Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar bağımlılığı

Wispy

Öne çıkan mesajlar

Ya motor falan giremem Türkiye'de o işlere. Canım kıymetli :)

İdeal aile tablosunu anlatmayayım şimdi fazla kişisel :) Ama bir insan akşam 7'de işten geliyorsa, 12'de yatıyorsa ve bu 5 saatin 3-3,5 saatini kulakta kulaklık ekran başında geçiriyorsa çok sağlıklı bir durum olmasa gerek bence.

Looooool tv mi izlenir plebs diyoruz, gidip aynı süreyi oyun oynayarak harcıyoruz. Aynı bkun laciverti.

Bir de bilgisayar başından dinlenmiş kalktığımı da hatırlamıyorum öyle EU 4, Witcher falan oynamıyorsam, FPS'ler falan hep beni yoruyor. Gündüz zaten sabahtan akşama ekrana bakarak çalışıyorum, gözümün feri gitti dışarıda hep kısık gözlerle dolanıyorum etrafta.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

İdeal aile tablosunu anlatmayayım şimdi fazla kişisel :)

kişisele girecek kadar detayına girmeden ver fikir edinmiş olalım. pratik dünyanın şu an sarmala girdiği noktaları yok etmeye çalıştığında yerine ne koyduğunu merak ediyorum.

suark falan da çok güzel örnek olmuş bu arada. birini diğeriyle değiştiriyorsun. farkı ne diye sorduğunda biri fiziksel bla bla diyor. sanki pc hobisi olan adamın hayatında sadece pc olmak zorundaymış veya motor binen adam sadece motorla iflah oluyormuş gibi. herkesin bir şeyi var işte, o ya da bu fark etmiyor. kişilerin ve toplumların algıları değişiyor bölgeye göre. kimisi işte "oyun çocukça" diyor, kimisi "motor tehlikeli evli adama, babaya olmaz" diyor falan.

günün sonunda senin zevklerin ve birlikte olduğun kişilenin algısı ve ortak paydası senin mutluluk veya mutsuzluğunu belirliyor gibi. ben öyle görüyorum. başlıkta bile örnekleri var işte. adama pcde vakit geçirmeyi seviyor ama kadın dırdır etmesin diye sadece uyutup başına geçebiliyor falan. hafta sonu dırdır olmasın diye büyük ihtimal yapmak istemediği şeyleri yapmak zorunda hissediyor veya kadının mutsuz olmaması için kendini zorluyor. sonra mutlu musun diye sorduğunda mutluyum diyor üstüne çocukla taçlandırıyor mutluluğu :)
Sosyal ağlarda paylaş

abi yok demek istedigim su, fiziksel aktivite, zihinsel aktivitelere gore cok daha iyi. En azindan kisisel kanim bu.

Istedigim kadar gulhanin galaksisi izleyeyim, onun gittigi yere gidince daha farkli hissedip daha farkli ve fazla keyif aliyorum.

bilgisayar daha cok kagit oyunlari,kumar iste diger masabasi aktivitelerle es deger. Motorsiklet surmeyi yelkenli kullanmak veya trekkingle kiyaslayabilirsin ancak.

oda hobi buda hobi degil iste. Bilgisayar oynarken bi arkadasinizdan kendinizi videoya almanizi isteyin veya foto cekmesini. Bide motor kullanirken.

Birinde somurtuyor olacaksiniz birinde gulumsuyor. Zaten bilgisayar oynamak kolay digeri daha zor. Ve genelde zor aktivitelerin zevk katsayisi cok daha yuksek.

fiziksel aktivite de insani daha cok mutlu ediyor, zaten disari cikmak genel olarak insani daha cok mutlu ediyor. Belki birazda extravert oldugum icindir bu.

Misal kamping evde oturmaya gore zor bi hadise, ama keyif katsayisi cok dhaa yuksek. Daha once baska bi topiktede demistim, konfor zone dan cikmadikca hayatta pek bisi yapilamiyor. Cok tehlikeli bi yer o konfor zone. Daimi mutsuzluk kaynagi.

Hani beni tanisaniz, ne lan bu surekli siritmanin sebebi diyenler kervanina katilirsiniz heh. Sebebi bu iste, surekli konfor zone disinda olmaya calismam
Sosyal ağlarda paylaş

Aile babası oyun oynamaz klişesinde değilim ama 30 yaş üzeri adam da evdeki zamanının 60% ını gömmesi bence anlamsız.

Hani kafam kazan gibi oldu iki stres atalım diye açıyoruz ya bilgisayarı. Dışarı çıksan sahilde parkta yarım saat derin nefes alarak yürüsek, koşsak, spor yapsak daha fazla zihinsel rahatlama yaşar insan, ben öyleyim en azından. Ama konfor alanından da çıkmak istemiyorum bir yandan da.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

fiziksel aktivite, zihinsel aktivitelere gore cok daha iyi.

neye göre, kime göre.

ayrıca sağlıklı olan tek bir hobi olmaması zaten.

pc hobin ise, hareketli bir hobinde olmak zorunda zaten yoksa şişman olursun hareketsizlikte. yaşam 101 yani. spor olur, yürüyüş olur, futbol olur, yüzme olur neyse ne.

bir hobi tek başına her duruma "en iyi" gibi bir durum yok.

hepsinin yeri ayrı, güzeli sağlıklı kombinleri bulup uygun kişilerle denkleştirmek.

sen X seviyorsan, X'den nefret eden veya hayatında istemeyen insanla evlendiğinde hüsran silselesinde cebelleşip duruyorsun işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Aile babası oyun oynamaz klişesinde değilim ama 30 yaş üzeri adam da evdeki zamanının 60% ını gömmesi bence anlamsız.

