Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

amelie'yi birden fazla kez izlemek


duende

Öne çıkan mesajlar

Amelie'yi izlemiş insanlar genellikle filme bayılanlar ve film boyunca sıkılanlar olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Filme bayılan grubunda olan tanıdığım hiçbir insan filmi bir kere izlememiş. Tamam, insanlar sevdikleri filmleri birden çok kez izlemekten keyif alıyor olabilirler ancak Amelie'nin kendisini tekrar tekrar izletebilmek gibi bir becerisi var. (Bu yazıyı okuyanlar arasında çok beğenmiş ve yalnızca bir kere izlemiş olanlar olacak tabiî ki ama benim etrafımdaki insanlara göre siz istisna gibi kalıyorsunuz.)

Peki, nerden geliyor bu beceri?

Tüm hayatımız yarış içerisinde geçiyor. Boşa geçirdiğimiz her saniye bize vicdan azabı çektirebiliyor ve hayatımız şu çok hızlı koşan hayatı yakalama çabası içerisinde sonlanıyor. Bu yüzden okuduğumuz bir kitabı ikinci kez okumakla zaman kaybetmekten korkuyoruz, çimenlere yatıp yarım saat boyunca gökyüzüne bakarak zaman kaybetmek istemiyoruz, yaptığımız her işi olabildiğince hızlı yapıp bir sonrakine geçmeye çalışıyoruz. Çünkü hayat tüm hızıyla koşan bir canlı ve bizimde onu yakalayabilmek için dinlenmeye vaktimiz yok. Hatta erken boşalma bile bu koşuşturmacanın bir sonucu olabilir. Beyin yaptığı her işi bir an önce bitirip bir sonrakine geçmeye planlanmışsa sevişmeyi bir an önce bitirip uykuya geçmek için çabalıyor olabilir...

Ancak Amelie bize durmamızı öğütlüyor. Hayatı yakalamak diye bir şey olmadığını, kendini doldurmaya çalışırken günlerini tükettiğini, hatta hayatı yakalamak diye bir şey varsa bunun durup dinlenerek gerçekleşebileceğini öğütlüyor. Çünkü hayatı yakalamak diye bir şey varsa bunu becerebilen 2 insandan birisi Amelie'dir. (Yazımızla alakasız ancak diğer insanda Zorba'dır)

Hayatını aynı resmi yaparak geçirebilirsin, hayatını parçalanmış vesikalık fotoğraflar toplayarak geçirebilirsin, hayatını insanlara iyilik yapıp sonrasında kendini gizleyerek geçirebilirsin... Emin ol binlerce kitap okumak, milyonlarca dolar kazanmak ya da tüm Dünyanın tanıdığı birisi olmak seni bundan daha mutlu yapmayacaktır.

Hayatı yakalamak denen bir şey varsa o ancak mutlu olabildiğimizde gerçekleşir ve bunun hırsla ya da hırslarına ulaşmakla gerçekleşmeyeceği aşikârdır.


bi edebiyat sitesine yazdığım bi yazıydı burayada koyayım dedim...

[ Mesaj 29 Temmuz 2007, Pazar - 15:06 tarihinde, duende tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 29 Temmuz 2007, Pazar - 15:07 tarihinde, duende tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amelie en sevdiğim film olmuştur daima (Bkz: http://bestuff.com/profile/apis-mellifica ), defalarca izlemişimdir, ki ve bir filmi 2 kere izlemem enderdir (Aradan yıllar fln geçmelidir).

Ve evet mesela nişanlım filmin daha ilk çeyreğinde oflayıp kalkmıştı. İlginç bir yapısı var filmin ya çok seversin ya kaçarsın.

Açıkçası zamanı koşturmadan yaşamak kısmıyla ilgili görüş ilginç. Ama nedense bana öyle tgelmedi çünkü Amelie filmde hiç boş boş durmaz, sürekli birşey yapar birileri için.

Ben niye seviyorum bu filmi? Beni mutlu ediyor. Hatta hayatta gördüğüm tek "mutlu film" bu, türünün tek örneği. Burda "mutlu film" ile kast ettiğim mutlu sonlu film deil, tamamı baştan aşağıya mutlu bir film, girişinden sonuna kadar.

[ Mesaj 29 Temmuz 2007, Pazar - 16:30 tarihinde, Apis tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...