Bone Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 Şu konular açısından deneyimleriniz olduysa aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler. 1) ChatLLM by Abacus ve Perplexity gibi siteler var. Perplexity'de Sonar, ChatGPT, Gemini, Claude, Kimi, GLM, Grok, Nemotron'a tek yer üstünden erişim varmış. Abacus'te ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Kimi, Grok'a tek yer üstünden erişim varmış. Bu tarz çoklu model sitelerinin bize ne gibi bir faydası oluyor? Hepsini tek bir platform üzerinden kullanmamızın gerçekten bir anlamı oluyor mu? Mesela, bazı bilgileri aramak, işlerimi kolaylaştırmak için bir süredir bazı LLM modelleri kullanıyorum. Google'da saatlerce aramakla uğraşmak ve sonuca ulaşamamak yerine bunlar çok faydalı oluyor. Yine de, kendi deneyimlerime göre ChatGPT > Claude > DeepSeek > Gemini olduğunu düşünüyorum. Claude'un kullanım limiti gerçekten kısıtlayıcı. Birkaç istekten sonra hemen "session limitin doluyor, haftalık limitin doluyor" diye uyarı veriyor ve ChatGPT kadar yoğun kullanamıyorum ya da bir şeyler deneyemiyorum. Claude'un ChatGPT'ye göre daha derli toplu cevap verdiğini, çok daha iyi PDF tasarımları çıkardığını düşünüyorum. Ama bu kadar kısıtlı kullanım yüzünden yeterince üretken kullanamıyorum. ChatGPT, Claude'a göre çok daha savruk ve dağınık hareket ediyor. PDF yaratmak istediğimde kötü tasarım çıkarabiliyor, sayfalardaki içerikler birbirini tekrar eden paragraflardan ibaret olabiliyor. Ancak arama ve araştırma yaparken Claude'a göre çok daha detaylı ve güçlü sonuçlar çıkardığını da gördüm. Kodlama konusunda da ChatGPT > Claude > DeepSeek > Gemini olduğunu gördüm. Belirli bir amaç doğrultusunda kod çıkarmasını istedim bu 4 modele. Sonra Dördünden de gelen yanıtları hem ChatGPT'de, hem Claude'da kıyaslattım. Uzunluk ve detaylık açısından ChatGPT hepsini geçiyor. Gemini kısmen çalışmayan kodlar yazmış oluyor. Her ne kadar Claude'un bazı ilginç kod fikirleri olsa da, ChatGPT'nin kodları daha profesyonel ve modüler mimariye sahip oluyor. ChatGPT'nin de Claude'un da bu kodları incelemesinden çıkan yorumları bu şekilde oluyor. En azından benim açımdan durum böyleyken, %75 ihtiyacımı ChatGPT, %25 ihtiyacımı Claude karşılıyorken, ben Abacus veya Perplexity gibi bir siteyi niye kullanmalıyım? Yani bu tarz siteler bana ne gibi bir fayda veya avantaj getirecek? Abacus veya Perplexity kullandığımda, Claude'un limit sorunu mu ortadan kalkacak? Limitsiz bir Claude mu kullanmış olacağım? Yoksa bir kod istediğimde bana sadece ChatGPT'nin çıktısını değil, tüm bu modellerden elde ettiği kodların birleştirilmiş hâlini mi sunacak? Zaten benim ihtiyaçlarıma en iyi yanıt vereni ChatGPT ise, sırf ChatGPT kullanmış olmak için niye Abacus veya Perplexity gibi bir siteye abone olayım? "Bu tarz çoklu model sitelerinin bize ne gibi bir faydası oluyor?" derken esas sormak istediğim şey bu işte. 2) Bu "vibe coding" denilen şey tam olarak ne? Yani AI kullanarak kodlama olduğunu biliyorum da, nasıl bir kullanım durumunda "vibe coding" deniyor buna? Mesela hiç programlama bilgisi olmayan birisinin AI'ya sosyal taleplerde bulunup bir uygulama çıkartmasına mı vibe coding deniyor? Yoksa biz bir yazılım ekibinin lideri konumundaymışız da, kullandığımız AI modeli bizim altımızda çalışacak yazılım ekibiymiş gibi davranırsak bu bir vibe coding oluyor? Yoksa tamamen "mood"umuza veya "vibe"ımıza bağlı komutlarla yapılan kodlamaya mı deniyor? Yani "uygulamanın rengi yeterince etkileyici değil, biraz daha canlı bir renk kullan, ayrıca işlevlerin daha eğlenceli olmasını istiyorum" gibi "mood"a dayalı isteklerle yapılırsa mı bu "vibe coding" oluyor? ChatGPT'nin bile sıfırdan bir uygulama yaratmaya uygun olduğunu düşünmüyorum. "Şunları şunları yap" diyorsun, ortaya bir uygulama çıkartıyor. Ama söylediğin şeyleri tam anlamıyla karşılamış olmuyor. Bence bu tip modeller "yaratıcı" maksatla kullanmak yerine, "hataları düzeltmek ve fikir bulmak" için çok daha faydalı sonuç sağlıyor. "Vibe coding" ile yapılan uygulamalar veya projeler gerçekten düzgün sonuçlara ulaştırıyor mu, yoksa benim atladığım konular mı var? 3) Yaygın kullandığımız IDE'ler, kendi içine dahili AI modelleri uygulamaya başlamış. PyCharm AI, Visual Studio Code, Unity AI gibi. Bunlar sadece gimmick'ten ibaret gereksiz eklentiler mi, yoksa kodlama yaparken gerçekten faydalı yönleri var mı? ChatGPT içinde kodlama yaptırıp bunları IDE'ye yazmakla, IDE'nin kendi içindeki AI araçlarını kullanmak arasında ne fark var? Gerçekten aktif bir katkısı oluyor mu bunların? Sanırım benzer amaçla Cursor, Z.ai, Trae, Windsurf, Zed gibi sistemler çıkmış. Bunların programcılara nasıl faydası var, veya bunlar en efektif nasıl kullanılmalı, bu tip konuları anladığımı söyleyemem.
df Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 Claude max ile code, cowork, chat hepsi bana yetiyor. Ben de hiç aracı bir sisteme ihtiyaç duymadım. 120 dolarlık max ile limit de dert olmuyor hiç. 20 dolarlık giriş paketi hemen bitiyor olabilir. 1
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2026 yazdığınpostu yapay zekaya yapıştır gerekli cevabı alırsın 1
Oce4n Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2026 Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2026 şimdi ilk önce şunu söylemek lazım: en iyi AI modeli diye sabit bir şey yok. trilyonlarca dolar dökülen piyasada bir gün uyanıyorsunuz ve yepyeni bir model çıkmış ve herkesi dövmüş olabiliyor. Örnek veriyorum sizde GTP üyeliği varken yepyeni çıkan ve çok daha ucuz olduğu söylenen "çinli" model'i kullanamayacak olmak sizi geride kalmış hissettirebilir. Şu an mesela yarışın en gerisinde google var. Bayadır model çıkartmadı ve zamanında google'a güvenip tüm üyeliğinizi, ortamınızı google üstüne kurduysanız, şu an taş devrinde gibi bir şeysiniz. Tam bu konuda devreye OpenRouter, NousPortal gibi projeler işin içine giriyor. minimum para harcama ve agentic harness gibi işler için birden fazla model ihtiyacı oluyor. bir de tabii ki meraklısına. 1- yeni çıkan bir modeli yepyeni bir üyelik alarak değil de tek bir üyelikten deneyimleme imkanını sunuyor bu platformlar. Örnek veriyorum Kimi 3 denemek istediniz. Baktınız beğenmediniz Opus 5'e anında geri dönebilirsiniz. Paranız sadece "kullandığınız kadar" azalmış olur. Veya (genel olarak asıl kullanım amacına daha uygun olan) agentic harness için kullanırsınız. Yeni projeye başlarken Opus5 gibi güçlü ve pahalı bir model ile planı oluşturtursunuz, qwen deepseek v.b. gibi çook daha ucuz modeller ile işi yaptırırsınız. Sitenize üretmeniz gereken resimleri gemini nano modeline yaptırırsınız. Gibi gibi bütçenize ve tercihlerinize uygun en iyi modelleri siz seçerek ilerlersiniz sürekli. Ve yarın yepyeni Megatron v43412 modeli çıkarsa da anında buna geçiş yapabilirsiniz. 2- vibe coding; kodlamadan zerre anlamayanların AI'a "bana 1 milyon dolarlık bi proje oluştur" demesiyle ortaya çıkan bir şey. Neden "vibe"? AI'ın yaptığı hiç bir şeyi dert etmedikleri için O yüzden AI slop denilen şeyler ortaya çıktı. Şirkette çalışan bir yazılımcı da vibe coding yapabilir bu arada. Her şeyi AI'a devrederse, kodu hiç takip etmezse aynı ürün çıkıyor... Şu görsel bu konuyu çok güzel özetliyor: Evet ortaya bir ürün çıkıyor ama hepsi berbat kalitede. 3- En önemli konu bu aslında, biraz da karışık. İlk olarak şunun anlaşılması lazım: AI ile "chat" yapmak ile bu toolları (agent harness) kullanmak aynı şeyler değil. Claude Code dediğimiz şey aslında bir agent harness tool'u. Chat'e soru sorarsınız size 1 tane cevap verir. Harness dediğimiz araçlar ise sizin verdiğiniz görevi tamamlayana kadar bir döngüye girer. Bazıları şu aralar AI modellerden daha çok en iyi harness toola sahip olan kişinin bu AI döneminin kazananı olacağı konusunda öngörüşleri var. Claude Code, Cursor, OpenClaw, Hermes, Codex, Aider, Cline, Roo Code, Pipecat var da var... IDE şart mı sorusunun cevabı: koda siz de bakıp güncellemeler, takip v.b. yapacaksanız lazım. onun dışında hiç lazım şeyler değiller. Eğer ki claude kullanıyorsanız Claude Code, kimi kullanıyorsanız Kimi Code gibi kendi ide'lerini kullanmanız en iyi sonucu verecektir (token kullanımı olsun, modelin kendi araçlarını kullanımı olsun v.b.) ben Hermes kullanıyorum. fakat IDE'den de takip etmek istediğim için vscode'a Hermesi bağladım ACP bağlantısıyla. Bu sayede hermes projeyi hatırlıyor, benim tercihlerimi hatırlıyor ve ben kullanmaya devam ettikçe daha iyi bir versiyona doğru evriliyor sürekli. 1
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2026 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2026 Ben kendi kullandığın programları listeleyim, sana da yol gösterici olur sırf bunlara bakmak aslında: * Open WebUI: But normal ChatGPT versiyonu. Ama güzelce şekle soktuğunda bence açık ara en iyisi o tip chat yazılımları arasında. VPS'den kullanıyorum. Herşeyi yapıyor, içinde docker üzerinden çalışan debian bile var kod yazıp kullandın diye. * Hermes Agent: Bu sürekli çalışan agent. Kodlama için kullanmıyorum. Daha çok agentlık işler tam olarak. Mesela her Pazartesi yeni klasik müzik albümleri, takip ettiğim album eleştiri siteleri, STAGE+'ın bu haftaki streamleri filan toplayıp, sanatçıları, albümleri, eserleri inceleyip, varsa eleştirileri özetleyip, bana bir newsletter yolluyor e-posta ile, STAGE+ streamlerini takvimime ekliyor. Bu tarz assitantlık işleri. Sonra sunucularımı kontrol ediyor, en son iki hafta önce Open WebUI'de bir bug vardı, yama yazıp dockerdan ekledi mesela. Özel skilleri var, müzik olsun, yamalama olsun, araştırma olsun (mesela VN araştır dediğimde jp kaynaklara gidi, özetleyip, en ile kıyaslama gibi), işim olsun (sözleşme maddesi çevirme gibi). Yani asistan tam, tek hafıza, tek model. * OpenCode: Bu kod yazma programım. Vibe coding için işte. Ama öyle detaylı şeyler yazdırmıyorum, Chrome eklentisi filan en fazla. Geçen bir webapp yaptırdım tablo fotoğraflarını yüklenemek için. Öyle şeyler. * Zed: Bunu AI destekli text editor olarak kullanıyorum. IDE aslında ama ben D&D için bestiary ile filan kullanıyorum. Ya da zaten hazır kodlara edit atmaya. Bu eklentiyi al, bunu ekle gibi. * Ollama Cloud: Sağlayıcım bu, modelleri buradan alıyorum. Her hafta %80 gibi bir kotaya çıkıyorum ama bitmedi daha. * ImageRouter: Buradan API ile kullanacağım image modellerini alıyorum. Open WebUI için. * Comfy: Bunu da image generetion için kullanıyorum. Open WebUI de kullanıyorum ama o daha çok ChatGPT gibi, bu doğrudan benim yaptığım. 3090 Ti var ama, local yani. Open WebUI local değil, API üzerinden. Şu anda ne kullanıyorsun dersen: Normal işler için: GLM 5.2 Araç işleri için (başlık koyma, arama keywordleri vb.): Deepseek v4 Flash Image için: Krea2 1
Öne çıkan mesajlar