Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Merkez Bankası İstanbul'a Taşınıyor.

sg-1

Öne çıkan mesajlar

said:
"(Merkez Bankası, Ziraat, Halkbankası, Vakıfbank) hepsi de İstanbul’a taşınacak. Bu konuda kararımızı verdik. Hatta yerleri de belirlenmiştir. Bunu hiç kimseye de soracak değiliz" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Banka İstanbul’a gitmek istemiyor. Bunun sizin için bir anlamı var mı" şeklindeki soruya karşılık şunları söyledi:

"Merkez Bankası, alacağı kararlarda özerktir. Bulunacağı yere ise kanunla hükümet olarak karar verebiliriz. Merkez Bankasının İstanbul’da olması hem bankanın işlevini artıracak hem de oradaki gücü farklı bir konuma gelecektir. Kanunsa kanun çıkartırız. Bunun kararını verdik."

Yuh be hacı, bokunu çıkarmanında belli sınırları vardır. Adam çizgi boyut tanımıyor. Yasaysa çıkartırız. Babanın tapulu malıydı çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

I. Demokrasi Kelebeği Tayit said:
Bunu hiç kimseye de soracak değiliz.

I. Demokrasi Kelebeği Tayit said:
Kanunsa kanun çıkartırız. Bunun kararını verdik.

Parasıyla değil mi ? Siz niye eleştiriyorsunuz ki.. Hem demokraside eleştirinin yeri yoktur, karşıt düşünceler önemsenmez. Bırakın önemsemeyi lütfedilip dinlenmez dahi.. Bunları bilmeniz gerek. Çünkü onlar değişti... 4 senede birkaç aylığına demokrasi kelebeği olma yetisine sahipler..

İşin sırrı bu çorbayı güzelce hazırlayıp servis yapabilmektedir.

Demokrasi Çorbası (kimi yörelerimizde saltanat çorbası olarak da bilinmektedir. Nasıl yiyeceğiniz size kalmış.)

Malzemeler

Kömür, odun vb yakacaklar.
Bakliyat, şeker, un vb temel gıda malzemeleri
Mazlum Edebiyatı (her kitabevinde satılmaktadır)
Türban

Yapılışı

Yoksul ve eğitim seviyesi şartlar gereği pek iyi olmayan halka kömür, odun ve benzeri yakacaklar broşürlerle beraber dağıtılır. Eve ekmek getirememenin çaresizliğini yaşayan hatta bu sıkıntıyla aile bireyleriyle gözgöze gelmekten kaçınan insanlar birbir tespit edilir. Bakliyat şeker un ve benzeri temel gıda malzemeleri yine broşürlerle beraber adrese teslim edilir. Oyların partiye verilmemesi halinde bu tür yardımları diğer partilerin yapmayacağı aksinde ise devam edeceği bilgisi verilir.

Diğer kesimlere arap geleneklerinin vazgeçilmezi türban ile ilgili ideolojik düşünceleri körükleyen çeşitli cümleler kurularak kişiler en zayıf yerlerinden vurulur. Cümlenin içine hak ve özgürlükler kavramlarını eklerseniz ayrı bir lezzet katar.

Medya, destekçi güçlerr sayesinde birer birer ele geçirilir, her türlü baskı için uygun zemin hazırlanır. Ya bizdensin, ya ondan mantığı ile kutuplaşmanın doruklarına çıkılır. Devletin kanalını parti televizyonu haline getirerek tüm düşünceler, buradan, kimi zaman anasını alıp gitmesi gereken halk ile paylaşılır.

Bazı olaylarda mazlum edebiyatı kitabının ilgili bölümleri açılarak halka yatmadan önce ''ulusa hikayeler'' adlı programda dile getirilir. Hikayeleri dinleyen halkın mışıl mışıl moduna girmesi sağlanır.

Afiyet olsun...

( Aşçının Notu: Bu çorbanın en güzel yanı piştiğinde devletin kanalına içinde Atatürk'ün kelime olarak bile yer almadığı Çanakkale Belgeseli çektirmenin dayanılmaz hafifliğidir. Ayrıca seçim öncesi demokrasi kelebeği olursunuz. Seçim sonrası elhamdülillah siz 4 yıllığına bir kaplansınızdır. Yaptığınız atamalarla ülkeyi bir güzel kuşatırsınız. Çankaya'ya noter atama yetkisinden tutun tüm kurumların başına türban geçirmek gibi güzellikler elhamdülillah size helaldir. )
Sosyal ağlarda paylaş

Lindoras said:

Yoksul ve eğitim seviyesi şartlar gereği pek iyi olmayan halk...

