Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kişisel Wikipedia

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
## incoming wot ##

Merhabalar. Selamlar.
Şimdi ben böyle zırt pırt aklıma gelen, not alan, kendimi sürekli bir şeyleri didiklerken bulan bir canlıyım. İlk başlarda bu çok zevkli bir şekilde gitti:

Evernote kullandım.
Mobilde yazdım. Desktop'ta sync'ledim. Notebook üstüne notebook kokladım. Üst üste stack'ledim. Yazdım yazdım durmadım.

Daha sonradan yazdığım notlarımı biriktirmeyi sevdiğimden üstüne basılmış marul gibi oldu abi hepsi. Atıyorum edebiyat altında türk edebiyatı notebook'unda alt alta dizildi notlar. Biraz daha dallanırsa çok fena yan basacağım yani. Düz yazı Şiir diye bile ayırmaya kalksam taklaya geleceğim.

Üstelik bir nota yazarken içerikte diğer notta olan bir şey oluyor. Buraya bakarsan bak şurda yazmıştın diye hypertextleyemiyorum. Yok yani. Dedim en iyi bunu wiki ile yaparım ben. Başladım araştırmaya.

Önce aklıma Wikipedia yazılımı mediawiki geldi. Dedim öğrenirim ben bunu. Kurarım bir server. Kapatırım yabancı erişime falan. gideri var.

Sonra da lan hayvan herif sen not tutacaksın not. İki yazarken duramıyorsun diye wikipedia mı açacaksın görmemiş ayı dedim.(ayıları tenzih ederim) Söndürdüm böyle ateşimi.

Daha basit bir şey arayışına girdim. TiddlyWiki diye bir nane buldum. Bu reyizler oturmuşlar BİR HTML içerisine javascript ve css ile falan wiki kodlamışlar.

Server yok. Neyim yok. Bir halt yok. İndirdikten sonra her article'da Tiddly diye sayfa açıyorsunuz. Ne varsa gömüyorsunuz.(oburları tenzih ederim) Öyle öyle büyüyor o html.

Şimdi ne yapılabiir böyle bir durumda.
Ben bunun develop'una falan güvenip ne var ne yok gömeyim mi? İçi şişip soda falan ister mi üç ay sonra bu zibidi.

Bir diğer yönden de sürekli yazacağım birikecek bu kadar bilgiyi zamanı gelince açayım da millet okusun bari abi diye düşünüyorum. Hani kâğıda yazsam kıvırıp bir şeyler yaparım da bit üstünde olunca ne yapayım abi.

He ama MediaWiki şeysinde Restrict viewing of certain specific pages kısmı yamuk. Diyor ki bir kişi eğer wikini görürse donuna kadar görür. Recep görmesin Kemal görsün diyemezsin diyor. O zaman sileceksin diyor.

Yarın bir gün ben ağzımı tutamam. Kendi kendime yazarken Atıyorum A yazar şundan dolayı bok gibi yazıyor bunlar varken alma sakın diye not düşerim. Gider adam beni askerlikten soğutma diye dava eder. Sonra uğraş dur.

Tamamen registration kapalı yapıp, Extension'la cahil arkadaşlarımın üye olmalarını isteyip onayla mı açayım sadece.

Bill Gates gibi ay şu kitap çok ciciymiş. Bu kitap da çok şekermiş. Afrikalıları hepimiz seviyoruz temasından mı gideyim.(akbabaları tenzih ederim)

Sakal bıyık durumundayım yani. Sinir olup Mithat gibi kendim mi kodlayayım baştan. Bir halt da bilmiyorum. O yüzden arkadaşlar bir el atarsanız marka yandaşlığı yapmadan wôrld heritıca bir katkımız olsun hep birlikte.

## incoming wot ##
Mesaj tarihi:
Aslında onu ben direkt Vikipedi'ye yazayım diye düşündüm. Ama araştırıp üzerinde ciddi emek harcadığım biriktirdiğim bir şeyin başkasının kontrolünde olmasını istemem. Şöyle:

1- Öncelikle yaptığım şeyi kendim, ihtiyacım olduğum için yapıyorum. Kâr mangır dua dinar beklentim yok. Hayatta reklam koymam mesela. Kafama IŞİD silah dayasa koyarım tabii ama gidince kaldırırım tekrar.

Diyeceksiniz ki oo süper zekâ diyelim her ay 1000 kişi girmeye başladı, nasıl karşılayacaksın trafiği? Önce küfrederim. Burası Dingo'nun Ahırı mı lan derim. Gözümü kırpmam bastırırım bir host faturası evimin kapısına yapıştırıp fotoğrafını çekerim.

O giren bin kişi "ağırlıklı" beyefendilerse, ücret karşılanırsa host açık kalır. Vallahi kâr istemiyorum. Yok karşılanmazsa kapatırım kepenkleri içeride private olarak duvardan duvara sayfadan sayfaya vururum kendim. Zaten temel istek bu.

Bir süre sonra baktım trafik benim kaldırabileceğim masraflara geriledi. Anasayfada erişime gizliyi gören pintiler yanlaya yanlaya kaçtılar. Tekrar açarım. Baktım yine trafik yoğun tekrar kaparım. Hiç de üşenmem yani. Google falan cache'ler belki ordan erişirler daha iyi masraf olmadan isteyen okumuş olur.

2- Amacım eserin çok kişiye ulaşması hiç değil. Ancak olur da koltuğunda tepinen, allah belanızı versin nasıl yok abi, böyle bir şey hakkında nasıl kimse bir şey yazmaz diyen kişiler benim tuttuğum nota denk gelirse e hadi okuyun bari demek. Hadi buyrun demek çünkü koskoca internette nasıl böyle bilmiyorum tekil ve subjektif olarak kaliteli içerik üretmeyi amaçlayan ve bir kitleye hitap etmeyi amaçlamayan yer yok.

Yani eskiden meraklı insanlar ansiklopedi açar, kendisi için istediği bilgiyi okurdu sadece. Şimdi içerik üreten mecra sahibi olan herkes o şey gelişecek abi tribinde. Aksi olduğunda insanlar üzülüyor.

İşte biz site açtık. Gele gele 150 kişi geldi ayda. eee? sen siteyi zevk için açmamışsın ki. gelir için açmışsın. Sonra tutmadı diye kapatıp gidiyorsun yazmayı bırakıyorsun.

(fitilim, gıcığım)

3- Tekil olarak içerik üretmeyen ve feed içeren şeylerin (blog twitter x page, x reddit, x quora gameofthroneswikia vsvs) gelişmesi nerde çokluk orda bokluk durumu.

Tutturulmuş bir feed hastalığı gidiyor. Neymiş Kullanıcı sayfaları varmış. Kullanıcı yazdıkça eski content aşağı iniyormuş. Kim okuyor abi o aşağı inenleri? Sürekli yukarıdan yeni içerik geliyor aşağısı niye yazılmış neden yazılmış. Yok. Koskocaman bir çöp yığını. Sürekli yeni bir içerik geliyor ve herkes kendisinin en iyi olduğunu kanıtlama peşinde yeni şeyler girerek.

Mesela Elit güzel örneklerden değil mi Quora Gözünü seveyim sürekli soruyorlar. Durmadan soruyorlar. Gece soruyorlar gündüz soruyorlar. Sorulsa da soruyorlar sorulmasa da soruyorlar. Topicler var. O topiclere sorular giriliyor. Sonra o sorular teee aşağılara iniyor kimse bakmıyor. Search çalışırsa hak getire. Ne kadar iyi arama o kadar kaliteli site.

Ben katlanamıyorum böyle bir duruma kendi açımdan. Herhangibir kişi istisnasız takip etmek kadar saçma bir şey olabilir mi ya? Bütün büyük mecralar böyle işliyor.

Bloggerlar mesela sürekli bir yeni content üretme durumundalar. Arkadaşım bırak işte beni senin bloguna çeken ne atıyorum fotoğraf teknikleri. Bir sayfa aç koy üste linki anlattıkça ekle işte ne sürekli post atıyorsun ki aynı tag üzerine. mantığı ne yani. aktif olmayınca kapatıp gidiyorlar falan. neymiş insanlar göremediği şeye tıklamaz. gözünün önünde değilse zaten gereksizdir kapatalım.

bir konuda yazılan her şeyi geçtim (ki %50 üzeri çöp içeriyor.)
bir kişinin yazdığı her şeyi haber almak nasıl isteyebilirsiniz ki?

Feed olmayan durum editi: contribution üzerinde dönen yerlerde de, hate harassment gırla işte. o topa da girmek akıl kârı değil.
http://wikipediawehaveaproblem.com/

İşin özü okuyan denk gelirse okusun, okumayan yük yapmasın çıksın.
Mesaj tarihi:
said:
Yarın bir gün ben ağzımı tutamam. Kendi kendime yazarken Atıyorum A yazar şundan dolayı bok gibi yazıyor bunlar varken alma sakın diye not düşerim. Gider adam beni askerlikten soğutma diye dava eder. Sonra uğraş dur.

birisine bok gibi yazıyosun diyince neden askerlikten soğusun?
Mesaj tarihi:
abi şu dava olayı benim başımı yaktı bi kere daha da yakacak. geçen yıl kullandığım bir ilaç ile alakalı yazı yazmıştım, altında bir sürü "ilaç her türlü testten geçti bi kerem ayrıca aksi iddialar yayanlara da davalar açılacakmış...." tarzı yorumlar var. türkiye gibi yerde yazı falan yazmak çılgınlık gerçekten.

karı kız seks pompa yazacaksın sadece. neyse programlama kısmında konuyu raydan çıkarmayayım.
Mesaj tarihi:
metafor abi o :p müşteriyi adamın ürününden soğutup markete göndertmiyorum. markete gidip cebini dolduracak adamı soğutuyorum yani. ehe.

foruma yazılacak şeyler değil ya, mesela x konusunda bir adamın ismini yazarak başlayıp üşenip çook sonra ona döndüğüm oluyor. öyle kalıyor not. notun başlığı KOKOREÇÇİLER. içinde sadece bir kelime muhittin var gibi düşünün.

neyse acele etmeyelim bakalım. bi' wysiwyg denedim. sonuçta html yazarız abi işte basit basit linkleriz içeriğe rahat olur diye düşündüm. elle notepad++'da yazmaktan daha zor geldi. sanki çaba harcamama rağmen yazdığım şeyi anlamıyormuşum gibi hissettim.

e dedim bunun notepad olanı vardır herhalde not açar gibi yazan ama notlar arası hypertext destekleyen. gözüme wikipad'i kestirdim. kurcaladım. açıkçası çok saçma geldi. tree var program var, kendine göre bi' syntax falan var ama böyle fotoğraf depolayan uygulama mı olur ya. çok saçma bir learning curve'e sahip. o image storage sistemi falan nedir lan.

ben en iyisi hiç üşenmeden böyle gidebildiğim kadar gidip hâllice bir vaktimde mediawiki kurayım. geliştiriliyor sistemi belli ederi belli yaptığı belli. hem öğrenmiş olurum. yoksa saçma sapan usb bellekte wiki on a stick kurmaya kalkışacağım. yılmaz morgül gibi ağlayacağım sonra bu apaçi tipli serverlar usb'de neden düzgün çalışmıyor diye.
  • Yeni Oluştur...