fresia Mesaj tarihi: Haziran 30, 2024 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2024 forum artık yaşlı ergenlerden ya da olgunlardan oluşuyor sanırım hala zorbalık yapıyoruz gidenler bi noktada haklıymış başlığa dönecek olursam mühendislik, tıp, icatlar, bilim konularından sürekli faaliyette olanlar dışında (aslında onlar da dahil) sanırım psikoloji, insan davranışları, bildiğini öğretmek, bilgileri paylaşmak, tarih edebiyat... spor hobiler el becerileri gibi alanlara kaymak şeklinde yeni şeyler öğrenmeye çalışıyoruz şahsen kendi branşımda/mesleğimde vasat kalan biri olarak bari kişisel gelişim yapayıma döndüm başka çare yok zaten öte yandan iş dahilinde imkan/projeler olsa mühendislik alanında da gelişme imkanı mevcut mesela ik'ya geçen üretim müdürleri, seminer verenler, danışmanlık yapanlar aslında yeni bi öğrenim yok eski bilgilerini satıyorlar bir noktaya kadar yeni işlerinde insanlarla olan iletişim gelişiyorlar çok şey öğrenip, anlatım kabiliyetini geliştirmiş olanları dinlemeyi seviyoruz, onlar da anlatıp tatmin olmayı bazen yeni şeyler öğrenmeyi bırakıyorlar ama muhattaplarını da konuşturup geliştirmek gibi bir yetenekleri, hedefleri olana pek rastlamadım bi yandan da düşünüyorum insanın psikolojik gelişimi, farkındalığı toplumun ötesine geçemiyor mu, bir yerde durmak zorunda mı manipülasyonlar, narsist durumlar, travmalar, okb, nevrotik eğilimler vs. yani bu sorunları aşınca artık çevredeki binlerce sorunlu insanla muhabbet kurmak zorlaşıyor, düzeltme eğilimi oluyor terapi alan biri olarak madem yaptığım iş artık beni tatmin etmiyor, daha ilerisine gidemiyeceğim, benden daha iyi yapacak gençler var düşüncesi mevcut ben de o zaman günlük yaşamda terapiye kayayım, kendi sorunlarım olmakla birlikte başka insanlara ufak dokunuşlar yapayım kafasına gidiyorum gidilir mi? kısaca bir işi bitirip ya da bir noktaya ulaşıp yeni bir uğraşa başlamak psikoloji bitince yeni bir şey arar insan, mevcut bilgisini de unutur-hata yapar-yeni olgular ortaya çıkabilir şu an emekli gibi bir boşluğum var, çalışmıyorum, bu yüzden mi bu kadar kendime sardım çünkü aşırı boş zamanım var, mesai saatlerini fütursuzca kendime harcayabiliyorum ortaya karışık yazdım, duygular-düşünceler- görüşleriniz?
sanssizsansli Mesaj tarihi: Haziran 30, 2024 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2024 hayat yolculuğu devam ediyor hepimiz benzer şeyleri yaşıyoruz. 2
fresia Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 fikrim değişti uzun süre işsizlikten sonra yeni işte çalışma azmiyle dolup taştım cmtesi çalışmak bile koymaz gibi geliyor bu sene memuriyete atanma ihtimalim var, 1 sonraki atamada; seneye istatistiksel olarak atanabiliyorum bipolardan(engelli raporu) dolayı erken emeklilik imkanı var (kesin değil, sistem değişmiş) bir de özel sektörde çalışıp yükselebileceğim seçenekler aslında ben memurluktan ya da sgk'dan emekli olup yoluma/sonrasına bakayım diyorum ama memurluktan emekli olmak yeşil pas. almak filan 3-4 sene çalışmam lazım ve yaş olur 40+ sonra iş bulmam aşırı zor memurluğu pas geçsem özel sektörün garantisi yok ve evime çok yakın kadrolar açmışlar yürüme mesafesi bunu da kaçırmak istemiyorum açıkçası 3 seçenek arasında kaldım ve belli bir yaştan sonra mesleğime (mühendislik) odaklanabilir miyim kestiremiyorum teorik bilgileri yeni bilgilerle harmanlamam gerekecek, bu aralar mutluyum onun hevesi de olabilir ileri yaşlarda kariyer kasmış olan var mı, biraz tecrübeye yoruma ihtiyacım var
sanssizsansli Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 ileri yaşlarda kariyer kasmışlıktan ziyade planlarım var benim, hatta burada da başlık açmıştım büyk gelişmeler olmadığı için güncellemedim henüz ama ben pılı pırtıyı toplayıp köye yerleşeceğim. imkanım var allahtan biraz. kitap yazarak basit işlerle uğraşarak default ayarlarıma dönmenin peşindeyim. tutunamadım şehirde üzgünüm. çok kirlendi heryer, herkes. mücadele etmek de istemiyorum artık hep aynı loop çünkü.
