Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çanakkale Savaşı'nın simgesi haline gelen foto kolpaymış...


ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

Çanakkale Savaşının simgesi olan fotoğrafın, savaşla hiç ilgisi yokmuş!!! Nasıl yani?
Çanakkale Savaşı'nın simgesi haline gelen, yırtık elbiseli ve ayakkabısız Mehmetçik fotoğrafıyla ilgili ortaya ilginç bir iddia ortaya atıldı. İşte o iddia!

Ersin ERCAN- Koray YILMAZDEMİR/ BOLU, (DHA)

Fotoğraftaki kişilerin Bolu'nun Elmalık Köyü'nden İbrahim Bayseç ile Niyazi Yıldırım oldukları, İzmir'deki Çiğli Havaalanı'nda 1930'da işçi olarak çalışırken Alman bir pilot tarafından fotoğraflarının çekildiği ortaya çıktı. CHP Bolu İl Teşkilatı'nın geçen yıl bastırdığı afişlerde babasının fotoğrafını görünce şaşıran 65 yaşındaki Seyran Bayseç, "Babamın o fotoğraf ile savaşın simgesi haline geldiğini öğrendim. Ancak babam 1911 doğumlu. Yani Çanakkale Savaşı başladığında 4 yaşındaydı. O fotoğraf babam Çiğli Havaalanı'nda işçi olarak çalışırken çekilmiş" dedi.



Çanakkale Savaşı'nın simgesi olarak partilerin, dernek ve odaların, birçok resmi ve özel kurumların afişlerinde kullandığı fotoğrafta yırtık kıyafetleri, ayakkabısız halleriyle gazete ve televizyonlara konu olan, Çanakkale Savaşı'nda vatanı için savaşan askerler lanse edilen kişilerin Bolu'nun Elmalık Köyü'nde oturan İbrahim Bayseç ile Niyazi Yıldırım oldukları öne sürüldü.
Bayseç ve Yıldırım'ın, İzmir Çiğli Havaalanı'nda işçi olarak çalışırken bir Alman pilota poz verdikleri, pilotun torununun geçen yıllarda fotoğrafı internette satışa çıkarması üzerine fotoğraf Çanakkale Savaşı ile simgeleşti.

CHP AFİŞİNDE BABASINI GÖRDÜ

CHP Bolu İl Teşkilatı'nın seçim propagandası çalışmaları kapsamında bastırdığı afişlerde babasının fotoğrafını görünce şaşıran 3 çocuk babası müteahhit Seyran Bayseç, partiye giderek fotoğrafı nereden bulduklarını sordu.
Fotoğrafın Çanakkale Savaşı'nın simgesi olduğu cevabını alınca şaşkınlığı artan Seyran Bayseç, "Babam Çanakkale Savaşı'nda 4 yaşındaydı. Nasıl böyle bişey olabilir?" diyerek şaşkınlığını söyledi.

FOTOĞRAF ÇİĞİLİ HAVAALANINDA ÇEKİLDİ

Bolu Dağı eteğinde bulunan Elmalık Köyü'nde yaşayan Seyran Bayseç, babasının 1982'de, Niyazi Yıldırım'ın ise 1994'te köyde hayatlarını kaybettiğini söyleyerek, fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı:

"Babamın o dönemde 4 yıl süren askerliği yapmak üzere gitmesinden yaklaşık 1 yıl önce yani 1930 yılında İstanbul- Ankara tren hattını döşemek için bizim köye Alman bir ekip gelmiş. Köyde 2-3 ay kalmışlar. Ancak Bolu Dağı'nı geçemeceyeceklerini anlayınca vazgeçmişler. Köyden giderken de ‘Bizimle çalışmak ister misiniz?' diyerek 12 kişiyi yanlarında götürmüşler. Onların içinde babam ve fotoğrafta yanında bulunan Niyazi Yıldırım da varmış. Çiğli Havaalanı'nda çalışmışlar. Ancak, paralarını alamamışlar. 10 kişi köye dönmüş. Babam ve Niyazi amca da 6 ay çalıştıktan sonra paralarını alamayınca köye dönmek için şantiyeden çıkmışlar. O sırada bir Alman pilot fotoğraflarını çekmiş. Babam ve Niyazi amca köyümüze ancak bir ayda gelebilmişler. Babam sağken, bize bu fotoğraftan söz ederdi. ‘Bir Alman bizim fotoğrafımızı çekti' derdi."

