Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Din bilimi üzerine konu


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Ön Mesaj: Her konuyu seviyeli ya da seviyesiz teolojik tartışmalara sokuyoruz. Kendi konusu olsun dedim bari...
___________

Benim anlamadığım bundan bize ne olduğu?

Tanrı var ya da yok...eee? Yani?

Tanrının varlığıyla ilgileneceğinize insanın varlığıyla ilgilenin. Tanrıdan bana ne?
___________

Bunları yazarken tamamen ciddiyim. Tanrının varlığı ya da yokluğu insaniyeti etkilemez. Sanatı, sevgiyi, nefreti, arzuyu etkilemez. Uğraşmaya değmez bir konsept kutsallık bence. Uğraşıyor muyum? Evet, uğraşıyorum ama asla sanatı aldığım kadar ciddiye almıyorum. İnsanın kendi yaratımları varken, kendi yaradılışıyla bu kadar çok ilgilenmesi anlamsız. Teoloji güzel akıl egzersizidir. Zaten kütüphanemdeki yüz küsür teoloji kitabı da bu egzersizi sevdiğimi göstermeye yeter.
___________

Ama cidden; neden bu kadar ciddiye alıyorsunuz ki...

Bir çiçek düşünün. Dalından kopartılıp size verilmiş. Çok güzel görünüyor şu an; ama zamanla solacak, kuruyup gidecek...

Peki bu şu anki güzeliğinden bir şey götürür mü bu? Güzelliği içinde tanrı aramaya gerek var mı? Neden bu anla yetinemiyorsunuz?
___________

Ölüm yaşamın bir parçası ve yaşamın içindeki güzel anlar önemli olan. Ama yine de bu güzel anlardan korkuyorum; çünkü geçip gittiklerinde iblisler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tanrı varsa cleric/priest/crusader/zealot modunda takılırsan, cennete gitmen garanti. hem seçtiğin tanrı sana sürekli bless uyguluyor, kaderinde +1 luck alıyorsun.
ancak tanrı yok da paladinlik yaparsan, işte o kerizlik oluyor.
süpermen'e demezler mi, tüm parayı lex luthor alıyor, sen babayı alıyorsun...
ama bizim yaptığımız da bir nevi paladinlik oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dinler toplumsal, sosyal yapılardır.
Dinlerin de evrimsel bir ilerleyişi vardır aynı toplumlar gibi, hatta toplumların ilerleyişiyle paralel ilerler dinlerin ilerleyişi de.
Öncelikle kabile toplumları ele alalım mesela. Meta dağılımı eşittir, herkes her işi yapar, dolayısıyla iş bölümü henüz oluşmamıştır. Sosyal statü kavramları ortaya çıkmamıştır henüz.
Kabile toplumlarının dinlerini incelersek aynı paralellikte Tanrılar arasında bir güç farkı yoktur. Çok tanrılı dinlerdir bunlar ve her tanrının kendi yeri vardır, biri rüzgar tanrısıdır biri güneş tanrısı biri ateş tanrısı biri fasulye tanrısı işte.
Toplumlarda gelişme görüldükçe sosyal statü ortaya çıkar. Meta dağılımı değişir, güçlü ve zayıf ortaya çıkar. Prolaterya hafiften oluşmaya başlar. Sosyal statü olayı oluşmaya başladıkça tanrılar arasında da bir çekişme, bir güç savaşı başlar. Bu sefer güneş tanrısı en önemli, en büyük tanrı olur mesela, diğerleri daha önemsiz kalır. Güneş tanrısının 50 tapınağı varsa, rüzgar tanrısının 3 tapınağı olur.
Daha sonra toplumların ilerleyişinin devamıyla bir tane tanrı aradan sıyrılmaya başlar. Sosyal statüler arasındaki uçurum arttıkça tanrılar arasındaki uçurum da artar. Bu sefer Tanrıların kralı gibi kavramlar ortaya çıkar. Mesela Zeus işte.
Sonunda krallık ve imparatorluk kavramlarının ortaya çıkması, feodal sistemlerin oluşmasıyla beraber ne olur peki? İyice güçlenen, aradan sıyrılan, otorite noktası olan Tanrı, tek tanrı haline gelir, diğer tanrılarsa artık tanrılıklarından olmuşlardır, "melekler" yada "şeytanlar" olurlar.
Falan filan, aslında gayet basit toplumsal dengelere bağlı, insan eliyle ortaya çıktığı apaçık, bariz olan sistemler her biri ancak inananlar olduğu için hala gözlerini kapıyor o insanlar. Biz de anlatamıyoruz işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Önyargı mesela.

Buraya yazdığımı seslendirdiğim için fiziksel zararlar görmem mesela.

Kadına yapılanları kaldıramamam mesela.

Din uğruna öldürülen ve ölen insanlar için hissettiklerimin beni soktuğu haller mesela.

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 19:45 tarihinde, GERGE tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...