Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin'den İthalat


Phillamon

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,

Öncelikle bu konuda bilgimin sıfır olduğunu belirteyim. Daha önce herhangi bir ithalatla veya ticaretle uğraşmadım. Bilgisayar mühendisi adamım...

Kuzenim bir kaç yıl önce Çin'den oyuncak ithal ediyordu, sonra alan değiştirdi ve oto kiralama işi yapıyor şuan. Geçen gün bir ürün gösterdi, bunu ithal etmek istediğini söyledi. Kendisinin İngilizcesi olmadığı için benden araştırmamı, fiyat öğrenmemi istedi.

Şimdi durum şu, Alibaba'dan bulduğum bir firma ile görüştüm. 1 adet 20'GP konteynırı(bunu da adamla yaptığım konuşmadan öğrendim) 2000 dolara İstanbul Kumport'a gönderebileceğini söylüyor. Herhangi bir liman bilmediğim için Kumport'u rastgele internetten bakıp örnek olarak söyledim adama.
Bu şekilde bir alım yaptık diyelim, prosedür nasıl oluyor? Konteynır limana geldikten sonra onu nasıl teslim alıyoruz? Biz mi teslim alıyoruz yoksa önce gümrüğe mi götürülüyor? Sanırım önce gümrüğe uğraması lazım, öyleyse limandan transfer nasıl oluyor. Konteynır bize verilmez diye düşünüyorum, içindeki malları limanda bi kamyona/tıra mı aktarıyoruz? Bu malları Ankara'ya nasıl getirebilirim?
Bu tip sorular var kafamda.

TL&DR Çin'den ithalat yapıp Ankara'ya kadar getirtmem lazım. Prosedür nedir?

Başka konu var mı diye aradım ama 2007'den bi konu çıktı. O zamandan bu zaman çok şey değişmiş olabilir diye yeni konu açayım dedim.

Edit: şimdiden teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gümrük Müşaviri olmadan zaten yapamazsın bu işleri, o yüzden en mantıklısı Ankara'dan bir gümrük firması ile temasa geçip sorman aklındaki soruları.
Vekalet vereceksin firmaya.
Alacağın ürünün GTİP sini öğren. İngilizce harmonized custom number olarak geçiyor. Gümrükçüye söylersen sana çıkacak vergileri söyler. Başka belgeler de gerekebilir alacağın ürüne bağlı olarak.

Konteynır kapalı olarak Ankara'ya da gelebilir senin seçeceğin iç gümrüğe bağlı birşey.

Ama tam ve kesin bilgileri Gümrükçü verebilir. Hatta liman sonrası nakliye için de onlara danış.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gümrükçü kullanın parası neyse verin kendiniz bütün prosedürün altından kalkamazsınız. Bide ödeme noktasında kendinizi garantiye alın, peşin istiyorlarsa da akreditif ya da benzer araçlar kullanın. Nice yiğitler çinden ucuza mal getirip zengin olacağız diye sitrik asit yerine kum ihtal edip battı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yanıtlarınız için teşekkürler.

İş ciddiye bindiğinde tabi ki danışmanlık vs. alırız. Şahsen sıfır bilgim olduğu için biraz ön bilgi toplamak istedim.

Ürün esigara değil :)

Elektromekanik bir ürün...

Ürünü test etmek için bir tane sipariş etsek ne olur? Tek bir tanenin gönderimini sorduğumda onun da Kumport'a gönderilme fiyatını söyledi adam. Bu şekilde tek bir tane alsak deneme için yine aynı prosedürler mi işler yoksa sanki ebay'den bir şey almışız da gümrüğe takılmış gibi mi olur? Gidip gümrük vergisini verip teslim alabilir miyiz?