Bone Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 fresia, 30.06.2024 12:04 tarihinde dedi ki: forum artık yaşlı ergenlerden ya da olgunlardan oluşuyor sanırım hala zorbalık yapıyoruz gidenler bi noktada haklıymış çevreme baktığımda bir sürü "tutunamayanlar" var. bu kişilerle sohbet etmekten keyif alıyorum. çok inanılmaz deneyimleri olmuş, kültürel anlamda kendisini geliştirmiş, ve derdi olanın derdinden anlayabilen, empati yapabilen kişiler. ancak sistem tarafından sürekli itelenmiş, hor görülmüş, kendisi de sisteme pek ayak uyduramamış, ve sistemin dışında tek başında yaşamaya mecbur kalan kişiler. hayatlarını toplamaya, iyi bir yere gelmeye çalışırken dişiyle tırnağıyla uğraşan, ve uğraşan kişilere de saygılı davranmaya çalışan kişiler. bir de bazı başka tipler var. ortada sürekli "biz kaybedeniz abi" diye koşturan, sürekli ortalığı ayağa kaldırıp ilgiyi kendisine çekmeye çalışan kişiler. bunlara baktığımda çok güzel bir işi var, çok güzel bir eşi var, çok güzel bir çocuğu var, çok güzel bir mahallede yaşıyor, tamam belki Los Angeles'ta deniz kenarında evi yok ama hayatında her şey ortalamanın biraz üstünde iyi gidiyor. bu kişilerle konuşmayı sevmiyorum. sürekli birilerini küçümsüyor, sürekli birilerini ezip onların üstündeymiş gibi göstermeye çalışıyor. aslında mutlu ve huzurlu olabileceği bir hayatın içinde mutsuzluk ve huzursuzluktan dem vuruyor ve bununla ilgi topluyor. şunu farkettim, iyi bir aileden gelen, iyi okullarda okumuş, çocukluğu ve gençliği ortamalanın üstünde geçmiş insanlar sistemin içinde kaynarken aşırı bencil, benmerkezci hâle geliyor. bunun farkında olmadan yaşadığı için de, toplum bir anda o kişilerin kütlesel toplamı hâline dönüyor. o toplam gibi davranmayan herkese "kötü" gözle bakmaya başlıyorlar. bizim forum da çok da farklı değil bu kütlesel toplam probleminden. bazı kesimler "kendi arkadaş grubunda olmayan üyeleri" sürekli kızdırıp, flameleyip, trolleyip, harasslayıp, arkasından iş çevirmeyi çok seviyor ve mutluluklarını da bunun üstünden kurmaya çalışıyor. hadi benim gibi bazı kişiler, UltimaTR'den kalma bazı kişilere duydukları saygıdan hâlâ burada kalıp takılıyor. ama bu saygı bağıntısını kuramayan kişileri tek tek kaçırdık ortamdan. hadi bazıları iş güç nedeniyle uzaklaştı, tamam. bazıları da forum kültürünün Facebook -> Twitter -> Twitch şeklinde evrimleşmesinden dolayı doğal bir süreçle gitti. ama forum içindeki bu mobbing kültürünün normal bir şeymiş gibi görülüp, itiraz eden herkese de "sen kötüsün" suçlaması getirtilmesi de, forumun üye kaybetmesine neden oldu. mesela geçmişte forum içinde çok uğraştım. kurallar üyeler arasındaki iletişimi regüle edecek şekilde düzenlensin istediğim çok topic oldu. yani mesela X üyesi Y üyesinin onurunu zedeleyecek sözler edince, aşağılıyınca, küçümseyince, itin götüne sokunca bir sorun olmuyor, ama Y üyesi karşılığında X üyesine "hasskt oradan" diyince "oooo Y üyesi küfretti, çok ayıp çok ayıp" denilerek o Y üyesi cezalandırılıyor. bu sistemin değişmesini çok istedim de yöneticiler de pek de istekli olmadı. "Türkiye'den sktr olup gitmek" de mesela son 20 yılın en çok konuşulan konusu olabilir. devletteki hukuk sistemi o kadar kötü ki, gasp, cinayet, tecavüz gibi suçları işleyenler en ufak bir ceza almazken, bu suçları işleyenlere laf edenler "halkı kin ve isyana teşvik" bahanesiyle birkaç yıl hapse tıkılabiliyor. "şimdi Türkiye böyleyken Paticik ne olsun be bone" da diyebilirsin de işte... benimkisi de laf...
incredibull Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Bone, 19.01.2025 17:55 tarihinde dedi ki: bazı kesimler "kendi arkadaş grubunda olmayan üyeleri" sürekli kızdırıp, flameleyip, trolleyip, harasslayıp, arkasından iş çevirmeyi çok seviyor ve mutluluklarını da bunun üstünden kurmaya çalışıyor. hadi benim gibi bazı kişiler, UltimaTR'den kalma bazı kişilere duydukları saygıdan hâlâ burada kalıp takılıyor. mesela geçmişte forum içinde çok uğraştım. kurallar üyeler arasındaki iletişimi regüle edecek şekilde düzenlensin istediğim çok topic oldu. yani mesela X üyesi Y üyesinin onurunu zedeleyecek sözler edince, aşağılıyınca, küçümseyince, itin götüne sokunca bir sorun olmuyor, ama Y üyesi karşılığında X üyesine "hasskt oradan" diyince "oooo Y üyesi küfretti, çok ayıp çok ayıp" denilerek o Y üyesi cezalandırılıyor. bu sistemin değişmesini çok istedim de yöneticiler de pek de istekli olmadı. mutlu birisiyim, seni tanımıyorum, şu yazdıklarını okuyunca zorbalayasım gelmedi değil
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Epeydir yazmamışım ben de. Bone, kusura bakma ama zorbalama her zaman bu forumun kültürüydü. Yaşça büyük olanlar - “senior” ları hariç tutarsak hepimiz birbirimizi yeri geldiğinde zorbaladık, dalga geçtik. Mizah / belki biraz kara mizah anlayışımızın gelişmesinde büyük katkısı olan dönemlerdi, en azından kendi adıma. Ez cümle, bence ergenlikteki butthurtünü artık aşmalısın. 2025 yılında da beni zorbaladılar forum ondan bitti yazma yani.
Sam Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2025 (düzenlendi) her zaman? 2010'da o hale gelmişti ama 2001'de öyle değildi. isteyen bakabilir eski başlıklara, forum formatının sunduğu arşiv imkanının faydalarından biri. hatta aynı başlıkta 2005'te millet güzel güzel konuşurken 2015'te atılan mesajlar genelde kavgacı. foruma ilginin yükseldiği dönem bu kültürel bozulma öncesi, ilginin düştüğü dönem bu kültürel bozulma sonrası. gayet net bir korelasyon var. 25 yıldır burada olan insanlar hatırlıyor yani bu bozulma eğrisini. snn/osi'den gelen ilk ana kitlenin kültürü esas kültürdü ve bu değildi. senyör denenler o vakitlerin genci, katılanlar da onu benimsiyordu. sonra dışarıdan gelenler dramatik artınca dağdaki kültür bağdaki kültürü kovmuş oldu. ama "her zaman" lafı kullanılamaz gündem/futbol/garbage sonrası kültür için. Ocak 19, 2025 Sam tarafından düzenlendi 1
Bone Mesaj tarihi: Ocak 20, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 20, 2025 (düzenlendi) incredibull, 19.01.2025 19:13 tarihinde dedi ki: mutlu birisiyim, seni tanımıyorum, şu yazdıklarını okuyunca zorbalayasım gelmedi değil "seni tanımıyorum ama seni zorbalayasım gelmedi değil". zaten mevzu da bu. hiç tanımadığın, hiç görmeyeceğin insanı internette zorbalayacaksın ki, karşılık da alamayacağını bildiğinden rahat rahat keyfine bakacaksın. Türkiye'de "mutlu birisi" olmak da buradan geçiyor. egosentrik bir hayat modeli. sipeyskeyk, 19.01.2025 21:35 tarihinde dedi ki: Bone, kusura bakma ama zorbalama her zaman bu forumun kültürüydü kusura bakma ama ben de burada UltimaTR günlerinden beri takılıyorum. "zorbalama HER ZAMAN bu forumun kültürüydü" diyebileceğin dönemlerin öncesini de gördüm. ilk geldiğim zamanlar Sanane (SNN) forumlarından gelmiştim. o dediğim senelerde Paticik'te (ya da UltimaTR'de) SNN'nin ne kadar leş bir ortam olduğunun tartışıldığını hatırlıyorum. SNN, UltimaTR'ye kıyasla çok daha kalabalık bir forumdu, ama forum içinde kurallı bir sistem olmadığı için herkesin birbirini gömdüğü, günümüzün EkşiSözlük ortamı gibiydi. biz isek (UltimaTR) SNN'ye kıyasla bir Sourtimes veya bir Zuxxi gibi kalıyorduk. (Sourtimes veya Zuxxi görmüş kişiler sanırım bu kıyası anlar). SNN gibi ortamları sevmeyen kısmen yaşlı insanların (o seneler 30-35 yaşında olan üyelerimiz bile vardı) toplandığı bir platform gibiydik. zamanla kurallar esnetildikçe, bazı üyeler kendi arkadaşlarını getirip arkadaş grubu oluşturdukça, bizim forum da o arkadaş gruplarına özel kapalı bir ortam gibi olmaya başladı. senin dediğin "her zaman bu forumun kültürüydü" dediğin zamanlar da orada başladı. zaten o yıllarda eski üyelerin (forumda çok sevdiğimiz ve tartışması bile keyifli olan insanlar) çoğu gitmişti forumdan, ilk zamanki "nerd" ya da "geek" kültürü da daha popüler konulara kaymaya başladı. ben o yıllarda birçok yabancı oyun forumunu gezip dolaşıyordum, oralarda yapılan işleri ve tartışmaları gözlüyordum. elbette orada da moderatörlerin ve adminlerin bazı haksız kararları olabiliyordu, ama genel olarak flaming, trolling, mobbing gibi eylemlerin yaptırımı çabuk ve net oluyordu. burada da (Paticik) ona benzer bazı düzenlemeler gelsin diye çok talepte bulundum. spesifik arkadaş gruplarının dışında da burayı hiç tanımayan üyelerin buraya gelebilmesi, bizim aramıza katılması, daha geniş kitlelere ulaşabilen bir ortam olabilmemizi çok istedim de, işte belki de ben anlatmayı becerememişimdir. sipeyskeyk, 19.01.2025 21:35 tarihinde dedi ki: Ez cümle, bence ergenlikteki butthurtünü artık aşmalısın. 2025 yılında da beni zorbaladılar forum ondan bitti yazma ya konuyu "Bone sen hatalısın, o yüzden böyle düşünüyorsun" a getirdiğine göre demek istediklerimi de pek önemsemeyeceğini ve kafanda her zaman "butthurt geçiren bir ergen" olarak kalacağımı görebiliyorum. madem ben sana göre butthurt geçirmiş bir ergenim, o zaman gel hele sen anlat niye 2001-2002'de forumun en önemli isimleri yok şimdi bu forumda? ya da neden forum kısıtlı bir arkadaş grubundan öte geniş kitlelere ulaşabilen bir oyun platformu olamadı, neden yeni üyelere hep dışlayıcı davranıldı. onu da bir anlat hele. ama bunun cevabı da "ergenlikte butthurt geçirdin onu aşamadın o yüzden böyle oldu" olmasın pls. Ocak 20, 2025 Bone tarafından düzenlendi
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ocak 20, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 20, 2025 Zorbalanan sadece sen olmadığın için rahatça öyle söyledim, amacım seni kırmak değildi. Ben de gayet zorbalandım dönem dönem. Ben o kadar eski dönemini hatırlamıyorum forumun, sanırım 2005’te geldim. O yüzden kendi olduğum dönemde kültür aşağı yukarı hep buydu diye açıklamamı düzeltmiş olayım. Bana göre bu forumun kültürüydü çünkü. “Arkadaş forumu” konusu doğru, reelde görüşen insanlar tabii ki zaman geçtikçe gruplaşmaya ve birbirlerini kollamaya başladılar. Ama uzun süre de böyle devam etti, eski üyeler yaş/evlilik vs gerekçelerle yavaş yavaş yazmayı bıraktı fakat öyle mass bir bırakma olduğunu düşünmüyorum sırf bu sebeplerden. Gerçi zorbalama kültürünün ileriki dönemlerde bokunun çıktığı da doğru, belki dediğiniz gibi “gidişleri” hızlandırmıştır, kim bilir. Ben de yazmıyorum eskisi gibi, ama bunun birçok sebebi var. Bunlardan biri kırgınlık vs değil açıkçası. Alışkanlıklar değişiyor, iş güç vs derken koptuk çoğumuz yavaş yavaş.
incredibull Mesaj tarihi: Ocak 21, 2025 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2025 (düzenlendi) Bone, 20.01.2025 18:31 tarihinde dedi ki: "seni tanımıyorum ama seni zorbalayasım gelmedi değil". zaten mevzu da bu. hiç tanımadığın, hiç görmeyeceğin insanı internette zorbalayacaksın ki, karşılık da alamayacağını bildiğinden rahat rahat keyfine bakacaksın. Türkiye'de "mutlu birisi" olmak da buradan geçiyor. egosentrik bir hayat modeli. mesela mutluluk motivasyonumu seni zorbalıyor olmama bağlamışsın kafanda, gerçekleştirdiğim bir eylem bile yok bu hususta. etrafında dönen olayları kendini mağdur gösteren halde okuyorsun çoğu zaman anladığım kadarıyla. dolayısıyla başkaları tarafından zorbalanıyor olma koşullarını kendin oluşturuyorsun, paticik de seni internete yetiştiriyor, ama yetişmiyorsun. Ocak 21, 2025 incredibull tarafından düzenlendi
Öne çıkan mesajlar