Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

EV (Electric vehicle) Konusu


Goering

Öne çıkan mesajlar

Tesla peşinden bir sürü şirket IPO (halka arz) olsun SPAC (borsada halihazırda olan *bir iş yapmayan* bir şirketle birleşme) olsun elektrikli araç sektörüne (ve borsaya) girmek için kıçını yırtıyor.

(Robot sesiyle) Araç sevdalıları ve tesla tarzı bir şirketi SPAC aşamasında erkenden yakalamak isteyen bizler fikir alışverişi / due diligence yapıyoruz. -birlikte zengin oluyoruz-

IPO yapsa 1-1,5 sene sürecek ve maliyeti fazla.

5 sene içerisinde şu şirketlerin yeni elektrikli araçlar üretmesi bekleniyor: Honda, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes, Toyota, Subaru ve bunların 3. parti şirketlerle işbirliğine gitmeleri olası çünkü pil teknolojisi değişecek (tesla'yı bekliyoruz bu konuda) *işbirliği yapmak zorunda kalıcaklar li-ion bitince.*

___________________________

Bildiğim tesla dışı EV'ler hakkında bilgi tükürüyorum:

Lordstown Motors Corp. (SPAC => $DPHC)

Hyliion: Class 8 Tractor Trailer Electrification (SPAC => $SHLL)

Canoo - Your Electric Car Membership (SPAC => $HCAC)

Nikola Corp | Nikola Motor ($NKLA)

Fisker Automotive (SPAC => $SPAQ)

Lucid Motors (???) (***)

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bankaların müşterilerine sunduğu, içerideki parayı global teknoloji şirketlerinin hisselerine yatırım yaparak değerlendiren fonlardan bahsediyorum, agresyonun neden ben de onu anlamadım... troll amacım yok inan, aksine yatırım yapılır mı yapılmaz mı sana göre, onu anlamaya çalışıyorum.

daha da açmam gerekirse; dış borsalardan hisse almaya, takip etmeye, öğrenmeye cesaretim ve ayıracağım vaktim yok. paranı; SpaceX, Apple vs vs gibi teknoloji şirketlerinin hisselerine yatıran bir fon bu şartlar altında mantıklı mı sence? (hangi şirketlere ne oranda para yatırılıyor bunu açıklamıyorlar)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

anladım, teker teker kimse hisse ayıklamak istemiyor ama belli yatırım "türevleri" okuma ve şirketlerin projeksiyonlarını / forecastlarını ne kadar realize edebilecekleri kestirmekten geçiyor.

senin yapman gereken ETF takip etmek, TR içerisinden de bankalar aracılığı ile de alabilirsin bu ETF'leri ama şu ana şirket Valuation/Değerlemeleri çok yüksek. (ETF'i bir sepet olarak düşün tech/ilac gibi sirketleri 3-4% ağırlıkla sana sunuyorlar bazen 2/3x kaldıraçlı)

elektrikli araç üretmek büyük arabcılar için çok zor, çünkü mevcut üretim bantlarını bozmaları ve fabrikalarının en az 20-30%'u kadar yeni yatırım yapmaları gerekiyor. bu imkansız şirketler çok büyük yapılar ve hantallar, bu geçişler uzun sürecek.

tesla vs. gibi kendini kanıtlamış şirketlerin yönetimi ayrılıp ilk mesajda bahsettiğim şirketleri kuruyor baya heavy-ball elemanlarla, onları takip ediyoruz.

bu şirketlerden biri USPS, UPS, fedex ihalesi kaptığı anda veya trump bunlardan bahsettiği anda zaten bir daha paraya ihtiyacınız olmayabilir... kısacası ufacık bir market-share almalarını umarak, risk alıp bu şirketlere erkenden para yatırıyoruz ? 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 saat önce, Goering dedi ki:

elektrikli araç üretmek büyük arabcılar için çok zor, çünkü mevcut üretim bantlarını bozmaları ve fabrikalarının en az 20-30%'u kadar yeni yatırım yapmaları gerekiyor. bu imkansız şirketler çok büyük yapılar ve hantallar, bu geçişler uzun sürecek.? 

Ben buna çok katılmıyorum, bu startup'ların elektrikli araba yapıyoruz ayağına para toplama olayı VW / Toyota / BMW / GM / Daimler ve benzeri gruplar EV'leri mainstream'e oturttuktan sonra bitecek diye düşünüyorum - ki şu anda büyük gruplar yüzlerce elektrikli model araç üretiyor, üstelik porsche gibi ağır abiler bile EV supercar üretmeye başlamış yıllar önceden. EV konusu da bir wework kadar olmasa da, silikon vadisi balonlarından bir tanesi gibi hissediyorum. Firmaları üretim değil yazılım şirketi gibi yönetiyorlar, sonu da bu oluyor: 

https://www.thedrive.com/tech/36274/tesla-model-y-owners-find-cooling-system-cobbled-together-with-home-depot-grade-fake-wood

Dolayısıyla evet belki tesla bu eşiği geçti ama yeni EV'cilerin başarılı olması için major bir sebep göremiyorum. Ben olsam ne idüğü belirsiz EV startup'larına yatırım yapmaktansa batarya teknolojileri geliştirenlere yatırım yaparım mesela. Bilmiyorum, geçen theranos'u anlatan bi kitap okudum ondan dolayı da her şeye şüpheyle yaklaşıyor olabilirim.

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle birer birer kendimce yorumlayayım da 5 sene sonra lan ne cahilmişim, bu firmalar aşırı zengin oldu diye kendimle dalga geçerim:

Spoiler

 

Lordstownmotors: bildiğimiz EV'nin pikap hali. Farklı bir şey sunmuyor, tek bir model ile hayvan gibi fabrikayı besleyip ne zaman kara geçer belirsiz. Belki hayvan gibi bi government contract yaparlarsa anca öyle kurtarırlar. Edit: hele ki bunlar mevcut GE fabrikasını alıp elektrikli araç fabrikası yapacaklarmış, e senin dediğine gelecek o zaman, kim bilir kaç para harcamaları lazım fabrikadaki değişiklikler için

Hyllion: EV tır. Alete doğalgaz dolduruyorsun, jeneratör doğalgazı yakıp elektrik bataryasını dolduruyor, tır da elektrikli tır olmuş oluyor. Yine fosil yakıt kullandığın gibi, bir de 7 24 gitmek için tasarlanmamış bataryaların kaç senede patates olacağını düşünmek lazım. Dizelden %35 daha tasarruflu diyor ancak yeter mi? Bence yetmez.

Canoo: Başka bi elektrikli araç daha, ama adam kiralama modeliyle satışa sunayım demiş. herhangi bir büyük marka bir t anında şu an bile bunu sunabilir, ayrı bir iş modeli olmak için bir sebebi yok. Cihazda da sıradışı hiç bir şey yok.

Nikola: sunulanlar arasında en azından söylem olarak daha aklıma yatan tek firma bu, en azından hem enerji, hem hidrojen, hem de batarya olayına kafa yoruyorlar. Pivot şansı var. Lakin daha şimdiden bir sürü yalanı ortaya çıkmış arkadaşların: https://electrek.co/2020/09/11/nikolas-nkla-house-of-card-crumbles-gm-nothing/

Fisker: başka bi EV daha. Öne çıkardığı üç olay var: 250-300 mil renge (bir çok otomobilde mevcut), flexible lease (her marka yapıyor), vegan interior (lol) Buna mı yatırım yapacağım yani?

Lucid motors: yet another EV. 139 bin dolara hiç bilinmemiş ve yeni pazara girmiş bi markanın, versiyon 1 ürününü mü alırsın, yoksa gidip cayır cayır Porsche Taycan ya da Tesla mı kullanırsın?

 

Araba üretimi yazılım gibi değil, öyle çat diye ölçek ekonomisi uygulayamıyorsun, karlılıklar ortada, kara geçmek çok zor ve uzun sürüyor, Tesla gibi engineering breakthrough sunmadığın sürece tekrardan böyle bir sürecin oluşması bence zor. İmkansız demiyorum çünkü wall street yani bir sürü saçma şey oluyor, ama bu firmaların muhtemelen hiçbirini 1 sene sonra bile duymayacağız. Elemanların alıp elon musk'un yaptığı gibi cayır cayır çalışan prototipi nurnburgring'e koyması bir, bunu seri üretime geçirip aynısından 1000 tane üretip fiyatını da aynı tutabilmesi 2. Bu ikisini görmediğim sürece anca hype train'e binmiş olurum gibi geliyor. Faraday future'ı hatırlatırım mesela: https://www.theverge.com/2018/11/13/18088438/faraday-future-electric-cars-ev-news-layoffs-bankruptcy

 

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi canoo falan pist'te, lucid motor da pistte. hepsinin investor doc ve ceo'larini ekiplerini biliyorum. hepsinin finansal yapilarini inceledim.

canoo, jay leno:  https://www.canoo.com/ jay leno - canoo *eski

Spoiler

 

lucid motors 

Spoiler

 

lordstown

Spoiler

 

canoo arac lansmani kasimda, arkasinda hyundai ve kia var.

digerinin arkasinda VW var.

GM coguna invested ve lordstown, OH'da pil fabrikasi aciyor LG ile birlikte.

15 eylul biden lordstown'da, 30 eylul presidential debate var ohio'da.

 

lordstown 2$b preorder (40,000 arac) aldi, fabrika refit 600$m. o kadar parayi topladi.

lordstown sadece commercial fleetlere satiyor, minimum 5 arac

600hp.

digerleri hakkinda da yalan yanlis seyler yazmissin ama en kisasindan Nikola onlarin arasinda finansallari en kotu olan sirket, 70$'ken shortlamadim ama biliyordum dusecegini ? 

burada yaptigimiz yatirim turu early/future NAV investment.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bak lordstown ceo'su anlatiyor, neden EV karli: (bunlar sedan arac yapmiyor, digerleri de oyle)

daha once workhorse adinda baska arac da kurdu onu da yazarim ama yukarida yazmadim.

investor presentation (burda diger rakiplerle karsilastirmalari falan var, aug 2020'de yayimlandi)

ben kendi bildiklerimi yaziyorum, ongoru degil ? 

 

NOT:

2021'de cogu karlilik yapamayacak, 2022'de hepsi baya karli olucak.

2021'de sadece lordstown (dpch$) karlilik aciklayabilir.

yani orta/uzun vadeli yatirimlar bunlar, min. 1 senelik mevduat olarak dusunun.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Lancelion soyle ki cuma gunu dhpc veya warrant'ini alabildiysen tek yapman gereken arkana yaslanmak veya pozisyon buyutmek, diger yazdiklarima da bak -erken yakalarsan $2'dan warrant $16'lara gelebiliyor, 6-9 ay.

aftermarket +%10 daha yazdi ve her pre-market %10 atiyor zaten.

cunku hype gercek ve cok basinda yazdim size, trade eden cok yok youtube viewlari fln az.

yeni yeni gelicek daha hype treni diyeyim, kendi due diligence'ima gore:

 

early october imzalar atilacak reverse-merger gerceklesecek dphc=>$ride olarak devam edicez, target 50-60.

(ben $ride olduktan sonra 80-90 bekliyorum, genelde => r-merger oldugunda SPAC IPO'larda 20-30% duser de bunda dusmeyebilir)

o zamana kadar iste 40 gun varsa 30'u trade ediliyorsa 3-4 gun max duser bu hype'ta.

30-40%'lar goruceksin, satmayacaksin alabilirsen daha cok alirsin tarzi olucak cunku finansallar SHLL ve NKLA'ya gore cok underpriced.

trump pump gelicek bir de.

sunlardan iyi olucak (dediydi G dersiniz sonra ama ben de satarim 3 sene sonra tesla gibi 2$k olur)

 

SHLL => hyliion

Spoiler

WlkIPvyU

VTIQ => nikola

Spoiler

Kw2uxkVc

 

bu SPAC'lar garanti degil reverse merger gerceklesmezse 'inception' / cikis fiyatina donuyor (genelde 10$) ama o su ana kadar boyle hand-pick EV sirketlerinde olmadi.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 11.09.2020 at 23:17, Goering dedi ki:

en masrafsiz yolu: https://interactivebrokers.com/en/home.php (yine vergi veriyorsunuz, onlar iletiyor.)

en kolay yolu: garanti, is yatirim, qnb, ykb (*bunlar saxobank kullaniyor clearing olarak)

Teşekkür ederim, ayrıca burada verdiğin bilgiler için de teşekkür ederim forum adına :) birkaç sorum var.

10.000 USD alt limit varmış ama kaldırılmış sanırım. Siteyi de araştırdım baya safe gözüküyor.

Muhasebesel olarak her yılın mart ayında beyanname verilmesi gerekiyor sanırım devlete, yurt dışında edinilmiş kazançlar için. Parayı ülkeye getirmemiş olsan bile hatta :) Bu konu hakkında bilgin var mı?

Bir de böyle ayda 200 dolar atarım beğendiğim şirketlere tarzı bir yatırım stratejisi için mantıklı olur mu bu siteye üye olup para göndermek sence? Küçük meblağlar ile yatırım yapacaksan hiç kasma mı dersin. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sitenin citibank TR'de TRY hesabi var, havale yaparak para gonderebilirsin.

gordugun FX kurundan islem yaparlar, alt limit yok dedigin gibi.

muhasebe bilgisini IB kendi aktarıyor, mal satmadığın sürece vergi vermiyorsun.

(alienlar US'de capital gain vermiyor) US capital gain tax vermiyorsun yani, TR'de gelir vergisi veriyorsun. data aktarımını IB yapıyor.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ok, teşekkürler.

Bu arada yukarıda fonlarla ilgili soru soran arkadaşın sorduğu fon muhtemelen bu:

xlTMdo.jpg

Daha güvenli ve kolay bir şekilde teknoloji şirketlerine yatırım yapmak isteyenler tercih edebilir. Bu sene için x2 yaptı neredeyse.

https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=AFT

 

 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla bilmiyorum ya. x2 getirdi 2020'de bu fon ama, seneye böyle bir getiri çooook zor.

 TL geliri olan birisi olarak, son zamanlarda sürekli uzun vadeli olarak neye yatırım yapılmalı diye düşünüp duruyorum. Şuan kur zaten hayvan gibi arttı, önümde "ucuz" olarak nitelendirebileceğim bir yatırım aracı olarak BIST 100 var, Türkiye elbet toparlanacak diyerekten ucuzdan toplanabilir özellikle banka hisseleri.

Bir yandan tamamiyle çıktığım kripto aklımı kurcalıyor, ETH almamak için kendimi zor tutuyorum diyebilirim.

Bu EV şirketleri de kafamı meşgul eden 3. yatırım aracı bu aralar. 

Bilemiyorum Altan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...