Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

AI'li IDE'ler, Vibe coding, ve birden çok modele erişim sağlayan siteler

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Şu konular açısından deneyimleriniz olduysa aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

1)
ChatLLM by Abacus ve Perplexity gibi siteler var.
Perplexity'de Sonar, ChatGPT, Gemini, Claude, Kimi, GLM, Grok, Nemotron'a tek yer üstünden erişim varmış.
Abacus'te ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Kimi, Grok'a tek yer üstünden erişim varmış.

Bu tarz çoklu model sitelerinin bize ne gibi bir faydası oluyor? Hepsini tek bir platform üzerinden kullanmamızın gerçekten bir anlamı oluyor mu?

Mesela, bazı bilgileri aramak, işlerimi kolaylaştırmak için bir süredir bazı LLM modelleri kullanıyorum. Google'da saatlerce aramakla uğraşmak ve sonuca ulaşamamak yerine bunlar çok faydalı oluyor.
Yine de, kendi deneyimlerime göre ChatGPT > Claude > DeepSeek > Gemini olduğunu düşünüyorum.
Claude'un kullanım limiti gerçekten kısıtlayıcı. Birkaç istekten sonra hemen "session limitin doluyor, haftalık limitin doluyor" diye uyarı veriyor ve ChatGPT kadar yoğun kullanamıyorum ya da bir şeyler deneyemiyorum.
Claude'un ChatGPT'ye göre daha derli toplu cevap verdiğini, çok daha iyi PDF tasarımları çıkardığını düşünüyorum. Ama bu kadar kısıtlı kullanım yüzünden yeterince üretken kullanamıyorum.
ChatGPT, Claude'a göre çok daha savruk ve dağınık hareket ediyor. PDF yaratmak istediğimde kötü tasarım çıkarabiliyor, sayfalardaki içerikler birbirini tekrar eden paragraflardan ibaret olabiliyor. Ancak arama ve araştırma yaparken Claude'a göre çok daha detaylı ve güçlü sonuçlar çıkardığını da gördüm.

Kodlama konusunda da ChatGPT > Claude > DeepSeek > Gemini olduğunu gördüm. Belirli bir amaç doğrultusunda kod çıkarmasını istedim bu 4 modele. Sonra Dördünden de gelen yanıtları hem ChatGPT'de, hem Claude'da kıyaslattım. Uzunluk ve detaylık açısından ChatGPT hepsini geçiyor. Gemini kısmen çalışmayan kodlar yazmış oluyor. Her ne kadar Claude'un bazı ilginç kod fikirleri olsa da, ChatGPT'nin kodları daha profesyonel ve modüler mimariye sahip oluyor. ChatGPT'nin de Claude'un da bu kodları incelemesinden çıkan yorumları bu şekilde oluyor.

En azından benim açımdan durum böyleyken, %75 ihtiyacımı ChatGPT, %25 ihtiyacımı Claude karşılıyorken, ben Abacus veya Perplexity gibi bir siteyi niye kullanmalıyım? Yani bu tarz siteler bana ne gibi bir fayda veya avantaj getirecek?
Abacus veya Perplexity kullandığımda, Claude'un limit sorunu mu ortadan kalkacak? Limitsiz bir Claude mu kullanmış olacağım?
Yoksa bir kod istediğimde bana sadece ChatGPT'nin çıktısını değil, tüm bu modellerden elde ettiği kodların birleştirilmiş hâlini mi sunacak?

Zaten benim ihtiyaçlarıma en iyi yanıt vereni ChatGPT ise, sırf ChatGPT kullanmış olmak için niye Abacus veya Perplexity gibi bir siteye abone olayım?
"Bu tarz çoklu model sitelerinin bize ne gibi bir faydası oluyor?" derken esas sormak istediğim şey bu işte.

2)
Bu "vibe coding" denilen şey tam olarak ne? Yani AI kullanarak kodlama olduğunu biliyorum da, nasıl bir kullanım durumunda "vibe coding" deniyor buna?

Mesela hiç programlama bilgisi olmayan birisinin AI'ya sosyal taleplerde bulunup bir uygulama çıkartmasına mı vibe coding deniyor?

Yoksa biz bir yazılım ekibinin lideri konumundaymışız da, kullandığımız AI modeli bizim altımızda çalışacak yazılım ekibiymiş gibi davranırsak bu bir vibe coding oluyor?

Yoksa tamamen "mood"umuza veya "vibe"ımıza bağlı komutlarla yapılan kodlamaya mı deniyor? Yani "uygulamanın rengi yeterince etkileyici değil, biraz daha canlı bir renk kullan, ayrıca işlevlerin daha eğlenceli olmasını istiyorum" gibi "mood"a dayalı isteklerle yapılırsa mı bu "vibe coding" oluyor?

ChatGPT'nin bile sıfırdan bir uygulama yaratmaya uygun olduğunu düşünmüyorum. "Şunları şunları yap" diyorsun, ortaya bir uygulama çıkartıyor. Ama söylediğin şeyleri tam anlamıyla karşılamış olmuyor. Bence bu tip modeller "yaratıcı" maksatla kullanmak yerine, "hataları düzeltmek ve fikir bulmak" için çok daha faydalı sonuç sağlıyor.

"Vibe coding" ile yapılan uygulamalar veya projeler gerçekten düzgün sonuçlara ulaştırıyor mu, yoksa benim atladığım konular mı var?

3)
Yaygın kullandığımız IDE'ler, kendi içine dahili AI modelleri uygulamaya başlamış. PyCharm AI, Visual Studio Code, Unity AI gibi. Bunlar sadece gimmick'ten ibaret gereksiz eklentiler mi, yoksa kodlama yaparken gerçekten faydalı yönleri var mı?

ChatGPT içinde kodlama yaptırıp bunları IDE'ye yazmakla, IDE'nin kendi içindeki AI araçlarını kullanmak arasında ne fark var? Gerçekten aktif bir katkısı oluyor mu bunların?

Sanırım benzer amaçla Cursor, Z.ai, Trae, Windsurf, Zed gibi sistemler çıkmış. Bunların programcılara nasıl faydası var, veya bunlar en efektif nasıl kullanılmalı, bu tip konuları anladığımı söyleyemem.

Mesaj tarihi:

Claude max ile code, cowork, chat hepsi bana yetiyor. Ben de hiç aracı bir sisteme ihtiyaç duymadım. 120 dolarlık max ile limit de dert olmuyor hiç. 20 dolarlık giriş paketi hemen bitiyor olabilir. 

• Yeni Oluştur...