Hani kafam kazan gibi oldu iki stres atalım diye açıyoruz ya bilgisayarı. Dışarı çıksan sahilde parkta yarım saat derin nefes alarak yürüsek, koşsak, spor yapsak daha fazla zihinsel rahatlama yaşar insan, ben öyleyim en azından. Ama konfor alanından da çıkmak istemiyorum bir yandan da.

iyi de abi senin sıkıntın pc değil. sen asosyalsin. pc açmasan otomatik olarak dışarı çıkmayacaksın, evde başka bir şey yapıyor olacaksın çünkü asosyalsin. sen asosyalliğine odaklan bence. pc'e ayırdığın zamanın birazını sosyalliğe aloke et bakalım hayatında değişim gözlemleyecek misin? fitbit al iki tane. hayatınıza daha çok hareket katın. eğlenceli hale getirin hareketliliği. hafta sonları birbirinizi motive edin, kahvaltıdan son çıkın yürüyün?

ha eğer diyorsan ki pc'e o kadar bağlıyım ki başka hiçbir şey yapmak için kendimi motive edemiyorum. o zaman go go profesyonel destek al çünkü bağımlılık oluyor o.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de Suark gibi düşünüyorum fiziksel aktivite konusunda.

Bir de şöyle bir araştırma vardı, pc oyunları insanlara sahte kendini gerçekleştirme hissi veriyor. Sonra gerçek hayatta başarı için kendini kasmıyorsun.

Wow zamanlarını hatırlıyorum. Kestiğim bosslar, server first'ler, düzdüğüm setler sanki tıp Nobel'i kazanmış, dünyayı kurtarmış uzaylılardan kurtarmış, dk 90'da dünya kupası finalinde Almanya'ya karşı attığım free kick golüyle kupayı Türkiye'ye getirmiş gibi hissettiriyordu bana.

Şimdi ne yapayım o warglaive'leri bir tarafıma bile sokamıyorum çünkü sanal, yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam iste ayni noktaya geliorz

sikinti zaten hobinin sadece pc olmasinda. Bagimlilik bu zaten, motorsiklet bagimliligi diye bisi yok ama pc bagimliligi var.
neden?

bazi aktiviteler diger aktivitelere izin vermez. 7/24 yuruyus yapamazsin ama pc oynayabilirsin misal
bingildak said:

Suark said:

fiziksel aktivite, zihinsel aktivitelere gore cok daha iyi.

neye göre, kime göre.

ayrıca sağlıklı olan tek bir hobi olmaması zaten.

pc hobin ise, hareketli bir hobinde olmak zorunda zaten yoksa şişman olursun hareketsizlikte. yaşam 101 yani. spor olur, yürüyüş olur, futbol olur, yüzme olur neyse ne.

bir hobi tek başına her duruma "en iyi" gibi bir durum yok.

hepsinin yeri ayrı, güzeli sağlıklı kombinleri bulup uygun kişilerle denkleştirmek.

sen X seviyorsan, X'den nefret eden veya hayatında istemeyen insanla evlendiğinde hüsran silselesinde cebelleşip duruyorsun işte.
Sosyal ağlarda paylaş

asosyallik ile pc bağımlılığı aynı şey değil abi.

hayatında hiç pc olmayıp da asosyal olabilirsin. ülkede bunun milyonlarca örneği var. hastalıkla sempton ilişkisi var biraz. asosyal olduğun için pc sana yatkın veya pc hastalık asosyallik semptomu gibi.

ben asosyal değilim ama hayatımda pc olması buna sebep oluyor diyorsan zaten sorununun çözümünü bulmuşsun demektir (tu)

pc'i sat direkt
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Tamam iste ayni noktaya geliorz

sikinti zaten hobinin sadece pc olmasinda. Bagimlilik bu zaten, motorsiklet bagimliligi diye bisi yok ama pc bagimliligi var.
neden?

bazi aktiviteler diger aktivitelere izin vermez. 7/24 yuruyus yapamazsin ama pc oynayabilirsin misal

hobi ile bağımlılık birbirinden farklı zaten. ben pc bağımlılığı ile motorsiklet hobisini karşılaştırmıyorum. ikisini de hobi seviyesinde yan yana koyduğunda aynı bokun mavisi diyorum. motorsiklet bağımlılığı olamaz diye bir şey yok. insan uygun ortamı sağlayabilirse bokun bile bağımlısı olabilir. bağımlılık dediğin mindset sonuçta. para derdin olmasa, işin olmasa, karın olmasa belki hayatın motor tepesinde avrupa turlarında geçecekti. pc içinde aynısı geçerli. belki para kazanmak, iş sahibi zorunda olmasan pc başından hiç kalkmayacaktın falan falan.

hareketliliğin bile bağımlılığı var işte, hafif kas yapacam diye başlayıp bütün off vaktini gymde geçiren 10 adam bulursun forumda. gymde geçirmediği vakti ilgili kaynak/video/supplement fln takip ederek geçiriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

ulan beşikten mi kerttiler. madem kadından bu kadar memnuniyetsizsin, neden evlendin. hadi evlendin, bi de neden çocuk yapıyorsun hahaha. jeeztro üzdün beni dostum. içim bunaldı mesajını okurken.

