Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sistemin gürültüsünü azaltmak

MrLevie

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar çok gürültülü çalışan bir bilgisayarım var. geceleri açık bırakmak istiyorum fakat 20 metre uzaktaki insanların uyumasına mani oluyor gürültü. ne yapmam gerek bilgisayarımın sıcaktan erimeden gürültüsünü azaltmam için?

Sistemimi de vereyim
Pentium D 2.66
Sapphire 512MB ATI x1600 ekran kartı
1GB DDR RAM (tek slot)
Creative Live Value Ses Kartı
LG COMBO DVD Writer 16x
Vista kullanıyorum.

bi de patide nedenini bilmediğim nedenlerden dolayı arama yapamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sessiz çalışan bir fan alabilirsin.
ama bence o ses büyük ihtimalle ekran kartından geliyor. rivatuner veya atitool ile ekran kartının fanının dönme hızını düşürürsen ses kesilir gibime geliyor.
veya işlemcinin fanını temizleme vaktin gelmiş olabilir, çok pis olunca içi ses yapıyor öyle.
Sosyal ağlarda paylaş

Sistem performansıyda gürültünün direkt olarak bir ilgisi yok. Sistemini istediğin kadar yavaşlat, fanların hızı ısıya göre otomatik ayarlanmıyorsa, gürültü aynı kalacaktır.

Şimdi bu gürültünün 4 ana kaynağı var:

1) Güç kaynağı fanı (fanları)
2) İşlemci fanı
3) Grafik kartı fanı
4) Kasa fanı (fanları)
edit: (5) Harddisk'ler de tır tır tır diye sinir bozucu sesler yapabiliyorlar ama fanlar gürültü yapıyorsa duyulmuyor pek zaten.

Benim şu ana kadar kullandığım fanlar içinde gürültü yapan genelde güç kaynağı fanı ve grafik kartı fanı oluyor. Adam gibi güç kaynakları çok pahalı. Bilgisayarı toplarken "güç kaynağı şu olsun bu olsun" diye belirtmedikçe de içinde standart kıytırık güç kaynağı olan kasalar veriyorlar. Malum bu güç kaynakları da traktör gibi ses yapıyor.

Bazı grafik kartı fanları ise hiç gerekmediği halde %100 hızda çalışıyorlar ve bu da felaket gürültü yapıyor. Taz'ın dediği gibi rivatuner tarzı programlarla bunların hızını ayarlayabiliyorsun. Ben Asus GeForce 6800'imin fanını %30 hızda çalıştırıyorum mesela, ısınma derdi de yaşamıyorum.

Yaklaşık 7-8 yıldır amd işlemci kullanıyorum ve bunların üstündeki fanlar (şansıma) pek gürültü yapan şeyler değildi.

[ Mesaj 02 Nisan 2007, Pazartesi - 12:20 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

En kolay çözüm kasa fanlarının sayısını artırıp devirlerini düşürmek. 2 tane kasa fanın varsa 2000devirde dönen, 1300devirde dönen 4 kasa fanına terfi edebilirsin. Kendi fanlarının devrini elektrikciden alacağın potansiyometre ile kolayca ayarlayabilirsin, ama bunu ilemci ekran kartı gibi kritik yerlerde kullanma, potans.lar yandığı zaman osrun çıkmasın.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte bu gürültü meselesinden ağzı yanmamış olan varsa bilgisayar toplarken yada hazır alırken fanın db değerlerini hiç dikkat etmiyor.

Hala bir çok kişi bilgisayar alırken güç kaynağı, kasa ve fan üçlüsüne hiç önem vermiyor, Hatta fan'ı ve güç kaynağını seçmiyorlar bile. Kasayı en ucuzundan güç kaynağıyla birlikte alıyorlar. Güç kaynağı olarak kasadan ne geldiyse onu kullanıyorlar. Fan olarak da işlemci ve ekran kartının üstünde ne varsa onu kullanıyorlar.

Bilgisayar alırken oturup bunların hepsi seçilirse gayet sessiz makine toplanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla fizik bilgim pek iyi değildir ve db'ler hakkında pek bir şey bilmem. Ama kendi anladığım kadarıyla şöyle bir şey var. Yanlışım varsa düzeltin. Sizin duyduğunuz gürültüyü belirleyen db'si en yüksek olan fan oluyor.

Kasanla gelen güç kaynağı ve kasa fanları sessiz olsa da, ekran kartı fanın yada işlemci fanın gürültülüyse diğerlerini bastırıyor. aktiftablet'in dediği de aynı mantık. 2 tane 2000 devirde çalışan fan yerine 4 tane 1300 devirde dönen fan takarsan maximum db'yi düşürmüş oluyorsun.

Hatırladığım kadarıyla 19-20db aşağısı pek rahatsız etmiyordu.

[ Mesaj 02 Nisan 2007, Pazartesi - 17:56 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

bu arda arkadaşlar db değil dbA kullanmamız lazımmış. dbA daha hassas bi ölçümmüş işte her neyse. evet fan alırken dba'sına çok dikkat etmek gerekiyor. öyle fan ucuzdur falan diye gidip 10ytl ye kasa fanı alırsanız evde kamyon simülasyonu oynar gibi davranmanız gerekebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bendede asus kasa ve ati x1600 ekran kartı var, gürültüsü yüzünden odanın kapısını kapamazsam içerdekiler uyuyamıyo.Yanındayken alışıyorum ama uzaktan elektrik süpürgesi gibi böyle. Ama çok memnunum ayrı olay işlemci anakart 27derecelerde hep.
Alırken yorumlarda okumuştum kasanın ses yaptığını,belki aynı modeldir senınkıde.

Böyle bişeymi?
http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=1438

[ Mesaj 06 Nisan 2007, Cuma - 16:51 tarihinde, Buzx tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
arkadaşlar az önce işlemcimin fanını temizledim öyle bir pislik çıktı ki sormayın. kulak papixleriyle sile sile bir hal oldum. benim hayatımda kulağımdan çıkmadı o kadar kir be:)

hele sistemime bir saç kurutma makinesi tutmuşum ki sormayın. pencereye koydum makinayı. tuttum saç kurutma makinesini...

neyse ki gürültü neredeyse %60 oranında azaldı.
Sosyal ağlarda paylaş

Stock Intel fanlar cok guzel gurultu yapar, blender gibi mubarek. Git biyerden Zalman CPU fani bul bi tane, 9500 iyidir mesela oldukca fiyat/performans olarak. Icinden devir ayarlama aparati da cikar onun, overclockla isin yoksa getir en dusuk devire, baya rahat ettirir. Kasa fanlarini da degistirebilirsin hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...