bak böyle böyle yazıyor demek aslında abes biraz ama sanırım olay dinin kendi içersinde bu konularda tutarlı olduğunu ortaya koyabilmek. ben de elimden geldiği kadar bunu yapmaya çalışıyorum, bu sebeple bu tip tartışmalarda sıklıkla yapıldığı gibi konuyu kişisel boyutta ve agresif bir şekilde ele almayıp, beni üzmezseniz sevinirim. inanın ve ya inanmayın, ben hepinizi seviyorum. ^^
Sosyal ağlarda paylaş

kendi seçimlerimiz sadece kendimizi etkilemez. bir zaman makinası düşünün. biryerlerde mutlaka okumuşsunuzdur böyle teorileri. eğer 1 tek kişi bile geçmişe geri dönerse. zaman kırılması olur. niye? o kişinin zaman üzerindeki etkileri yüzünden. o onu etkiler, o onu etkiler, o onu etkiler. bu böyle gider. işte şuanki zamanımızda bu mantık ile ilerliyor.

biz bir zincirin halkalarıyız. hiç birşey etkisiz tepki vermez.

o niye hasta doğmuş? Allah(cc) ona niye böyle bir hayat sunmuş? biliniyor ise neden yaşıyoruz?

önünde bir matematik sorusu var diyelim. eğer sen o soruyu çalışırsan çözersin değilmi? önce inan sonra. gerisi kolaydır.

işte burda bu eksiklik var. siz kendi değer yargılarınıza öyle kapılmışsınızki. öyle bir ön yargı oluşturmuşsunuzki. mısır firavunu gibi. 100 lerce mantıklı laf söylesem bile yinede karşıt bir cümle kurabilirsiniz. ve bu çok normal. çünkü bazı olayların sonu açıklanamaz. o yüzden önce inanmak gerekiyor. ama inancı olmayan insanlara bunu anlatmak imkansız gibi birşey.

Yinede denemekte fayda var.

Eğer ben aliyi vurmaz isem o yaşayacaktır değilmi? peki onu vurmak kimin elinde? benim. eğer ben vurursam ali ölecektir. ve bu onun elinde değildir. başka birisinin yapmış olduğu kötü bir tercihin kurbanı olacaktır. milyonlarca ölen hasta insanların ölümü gibi.

ben bunları sürekli yazıyorum ve hiç bir mantıksız yön bulamıyorum.

bana deyinki şu mantıksız?

Tekrar söylüyorum. Tabiki Allah(cc) hepimizin herşeyini bilir. bu tartışılmaz bir gerçektir. ve tekrar söylüyorum. bizi bile bile yaşatmasının sebebi adaletidir. inkar etmeyelim diye. ben bu günahı işlemedim deme diye. eğer artık bunu idrak edemiyorsan lütfen tartışmaya girme.

matematiğin "0" diyelim. berbatsın hiç birşey bilmiyorsun. ve hocan yinede seni sınava sokuyor neden? eğer direk sıfır verir ise senin itiraz haakın olucak. "nerden biliyorsun be hoca benim sıfır alacağımı?". bence çok güzel bir örnek oldu.

insanlara kukla diyen arkadaş. bence biraz oku ve araştır. kukla konusu başka bir boyut kazandırır buraya o yüzden değinmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

SteelBB said:
o kadar yazıya cc nedemek. biraz hakaret gibi oldu ama neynse.

celle celahü demek.

Yazdığın yazı pek saçma birşey olduğu için daha başka yazacak birşey bulamadım. Demek bizim kaderimiz belli ve biz sadece allaha ben bu günahı yapmadım diyemeyelim diye yaşıyoruz öyle mi? Yani yaşama amacımız kaderimizdeki olayları yaşamak. Yani özgür irade diye birşey yok. Yani söylediklerin saçmalık.
Sosyal ağlarda paylaş

Kader biraz demode bir kavram olarak kaldı, modern insan bütün olasılıklara hakim olma çabasındadır. Yani sürekli bir kar/maliyet hesabı yapar; hakim olamayacağı olasılıklar içinse riski dağıtır. Klasik kader anlayışına göre işlerin kötü gitmesi veya başımıza kötü bir şey gelmesi elimizde değildir. Oysa ki artık bu anlayış değişmiştir; insan kötü olasılıkları belirlemeye ve onları bertaraf etmeye çalışır.

