Sam Mesaj tarihi: Şubat 16, 2026 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2026 yaratıcılık artar çünkü "bu satar mı" endişesiyle hareket etmediği zaman yaratıcı, kısıtlanmak zorunda kalmaz. en basidinden holivud'da yaratıcılık neden öldü, bütçeler şişti diye. herkes büyük gelir elde etmek istiyor diye. komedi bir tür olarak öldü son 30 yılda, aksiyonun içine sulu mizah katıyorlar ancak o var, en son ne zaman bir holvit komedi filmine gittiniz mesela? yok çünkü isteseniz de. adam sinemada salon ayıramaz, seyirciye ulaşamaz. dağıtımını almaz kimse. "aman o espri kime battı" diye de gene dağıtımcı almaz. curation yaratıcılığın önünü açmayan, kapayan birşey net sonuç olarak. ayrıca kişisel tercihlere daha yönelik yapım sayısı artar. ben çocukken mesela "bu oyun iyi" denen herşeyi bir yerinden tutup oynuyordum bana hitap etse de etmese de. şimdi bana yönelik seçenekler kat kat arttığı için yılın oyunu denen oyunlara dönüp bakmıyorum bile bana hitap etmiyorsa çünkü seçeneğim var. kalite olarak en çok satanın seviyesinde olmasa bile benim ilgime yönelik olması kaynaklı bir temel bonusu var. ben gidip başka birisine önermeyebilirim kendim keyif alsam dahi. kalıcılık ne zaman garanti birşeydi ki? yılın filmi oscar'ı alan filmleri 100 yıldır listesine bakın, kaçını en azından ismen biliyorsunuz? bazısı daha içinde bulunduğu yılı bitmeden unutuluyor neredeyse. dediğim gibi ayrıca, çöp artacak kaçınılmaz olarak, hatta çöpün oranı da artacak. ai öncesinde bile human slop var eşik düştükçe. steam dedim ama en basit en temel ne var dedim mesela kısa öykü. fanfic yok mu trilyon tane? kaçı okunuyor, kaçı biliniyor? ezici çoğunluğu çöp, arada gözden kaçan cevher de çok vardır. ama nihayetinde o havuzdan bizim önümüze elle tutulur birşeyler gelmesi, o medyum olmasaydı geleceğinden daha fazla. hani kaç tane örnek var hep duyarsınız "az daha şu kitap yayınlanmıyordu" "az daha şu film çekilmiyordu" diye. az daha eşiğini kaldırınca bunların önü açılıyor ama tabii beraberinde gelen parazitten ayırmak orada mesele. ben her açıdan daha iyi olur demiyorum o yüzden, olumlu ve olumsuz yanı daha da var yazmadığım ama bugünkü durumdan uzun vadede daha yaratıcı bir evreye gidilir. ha yok tabii gatekeeperlar devletler filan kanını emelim diye boyunduruğa vurursa iyi paşlayıp sonra kötüleşebilir de. bugün internet ve yazılım da kötüleşiyor mesela bunlar tarafından kısıtlandıkça. internet demokratik başlayıp feodalizme evrildi 30 yıldır.
Öne çıkan mesajlar