Gizli Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Biraz bakındım ekonomi küçülür, işsizlik artar, üretim azalır, malların fiyatı düşer falan deniyor. Malların fiyatı düşerse tüketim artmaz mı? Tüketimin artması para döngüsünü ve piyasaya duyulan güveni arttırır? Benim kafamı karıştıran asıl nokta enflasyonun canavar olarak lanse ediliyor olması. Ee enflasyon canavarsa deflasyonun iyi bir şey olması gerekmiyor mu? En ideal ekonomi ne enflasyon ne deflasyon yaşayan sabit duran ekonomi midir nedir yani??? Göring üstadım cevaplarsa sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 özel mesaj atsaydın goeringe topic açmak yerine ? deflasyon tanımından sadece malların fiyatı düşere odaklanıp yorumlamışsın diğerlerini niye göz ardı ediyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 para yokken nasıl alışveriş yapıcaksın elindeki 10 lira olan mal değeri satılsın diye belki 5e düşücek.. bu sefer zararına satışlar başlıcak falan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gizli Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Neden yük mü oluyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 (düzenlendi) E bakmışsın. Ekonomi küçülür, işsizlik artar, üretim azalır. Bunlar yetmedi mi? Şu ana bak, Türkiye'de malların reel fiyatı düştü, tüketim artmadı gördüğün gibi, çünkü insanların parası yok. Deflasyonun olumlu olacağı bazı durumlar olabilir herhalde ama ona goering de cevap veremez, iktisatçı olmak gerekir. Ocak 4, 2021 eldar tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gizli Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Türkiyenin yaşadığı durum enflasyon değil mi ama? Paranın değer kaybına uğraması, mal fiyatlarının artması? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Evet ama sen fiyat düşerse nolur diye sordun diye ona cevap verdim. Şu an Türkiyede TÜFE ÜFE'nin gerisinde geliyor, yani maliyet artışlarının ancak bir kısmı malların fiyatına yansıtılabildi. Talep bıçak gibi kesilmediği sürece enflasyon sürecek, ama reel fiyatı düşük şu an bir çok ürünün. Zaten düşük olmasının sebebi insanlarda alacak para olmaması, satacağını bilse üretici fiyatları daha da artırır. Fiyat düşüklüğü prensipte talep düşüklüğünü gösterir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 enflasyon büyümeyle ilişkili ya, deflasyonda bu mantıkla küçülmeyle ilişikili. ama ben olayın psikolojik boyutunu düşünüyorum açıkcası, araba alıcam mesela, eğer araba fiyatları sabit kalıcaksa, kredi çekip araba almam, bekler biriktiririm boşuna faiz ödemem bu da benim harcamamı azaltır --> durgunluk getirebilir. Eğer fiyatlar azalıyorsa, daha ucuza alabilirim diye beklerim, HİÇ almam neden? çünkü alınca zarar edicem. Kredi asla çekmem çünkü para kıymetleniyor, elimde avucumda ne varsa harcamam tutarım, çünkü bir şey yapmadan da param değerleniyor --> ekonomiyi daraltabilir. Bir nevi kapitalist sistemde kriz ortamı yani, kimsenin para harcamaması kapitalizmin kabusu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Stringray Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 türkiye'nin yaşadığı durum stagflasyon, yani ekonomik aktivite azalırken enflasyonun artması. enflasyon / deflasyon var diye diğer parametrelere bakmadan iyi / kötü diyemezsin ama stagflasyonun tek başına kötü olduğu kesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 4, 2021 enflasyon para miktarı arttıkça paranın değerinin düşmesi, deflasyon düşen demand (talep) sonrası fiyatların da düşmesi, stagflasyon ise durgunluk (stagnation) sırasında enflasyonun artması. deflasyon zayıflayan ekonominin getirisidir. düşen fiyatlar tüketicinin "nasılsa fiyatlar daha da düşecek" diyip alışverişi azaltmasını getirir. türkiye'de vergiler çok fazla ve yeni vergiler ile yeni zamlar talebin azalmasına neden oluyor. ancak talebin azalmasına rağmen fiyatlar azalmıyor, deflasyon olmuyor. bizdekini stagflasyon olarak tanımlıyorlar. işsizlik olmasına ve talebin azalmasına rağmen enflasyonun devam ediyor olması. suni olarak şişirilen fiyatlar (vergiler ve zamlar) indirilirse bizim ülkede talep artmış olacak. bu para miktarı arttıkça para değerinin de artması anlamına gelecek. bu sayede deflasyon'un düşük fiyatlarla işsizlik ve talep azalması getirmesine karşın, düşük fiyatlarla işsizliğin azalması ve talep artmasıyla piyasaya canlılık gelmiş olacak. buna da reflasyon deniyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Goering Mesaj tarihi: Ocak 5, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 5, 2021 beni çağırmışsınız da benim makro/mikroekonomi iyi değildir. econ. doktorası falan olanlar vardı deadwoll olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loex Mesaj tarihi: Ocak 6, 2021 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 6, 2021 deflasyon oldu mu bankadaki parandan faiz alacağına her ay yüzde 1ini veya daha fazlasını kaybediyosun falan saçmalık. sürekli enflasyon olmalı yüzde 3 maks 5 bence ki insanlar parasını değerlendirmek için iş yapmak zorunda olsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar