Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Monitörde HDR renk problemi


Bone

Öne çıkan mesajlar

Monitörlerde HDR desteğinin olmasının gerçekten bir anlamı var mı, onu sorgulamama neden olan bir "washed out colors" problemiyle karşınızdayım. Oldukça da yaygın bir sorun olduğunu görüyorum, çözümü yok gibi, ama monitör üreticileri ve Windows bilinçli olarak HDR teknolojisini desteklemeye devam ediyorsa, herhalde BEN bir yerde hata ediyorum olsa gerek.

Bundan önceki monitörümde HDR desteği yoktu, ama codec kullanınca HDR videoları olması gereken şekilde oynatıyordu. Bu sene iki ayrı markanın HDR destekli monitörünü kullanmam gerekti, ve ikisinde de bu problemle karşılaşıyorum. Eğer bir videoda HDR varsa, ekran kapanıp açılıyor ve HDR moduna geçiyor, tabii bu sırada Windows da HDR modunu aktifleştiriyor. Her şeyin rengi soluyor, desktopun da HDR videonun da renkleri soluklaşıyor. Videoyu kapatınca ekran kapanıp açılıyor ve renkler düzeliyor.

Şöyle bir yöntem denedim, eğer Windows veya monitörün otomatik aktifleştirmesini beklemeden, videoyu açmadan önce kendim Windows'un HDR modunu aktifleştirirsem, HDR videoyu açtığımda o videoyu düzgün renkleriyle gösteriyor. Ancak Windows'un kendisi soluk renklerde kalmaya devam ediyor. NVIDIA Denetim Masası altında Çözünürlük Değiştirme kısmında 32-bit, 10 bpc, YCbCr444 gibi seçenekleri seçtim ama renk sorununu değiştirmedi.

Bununla karşılaşmış ve çözümü bilen birisi var mı aramızda?

HDR'siz video:

5HJIkLd.jpg
 

 

renkleri soluk HDR video:

ok1qi5d.png
 

 

HDR modu önceden aktifleştirdiğim HDR video:

oBHP34l.jpg

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

HDR problemi ne yazık ki firmaların sahte HDR vermesinden kaynaklanıyor genelde ama seninki kablo'dan bile kaynaklı olabilir.

Monitör/TV tarafına bakarsak Gerçek HDR deneyimi için Wide-Color Gamut verebilen 10-bit ekran ve 1000nit aydınlatma gerekiyor. Piyasa da çoğu giriş ve orta seviye ekranlarda HDR400 denen yarım yamalak HDR desteği konuyor, tamamen marketing için.

Bu monitörler genel olarak 350nit aydınlatma verebiliyorlar ve HDR için yeterli değil. HDR desteğinin çeşitli sertifikaları var artık. VESA HDR1000, Dolby Vision gibi sertifikalar monitörün/tv'nin en yüksek HDR kalitesini verebildiğini işaret eder. Samsung gibi firmalar ucuz modelleri satmak için HDR400 falan gibi standartlar sokuşturdular piyasaya. 8-bit paneli boost ederek 10-bit'miş gibi gösteriyorlar, yalan yanlış renkler çıkıyor.

Kablo meselesi ise bazen kalitesiz kablo kullanımından dolayı yeterli bandwidth'e sahip olmadığından ötürü hatalı görüntü alabiliyorsun. HDMI ise mesela yüksek versiyonlardan birine sahip olmakta fayda var. Yazıcıoğlu gibi çağ dışı kalmış merkezlerden aldığınız kablolar 2k görüntü aktaramıyorlardır bile. HDMI standartlarına uygun kablo almak gerek. Mesela en son HDMI 2.1 kablolar çıktı, 8k 120 fps veri aktarabiliyor falan.

Ve tabi software/driver problemi olabilir ama onun çözümünü bilmemekteyim. Windows 10 ve nVidia sabıkalı bu konularda, ben de TV + PS4 ile hdr'de sıkıntı yaşamazken windows'da garip sonuçlar alabiliyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...