Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bağdat Baharat - İş Görüşmesi

mokoko

Öne çıkan mesajlar

Şöyle bir şey söyleyeyim, firma ne kadar kurumsal olursa olsun, gelen cv lerden güzel kızları ayırıp birbirlerine gönderip makara yapan müdürler olacak. İster yabancı firma olsun, ister fortune 500 olsun, türkiye şartlarında türk çalışan olan her yer böyle. Ben biraz bu işlerin iç yüzünü gördüm, gerçekten dışardan gözüktüğü kadar profesyonel değil bu ik işleri. Ben işe girerken şirketin management team i ile görüştüm, kadının biri ağzıma sıçmıştı resmen. Çıkınca tamam olmaz bu iş dedim, meğer o kadın "öyleymiş", herkes de "anlayışla" karşılıyor urumu. Performans falan güzel hoş şeyler de, iş gerçekten kimi tanıdığınla, kiminle muhabbetin olduğuyla falan daha çok alakalı. Yeni mezun arkadaşlara söylüyorum, taşaklı referans bulun ve yazın cv'ye, ilk bakılan şey o.
Sosyal ağlarda paylaş

İşletmemize Tekstil Mühendisi alalım diyerekten ilan verdik geçen sene. Sektör örme imalat. Neyse. Öyle kişiler geldi ki...

Sıfır tecrübe adam geliyor. Soruyoruz makina ile aran nasıl? Zart zurt derslerinden BA ile geçtim. Çok güzel, gel çıkalım işletmeye ve makina üzerinde sana vereceğim kumaş kalitesini verecek şekilde örgü ayarlarını yap makinanın dedik... Zurna zort dedi. Bizim ustanın işi halettiği sürede adam demontajı bile yapıp işleme geçemedi. Eline alyan almamış. İnanılmaz. Ama mühendis.

Neyse diyoruz, acemi. Öğrenir. İşin teorik eğitimini almış, dil biliyor falan.

Maaş ne istersin? 2000-2500. Hahah. Bir gülme tuttu. Alooo. Bizim alaylı ustabaşı 2500 alıyor, adam atölyeden çıkmıyor yağ pas içinde. Knowledge + Workout koyuyor ortaya. Sen ne katacaksın işletmeye?? Ses yok. İşletmemizde minimum maliyet ile maksimum üretimi sağlayacak planlamayı ortaya koyabilir misin? Ne önerirsin diye sorduk. Cevap: işçiyi arttırım. Biz seni ararız diyip yolcu ettik arkadaşı.

Sıfır tecrübe, kendini geliştirme namına birşey yok. Okul okumuş diye saçacak parası da yok kimsenin. Yoksa işin içine girip eline anahtarı alıp önlüğünü giyecek mühendise zaten hazırdık 3-4 bin vermeye.
Sosyal ağlarda paylaş

pattisliborek said:

İşletmemize Tekstil Mühendisi alalım diyerekten ilan verdik geçen sene. Sektör örme imalat. Neyse. Öyle kişiler geldi ki...

Sıfır tecrübe adam geliyor. Soruyoruz makina ile aran nasıl? Zart zurt derslerinden BA ile geçtim. Çok güzel, gel çıkalım işletmeye ve makina üzerinde sana vereceğim kumaş kalitesini verecek şekilde örgü ayarlarını yap makinanın dedik... Zurna zort dedi. Bizim ustanın işi halettiği sürede adam demontajı bile yapıp işleme geçemedi. Eline alyan almamış. İnanılmaz. Ama mühendis.

Neyse diyoruz, acemi. Öğrenir. İşin teorik eğitimini almış, dil biliyor falan.

Maaş ne istersin? 2000-2500. Hahah. Bir gülme tuttu. Alooo. Bizim alaylı ustabaşı 2500 alıyor, adam atölyeden çıkmıyor yağ pas içinde. Knowledge + Workout koyuyor ortaya. Sen ne katacaksın işletmeye?? Ses yok. İşletmemizde minimum maliyet ile maksimum üretimi sağlayacak planlamayı ortaya koyabilir misin? Ne önerirsin diye sorduk. Cevap: işçiyi arttırım. Biz seni ararız diyip yolcu ettik arkadaşı.

Sıfır tecrübe, kendini geliştirme namına birşey yok. Okul okumuş diye saçacak parası da yok kimsenin. Yoksa işin içine girip eline anahtarı alıp önlüğünü giyecek mühendise zaten hazırdık 3-4 bin vermeye.

Tam bir cahil patron örneği sergilemişsiniz :)

Adamı mavi yaka işe vermeye kalkıp sonra da "e mavi yaka da bu işi daha ucuza yapıyor" demek ayrı cahillik.

Üni'den yeni mezun olmuş adama hiçbir eğitim falan vermeden önüne makina koyup "hadi yap" demek ayrı cahillik.

Üniversite mezununa o parayı sadece anlık katkısı yüzünden değil ileriye yönelik gelişim süreci ve işi kavradıkça katacağı değeri de düşünerek (vizyon, gelişim olarak mavi yakaya göre avantajından dolayı) verdiğini düşünmemek ayrı cahillik.

Büyük firmalar o paraya başlatıyor, 6 ay boyunca da adam işi bilenin yanında öğreniyor, sonra alıp yürüyor işte. Küçük firma patrona para kalsın diye o birkaç aylık süreyi göze alamıyor, sonra sittin sene küçük kalıyor.

Beyaz yaka adam tabii ki 2000-2500 diyecek sıfır tecrübeyle, zaten standart olması gereken bu. Ha, "ben o kadar okul okudum 5000'den aşağı başlamam" diyen adamlar da var, onların züppeliği kendine, burnunu sürttürürsün.

Yalnız tedarikçilerden, beraber çalıştığımız firmalardan gördüğüm kadarıyla vizyonu geniş, bu işi kavramış firmalar çoğalmaya başladı, artık iş yapacak beyaz yakaya ona göre para veriyor bu adamlar, nitekim bu yönde çok ciddi atılımlar, büyümeler yapmaya başlayan firmalar görüyorum, onlar umut veriyor ilerisi için.
Sosyal ağlarda paylaş

Valvyn said:

Öyle bakarsan bizim okulda mimarlık öğrencisi dolu dışardan amele getirsen inşaatda çalışan bunlardan daha çok şey bilir

Öyle bakarsan olayı değil.

Sıfır tecrübe adam benden ustama verdiğim maaşı istiyor. Onu karşılayamam ben. Bir de işte atölye kısmına girmez, üretimi programlar yönetir, kalite ile ilgilenir süslü lafları ile masabaşı mühendisliği peşinde eleman. Yok öyle bir dünya. Meraklı, azimli biri olsa makul ücretle gelsin başlasın, işi kapınca Hakkı hukuku neyse verilir. Biz vermezsek başkası verir, yetişmiş eleman sonuçta beleşe...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...