Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Ön Mesaj: Her konuyu seviyeli ya da seviyesiz teolojik tartışmalara sokuyoruz. Kendi konusu olsun dedim bari... ___________ Benim anlamadığım bundan bize ne olduğu? Tanrı var ya da yok...eee? Yani? Tanrının varlığıyla ilgileneceğinize insanın varlığıyla ilgilenin. Tanrıdan bana ne? ___________ Bunları yazarken tamamen ciddiyim. Tanrının varlığı ya da yokluğu insaniyeti etkilemez. Sanatı, sevgiyi, nefreti, arzuyu etkilemez. Uğraşmaya değmez bir konsept kutsallık bence. Uğraşıyor muyum? Evet, uğraşıyorum ama asla sanatı aldığım kadar ciddiye almıyorum. İnsanın kendi yaratımları varken, kendi yaradılışıyla bu kadar çok ilgilenmesi anlamsız. Teoloji güzel akıl egzersizidir. Zaten kütüphanemdeki yüz küsür teoloji kitabı da bu egzersizi sevdiğimi göstermeye yeter. ___________ Ama cidden; neden bu kadar ciddiye alıyorsunuz ki... Bir çiçek düşünün. Dalından kopartılıp size verilmiş. Çok güzel görünüyor şu an; ama zamanla solacak, kuruyup gidecek... Peki bu şu anki güzeliğinden bir şey götürür mü bu? Güzelliği içinde tanrı aramaya gerek var mı? Neden bu anla yetinemiyorsunuz? ___________ Ölüm yaşamın bir parçası ve yaşamın içindeki güzel anlar önemli olan. Ama yine de bu güzel anlardan korkuyorum; çünkü geçip gittiklerinde iblisler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 entelmisin sen? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 neydi deşizimmiydi ne bu söylediklerin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 artist olm artist sanatci duygusal bole sarki felan yaziyo mesela bi gul war dalindan koparilmis bakip bakip agliyo ole b yapisi war gergenin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 boyle cicek olmaz olsun sayin seyirciler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nocom Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 mevlananın hayat felsefesini araştır belki rahatlarsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 mevlana daha çıkmaza sokar bu adamı okumasın kanımca Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 said: entelmisin sen? mi ayrı yazılır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 tdk mı gonderdı senı buraya.misyonun nedir koç? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Necro Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 peki devrim sen entel misin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elm Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 "Benim anlamadığım bundan bize ne olduğu? Tanrı var ya da yok...eee? Yani?" Şurda bi agnostik havası sezdim =) [ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 18:12 tarihinde, elm tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 tanrı varsa cleric/priest/crusader/zealot modunda takılırsan, cennete gitmen garanti. hem seçtiğin tanrı sana sürekli bless uyguluyor, kaderinde +1 luck alıyorsun. ancak tanrı yok da paladinlik yaparsan, işte o kerizlik oluyor. süpermen'e demezler mi, tüm parayı lex luthor alıyor, sen babayı alıyorsun... ama bizim yaptığımız da bir nevi paladinlik oluyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Bone yüzünü yıka abi, sonra doğru kızlarla chate yonjada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Abi tanrı varda yokta diye diye millet birbirini doğrayıp duruyor yüzyıllardır. Yani benim kafamdaki tanrı kavramı dünya için bu kadar yıkıcı olamaz. Planar yaratıklar falan vardır belki, taşak geçiyorlardır bizi izleyip. Kimse bilemez =p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ovchinnikov Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 agol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Dinler toplumsal, sosyal yapılardır. Dinlerin de evrimsel bir ilerleyişi vardır aynı toplumlar gibi, hatta toplumların ilerleyişiyle paralel ilerler dinlerin ilerleyişi de. Öncelikle kabile toplumları ele alalım mesela. Meta dağılımı eşittir, herkes her işi yapar, dolayısıyla iş bölümü henüz oluşmamıştır. Sosyal statü kavramları ortaya çıkmamıştır henüz. Kabile toplumlarının dinlerini incelersek aynı paralellikte Tanrılar arasında bir güç farkı yoktur. Çok tanrılı dinlerdir bunlar ve her tanrının kendi yeri vardır, biri rüzgar tanrısıdır biri güneş tanrısı biri ateş tanrısı biri fasulye tanrısı işte. Toplumlarda gelişme görüldükçe sosyal statü ortaya çıkar. Meta dağılımı değişir, güçlü ve zayıf ortaya çıkar. Prolaterya hafiften oluşmaya başlar. Sosyal statü olayı oluşmaya başladıkça tanrılar arasında da bir çekişme, bir güç savaşı başlar. Bu sefer güneş tanrısı en önemli, en büyük tanrı olur mesela, diğerleri daha önemsiz kalır. Güneş tanrısının 50 tapınağı varsa, rüzgar tanrısının 3 tapınağı olur. Daha sonra toplumların ilerleyişinin devamıyla bir tane tanrı aradan sıyrılmaya başlar. Sosyal statüler arasındaki uçurum arttıkça tanrılar arasındaki uçurum da artar. Bu sefer Tanrıların kralı gibi kavramlar ortaya çıkar. Mesela Zeus işte. Sonunda krallık ve imparatorluk kavramlarının ortaya çıkması, feodal sistemlerin oluşmasıyla beraber ne olur peki? İyice güçlenen, aradan sıyrılan, otorite noktası olan Tanrı, tek tanrı haline gelir, diğer tanrılarsa artık tanrılıklarından olmuşlardır, "melekler" yada "şeytanlar" olurlar. Falan filan, aslında gayet basit toplumsal dengelere bağlı, insan eliyle ortaya çıktığı apaçık, bariz olan sistemler her biri ancak inananlar olduğu için hala gözlerini kapıyor o insanlar. Biz de anlatamıyoruz işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 hakkaten benim de anlamadığım bi mesele. size ne? güzel soru. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
daverc Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Madem öyle , olmadığına inandığınız birşey için paragraflar dizmeyin bari. Tanrıyı gözüyle arayanlar, daha cok ararsınız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Olmadığı bariz olan şey hayatımı bir çok şekilde kötü yönden etkiliyor. Dolayısıyla ben de paragraflar döküyorum. Sorun var mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
daverc Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Yok, özür dilerim ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 @necro entelim abi,utanmıyorum da :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 said: Madem öyle , olmadığına inandığınız birşey için paragraflar dizmeyin bari. Tanrıyı gözüyle arayanlar, daha cok ararsınız. cok guzel ıkı cumle. ama bırak dızsınler, bos lakırdı hepsı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Marl0_on Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 said: Olmadığı bariz olan şey hayatımı bir çok şekilde kötü yönden etkiliyor.Kotu yonde etkilemek derken ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Önyargı mesela. Buraya yazdığımı seslendirdiğim için fiziksel zararlar görmem mesela. Kadına yapılanları kaldıramamam mesela. Din uğruna öldürülen ve ölen insanlar için hissettiklerimin beni soktuğu haller mesela. [ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 19:45 tarihinde, GERGE tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2007 Yada zaten binbir dertle uğraşmaya çalışan ülkemde bir de şeriat gelir mi gelmez mi korkusuyla oyumu istediğim partiye değil de, sadece tehlike oluşturan partiye muhalefet olacak partiye vermek durumunda kalmam... Yeterli değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar