Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Her zamanki "Ali'nin X kadar parası var, bilgisayar alacak, ne önerirsiniz?" başlıklarından

karpuz

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar, 1200 dolar ve civarında para kıymaya göz yumdum, bilgisayarımı yeniliyorum, 4 senedir hardware dünyasından uzağım, makale okumaya üşeniyorum, Amd istiyorum.

Anakartlara baktığımda da ekran kartlarına baktığımda da hayli kitlendim. Bütün oyunları über çalıştırabilecek bir konfigürasyonu en ideal fiyata nasıl yaratırım, kafam karışık. Ram falan desen o da bağ ağrısı, ne yapsam bilemedim.

Ana bileşenler konusunda yardım etseniz yeterli, klavyem, mouse'um, dvd writerım falan var. Yardım edenlere şimdiden çok çok çok teşekkürler, yardım etmeye yeltenip de yardım etmeyenlere ben bişey demiyorum.

[ Mesaj 03 Haziran 2007, Pazar - 04:04 tarihinde, karpuz tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

4 senedir kullanmakta olduğum bilgisayar amd ve aslanlar gibi çalışıyor da ondan amd ister gibi oldum. Teşekkür ederim crane, verdiğin link çok fayideli olmuş. Açıkcası bilgisayarı yazın hayvanlar gibi oyun oynamak için alıyorum zaten, o yüzden yaz ortasını beklemek istemiyorum. Sonuçta teknolojide hep böyle, bikaç ay sonra alırsan hep daha ucuza alıyorsun, o bir kısırdöngü. Para sayıp ipod 20 gb alıyosun, 1 yıla kalmıyo aynı fiyata videosu, photosu bişiyi çıkıyo. :)
Sosyal ağlarda paylaş

yıllardır şu lanet teknolojiden tek anladığım hiçbir zaman durmuyo sonsuz bir loop içinde dönmekte. Aman dur alma 1 ay sonra yenisi çıkıcak şu ürün ucuzlucak diyenleri dinlemiceksin ondan sonra bi bakmışsın 1 sene beklemişsin dahada yeni şeyler çıkmış senin geçen sene alıcağın ürün artık gözünü doyurmuyo yani bu sürüp gider sen al eğlenmene bak derim direk.
Sosyal ağlarda paylaş

teknoloji sonsuz bir loop içinde dönmez.
teknoloji, bilimin getirdiği yeniliklerdir.
bilim ise bir önceki bilimcilerin bilgilerinin birip üstüste yığılmasından oluşan bilgilerdir.
bu yüzden her sene, bir onceki seneden daha hızlı bir şekilde bilim ve teknoloji gelişir.

karıştırılan bir şey var. sanki her sene aynı şekilde yeni parçalar çıkıyormuş gibi düşünülüyor.
oysa 1990'un başından bakarsak, dönem dönem farklı teknolojilerin gündemde olduğunu görürüz.
eskiden cpu önemliydi mesela. sonra ses kartı yükseldi. ardından ekran kartı gündeme oturdu. şimdi de fizik kartlarından bahsetmeye başladık.

elbette teknolojinin bir sona gelmesini beklemek çok hayal olur.
insanlar yaşamaya devam ettiikçe bilim gelişecek.
bilim geliştikçe yeni teknolojiler çıkacak.
yeni teknolojiler çıktıkça biz yeni ürünler alıcağız.
bu bir loop değil, bir sonuçtur.
Sosyal ağlarda paylaş

ben kısaca cevap vermek istedim ama loop kısmına neden kafa takıldı anlamadım, ben şöyle paul auster'ın bi lafıyla anlatmaya çalışıyım ne demek istediğimi loop derken.

"bir şeyin eksikliğini çekerken durup dinlenmeden onu arzularsınız; ah bir sahip olsaydım ona diye düşünürsünüz, bütün sorunlarım çözülürdü. ama bir de ona sahip olunca, arzuladığınız şey elinize verilince, bütün çekiciliğini yitirmeye başlar.başka gereksinimler öne çıkar, başka istekler kendini hissettirir, sonunda başladığınız yere dönmüş olduğunuzu yavaş yavaş anlarsınız.. "

yeniden diyorum teknoloji bir loop'tur, hayatta bir loop'tur.

kafaya pek takmamak lazım.

[ Mesaj 03 Haziran 2007, Pazar - 13:37 tarihinde, Laorx tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

son zamanlarda bi kaç arkadaşa desktop yaptım, ve yaparkenki (uzun) araştırmalarım sonucu cpu'nun oyunlar için önemsiz olduğuna karar verdim.

şimdi linki bulamadım, ama bi test'te nvidia 7900 civarlarında görüntü kartı olan bi sistemde farklı cpu'ları deniyorlar. üst seviye intel core 2 duo'lar falan, düşük çözünürlük ve düşük detayda diğer amd'lerden falan çok daha iyi sonuçlar veriyordu. ama çözünürlüğü 1600x1200 civarlarına getirip, AA 4x falan açınca tüm yük görüntü kartına bindiğinden amd x2 3800+ ile bu bahsettiğim çok daha iyi olan cpu'lar tamamen aynı performansı sağlıyordu.

kendi bilgisayar yaparak kazandığım deneyime de dayalı olarak söylüyorum, $100 civarı olan bi cpu'dan fazlasına bir oyun makinesinin hiç ihtiyacı yok. cpu'ya 250 dolar verene kadar o ekstra 150 doları görüntü kartına veya ram'e verirsen, çok daha iyi performans alırsın bilgisayarından.

ama şu da var, bilgisayarım en iyi olsun fiyat önemli değil diyosani, tabi ki iyi cpu alacaksın. mesela nvidia 8800 görüntü kartı alırsan (hele gtx), veya SLI falan yapacaksan, "bottleneck" durumu olmaması için gene iyi bir cpu lazım.

benim bu aralar fiyat/performans olarak ideal olduğunu düşündüğüm sistem şöyle:

amd x2 3800+ (ihtiyaç olursa overclock edersin)
nvidia 550-570 chipsetli bir ana kart (asus m2n tavsiye etmem 2 kere bozuldu arkadaşınki)
nvidia 7900GS görüntü kartı (illa dx10 istiyorsan 8600gts, biraz daha paran varsa da 7950GT) - linux'çu olduğumdan ATI'ları araştırmadım bile, onlar hakkında bilgim pek yok
tercihen 800mhz, olmazsa 677mhz 2gb ram (genelde , özellikle türkiye'de ram'lerin CAS latency'lerini yazmıyorlar. özellikle de acaip ucuza 800mhz corsair falan ram görürseniz biraz araştırın, CAS latency'si çok yüksek çıkıyor, sonra o ram 533mhz gibi çalışır. CAS olarak 4-4-4-12 iyidir mesela)

ekran ve hard disk hariç bu 1 milyarın altında bir fiyata gelmeli. hatta belki diski de sığdırabilirsin 1 milyarın içine.
Sosyal ağlarda paylaş

mayfer'in tespiti çok doğru bence. Oyun deyince olay ekran kartı ve ram'de bitiyor.

Çok eski işlemcilere gidip de yepyeni pahalı bir ekran kartı takarsanız, ekran kartından tam performans alamazsınız tabii. Ama yine mayfer'in dediği gibi AMD x2 3800+ gibi bir işlemci ekran kartının performansını göstermesine engel olacak değil.

Dolayısıyla ben de bilgisayar alacak olsam, işlemciden kısıp geri kalan parçalara yatırırdım parayı. Oyun oynamak istiyorsanız ekran kartı'na ve ram'e, rahatınıza düşkünseniz gürültüyü düşürecek güç kaynağı ve fanlara vs yatırın parayı.

[ Mesaj 03 Haziran 2007, Pazar - 14:50 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

bişeyin sonu olmaması için loop olmasına gerek yok.

teknoloji loop değildir, yoksa teknoloji olmazdı zaten başka bi kavram olurdu, ha her enı teknoloji başka sorunlar yaratıyo aslında yerimizde sayıyoruz gibi bi arguman sunabilirsiniz ama codka gecerli olmazi insan ömrü teknoloji sayesinde uzuyo mesela, veya teknoloji sayesinde daha bilgili ve rahat yaşıyoruz bla bla.

ama bu konuda loop olan biiş vardır orası cok acık.

bence burdaki loop pazarlamacılıktır, paketlemeciliktir
Sosyal ağlarda paylaş

Evet , o yüzden biryerde , o dönemin en uygun olanını alacaksın. (fiyat/performans olsun, ya da paran çoksa o dönemin en iyi kartını alıp, önündeki 2-3 seneye , overclock yapabiliyorsan soğutma sistemin vs gibi şeyler yeterliyse 3.5 seneye kadar tabanı atmış olursun. Para yoksa , o dönemin fiyat/performans açısından en uygun olanı alacaksın, idare edeceksin vs gibi, ne yazıkki pazarlamacılık böyle oluyor abi.)
Sosyal ağlarda paylaş

Loopu moopu bırakın da ikisi de dual core olan aynı hızdaki Amd işlemci ile intel işlemci arasında bir hayli yüksek bir fiyat farkı var. Şöyle örnek vermek gerekirse AMD ATHLON 64 X2 DUAL 3800+ (2.0GHz)1MB 940p 94 dolar + kdv iken INTEL C2DUO E4400 2.0GHz 800MHz 2MB 64BIT 775p 161 dolar + kdv. Bu fiyat farkının nedeni nedir a dostlarım, merak eder durur bu kul. Bir de CRT mi LCD mi sorunsalı çıktı piyasaya ki çözüm bulmak ne mümkün, herkes başka bir şey der durur. Ekran kartı da ayrı bir muamma, gönül istiyor DX 10 desteklesin, fakat durum öyle olunca, fiyatlar bir yerlere batıyor. Kafa iyice karıştı, bünye çözüm istiyor, onlar okul istiyor, okumak istiyor!
Sosyal ağlarda paylaş

artık bu devirde işlemcinin hızını belirleyen şey frekans değil, ondan biri intel biri AMD olan 2ghz işlemcileri karşılaştırmak yanlış.

mesela hatırlarsınız, AMD athlon xp 2600+ derdik, p4 2.6ghz gibi çalışırdı, ama frekansı aslında 1.8 ghz falandı. aynı olay devam ediyor.

intel'ler genelde amd'lerden daha iyiler, doğrudur, ama iyi olduklarından çok pahalılardır. ondan geniş bütçe varsa, iyi cpu lazımsa intel. ama sınırlı bütçeyle bir oyun makinası yapmak istiyorsan AMD'ye takılacaksın.

son bir haftadır nvidia 8600GT ve 7900GS arasında kararsız kalmıştım. şöyle düşünerek 7900GS'e karar verdim, şimdi bu 8600 olan dx10 desteklese bile dx10 oyunlar çıkınca görüntüler acaip yüksek kalite olcak sonuçta. e benim 8600 desteklese bile yavaş olcak. sora 800*600 çözünürlükteki dx10 efekti benim neyime olacak ki? dx9 oluversin, ben özellikleri açar misler gibi oynarım. ha bi de daha dx10 oyunlar çıkmadığından, bu kartlar o oyunlarda nası performans vercek daha bilinmiyo. belki çok iyi olurlar, ama belki de berbat olurlar.

ondan bence para sorun degilse 8800 falan almak mantıklı, ama ucuza kart lazımsa dx10 destekleyen bi kart almak mantıksız. zaten daha ortada dx10 oyun yok bile yani. bi de dx10 kullanabilmek için windows vista lazım, xp'de dx10 yok, o da ayrı bi saçmalık.