Not: Ürünün gemiyle gelme sebebi packing size. 200x100x40 cm civarında
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence daha numune işine bile girmeden GTIP kodunu öğren yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi. "HS code" yazarsan anlarlar. gelen kodu araştır, gümrük vergisi, anti dampingi var mı? garanti belgesi istiyor mu? "elektromekanik" dediğine göre isteme ihtimali olabilir. bu durumda 7 coğrafi bölgede en az 3er tane yetkili servis gerekiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Elektromekanik bir ürün demişsiniz de CE sertifikası isteyebilir gümrük müdürlüğü.

Öncelikle Incoterms teslimat şekillerini siz okuyup öğrenin, seçtiğiniz teslimat şekline göre kimin riski nerede başlar nerede biter bilginiz olsun.

Sözleşme veya en azından detaylı bir proforma fatura olmadan iş yapmayın.

Ödeme şeklinde özellikle Çin ithalatlarında kendinizi koruyacak şekilde olmasına özen gösterin. Bunun için de siz yine dış ticaret ödeme şekillerini inceleyin, sizin durumunuzda teyitli akreditif en güvencelisi olur (mal mukabili ödeme söz konusu değilse tabi), de 1x20'DC için teyitli akreditif için uğraşmanıza ve masraflarına değer mi bilemedim.

Örnek vermek gerekirse; CIF Ambarlı teslim şekli olarak adamla anlaştınız. Tedarikçi bu şekilde; boş konteynırın aldırılıp deposuna çekilmesinden, malların konteynıra yüklenmesinden, dolu konteynırın Çin'deki çıkış limanına sevk edilmesinden, Çin - Ambarlı deniz sevkiyat masraflarından, tüm bu ara taşıma ve deniz taşıma sırasında ürünlerin sigortalanmasından, ta ki konteynır sağlam şekilde Ambarlı limanına indirilene kadar sorumludur. Sonrasında vekalet verdiğiniz gümrükçü konşimento asılları ile deniz taşıması yapan firma acentesinden ordinoyu teslim alır ve ithalat işlemlerine başlar.

Bu arada gümrük acentelerine de pek güvenmeyin, kendi araştırmanızı mutlaka yapın bu işlemlerden önce, ithalat yasaklı, özel işlem gerektiren ürünler getirirseniz ya olduğu gibi geri gider, yada imha edilir, bir de tüm bu işlemlerin masrafları ve ürüne verdiğiniz paraları geçirirler, mis gibi oh.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çinlilerle bol bol pazarlık et ama abartma da. Çünkü Çinli sana istediğin fiyatı verir, 10 dolarlık ürüne 3 dolar de yine verir ama en adi malzemeden yapar.

Pazarlık yap, pazarlık sadece fiyat meselesi değil. Defalarca konuş, ıcığını cıcığını sor. Pazarlığı 2 aşamalı yürüt 1- fiyat, 2- kalite. Aynı ürünü farklı kalitede üretiyorlar. Ürünün tüm detaylarını tek tek şartnameye koy, en son bir anlaşma gibi bir şey yap oraya yaz. Adamın imzalayıp scan edip sana yollamasını iste.
Burada numune alarak test etmen, numunedeki gibi diye anlaşmaya yazman lehine olur. Numuneyi kargoyla yolla, 5 dolar falan yazsın adam ücrete. O zaman gümrüğe girmez, numuneyi gümrüğe sokmana gerek yok.


Dikkat etmen gereken başka bir nokta bu firma üretici mi? Bunu bizzat Çin'e gitmeden bilme ihtimalin çok düşük. Ama sıkıştırarak çaktırmadan öğrenebilirsin. Birçok aracı firma Alibaba'da üretici gibi satış yapıyor.
Bu illa kötü demek değil, üreticilerin hepsi ingilizce bilmiyor, prosedüre alışık değil. Ama bu aracı firmalar hem fiyatı yükseltiyor, hem de üründe modifikasyon yapamıyor, bir sıkıntı oldu mu sorun zor çözülüyor. Öte yandan adam bu işi uzun süredir yapan bir aracı da olabilir, kafan rahat eder. Benim tercihim üreticiye ulaşmak olurdu.


CE sertifikası demiş biri, çok doğru demiş. Ürünü hangi pazarda satacaksanız o pazarda gereken sertifikalarını sorun. Aksi halde satamazsın ama teoride. Türkiye pazarında gayet sertifikasız Çin malı ürünler dolaşıyor. Çinli CE yazıyor ama sertifikası yok aslında, bunların hepsi risk. Sertifikaların asıl hallerini scan edip sana yollamasını iste, bu sertifikalar tutuyor mu kontrol et.

Pazarlığı sonlandırırken garanti sistemini sor, bazıları bozulan ürün kadar bir sonraki partide ekstra ürün koyuyor. Siz tek seferlik yapacaksanız bu size uymaz. Adam bozuk çıkarsa yollarsın falan derse, böyle bir şey pratikte olmayacağı için kabul etme. Ekstra ürün yollamasını iste, firmanın kalitesine göre %0,1 ila %2 arasında ekstra ürün yollar. %2'yi falan kabul ettiyse kork.

Eğer daha önce çalışmadığın biriyse, risk var. Adam sana elektronik ürünü içi boş yükleyip göndereiblir. Bunun bilincinde ol, her ne kadar çinde sahtekar ihracatçılara karşı ciddi yaptırımlar uygulanmaya başlansa da dolandırıcılar da mevcut.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu da aklında bulunsun, Çinli üreticilerde genelde "Garanti" diye bir şey olmadığından, sipariş verdiğin adetten fazlasını göndermeleri yaygın bir olay.

Yani adam sana diyor ki "Kırık, bozuk, çalışmayan ürünler olabilir, sen bunları hiç bana garanti kapsamında geri gönderme, 1000 tane sipariş ediyorsan 100 tane de benden olsun".

Tabii bunu konuşman, anlaşman gerekir, %10'u kopartabilir misin bilemiyorum ama dediğim gibi aklında bulunsun.

Konteyner geldiğinde açıp bakıp "Bunlar istediğim gibi değil" deyip gerisin geri gönderebiliyorsun ama bir kere gümrükten çektikten sonra bütün pazarlık şansını yitiriyorsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kendi alanım olmasına rağmen ne derslerde nede daha sonrasında pek içine girebildiğim bir alan değil, ayrıntısı ve mevzuatı + çakallığı çok fazla bir alan, üstelik çin ile vede anladığım kadarı ile referans olmadan iş yapacaksınız, benim şahsi görüşüm, işi ve malzemeyi iyi bilen bir aracı ile anlaşın, tabi ayrıca sizde işi takip edin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi herkes aynı şeyleri söylemiş , konuyla gram alakam ve bilgim yok insanların 'ya aslında çinden getirticen burda satıcan' bilgisi haricinde asfdsad.

Şaka bir yana , malzemeye vereceğin para , vergisi , kargosu , bi de aracı derken e oldu fiyat sana zaten piyasa fiyatı? Ne anladım abi o zaman çinden ithalattan?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tam olarak öyle olmuyor, ama özetle işten iyi anlaman gerekiyor ki iyi para kazanasın, zor ve uzmanlık gerektiren ve fazla deneyim gerektiren bir alan...

diğer taraftan, uçağa binip, fabrikadan malzemeyi seçip, anlaşıp, ürünü istanbula yıkan da var,

kapalı konteynırlar-içindeki belirsiz- ile kelepir fiyata kumar oyanay da var...

var yanı bir sürü ihtimal ama sonuçta sana kalmış

bütün bunların dışında para ve malzeme transferi ile alakalı bir jargon ve uzun bir mevzuat var...

ha ayrıca, bir ürünü, direk fabrikadan, veya üretildiği şehir/ülke deki aracıdan, veya bir altı toptancıdan, gemiden veya bizim gümrük/veya aracıdan alabilirsin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...