huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Holy said: En temizi sen adamları çağır, getir göster prosesi ancak öyle ikna olup öneride bulunurlar. adamların bana inanmama gibi bir durumu yok zaten. tamam ok, geçiyor diyorsan geçiyor ama bu durumu biz anlamıyoruz diyor. diyorum ya bu gaz işi gerçekten çok acaip. kitapta yazanla pratikte olan arasında dünya kadar fark var. 8 tane linde mühendisinin yazdığı bir kitap var elimde mesela. orada karışım gazlarıyla ilgili bilgi verirken bilmem ne etkisinden dolayı tüpün içinde bekleyen gazlar ideal homojenliğe ulaşır diyor; ama aynı linde'nin web sayfasında bekleyen karışım tüplerini çalkalamak için bir makine de vardı 3 sene öncesine kadar sdfd ki bizim işte herkes bilir 1 hafta olduğu yerde duran karışım gazları çökelme ya da her ne sebeptense düzgün kaynak yapmaz. tüpü yatırırsın yere 1-2 dakika bir o tarafa bir bu tarafa yuvarlarsın cillop gibi olur. bir iş yapıyoruz ama ilmi bilmi hak getire sdfsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
k1nJo Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 µh said: 8 mm = 0,08 metre mi abi xd onu geç boru kare de değil zaten, kesit alanı hesabı için direk karesini almış çapın :D edit: zaten kare olsa yine onun karesini almak saçma olurdu da neyse :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Abi az buz bir fark çıksa anlarım ama gerçekten olması gerekenden çok aykırı bir düzen var ortada. Borunun üzerinde herhangi bir yerde flowmeter yok değil mi? Bir de kaç metre borunun uzunluğu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Keyword'ler: Gas Dynamics, Compressible Flow, Choked flow, Critical Flow Gazlar compressible oldukları için bir noktadan sonra kütlesel debi artsa da hız artmıyor, itibariyle düz mantıkla yapılan hız hesaplamaları yanlış çıkıyor. 5 dk göz attım da hesabına girmek çok zor geldi :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 piyi 3 aldım hocam fasdfasdfa close enough bence abi urasmaya gerek yok cok istiyosan yapalım hesabın pi*r^2 den 0.004^2*3,14=0,00005024 7961783 m/h 79617 km/h oluyor bu durumdada bence cok ısınır boruda basınc 1 barsa tebi hacı ohmla amperle gelin bana pascaldır newtondur orenmedim ben dasfasfs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Bright said: Gazlar compressible oldukları için bir noktadan sonra kütlesel debi artsa da hız artmıyor, itibariyle düz mantıkla yapılan hız hesaplamaları yanlış çıkıyor. aha bunun üstüne gideyim bakayım biraz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 sıcaklık ve basınç olmadan tabi ki tam doğru hesap yapamazsın ancak burda gaz 200 bara ulasmadan önce gene 8mm borudan geçiyor öyle bir durum var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 16mm çaplı borunun 8 mm'si et kalınlığı abi zaten, anormal bir durum yok. Arka sayfada tablo koydum, 2.5mm et kalınlığına sahip çelik boru, 16 mm dış çap, 480 bar basınca dayanıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vulga Mesaj tarihi: Kasım 25, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 25, 2016 ilgili konuda deneyimi olmayan düz makina müh. olarak ben de biraz bişeyler sallayayım 8 mm iç çaplı borudan o kadar debi geçmez km/s mertebesinde hızlar çıkıyor zaten absürdlük burada. birazdan bu hesabı yine yapmaya çalışırım ama şu ifadeye takıldım belki hesap hatasına neden olan odur: tüpLER demişsin. şimdi senin pompanın bastığı gazın çıkış borusu ayrı da sonradan elindeki bir sürü tüpe daha ince borularla dallanarak mı dolum yapılıyor yoksa her boruya ayrı ayrı mı dolum oluyor bir seferde? çünkü eğer ilk dediğim gibiyse bu 400 m^3/h debide akışkanı eşzamanlı dolum olan tüp sayısına bölüp ona göre her borudan geçen akışkanın hızını hesaplamak daha mantıklı değerlere bizi ulaştırabilir. yine de senin dediğindenmiş gibi yani dolum sırasında sadece bir tüpün 400 m^3/h debili akışkanla doldurulduğu şekilde hesap yapalım: 400 m^3 / 3600 s = 0,111 m^3/s = 111,111111 L/s = 111111,111 cm^3/s = 111111111 mm^3/s hacimsel debi 8 mm iç çapında borudan saniyede kaç mm basmaya karşılık geliyor hesabı yapalım: 111111111 mm^3 = [(pi*d^2)/4]*x = [(pi*64)/4]*x = 2210485 mm = 2210 m = 2,21 km boru uzunluğu (saniyede basılan sıvı) bu hesaba göre baya saçma çıkıyor sonuç. yani V=2,21 km/s olmaz abi burdan vortex hesabına zaten geçişe gerek yok sonuç belli yani :D bence hesaplarda veya birimlerde değil de senin bakış açında veya bize söylemediğin bir yerde gözden kaçan temel noksan var. tasarımsal olarak yani. editsiz edit: şimdi yazını bi daha okudum mesela tüplerin toplam kapasitesi 750L demişsin. senin dediğin debiye göre 7 saniyede (111L/s) falan tüplerinizin tamamının dolması lazım (bütün tüpler aynı anda mı doluyor dallara ayrılmış borularla bu soru çok kritik) --- şu da var gazı evapore edip sonra tüplere sıkıştırıyorsunuz. akışkanın hızında bir değişim olur mu dolum sırasında onu düşünüyorum ama sıkıştırılabilir akışa hakim değilim ancak çok yüksek basınçlar olduğu için bu hızda yavaşlama vs. belki göz ardı edilebilir bir konudur bilemedim. --- vortex-debi metre nasıl bir şey bilgim yok. ancak şurdan bir çıkarım yapabilir miyiz acaba. şimdi sizin tüplerde 260 bar olana kadar dolum yapıyorsunuz. o halde haliyle akışkanı bastığınız pompa da yüksek bir basınçta çalışıyor (arada yersel, sürekli kayıplar vs. de var haliyle). pompanın çalışma basıncını biliyorsunuzdur diyelim. debiden de eminsin 400 m^3/h. pompa verimi de varsa elinizde (katalogundan vs bakıp) pompa gücünü bulabilirsiniz dicem de zaten direkt sizde gücü de vardır neyse pompa gücünden direkt basma yüksekliğini bulup oradan bişey çıkmaz mı :D tamam burayı unut abi açık açık bernoulli yazsak sizin tesisatın bütün boru tipleriydi tesisat geometrisiydi vs zaten elinde var bence hepsini yaz abi pompa basmasını falan da hepsini genişletilmiş bernoulli denklemine yaz amaç dinamik basınç bileşenini bulup oradan hıza geçmek değil mi? akışkan hızını öyle tespit edebilirsin. oradan da dairesel kesitli iç boru akış vortex hesabı mı yapıcan ne yapcan onu da anlamadım ama yaparsın işte =P gaz dinamiği vs dersi almadım pek çok ihmal vs de var bu postu hiç dikkate almadan da geçebilirsiniz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar