Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[TUTO] Nasil mining yaparim?


serjuhan

Öne çıkan mesajlar

Her algoritma ve bunları mine edecek cihazlar için (CPU/GPU) farklı farklı miner yazılımlar mevcut. Hatta GPU minerlarda AMD ve Nvidia için bile bu miner yazılımları yer yer farklılaşmakta. Monero coini algoritma olarak Cryptonight kullanıyor. AMD chipsetli kartlar bu algoritmada Nvidia'ya göre daha başarılılar. Ancak ben yine de hem nvidia hem de AMD için kullanmış olduğum bazı minerlardan bahsedeceğim.

Minerlara geçmeden önce tüm minerlarda ve 1-2 GPU'dan fazla çalıştıracak bilgisayarlarda yapılması gereken bazı konfigürasyonlar var.

- Sanal Bellek: Windows için erişim pathi: Bilgisayarım (sağ click) -> Özellikler -> Gelişmiş Sistem Ayarları -> Performans Ayarlar -> Gelişmiş (tab) -> Sanal Bellek Değiştir
Buradan sonra en üstteki kutudaki tiki kaldırıp, aşağıda özel boyut tanımlama alanınan 18000-20000 yazabilirsiniz. Daha sonrasında "Ayarla" diyerek ayarları kaydedip kapatabilirsiniz.

- Ortam Değişkenleri: Bilgisayarım (sağ click) -> Özellikler -> Gelişmiş Sistem Ayarları -> Performans Ayarlar -> Gelişmiş (tab) -> Ortam Değişkenleri
Buaradan aşağıdaki değişkenleri ekleyebilirsiniz. Bir diğer seçenek de bunları miner dosyasının önüne eklemek ki bunun için de bat dosyasının başına setx komutu ile aşağıdaki parametreleri eklemek.
Bu config özellikle daha düşük memoryli kartlarda öneriliyor.

GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100

.bat dosyası içinde kullanım:

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100



Minerlar

ccminer (nvidia) - http://cryptomining-blog.com/tag/ccminer-cryptonight/

ccminer bir çok algoritmayı kazabilen bir miner ancak bunun farklı algolar için farklı modları mevcut. Hatta SP diye bir eleman bu ccminerları modifiye ederek ücret karşılığında daha performanslı optimize şekilde satıyor. Aynı şekilde ilgili linkten indirip klasöre çıkartarak klasördeki "XMR-START" dosyasını düzenle diyerek aşağıdaki configi yazarak dosyayı kaydedip çalıştırabilirsiniz.

ccminer.exe -o stratum+tcp://xmr.pips.io:3333 -u -p x

Claymore's (AMD) - https://bitcointalk.org/index.php?topic=638915.0
Claymore nickli bir arkadaşın yazdığı bu miner baya configurable ve arayüz olarak temiz. Zaten bu arkadaş Ethash, Equihash gibi popüler algoritmalara da sağlam minerlar publish ediyor. Forum linkindeki ilk postta miner DL linki ve ayarlarını içerek bir post mevcut. Bunu okuyup daha derin config yapabilirsiniz. Ancak derseniz ki benim ki basic olsun onun için ilgili configi içeren bat dosyasının içeriğini aşağıda paylaşacağım. mega.nz download linkindeki son versiyon minerı indirip dosyaları bir klasöre çıkarttıktan sonra "start.bat" dosyasını açıyoruz. Bat dosyasını aşağıdaki şekilde configure ediyoruz. Minerın %1,5 Developer fee'si bulunuyor.

-o Pool adresi (sonundaki port numarası low end hardwareler için 3333, 3-4 ekran kartlı bir hardware var ise 5555, full mining riginiz var ise 7777)
-u Cüzdan adresi
-p Password (önemsiz)

NsGpuCNMiner.exe -o stratum+tcp://xmr.pips.io:3333 -u -p x

Claymore's (CPU) - https://bitcointalk.org/index.php?topic=647251.0
Yukarıda AMD GPU'lar için olan minerın CPU'lar için yazılmış olan versiyonu. mega.nz üzerinden son versiyonu download edip klasöre çıkarttıktan sonra, start.bat dosyasını düzenle diyerek aşağıdaki konfigürasyonu yapın. Minerın %2,5 Developer fee'si bulunuyor.

-o Pool adresi (sonundaki port numarası low end hardwareler için 3333, 3-4 ekran kartlı bir hardware var ise 5555, full mining riginiz var ise 7777)
-u Cüzdan adresi
-p Password (önemsiz)

NsCpuCNMiner64.exe -o stratum+tcp://xmr.pips.io:3333 -u -p x


XMR-stak (CPU/nvidia/AMD) - https://github.com/fireice-uk/xmr-stak/releases

Linkten xmr-stak-win64.zip dosyasını indirdikten sonra klasöre çıkartın. Sonrasında direk "xmr-stak.exe" dosyasını çalıştırın ve command line üzerinden istediği verileri aşağıdaki şekilde girin. Bunları girdikten sonra aynı klasörde config dosyasını oluşturacak ve artık exe'yi çalıştırır çalıştırmaz girmiş olduğunuz configlerle çalışacak. CPU/GPU ne varsa algılayıp miner bunları kullanarak mine ediyor.

Currency: monero
Pool Address: stratum+tcp://xmr.pips.io:3333 (sonundaki port numarası low end hardwareler için 3333, 3-4 ekran kartlı bir hardware var ise 5555, full mining riginiz var ise 7777)
Username:
Password:
Support: TLS/SSL: n
Nicehash pool: n
Multiple pool: n

SGminer (AMD) - https://github.com/genesismining/sgminer-gm/releases

Linkten sgminer-gm.zip dosyasını indirdikten sonra klasöre çıkartın. Sonrasında klasör işindeki sgminer-xmr.conf dosyasını notepad ile açın. Burada aşağıdaki parametreleri değiştirin. Diğer parametreler mevcut haliyle kalabilir. GPU'larınızı daha az yormak için "rawintensity" değerini azaltabilirsiniz ancak performansı da düşürecektir tabi ki. Mevcuttaki değer optimum olarak ayarlanmış. Bu dosyayı kaydettikten sonra "start.bat" dosyasını çalıştırarak mining işlemine başlayabilirsiniz.

"url": "stratum+tcp://xmr.pips.io:3333" (sonundaki port numarası low end hardwareler için 3333, 3-4 ekran kartlı bir hardware var ise 5555, full mining riginiz var ise 7777)
"user": "

------------

Yukarıdaki minerlardan birini çalıştırdığınızda, konfigleriniz de doğruysa pool'un anasayfasında en alttaki bara minerınızda girdiğiniz cüzdan adresini yazarsanız canlı olarak performansınızı görebilirsiniz.

http://xmr.pips.io/



Bunlar çok basic düzeydeki konfigürasyonlar. Örneğin mining yaptığınız PC'yi bir yandan kullanmak istiyorsanız her minerın intensity ve/veya thread ayarı bulunmakta. Buradan kullanılacak GPU veya thread sayısını değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra tüm GPU/CPU'ları kullansanızda bunların üzerine binecek yükü azaltabilirsiniz. Bu tip configler için miner klasörlerindeki Readme dosyalarını okuyabilirsiniz veya post altından soru sorarsanız yanıtlamaya çalışırım/çalışırız.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aluriel said:

Fiyat performans icin 1060 6gb vs rx580 8gb hangisi daha efektif? 6 kart kullanilacak buyuk ihtimalle.


Moneronun algoritmasında AMD daha iyi. Rx580lerin enerji tüketimi biraz fazla. Onun dışında performansı güzel. RX570ler güzel alternatif olur bu noktada. Modded bios ve OC/undervolt ile 700 hash veriyor 4gb rx570. Bu sırada 100-120 watt civari tüketim var kart basına.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
dün hobi olarak mining işine girdim. Gece kart takıp sökmekten yoruldum. Bios modlama olayını beceremedim. Xfx rx560 4gb 4 tane var bios modsuz 9.5mh modlu stabil 10.7 ye çıkabildim max. 12.5 falan görüyor modlayınca ama pc kapanıyor 10 dk sonra. Özellikle ankara içi yardım edebilecek birileri varmı bira, yemek vs benden.

Birde simplemining vs kursam daha mı iyi olur.
Claymore 10.4
Ethermine pool
43 mh kazıyorum şuan
Tavsiyelere açığım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cpu-z de micron yazıyor ramler fakat polarislerin eski versiyonları desteklemedi yeni versiyonunda da one click timing yaptım 2 adet elpia 1 micron timing değiştirildi dedi istediğim sonuçları alamadım. Şimdi simple mining yükledim onun üstünden yapıyorum ayarları. Şuan %50 fan ayarında max 57 derece de 13 mh alıyorum 1150clock/1850 memory , ben bunu ne kadar zorlayabilirim, zorlanabilirlik ısıyla mı ölçülüyor? Xfx rx560 4gb kartlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dark_Soul said:

Mining yerine , rige harcanan parayla borsadan o coini alıp , mining yaparak geçen ROI süresinde, çok daha karlı olmuyor mu her şekilde?


Sanki olmuyor ya ROI süreleri çok çılgın düşebiliyor piyasa yükselince.
Vega56/64'e 3-5 ay ROI vardı ilk çıktığında MSRP'den alabildiysen.
Sonra ETH yükselince son nesil Nvidia kartlarda da ciddi düşüş yaşandı.
Piyasa topluca yükseldiği için miner'a da çok yarıyor.

Ha ne var, gaming PC topluyorsan güzel miner kart alıp arka planda çalıştırırsın, kendi ekran kartının, bilgisayarının falan parası çıkar. Çok anlamlı yatırım bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...