Ya bizdensin, ya ondan mantığı ile kutuplaşmanın doruklarına çıkılır.

bu iki noktada şöyle itirazlarım var izninle:
- bu "şartlar" meselesini biraz açmak gerek sanki, hangi şartlardan dolayı halkın eğitim seviyesi düşük ve hangi şartlardan dolayı ekonomik gücü yerlerde sürünüyo?mesela türbanlıları üniverstelere almıyo olmak eğitim seviyesini düşüren etkenlerden biri olabilir mi? devletçiliğe sıkı sıkıya sarılmış olmak, doğru düzgün sermaye birikimi oluşturmamış olmak da ekonomimizi zayıf bırakmış olabilir mi?

-ya bizdensin ya ondan mantığını akp'den çok chp'nin yaptığını gördüm ben bir senedir. bir nevi "bayrak milliyetçiliği" de diyebiliriz buna. ha akp de seçim öncesinin hoşgörüsünü pek yansıtmıyo bu arada, doğrudur.

ha madem başbakan laflarını quote'larken işimize yarayan tarafları bold yapıp geri kalanını atıyoruz, ben de şunu yapiyim öyleyse:

"Merkez Bankası, alacağı kararlarda özerktir."

bakın şimdi ne kadar demokratik olduk =)

ha gelelim merkez bankasına, istanbula taşınırsa nolur, taşınmazsa nolur bilemicem, sanki tartışmamız gereken çok daha önemli olaylar varmış gibime geliyo benim. domuz eti pişen tavadan yenen yemek helal midir mesela?
Sosyal ağlarda paylaş

Sir, ben bütün konuşmasını quotelayıp dikkat çeken yerleri boldladım, geri kalanını atmadım. Ve boldladığım yerler quoteladığım yazından kopuk değil. Bu dediğin adamın olaya bakış açısını haklı kılmıyor ortada hala iç işlerinde özerk olduğunu iddia ettiği bir kurumun tüm düzenini değiştirirken ordaki insanların fikrini sallamıyor oluşu ve bunu dile getirirken edindiği saçma tavır. Burda çıkıp şimdi

sir said:

ha madem başbakan laflarını quote'larken işimize yarayan tarafları bold yapıp geri kalanını atıyoruz, ben de şunu yapiyim öyleyse:

"Merkez Bankası, alacağı kararlarda özerktir."

bakın şimdi ne kadar demokratik olduk =)

tarzı bir sözle savunacaksan pek söyleyecek bişey olmadığındandır bu durumda. Bence yorum yapılması gereken adamın tavrı. Adam yasaysa yasa diyor ki bu ülkede yasa çıkararak yapılamayacak şey yok. Bu adam ne kurumların çalışanlarını ve kendini seçen insanların fikrini alıp onlarla adam gibi iletişim kurmadan keyfine göre yasa çıkaracaksa hiç iç açıcı bir durum değil bu daha ziyade şımarıklık bildiğin.
Sosyal ağlarda paylaş

neden sizce taşyapı ve benzerleri aylardır dağ başlarına ev yapıyor ? oralardaki gecekonudların son yıllarda yıkımının hızlanması ? oraya merkez bankasının gelişiyle alakas ıvar mıdır ? yoktur canım, nolacak. kanunsa kanun çıkartırlar hem.

beyoğlu 10. noteri de emirlerinde.
Sosyal ağlarda paylaş

ardeth, seni kastetmemiştim zaten, mesajın yalnızca bu kısmını quote'layınca ve haberin tamamını okumayınca daha garip oluyo durum, ona dikkat çekmek istedim.

burada tayyip demek istemiş ki merkez bankasının işleyişine vesairesine karışmayız, ancak biz artık istanbulda olmasını istiyoruz ve buna karar verme yetkisi de bizde mevcut. ha bu taşınmanın sakıncaları nelerdir avantajları nelerdir bilemem ama yani bi durup düşünün: tayyip "istediimi yaparım, istersem bankayı kapatır içine hacıyağı doldururum" gibi bi açıklama yapıcak kadar dangalak mı? değil. o yüzden bu ifadeyi de öyle yorumlamamak gerek bence =)
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
neden sizce taşyapı ve benzerleri aylardır dağ başlarına ev yapıyor ? oralardaki gecekonudların son yıllarda yıkımının hızlanması ? oraya merkez bankasının gelişiyle alakas ıvar mıdır ? yoktur canım, nolacak. kanunsa kanun çıkartırlar hem.

11. noter olucak
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

oralardan zaten yeterince kar yapıyorlar. dağ başı dediğin yerlerin fiyatları şumerkez bankası gelişinin duyulmasından önce bile gayet yüksektiki sırf taşyapı hakim değil o çevreye gayetde fazla inşaat şirketi var.
Sosyal ağlarda paylaş

Merkez Bankası’nın başkentte olması egemenliğin simgesi

GEÇENLERDE Başbakan çok kararlı konuştu.

"Tartışmaya gerek yok, yasayı çıkarır Merkez’i İstanbul’a taşırız" dedi. Aslında konu tartışılmalı.