Abi memnuniyetsizlik değil olay aslında. Ben eşimi 19 yıldır tanıyorum, hani öyle sağda solda görüyordum değil, 7 yıl orta okul-lise aynı sınıfta okuduk. Lise bitti çıkmaya başladık, 7 yıl sonra evlendik, 4 yıl bitti evliyiz. Şimdi aynı eve girmeden bazı şeyler anlaşılmıyor derler ya, hah onu ben birebir yaşadım. Ki hani öyle aman sokacam boşanacam kafasında da değilim. Dürüst, tertemiz bir kız. Hani uzaya gitsem 2 yıl kalsam, gram düşünmem arkamdan bir halt yiyor mu falan diye. O derece. Ama işte, aynı eve girince, insan bazı şeyleri hiç görmediği açılardan görüyor. Hani eskiden benim raidim, oyunum, dizim onu rahatsız etmiyordu, onun da işte tv si telefonu tableti rahatsız etmiyordu haliyle. Ama aynı eve girince ve de gerizekalı facebooktaki sahte mutsuzluklar nedeniyle, hadi şunu yapalım, hadi şunu da yapalım, hadi film izleyelim, hadi oturalım kahve içelim, hadi bulaşığı yıka falan, zoraki zaman paylaşımı yaratmaya çalışıyor kendisi. Çalışıyordu diyelim daha doğrusu fasdasd

Ayrıca, çocuk olayı tamamen sürpriz oldu, motoru büyüttüğüm gün hanım hamileyim dedi anasını satayım. Korunaydın falan diyecekler vardır illa ki, çok o konulara girmesem de %100 hit oranım varmış onu öğrendim, bir kez oldu, onda da bebek geliyor. Olmaz olmaz demeyin yani ahah.

Kısacası memnuniyetsizsizlikten öte evlenince öğrenilen şeyler varmış, genelde gene mutluyum ama ya. Hani tabi ki beklediğim gibi gitmedi herşey, ki hani evlilikte iki kişinin dışında 3. şahıslar da konuya dahil oluyor, benim ailem onun ailesi. Benim toxic ailenin evliliğime zararı benden daha fazla mesela fasd
Sosyal ağlarda paylaş

Abi sorun oyunlarda veya ilişkinde değil, kapitalizmde. Böyle salak çalışma saatleri olan ülkede kendine vakit ayırma bi ilüzyon yani.

Hep iki seçenegin var, ya oyun moyun oynayıp decompress olup yarını daha rahat atlatıyorsun veya sosyal sorumlulukları yerine getirip "aradan iş çıkardım" diyorsun ama bu sefer biriken kurtları dökemiyorsun.

Az vakti varsa tryhard oynanacak oyun değil Overwatch, ben bırakmak zorunda kaldım tryhardı, sadece "Evet bütün community aptal." diyip kapatıyorum hergün. Eskisi gibi tryhard da yok patide böyle 6 tane tryhard oynayasınız aksamları.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben daha evlenmedim de şu sorun bende de var ya, Cuma oh ne güzel hafta sonu 2 gün uyurum dizi izlerim zaman geçirirm boş boş diyorum, cumartesi sabah 5te, pazar sabah 4te anca yatıp full oyun oynuyorum. Sonra Pazar gecesi ulan ne çabuk geçti hafta sonu 2 satır bişey yazaydım bari falan deyip hayıflanıyorum. Evlilik için biraz geciktim, o da korkutuyor beni yavaştan, evlen çocuk sahibi ol bir macera resmen, 32 senelik dostum gözümün önünde eridi adam, 2 çocuk babası, mutlaka keyifli yönleri vardır da şu bağımlılık varken bir de evlenmek falan...
Sosyal ağlarda paylaş

(tu)
xunn said:

Abi sorun oyunlarda veya ilişkinde değil, kapitalizmde. Böyle salak çalışma saatleri olan ülkede kendine vakit ayırma bi ilüzyon yani.

Hep iki seçenegin var, ya oyun moyun oynayıp decompress olup yarını daha rahat atlatıyorsun veya sosyal sorumlulukları yerine getirip "aradan iş çıkardım" diyorsun ama bu sefer biriken kurtları dökemiyorsun.

Az vakti varsa tryhard oynanacak oyun değil Overwatch, ben bırakmak zorunda kaldım tryhardı, sadece "Evet bütün community aptal." diyip kapatıyorum hergün. Eskisi gibi tryhard da yok patide böyle 6 tane tryhard oynayasınız aksamları.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...