CRT/LCD konusuna gelince, LCD alana kadar CRT'ciydim. sonra bi LCD aldım, artık CRT'ye dayanamıyorum. bi kere LCD'ler göz yorma olayı açısından çok sağlam. ekran her zaman aynı boyutta, sürekli çözünürlük değişince "ulan sağ alt kenar kaydı yine... bi de üst taraf daha geniş" diyip durmuyorum. ayarlamak için 10 dakka kaybetmiyorum, refresh rate sorunu yoki flicker olayı yok, hele bi de widescreen alırsan masaüstünde yerden bol bişey yok. (biliyorum, matematiksel düşününce 4:3 monitörlerin alanı daha fazla, ama widescreen olunca her şeyi yan yana koyabiliyorum ve oyunlardaki görüş açısı daha fazla oluyo. ha bi de film izlerken alan ciddi şekilde artıyo. 16:9 filmler cuk oturuyo ekrana)

ve evet. son kararım 7900GS. (mi?..
evet evet, yedibindoxüzcies)

(lan dx10 güzel mi acaba)
Sosyal ağlarda paylaş

Uzun araştırmalarım ve çabalarım sonucunda şu ayarda bir şey almaya karar verdim. Kdv dahil 1620 dolara denk geliyor. İstediğim fiyattan birazcık fazla oldu ama olsun belki 1-2 bişey kısarım. Model isimlerinden sonra gelen md, gold, eksen gibi ibareler, fiyatın nereden alındığını gösteriyor. Fiyatlar kdv'siz dolar olarak hepsinin yanında yazıyor. İtirazı olan varsa söylesin ya da sonsuza dek sussun. (itiraz derken, örneğin "Abi ben o monitörü kullandım, bok gibi, 250 tane ölü pikseli vardı" veyahut "o anakart yanar kankaaa" gibi bişeyler olabilir.) Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

İşlemci AMD ATHLON 64 X2 DUAL 4800+ (2.5GHz) 1MB 940p md 158,5
Anakart MSI 7260-10 K9N NF550 DDR2 GLAN+SATA 16X 940p md 79
Ekran Kartı VGA-SPARKLE, 8800 GTS, 320 MB, 330
Ram 1 GB DDR2 667 MHz x2 md 87
Harddisk 400 SEAGATE 7200 NCQ SATA2 16MB ST3400633AS md 131
monitör 19 PHILIPS 190X7FB TFT LCD SİYAH M .MEDYA md 342
kasa AOPEN H600B-B28 ATX KASA 400W SİYAH AIRDUCKLI md 108
floppy bildiğin floppy md 6
hoparlör Creative inspire M5300 gold 90
DVD RW NEC 7170S 18X SATA SİYAH DVDRW gold 39

[ Mesaj 04 Haziran 2007, Pazartesi - 12:49 tarihinde, karpuz tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 04 Haziran 2007, Pazartesi - 12:50 tarihinde, karpuz tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Şu an kafandaki fiyatın üzerine çıkmışsın zaten dahada aklını karıştırmak istemem ama Samsung 226BW i bi göz önünde bulundurmanı isterim. Çok iyi yorumlar almış bir monitör ve şu an kurmayı düşündüğüm bilgisayara bu monitörü almayı düşünüyorum. 22" ve widescreen tamamen film izlemek oyun oynamak için bir monitör, ihtiyaçlarını karşılayacağına eminim.

Sonuçta monitörü ömür boyu kullanılıcak bir donanım olarak düşünüyorum. Aklını karıştırdıysam özür dilerim :)
Sosyal ağlarda paylaş

hayırlı olsun, güzel parçalar seçmişsin. ben de şu ara bir pc toplamayı düşünüyorum ve hemen hemen aynı seninkiyle.

yalnız sorum şu: 8800gts 320mb resmen yokoldu bugün, hiçbir yerde bulamıyorum hangi marka olursa olsun asus hariç, o da saçmasapan 640mb fiyatında resmen. stoğa gelecek filan diyorlar sadece. sen bulabildin mi?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...