Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Deprem Çantasında Neler Olmalı


Oce4n

Öne çıkan mesajlar

Deprem hep hayatımızda olacak malum. Ben de yavaştan bir çanta hazırlamaya başladım. 20 sene öncesinden kalma deprem çantasında ne olmalı bilgilerinden ziyade daha güncel alternatiflerden (direk marka/model/link vererek) bahsedelim. 

Klasik her yerde yazan deprem çantası itemleri listesi:

Spoiler
  • Kimlik bilgilerinin olduğu önemli belgelerin fotokopileri (pasaport, ehliyet, sigorta poliçeleri, banka hesap kayıt bilgilerini içeren belgeler. Evcil hayvan olması durumunda sağlık karnesi)
  • İlkyardım çantası
  • Su (kişi başı 4 litre içme suyu)
  • Bozulmayan, kuru gıdalar (yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren gıdalar. Bunlar son kullanma tarihlerine göre yenilenmelidir.) 
  • Radyo
  • Çakı ve makas
  • El feneri (kurmalı, bataryalı veya pilli. Buna göre ekstra pil, vb. bulundurulmalı.)
  • Düdük
  • Toz maskesi
  • Kerpeten, İngiliz anahtarı ve tornavida
  • Ağrı kesici ilaçlar, ishal önleyiciler, laksatifler ve antiasit ilaç grupları
  • Kalem ve kağıt
  • Kıyafet (iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, sweatshirt, vb.)
  • Şarj cihazı veya yedek bataryalı cep telefonu
  • Pil
  • Delinmez ve ince plastik örtü ve dayanıklı selobant (sığınak yaratabilmek için)
  • Reçeteli ilaçlar
  • Evcil hayvanlar için kuru mama ve su
  • Havlu, çöp torbası, plastik kablo bağı
  • Sabun
  • Dezenfektan ve ıslak mendil
  • Tuvalet kağıdı
  • Hijyenik ped
  • Diş fırçası ve macunu
  • Uyku tulumu ve battaniye

Hoş bu eşyaların hepsi çantaya değil anca bavula sığar...

Mesela şu tür fenerleri '99 depremini yaşayanlar çok güzel hatırlar:
shopping?q=tbn:ANd9GcQMQ_wh5ftsRcIDiSOps

bunun yerine günümüzde daha iyi alternatifler vardır diye tahmin ediyorum.

Burada bahsettiğim deprem çantası; deprem anında evden bir koşu çıkarak kaçtığımızda yanımıza alacağımız çanta. Göçük altında kalırsak lazım olabilecek çantayı hazırlamak biraz gereksiz olabilir malum. Eve uzun bir süre tekrar giremeyeceğimizi düşünerek evden kaçarken yanımıza almamız gereken en önemli eşyalar listesi özetle.

 

- Mesela benim aklıma ilk gelen: çok ağır ve ıslanabilen bir battaniye koymak yerine çok daha hafif ve cebe bile sığabilen bir termal battaniye fazlasıyla iş görebilir

format:webp

- Tüm anahtarların yedekleri (hatta varsa arabanın yedek anahtarını da bu çantada tutmak mantıklı diye düşünüyorum)
- Powerbank. Günümüzde kimlikten bile daha değerli olan şey telefonumuz, tanıdıklara/akrabalara ulaşılması ilk yapılan etkinlik oluyor genelde.

Çakı da lazım mesela ama hangi çakı? vs.vs..vs

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle bir liste yapmıştım, işe yararsa:

ÇANTA: Siyah veya koyu renkli bir sırt çantası olsun, çok gözlü olması faydalı olacaktır.
İLK YARDIM SETİ: Acil müdahaleler ve yaralanmalar için yanınızda mutlaka bulundurmalısınız. Marketlerde satılan hazır setler yerine eczaneye gidip kendiniz hazırlayın.
İÇECEK SU: Susuzluğa ortalama 3 gün dayanabiliriz. Bu yüzden kişi başına en az 2 litre su bulundurun.
KONSERVE YİYECEKLER: Aç kalmamanız için konserve yiyecekleri çantanızda bulundurmalısınız. Bunların kolay açılabilir kapak olmasını tercih edin.
KURU GIDA: Raf ömrü uzun olan kuruyemiş ve proteinli enerji barları, çantanıza konulabilecek gıdalardandır.
İLAÇLAR: Sürekli kullandığınız ve önemli ilaçlarınız varsa, bunların yedek kutularını çantanızda bulundurmalısınız.
ÇOK AMAÇLI ÇAKI: Kapak açacağı, makas, bıçak gibi özellikleri olan bir çok amaçlı çakı yanınızda olmalı.
RADYO: Bilgi edinebilmek ve iletişimde kalabilmek için cep telefonlarının çekmediği zamanlar işinize yarayabilir.
SU GEÇİRMEZ EL FENERİ: Elektrik kesintilerinde ve enkazlarda yardımcı olacaktır. Kötü niyetli kişilere karşı güçlü ışığından yararlanarak savunma aracı olarak da kullanabilirsiniz.
YEDEK PİLLER: Fener, radyo, telsizin pilleri bitmesi durumunda yedek pil bulundurmalısınız. Akma risklerine karşı, pilleri cihazların içinde takılı olarak saklamayın.
POWERBANK: Cep telefonlarınızın pilini şarj etmek için kullanılan bu aletler, çabuk biten cep telefonu pillerinin birkaç gün dayanabilmesi ve iletişiminizin kesilmemesi için faydalı olacaktır. Alev alıp size zarar vermemesi için kaliteli kablo ve kaliteli cihaz kullandığınıza emin olun.
ÇAKMAK/KİBRİT: Gaz kaçağı riski olmadığı durumlarda, ısınmak veya yemek pişirmek için ateş yakmanız gerekebilir.
CEP SOBASI: Spor marketlerde bulunabilen cep sobaları, paketleri açıldıktan sonra yaklaşık 10 saat boyunca havadaki oksijenle tepkimeye girerek, sizi sıcak tutacaktır.
UZAY BATTANİYESİ: Acil durum battaniyesi, termal battaniye, mylar battaniye de denilen bu eşyalar, acil durumda çadır veya örtü gibi kullanılarak hem soğuktan hem sıcaktan koruyacaktır.
DÜDÜK/SİREN: Sesinizi duyurmak için, sesinizin yetmediği anlarda size çok yardımcı olacak, enkaz altında kaldıysanız hayatınızı kurtarabilecektir.
KORUYUCU GİYSİLER: Farklı hava koşullarına karşı koruması için battaniye, bot veya benzeri giysileri bulundurun. Yedek giysilere de ihtiyacınız olabilir.
KIYMETLİ EVRAKLAR: Afet sonrası için gerekebilecek tapu, sigorta, kimlik, telefon numaraları gibi kıymetli evraklarınızın fotokopilerini çantanın içinde tutun.
ISLAK MENDİL: Hijyenik ıslak mendiller, suya ulaşamadığınız durumlarda temizlik için idare edecektir.
PEÇETE/TUVALET KAĞIDI: Yanınızda kuru peçete veya tuvalet kağıdına ihtiyaç duyacaksınız.
OYUNCAK: Vakit geçirmek veya varsa çocuğunuz için bir oyuncak, iskambil kağıdı, mini satranç/tavla/dama seti koyabilirsiniz.
DİĞERLERİ: Koli bandı, not defteri ve kalem, ailenizdeki bebek ve yaşlıların temel ihtiyaçlarını düşünerek çantaya ek yapabilirsiniz.

ÖNEMLİ: Çantanıza koyduğunuz malzemelerin son kullanma tarihi bitmemesi için birkaç ayda bir kontrol edin, powerbank'in şarjının dolu olduğuna emin olun. Arabanız varsa orada da yedek bir çanta veya plastik kutular içinde bulundurun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kurmalı el feneri ve küçük (içinde battaniye olan) ilk yardım çantaları Decathlon'da var.

Düdük bulabiliyorsanız bileklik şeklinde olanlardan bulundurun. İpi çözülüp sağlam kullanılabiliyor, içinde ateş yakmak için çakmaktaşı oluyor, bir şey kesmek için ufak testeresi oluyor.

Litrelerce su çantanıza koymayın, evde bulundurabilirsiniz yakınlarda ama emin olun enkaz altında ıslak bir çantayla veya ıslanmış şekilde kalmak istemezsiniz.

Cep ısıtıcıları pratik ve mantıklı ama patlamayacağından emin olun, içinde kimyasal var.

Çantanızı sırt çantası olarak yapın, ne zaman iki elinizin lazım olacağı belli olmaz veya dışarda saatlerce yürümeniz gerekebilir.

Konserve yerine besin değeri yüksek paket gıdalar daha hafif ve az yer kaplar. Bulabilirseniz ETİ'nin acil durum bisküvilerinden doldurabilirsiniz, umarım şu işler bittikten sonra satışa koyarlar.

Eskiden kalma varsa pili 1 hafta giden basit bir telefon koyun, powerbank'ten daha etkili. Ama pil durumunu düzenli kontrol etmeniz gerekir.

 

Ayrıca arabanızın bagajında (aracınız kapalı otoparkta falan durmuyorsa) taşımazı zor ve daha uzun günler ihtiyacınızı karşılayacak şeyler koyabilirsiniz.

 

Ama deprem çantanızı olabildiğince acil ihtiyaç için, en pratik şekilde hazırlayın. Örn. en acil durumda hijyen ilk sırada gelmez.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Anladigim kadari ile bu depremden, en onemli seylerden biri telefon abi,  es kaza kurtuldun sesini duyuramiyorsan gelmiyorlar kurtarmaya, o zaman kesin hayatta kaldigini bildiren bir alet gerekli, telefondan ulasabilenlere hep gittiler, belki yuzlerce insan canli canli sadece sesi cikmadigi icin kaldi enkaz altinda. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...