Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kader


SteelBB

Öne çıkan mesajlar

Kader konusunda çoğumuzun aklında soru işaretleri vardır. Acaba kendimizmi yazıyoruz yoksa yazılımı? Eğer yazılı ise neden yaşıyoruz ki?

gibi sorular çoğumuzun aklında vardır diye tahmin ediyorum.

Ve bu gün çok güzel bir cevap aldım çok değerli birisinden,


insanlar hayatlarında herşeyi seçerek yaşıyorlar, hepimizin seçme özgürlüğü var ve buda demekki hayatımızı kendimiz çiziyoruz. yani kaderimizi...

Ama şöyle bir ayrıntı var;
Biz daha yaratılmadan önce, bizim dünyada neleri seçeceğimiz, neleri yapacağımız yazılmıştı ve biliniyordu.

eee bunada bir soru çıkıyor...

...neden yaşıyoruz?

Allah(cc) hepimizin neler yapacağını bildiği halde bizi dünyada getirmesinin sebebi adaletidir. Kimse diyemezki bunu ben seçmedim! böyle yazılmış bu yüzden böyle yaşadım diyemeyiz. Yani kader hayatımıza yön veren değil, seçimlerimizin sonunda olacakları yazandır.

Paylaşmak istedim. umarım konuyu yanlış yere açmamışımdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senin seçimlerini de kader yazdığına göre evet hayatını belirleyen sen değilsin yine kader.


inanıyosan böyle.


dua etmek de çok paradoks.

bişey olucaksa olur kaderde yazılmıştır, sen ona dua etsen de etmesen de o ya olucaktır yada olmicaktır. He dua ediceğin de kaderinde yazılıdır ve o dua ediceğin yazılı olduğu için belli şeylerin olucağı önceden belirlenmiştir o yüzden yine de bi işe yaramamaktadır. Böyle yani.


ha inanmayınca daha güzel oluyo kadere. o zaman diyebiliyosun işte kendi hayatımı ben çiziyorum diye.

Hem cennetin de cehennemin de kapısında davetli listesini her gelenle azaltan memurlar varken cennete gitmek için yaşamanın ne eğlencesi var ki veya heyecanı sfsd
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok sevdigim bir arkadaşım şöyle açıklamıştı bana,

benim 15-20 tane kedim var, her akşam yemeklerini veriyorum, onlarda yemek verecegimi biliyorlar.

her akşam eve ben onların yemek yemeye gelicegini bildigim için mi gelirler, yoksa aç oldukları için mi?

demişti.

özünde kaderini sen yazıyorsun kanımca.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Allah(c.c) gerçekten var oldugunu farz edersek o tipte üstün bir bilince karşı bizim "karışık" düşüncelerimizin , bilincimizin hayvanlardan pekte farklı olucagını zannetmem. Ki orada önemli olan anlatıulmak istenne şey verilen örnek degil ya neyse.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ilk olarak Platon'dan anlamasi zor bir alinti yapayim.

Platon said:
“Kollarımızın ve bacaklarımızın, akıl ve irade tarafından dikte edilen hareketlerini kadere atfetmek, mantıksız olurdu: bu olay, dışarıdaki bir şey hareketi bağışlarken başka bir şeyin de verileni kabul etmesi ve böylece harekete geçmesi olayı değildir; zihnin kendisi esas hareket ettirendir.

Benzer şekilde, evrensel sistem söz konusu olduğunda; eğer eylemi gerçekleştiren ve tecrübeye maruz kalan şeylerin hepsi tek bir maddeyi oluşturuyorsa, eğer geriye doğru sürekli olarak biri ötekinden önce vuku bulan bir sebepler dizisinin etkisi altında, bir şeyin başka bir şeyi ürettiği doğru değilse, o zaman, her şeyin bir sebepten dolayı meydana geldiği doğru değildir, katı bir birlikten başka bir şey yoktur. Biz “Biz” değilizdir: hiçbir şey bizim eylemimiz değildir; düşüncelerimiz kendimizin değildir; kararlarımız bizim dışımızdaki bir şeyin muhakemesidir; ayaklarımızı tekme atmak için kullandığımızda, onlar nasıl birer tekme atma vasıtasından ibaretse, bizde onlardan daha fazla bağımsız olmayan vasıtalarızdır.

Hayır; çeşitli şeylerin her biri ayrı bir şey olmalıdır; kendimize ait olan eylem ve düşüncelerimiz olmalıdır; her insan oğlunun yaptığı iyilikler ve kötülükler kendisinin olmalıdır; ve şurası gerçekten kesindir ki hiçbir kötülüğün suçunu Evrensel Bütünlüğün sorumluluğuna yükleyemeyiz.”7



Kader, "Big Brother is Watching You"nun gelismis versiyonudur, sadece gecmisiniz ve simdiniz degil, geleceginiz de kontrol altindadir, tamamiyle tanrinin elindesinizdir, yapmadiklariniz bile ondan gizli olamaz. Tanri kavramindan her turlu kacisi kapatmak ve insanin baska bir sansinin olmadigini vurgulamak icin yapilmis birseydir kader.

"Allah insanlarin verecekleri kararlari bilir, onlari kaderlerine yazmistir, ama bu kararlari ozgur iradelerinle vermislerdir" diyorsun. Fakat var olmayi ozgur irademizle secmedik? Bu kaderi yasamayi da secmedik, iyi veya kotu. Yoktan var edip karsiliginda tesekkur beklemek Sims oynayan cocuklarin bile yapmadigi birsey oldugundan, kader kavrami benim tanri anlayisima sigmamaktadir.

Ortada bir ozgur irade varsa, bu ozgur irade Kur'an'da gectigi uzere tanridan bir parcaysa, veya baska bir degisle, insan tamamiyle tanrinin yaratisiysa ve bu parca kotuluge megillenebiliyorsa, tanri'da kotuluge de yatkinlik vardir, ki ortaya D&D'deki AO vari bir True Neutral'lik cikiyor.
Ha yok, insana her seyini tanri vermediyse, o zaman tanri tek ve ulu degildir.

Eger bu evrende her seyi tanri var ettiyse, ve bu evrende kotuluk varsa, kotulugun koku de tanridir. Seytan, abik gubik.. ne ad verirseniz verin, bir sekilde yoldan ciktiysa, tanrinin yaratilari cehenneme gitmeyi hakettiyse, tipki nesiller sonra ortaya cikan cekinik kanser geni gibi, tanrinin varligindadir olay yani.

Thomas Paine okumanizi oneririm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydar_dümen said:
Ya bir işe yaramıyacağını biliyorum ama yinde açıkliyim.
Kader olucakların seçimlerimizn başımıza geliceklerin Allah tarafından bilinmesidir.Yanlış anlamayın başımıza geleceklerimizi bizim irademiz belirler , tercihlerimize göre sonuç değişir ama ; Allah bunları önceden biliyor hepsi bu
Haydar bey, benim mesajima da cevap verin ama lutfen.

Evrendeki her seyin ozu Allah, bizim de her seyimizi yaratansa, kotu hareketlerimizin kaynagi nedir? Allah midir, baska birsey midir?

Ozgur irade denilen sey, Allah'tan bir parca degil midir? Allah'tan bir parca nasil cehennemi hak eder?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:


Ozgur irade denilen sey, Allah'tan bir parca degil midir? Allah'tan bir parca nasil cehennemi hak eder?


enel hak dediği için derisi yüzülene soracaksın onu

bu dediğin subuti sıfatlar gibi birşey insanlara yaratıcıyı azda olsa anlaması için verilir tıpkı var olmak gibi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zheld said:
Penthesilea said:


Ozgur irade denilen sey, Allah'tan bir parca degil midir? Allah'tan bir parca nasil cehennemi hak eder?


enel hak dediği için derisi yüzülene soracaksın onu

bu dediğin subuti sıfatlar gibi birşey insanlara yaratıcıyı azda olsa anlaması için verilir tıpkı var olmak gibi
Kotulugu yaratan da Allah'in kendisi o zaman yani. (Secme sansindan bahsetmiyorum, var olmasini saglayan)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız bu "tanrı"... sadistmi?

Yani ben kendisinin varlığını kabul etmiyorum, saçma geliyo, tanrının sadece insanların egolarını tatmin etmek, korkularını dindirmek ve ekstradan çıkardıkları savaşları makul göstermek için uydurdukları bir masal olduğunu düşünüyorum.

varsayımlar üzerine biraz düşünelim;

1)Yani eğer tanrı varsa cehenneme gidicem.

2)ve eğer tanrı varsa beni o yarattı.

3)ve eğer tanrı varsa benim ne olucağımı biliyordu.

...buraya kadar tanrının genel vasıflarını yazdım. kendisine uymayanı cezalandırır, herşeyi o yarattı, ve herşeyi bilir...

4) 1'e geri dönelim, topluca yazalım;

Tanrı beni yarattı, ve ne olucağımı biliyordu. Yani benim iyi veya kötü ne seçeceğimi de biliyordu. Kendisine uymayıp sonunda cehenneme gideceğimi de biliyordu.
Tekrar baştan alırsak sonunda cehenneme gideceğimi bile bile beni yarattı.

Zaman kavramı olmayan süper uber komplike bir varlık yanında bu olay basit kalacağından yazıyı da basite indirgersek özetle:
Beni cehenneme yollamak için yarattı.

wtf?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kader olayı ise şöyle bişi öss sınavınız var mesela sen buna çalışmayıp beklersen kaderimde varsa kazanırım yoksa kazanamam dersen olmaz bu kader değil sen çalışırsın buna tevekkül denilen birşey var gerisini Allaha bırakırsın eline mutlu olacağın belgeyi almayı arzularsın kaderinde varsa kazanırsın yoksa kazanaman gencoo! ya hatırlamıyorm pek aslında uyduda
a plus live in altında bi kanal varya orada gösteriyor sürekli işte böle şeyleri ksadfks
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Özgür iradede yatıyor iyi ve kötünün yaratılışı. Kötü birşeymiş gibi bahsetmek yerine bir kutsama oldugunu düşünüyorum. Çünkü "seçme şansımız" var. Ayrıca sadece iyiliğin oldu bir dünya zaten kavram olarak çürük olur, sadece iyilik demek, zıtsızlık demektir ve bu iyiliğin ne oldugunu tam olarak anlayamamak demektir. "Çünkü sadece ve sadece iyilik ve ürünleri vardır." ve bu bir yerde bir kıtlık oluşturmaktadır. Başka bir opsiyon yoktur çünkü. Bu yüzden "Niye Tanrı herşeyi gül güneşlik yaratıp savaşları önlemiyor?" demek bana göre sığ bir yaklaşımdır. Tanrı kötü müdür? Kendin kozmik eğlencesi midir yaratı? Bu tamamen başka bir konu.

İslama göre şeytan'ın baş kaldırısını Allah yaratılarına bir sınav olarak göz yummuştur. Kötülüğün kökü ex-melek şeytan mıdır? Kesinlikle hayır. Kötülük özgür iradenin ürünüdür, aslında iyiliğin ne olduğunu kavramamızı sağlayan zıtlıktır. Bir iyi-kötü düzeneği vardır, ve dinlere göre özgür iradenin sunduğu ikileme rağmen iyi yaşayan biri cennetle ödüllendirilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pent valla hiç bir yazıyı okumadan cevap yazdım sinirim bozulmasın diye ama bizim durumumuz daha çok hani küçük bir çocuğu babası sırtına alır ya nereye isterse oraya götürür bizdeki irade ordaki duruma benzer.
Kötülük durumuna gelince bu konu temelde var olmak ve olmamaktır.Ya nefsine uyarsın yada uymazsın ama yaradanı inkar etmediğin sürece Allah yüce merhametiyle bizi affedecektir.
Bizi yanlışlarımız Allah'a ait değildir çünkü onun iradesiyle değil kendi irademizle yapmış oluyoruz (kendi irademizin olmasıda onun iradesiyledir ya neyse )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Senin ne yapacağın önceden belirlenmişse, gidip bir adam vurduğunda bunun sorumlusu sen mi olacaksın?

O adamı vurmak kaderimde yazılı ise, o adamı vurunca neden suçlu ben olacağım ve cehenneme gideceğim!

Kader, doğum ve ölümün bilinmesinden ibaret. Denildiği gibi hayatımızdaki her halt yazılı değildir. Her şey yazılı olsa, önceden belirlenmiş olsa biz neden yaşıyoruz ki?

Birde seçim ve sonuçlar diye olaya atlamayın pls. Senin ne yapacağın zaten belliyse neyi seçeceğin de belirlidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...