"YANLIŞI DÜZELTMEK İÇİN ÇALIŞTIM"

Çanakkale Savaşı'nda babasının 4 yaşında olduğunu kaydeden Seyran Bayseç şöyle devam etti:
"Benim babam Çanakkale harbine katılmadı. Parti afişinde babamın fotoğrafını görünce, bu yanlışlığı düzeltmek için çaba harcadım. Bir televizyon programına katılmak istedim. Ancak, programa kabul edilmedim. Bana fotoğrafın bu şekilde kullanılması nedeniyle mahkemeye başvurmamı söylediler. Ben de ‘Neden mahkemeye başvurayım?' dedim. Ben babamın fotoğrafının bu şekilde kullanılmasından rahatsız değilim. Ancak bunun doğrusunu da ortaya çıkarmak istiyordum. Genelkurmay Başkanlığı'ndan babamın nasıl bir asker olduğunun ortaya çıkarılmasını istedim.

Böylece, o fotoğrafın Çanakkale harbinde çekilmediğini kanıtlayacaktım. Çünkü babam İzmir'den geldikten kısa bir süre sonra askere gitti. Askerliği'ni Siirt'te yaptı. Orada ‘Dersim ayaklanmasının' bastırılmasında görev aldı. Babam, başarılı bir askerdi. Hatta 4 yıl sonra askerden gelince Bolu Alay Komutanlığı'nda başarısından dolayı mükafatlandırılmıştı. Niyazi amca da babamla aynı dönemde yaptı askerliğini. Ama bildiğim kadarıyla o Adapazarı'nda yaptı."

Annesi ve babasının birlikte çekilmiş fotoğrafını gösterip, iki fotoğrafı karşılaştıran Seyran Bayseç, "Babam iki fotoğrafta da aynı pozu vermiş. Bu iki fotoğrafa baktığınızda, o fotoğraftaki kişinin babam olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz" dedi.


hürriyet


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Önemli olan resimde anlatılmak istenendir, başka yerde çekilmiş filan bunlar önemsiz şeyler. Bu resimin orada değilde başka yerde çekilmiş olması Çanakkale'de yaşananları daha mı önemsiz kılacak, yapılan fedakarlıkları daha mı azaltacak. Geçiniz efendim, benim yüreğimde o fotoğraf olayın özetidir ve hala geçerlidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kopla felan değil, resmi orataya çıkaran adam açıklama yaptı. Resim çıktıkdan sonra bundan pay çıkarmak isteyen yüzlerce kişi aynı iddiada bulundu dedi. Bu adam da çamut at izi kalsın yapıyor işte. İnanmayın hemen her duyduğunuz lafa.
Açıklamasında kanıtlar sunuyor. Arkadaşı uçağın Versay Antlaşmasından sonra üretiminin durdurulduğunu söylüyor.
Sonra resmi satın aldığında arkasında tarihi yazıyormuş filan.
Yani bu haber kolpa, resim tamamiyle gerçek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu fotoğraf zaten temsili foto
o topu kaldırdığı an cep telefonunu cıarıp anam nasıl kaldırdın lan dur bi foto çekim diye çekilmemiş.

Seyit onbaşıyla görüşmek isteyen gazeteciler ona nasıl kaldırdığını sorduklarında "bende bilmiyorum nasıl kaldırdığımı demiştir" yanındaki arkadasları da bacaklarından çatırdı sesleri duyduklarını söylüyorlar.

bu fotoğraf yerinde de içi boş bi top veriyolar temsili olsun diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fedaykin said:
Önemli olan resimde anlatılmak istenendir, başka yerde çekilmiş filan bunlar önemsiz şeyler. Bu resimin orada değilde başka yerde çekilmiş olması Çanakkale'de yaşananları daha mı önemsiz kılacak, yapılan fedakarlıkları daha mı azaltacak. Geçiniz efendim, benim yüreğimde o fotoğraf olayın özetidir ve hala geçerlidir.


(tu)
o resmin kolpa oldugunu biliyorduk zaten, ama canakkale savasında yasananların o resimden farklı olmadıgını ve hatta daha da vahim oldugunu da biliyorduk aynı zamanda. o yüzden resmin kolpa olup olmadıgı onemli değil. canakkale zaferi çok önemli bir zaferdir zaten resimlerle falan anlatılacak gibi değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...