XLegolas Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 scorch said: Quantum fiziği ile genel görelilik kuramlarını bir araya getirmiş kişidir iyiymis cagimizin en buyuk fizik sorusu cozulmus de haberim yokmus :p said: Combining Relativity and Quantum Theory Overview The two major physics discoveries of the first part of this century, quantum mechanics and Einstein's theory of special relativity present new challenges when treated together.
Laurelin Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Bilmiyorum aciklayin ile benim ana akim goruslere aykiri, ayaklari yere basmayan bilgi sahibi olmadan edindigim bir fikrim var ve onu dogrulamak istiyorum arasinda fark var Basliktan basliyor zaten, aradigin her turlu safsata var burda :D Bilim oyle sandiginiz gibi kalip birsey degil, devlerin omuzlarinda yukselen birsey Arsive girerse su yazdiklarim bundan 100 sene sonra bir tartismada birisi EYY DR TICKLETRUSH SEN KIMSIN? diye bir topic acicak, hawkingin nasil bor deha olup soyledigi herseyin ispatlandigini ( daha dogrusu ana akim tarafindan kendisine hawkin= en zeki insan dayatmas yapildigindan ve omru boyunca hawking hikayeleri dinlediginden) ancak hala yasamakta olan bilim adaminin teorilerine beyninin basmadigini, hawkingden 10 kat daha karmasik oldugu icin okumadigini soyleyip "ya zaten tickletrush ispatlayimadi bi boku) diycek "Tarihi bilmeyenler onu tekrar yasamaya mahkumdur" Hos 100 sene sonra dakka dukka disinda geveleyebilen egitimli turk kalmiycagi icin gene fauldeyim ama olsun google translate bunu her dile ceviricek kivama gelir, edisonun radyolarla ve ucaklarla ilgili yaptigi talihsiz yorumlar kadar olmasada bulani gulumsetir belki :3
XLegolas Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Newton da kendinden onceki devlerin omzuna basarak yukseldi aslinda Arsimet gibi insanlarin calismalarinda aslinda integral denen seyin kabalastirilmis hali mevcuttu sekillerin hacmini hesaplamak vs icin. tahminimce onlardan esinlenmistir. ama bilim birike birike ilerlese de bir noktada bir insanin bir calismasindan oturu bir kirilma noktasi oluyor ve kirilma noktasi oldugu zaman cok bariz oluyor. quantum mekaniginin ortaya atilmasi, genel gorelilik bu tarz kirilma noktalariydi. Misal quantum mekaniginin ortaya atilmasinda en az 4-5 isim var genel gorelilige kiyasla (genel goreliligin icinde de Hilbert denen bir sahis var aslen). Biri en cok yapti demek zor quantum mekaniginde bence. Ama sonucta cagi acanlar bu kirilma noktasini yaratan insanlar olarak kabul ediliyor genelde. Yoksa bir Riemann, bir Gauss olmasa bugun genel gorelilik de olmazdi. O durumda butun buyuk matematikci ve fizikcilere esit muamele yapmak lazim ama oyle olmuyor o isler :p
Laurelin Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 XLegolas said: ben sahsen bir newton demezdim kendisine. cagimizin en basarili fizikcilerinden biri olsa da newton olmak demek yeni bir cag acmak demek. fizikte cozulmemis cok buyuk sorular var mesela gravitasyon ile quantum mekanigini celiskisiz bir sekilde kapsayan genel bir teori gelistirmek. bunu yapmak icin de muhtemelen henuz sahip olmadigimiz bazi matematiksel aletler lazim. bunu ortaya koyan kisi mesela cagimizin newtonu olabilir. newton da bunu yapti az cok. cevremizde gordugumuz seyleri aciklayacak matematiksel aletler yoktu, turev almak, integral almak vs gibi ve Newton da once bu aletleri insa etti sonra da fiziksel teorileri. ve yeni bir cag acti. ondan once insanlar 2000 sene aristo mekanigi gibi hic bir deneysel veriyle uyusmayan sacma felsefi mekanik modelleri ile ugrastilar. ayni sekilde einstein uzay ve zamani dogal bir sekilde bir birine baglayabilmek icin diferansiyel geometri denen matematiksel alani ogrendi (newton gibi sifirdan gelistirmedi ama o ogrenmeye basladiginda az cok yeni baslanmisti gelistirilmeye) ve gelistirerek fizige uyarladi. ve yeni bir cag acti. O bakima kimse yeni newton olamaz cunki bilim tek kaynaktan bir agac gibi aciliyor, acilmaya devam edicek. Newtonun bulduklari kendi cagina gore cok buyuk seylerdi cunki insanligin bilgi duzeyi zaten cok dusuktu, newton devlerin omuzuna cikti ve modern fizigi, matematigionun sirtina oturttuk Bu saatten sonra tek bir insanin newton kadar cigir acabilmesi edinilen bilgi miktari yuzunden imkansiz, son 30 senede edinilen bilginin hacimi korkunc zaten, bilim artik bireylerden cok ekiplerin eline kaldi, is bolumu yapip farkli dallardan saldirmadan olmiyor artik, burdada bilimin sosyolojisi devreye giriyor. Tek bir dahinin artik birden cok bilim dalinda uzmanlasmasi en azindan mevcut sartlarda mumkun degil buda disiplinlerarasi calismaninin simdilik onumuzdeki tek yol oldugunu gosteriyor
Biyik Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 senin "bilgi" dediğin şey bence "yığın veri". ve açıkçası yığın veri de kendi başına bir hiç.
yumy Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 cali yarın arkadaşından gugıldan öğrenemediği neyi öğrenip gelip anlatacak merak içerisindeyim :D
XLegolas Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Laurelin said: Bu saatten sonra tek bir insanin newton kadar cigir acabilmesi edinilen bilgi miktari yuzunden imkansiz, Imkansiz degil yapildi mi bence insanligin kaderini degistirecek seyler hala mevcut. Ve yine bence eksik olan temel sey gerekli matematiksel formalizm. Deneyler ise gerekli matematiksel formalizm ortaya cikip ongoruler urettigi zaman o cigiri acacak. Kuantum mekaniginde de ayni sey oldu genel gorelilikte de. onlar ortaya cikmadan once klasik mekanik ve elektrodinamikte akil almaz karmasiklikta sorulari cozebiliyordu insanlar ve dolayisiyla dunya ile ilgili herseyi anladiklarini dusunuyorlardi. sen de ayni yanilgiya dusuyorsun fizik bilgin cok derin olmadigi icin. evrenle ilgili anlamadigimiz o kadar derin sorular var ki her biri cigir acma potansiyeline sahip. dip not: kuantum mekanigini baslatmak icin gerekli matematiksel formalizm hazirdi ama gerekli bakis acisi yoktu henuz. daha kuantum mekaniginin daha fazla gelistirmek icin yeni matematiksel aletler gerekti onlari da dirac, von neumann gibi insanlar gelistirdi. kuantum mekaniginin buyuyup oturtulmasi baya kolektif bir calisma o acidan. boyle durumlar da olabiliyor misal.
samaella Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 şu anda bilgi edinme çağı. Geçmiş ve günümüz teorilerinden bir şeyler öğrenilip pratiğe dökülüyor.. Bu öğrenme süreci bitince bir kırılma noktası olacak ve birisi bir şey yapıp yeni bir boyut katacak olaya. (ezan okuyan ekmek sepeti mesela :o) Tek kişi mevzusu NG de geçmişti bir belgeselde, oradaki bilim insanları da artık ekip olayının öne çıktığını savunmuşlardı. Yapılacak deneyler artık pek solo olmuyor CERN de görüldüğü üzere. Hani teori de atsan sunmadan evvel bir gerçekliğini kontrol etmek istersin ama olaylar büyüdü. Bunlar haricinde Hawking büyük bir beyin ama çok şanssız bir adam. Ne kadar değerlidir, ne yapmıştır o konudaki değerini burada biz belirleyemeyiz fizik dünyası dururken.
razzRaziel Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 scorch said: Modern bilim için einstein neyse, hawking de odur. yavaş https://www.youtube.com/watch?v=SX1C8ZBo9go
XLegolas Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 buarada bence de artik yeni kirilma noktalari kolektif calismalarin urunu olacak ama yine de bazi insanlari one plana cikarmak mumkun. mesela non-commutative geometry denen sey fizikte bazi sorulari cozerse, her ne kadar yuzlerce insan tarafindan gelistirilmis cok komplike bir makina olsa da fikir babasi olan Alain Connes bu kirilma noktasinin sahibi olarak gorulecek.
innworker Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 bu konu garbega a tasindigi icin cok mutluyum. :) edit: gulucuk koymayi unuttum
Sotto Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Cidden ya theory of everything su an en buyuk muamma degil mi hatta Stringciler bunun uzerine calismiyor muydu ben mi acayip salladim su an. Relativity ile quantum mekanigini icine alacak fizige daha gecmedik zaten en buyuk olay degil mi su an o.
Rasmon Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 İsmi yabancı gelmedi görsem kesin tanırım.
senko Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 ben çok güzel stephen hawking taklidi yapıyorum.
tambjk Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 S.Hawking'in iyi yada kötü fizikçi olduğunu bir tarafa bırakırsak, popülerliğinde sakat oluşunun büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Ayrıca son yıllarda sağda solda haberlerde çıkan S.Hawking'in uzay, ufo, evren vb hakkında yaptığı birçok yorum bana son derece vasat geldi, dahilik pırıltısı yoktu. Belki hastalığına bağlı olarak zihin aktivitelerinin gerilemesinden kaynaklıdır bilemiyorum.
senko Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 sanssizsansli said: doğal mı davranıyorsun :D ahahahah iyiydi
KillJoy Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 @Calimero, çok güzel topak olmuş; bazı dengesiz herifler baltalamaya çalışmış sadece sonra tam işler rayına girdi derken garbage olmuş. sahneyi scorch açmış, sonra cinali vurmuş ginaly said: Calimero gibi kulturlu bir arkadastan beklenmeyecek kadar dandik bir soru. Uzuldum. Laurelin, istediğini desin; hala ne kadar dar bir görüşe sahip olduğu bu talihsiz açıklamadan belli: Laurelin said: Bu saatten sonra tek bir insanin newton kadar cigir acabilmesi edinilen bilgi miktari yuzunden imkansiz, Bilmiyorum demek bu kadar mı zor AG, ya da bildiğim kadarıyla böyle demek çok mu zor. not: Birde herkesi sivilceli mühendis, yalnız 31cilerden sanmayın. Güzel sanatlar okuyan ben mesela, belgesellerden öte bilgiye sahip değilim. Yalnız yine de einstein ile newton'u bile karşılaştırmak ayıp.
=)) Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 tambjk said: S.Hawking'in iyi yada kötü fizikçi olduğunu bir tarafa bırakırsak, popülerliğinde sakat oluşunun büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Ayrıca son yıllarda sağda solda haberlerde çıkan S.Hawking'in uzay, ufo, evren vb hakkında yaptığı birçok yorum bana son derece vasat geldi, dahilik pırıltısı yoktu. Belki hastalığına bağlı olarak zihin aktivitelerinin gerilemesinden kaynaklıdır bilemiyorum. İyi ya da kötü fizikçi olduğunu bir kenara bırakmassan bu söylediğinin tamamiyle saçmalık olduğunu görürsün.Engelli diye he kabul edelim söylediklerini konuşsun tamam mı diyorlar yani
senko Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 adamı popüler kültürde çok kullanıyor orası doğru. benim de denk geldiğim birkaç belgeselde söylemleri çok füturistikti, ama halkın seviyesine de öyle inebiliyordur. adam oturup sicim teorisi anlatsa anlamıyacaz zaten
k1nJo Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 zavalli calimero merakina yenik dusup, samimi bir sekilde cok bilgi sahibi olmadigi bir kisi/konu hakkinda soru sorup kendini rezil etmis(!) halbuki forumun geri kalani gibi biliyormus gibi yapip egolu egolu gecin di mi. nasil da utandirmissin bak milleti.
tambjk Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 =)) said: populer tambjk said: S.Hawking'in iyi yada kötü fizikçi olduğunu bir tarafa bırakırsak, popülerliğinde sakat oluşunun büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Ayrıca son yıllarda sağda solda haberlerde çıkan S.Hawking'in uzay, ufo, evren vb hakkında yaptığı birçok yorum bana son derece vasat geldi, dahilik pırıltısı yoktu. Belki hastalığına bağlı olarak zihin aktivitelerinin gerilemesinden kaynaklıdır bilemiyorum. İyi ya da kötü fizikçi olduğunu bir kenara bırakmassan bu söylediğinin tamamiyle saçmalık olduğunu görürsün.Engelli diye he kabul edelim söylediklerini konuşsun tamam mı diyorlar yani Mesele söylediklerinin bilim çevreleri tarafından kabul edilip edilmemesi değil ki, haber olması, populer olması.
sanssizsansli Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 bilinirliği, popülerliği anlamında medya tarafından engelli durumunun göze sokulması doğru. bilimsel yetkinliğini bilimle ilgilenenler yorumlasın.
Fistan Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2017 sakat oluşunun populerliği sadece cahil çevreler tarafından hani okuyup bana teorileri vasat geldi tayfasında etkili olmuştur sadece
Öne çıkan mesajlar