Parlamentonun üzerinde hiçbir güç olmadığı biliniyor. Dolayısıyla, yasa çıkarsa, Merkez Bankası İstanbul’a taşınır. Ama, yasalar da, tarihe, kurumları oluşturan kahramanlarına, bilime, kurucuların felsefesine ve evrensel değerlere saygılı olmak durumundadır.

EGEMENLİK SEMBOLÜ

Bir ülkenin kendi parasını basması egemenliğin en önemli unsurlarından biridir. Merkez Bankası ülkede para basma yetkisine sahip tek kurum olarak, ulusal egemenliğin en görünür kurumlarından biridir. Bir ülkede ulusal egemenliğin sembolü başkenttir. Bu nedenle Merkez Bankası Ankara’da kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Cumhuriyet’in değerlerinden biridir.

Evrensel merkez bankacılığı anlayışı bu bakış açısıyla oluşmuştur. Merkez bankası başkentlerinde olmayan ülkeleri örnek vermek doğru değildir. Çünkü, bu örnekler örnek değildir. Onlar göreli olarak çok yenidirler.

Dünya’da ilk merkez bankası 17’nci yüzyılda İsveç’te kuruluyor. Modern anlamda ilk merkez bankası olarak 19’uncu yüzyılda kurulan İngiltere Merkez Bankası (Bank of England) gösterilir. Amerika’da çeşitli denemelerden sonra bugünkü merkez bankası (FED) 1900’lü yılların başında kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kuruluş yasası da 1930’da kabul edilmiştir. Göreli olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dünyadaki eski merkez bankalarından biridir.

Bütün bu merkez bankaları ülkelerinin başkentlerinden idare edilirler. Bu, işlevlerini başkentten yürüttükleri anlamına gelmez. Ticari faaliyetin yoğun olduğu (bankaların merkezlerinin olduğu) kent başkentin dışında bir kentse, bir merkez bankasının günlük operasyonları o kentte yapılır. Örneğin, FED’in merkezi Washington’dadır, ama operasyonlarının önemli bir bölümü New York’taki şubesi yoluyla gerçekleştirilir.

Merkez bankalarının başkentte oturmaları bir simgedir. Kurucularının felsefelerini yansıtır. Evrensel bakış açısının sonucudur. Her şeyden önce, egemenlik anlayışının bir parçasıdır. Yasa çıkararak bütün bunlar gözardı edilebilir. Ama, doğru olmaz.

Hindistan’ın merkez bankası başkentin dışındadır. Ama, merkez bankaları içinde göreli olarak çok yenidir. Aslında, başkentin dışında olmasıyla, Hindistan’da Merkez Bankası kanalıyla (para basarak) ekonomik gelişme simgelenmek istenmiştir. Bu bakış açısı o dönemde kalkınma iktisatçıları arasında oldukça popülerdi.

İddia edildiği gibi merkez bankalarının başkentte olmasıyla siyasi etkinin artacağı çok doğru değildir. Siyasi etkilerden arınmış olarak çalışmak yasa, siyasi otoritenin bakış açısı ve toplumun kafa yapısıyla ilgili bir konudur. FED’in üzerinde göreli olarak siyasi baskı fazla yoktur, ama Hindistan’da merkez bankası üzerindeki siyasi baskı özellikle kuruluşunun ilk yirmi yılında çok daha fazlaydı.

SAYGI DUYMALIYIZ

Başbakanımız parlamentoda sağladığı çoğunlukla "Merkez Bankası İstanbul’a ta-şı-na-cak" diyebilir ve dediğini gerçekleştir de. Konu, hükümetin muktedir olup olmadığı değil, yapılmak istenenin doğru olup olmadığıdır.

Hiçbir şeye önem vermiyorsak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı yıllar süren çalışmalardan sonra kuranlara; önce Ziraat Bankası’nın Ankara’daki binasının bodrum katında çalışmaya başlayıp daha sonra Almanlara kendi binasını yaptıranlara; Cumhuriyet’in değerlerine saygı duyalım. Onlardan daha öğrenecek çok şey var.

Erkan KUMCU, Hürriyet
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:
İstanbul'da olunca ne oluyormuş Ankara'da olunca ne oluyormuş ben anlamadım. İnternet diye bişey var artık şehir farkı böyle bir kurum için o kadar da önemli olmamalı. Hem bu yüzden hemde Banka karşı çıkmasına rağmen zorla taşınması beni kıllandırdı. Tamam şeriat falan abartı olabilir ama gizli bir amaç yoksa niye böyle saçma bir zorlamaya giriyorlar?

hazır elimizi değmişken tbmm'yi de istanbula taşıyalım.

ne anlamı var, di mi.

boşuna kıllanıyorsunuz.
cık cık cık (kınama efekti)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...