Her aldığımız riskte aslında bir seçim yapıyoruz; olasılıkları görmeye çalışarak bir tahmin, genel olarak risk yönetimi yapıyoruz. Kaderi kabullenmek riskin varlığını hatta olasılığın varlığını yadsımaktır, zira olaylar kontrolümüz dışındaysa olasılıklardan değil olasılıklardan bahsedebiliriz.

Tabi ben burda kader hakkında teolojik bir tartışmaya girmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Farinal said:
SteelBB said:
o kadar yazıya cc nedemek. biraz hakaret gibi oldu ama neynse.

celle celahü demek.

Yazdığın yazı pek saçma birşey olduğu için daha başka yazacak birşey bulamadım. Demek bizim kaderimiz belli ve biz sadece allaha ben bu günahı yapmadım diyemeyelim diye yaşıyoruz öyle mi? Yani yaşama amacımız kaderimizdeki olayları yaşamak. Yani özgür irade diye birşey yok. Yani söylediklerin saçmalık.

at gözlüğünü çıkar öyle tartışalım. arkadaşım bak böyle direk olarak gelirsen bende direk olarak kapasiten almıyor uzaklaş derim. ihtamına dikkat et en baştan. "Sadece" dediğin konu adalettir. en sonda verdiğim örnekte çok açık ve net.

hayatımız yazılı olan bir tiyatro değil. bunu anlaman gerek en başta. DOĞAÇLAMA yaşıyoruz. bunu idrak etmek okadar da zor olmasa gerek. ama bizim doğaçlama olarak yaşadığımız hayatmız önceden biliniyor. bilmek demek olucakları yazmak demek. olmayacak birşeyi olucak hale getirmez. ya anlatma özürlüyüm. yada anlamak istemiyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi zamanın bi başı ve sonu olmadığını düşünürsek, bütün hayatların bütün kombinasyonları, permütasyonları, bütün seçimleri ve bu seçimlerin sonuçları, o sonuçların da yarattığı durumların gerektirdiği yeni seçimler baştan sonra tekrar tekrar yaşanıp duruyo.

yani kader yok, permütasyon var diyorum. paralel evren diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

misanthrope said:
heheheh bu da güzel..

dogmatik görüşleri aktaran biri at gözlüğünü çıkar diyor.. hmmm

paticiğin bu yönüne hastayım. bünyesindeki herkezin herkeze kesinlikle. terimsel bir cevapı var :) ne şimdide dogmatizm mi tartışacağız? :)) neyse anladım bir yere varamayacağım bu saçma konular ile.

*alırceketiniçıkar*
Sosyal ağlarda paylaş

Yani sence kaderimizde yazan günahları ben bunları işlemedim diyemeyelim diye yaşamak adalet? Peki bana kaderimde allah tarafından yazılmış bir günahı işlemem için yaşamam ile hiç yaşamadan senin kaderinde bu günah var denmesinin farkını anlatabilir misin lütfen?
Sosyal ağlarda paylaş

SteelBB said:

hayatımız yazılı olan bir tiyatro değil. bunu anlaman gerek en başta. DOĞAÇLAMA yaşıyoruz. bunu idrak etmek okadar da zor olmasa gerek. ama bizim doğaçlama olarak yaşadığımız hayatmız önceden biliniyor. bilmek demek olucakları yazmak demek. olmayacak birşeyi olucak hale getirmez. ya anlatma özürlüyüm. yada anlamak istemiyorsunuz.

Şimdi yazılı değil, ama biliniyor. Yani olacaklar yazılmış.

Açıkçası anlamayı istiyorum, klavyem eskisin diye yazmıyorum burda onca yazıyı. Ama konu saçma, üstüne üstlük dogmalardan ibaret.

Önceden benim kendisine tapmayacağımı biliyorsa niye yaratıyo?Bilse de bilmese de tapınmıycam kendisine.
Eee, çok saçma. Onun egosu tatmin olucak diye ben bu hayatı çekmek zorundamıyım?
Üstüne üstlük sırf beni yarattığı için işin sonunda cehenneme gitmek zorundayım bonus olarak. Çünkü kendisine tapınmıyorum, ve o bunu en başından beri biliyo, yani işin sonunda cehenneme gideceğimi de biliyo. Ve buna rağmen yaratıyo. Sadistlik resmen. Cehenneme gitmesi için insan yaratılır mı ya?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...