Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

LK-99 - Oda Sıcaklığında Süperiletkenlik


orc_lord

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici

Geçtiğimiz hafta Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim ve Young-Wan Kwon adlı Güney Koreli bilim insanları tarafından oda sıcaklığında ve normal basınçta elektriği kusursuz bir şekilde ileten bir malzeme geliştirildiğine dair bir makale yayınlandı:

The First Room-Temperature Ambient-Pressure Superconductor

LK-99 Wiki

LK-99 adını verdikleri süperiletken lanarkit mineralleri (Pb₂SO₅) ve bakır fosfit (Cu₃P) kombinasyonunu içeren 34 saatlik bir süreçle kolayca üretilebiliyormuş. Sıfır direnç ile elektriğin iletimi tasarruftan nükler fizyon reaksiyonlarına güç sağlama maglev trenleri kolayca hareket ettirebilecek mıknatıslara kadar bir sürü alanı kapsıyor.

Dünya çapındaki araştırmacılar laboratuvarında üreterek test etmek için çalışmalara başlamışlar. Oldukça heyecan verici bir gelişme ancak çalışma başkaları tarafından doğrulanmadığı gibi şaibeli olduğuna yönelik açıklamalar da var. Önümüzdeki günlerde gündemi epeyi meşgul edecek gibi görünüyor.

Twitter daha doğrusu yeni adıyla X üzerinde detaylıca anlatıp potansiyel kullanım senaryolarını paylaşan bir gönderi var. Koreli bilim insanlarının çalışmaları doğrulanır ise 21. yüzyılın en önemli gelişmesine tanık olduğumuzu söylüyorlar. Bilim insanlarının Nobel ödülü kazanacağına da kesin gözüyle bakıyorlar tabii.

  • Like 1
  • Tesekkurler 1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gerçekten yapılmışsa muazzam bir olay ama hala bir belirsizlik var benim de okuduğum. yapılabilirse dahi materyalin sadece belli kısımları superconducting denmiş, yani yeterince ucuza maledilebilir mi orası belirsiz gibi. bir de ortaya çıkan sonuç ürün ne denli işlenebilir, gerekli şekillere sokulabilir diye bir de o konuda bir endişeden bahsedilmiş.

keşke bunların hepsinin olumlu cevapları olsa da ufo ısıtıcı işlemci devri bitse, yeni bir devrim yaşansa. yine de neticenin bize ulaşması onyıllar alabilir. çok heyecanlandırıcı bir konu, umarım aslı vardır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Asya'lilar bunlari bulurken, Amerika'lilar acaba erkek tuvaleti yaparsak birileri kendilerini keser mi hadi bi diversity ekibi yapip sirket butcesinin %10'unu buna ayiralim da tartisalim diye takiliyorlar.

hadi filmlerle alistik uncle sam'e eyvallah cekmeye de, cinliler icin calisamayacagim hic 😞 

huawei de ayni sekilde paramparca etti amy sirketlerini, careyi banlamakta buldular

tiktok desen butun data ellerinde

askeri neler yapiyorlar acaba

sardalya tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yani birşey icat olarak a noktasında bulunsa da imkan, maliyet vs gereği b noktasında üretilebilir. ben bugün kansere çare bulsam bu yarın türkiye'de üretilmez gene büyük ihtimalle. superconductor üretimi de nihayetinde taşıma, hammadde, işgücü üçgeninde nerede en çok para getirecekse orada üretilir muhtemelen. büyük ihtimalle de baz maddeyi üreten yer değil de onu işleyip en çok katma değer katan kazanır büyük ihtimalle. endonezya mesela nikel lideri oldu ama gene götürüp başka yerde pil yapıyorlar bildiğim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

of embed twitter silinmiyor alıntının içindeyken. neyse şöyle alıntılayayım.

Alıntı

Sıfır direnç ile elektriğin iletimi tasarruftan nükler fizyon reaksiyonlarına güç sağlama maglev trenleri kolayca hareket ettirebilecek mıknatıslara kadar bir sürü alanı kapsıyor.

aslında her yere konur bu, hatta ayağa düştüğünde eminönünde seyyar satıcıların sattıkları oyuncaklara bile koyarlar. öylesine ihtiyaç duyacağımız bişey. şu an kullanım alanı çok kısıtlı çünkü çok pahalı soğutma sistemleriyle ve basınçla sağlanabiliyor. eğer yaptıysalar ve bi açığı falan yoksa baya devrimsel olur mekaniğin her alanında.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Agalar oye dunden bugune tekrarlanamaz bu sonuclar. Makale zaten daha working paper. Arxiv’da acikca paylasmalari dogru yolda olduklarini gosteriyor. Katakulli yapacak adamlar olsalar makalesiyle onla bunla ugrasmazlar.

Arxiv’a koyulunca herkes deneyi tekrarlayabiliyor, yanlis/eksik bir sey varsa ortaya cikiyor.

Ote yandan boyle bir deneyi tekrarlamak icin ekiplerin kaynak yaratmasi, kurullardan izin almak falan vakit alir. Mesela Turkiye’de 20 30 bin lira malzeme odenegi isteyip en hizli cikan projeye basvursaniz en hizli 4 hafta falan. O da tubitak’a degil universite proje birimine basvurdugunuzu dusunursek skfk.

Yurtdisinda tabii ki daha hizlidir bu isler, ozerk butcesi olan bir suru lab. var ama hic brokrasi olmasa daha makaleyi deneyi tekrarlayacak detayda anlamak muhtemelen 2 3 haftasini alir insanlarin.

Hayirlisi bakalim, adamlarin isimlerini cisimlerini google’lamadim ama gerek yok zaten. Bilimsel surec isliyor, o yuzden Korelisi Amerikalisi farketmez.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 3 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...