Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İsrail

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

Aslinda hakkinda cidden herseyi biliyolar ama ozellikle is icin geldiysen yanindaki ekipmanlari detaylica inceliyolar hakkinda bildikleriyle ilgili sorular sorup dogru mu soyluyosun diye kontrol ediyolar herhangi birine hediye verdinmi ya da aldinmi aldiysan nedir diye soruyolar. Sana ciddi soyluyorum ayni hizmetten oturu 3 yil once israili ziyaret eden mudurumu bile sordu o niye tekrar gelmedi diye
Sosyal ağlarda paylaş

2 sene önce gittiğimde 3.5 saat bekletip yarım saat sorguladilar.
işin, evlimisin, çocuğun var mı, cep tel, ev tel, eposta adreslerin, bir önceki işin neydi, niye ayrıldın, İran, mısır a, Pakistan'a, Bangladeş e niye gittin, dede ve baba adın ne. Geçen sefer sinirlenip acentam bekliyor 4 saattir, sizin yüzünüzden programım alt üst oldu demiştim. Acentamin telini verdim.aradi.5 dakika sonra bıraktılar beni.

Bu sefer de 2 saat beklettiler ve yine hemen hemen aynı şeyleri sordular. Bu sefer sorgunun başında söyledim acentam bekliyor. 2 sene önce beni 4 saat beklettiniz diye. Belki ondandir daha çabuk bıraktılar.

Bugün Kudüs ü gezdim.
Güzel fotolar çektim.
Facebookta ekli olan arkadaşlar görebilir .
diğerleri yarını beklesinler. Çok yorgunum. Ugrasamayacagim şimdi arkadaşlar.
Sosyal ağlarda paylaş

eveeeettt gençler.

bu sabaha karşı geldim memlekete.

size çok hem de çok detaylı bir israil seyahati izlenimleri yazısı yazacağım.
fotoğrafların bazılarını facebookda paylaştım. çok beğendi arkadaşlarım,hocalarım. umarım siz de beğenirsiniz.

2 sene önce Mayıs'ta gitmiştim İsrail'e. o zaman 2 gün-1 gecelik bir seyahatti ve Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan acentam bizi alıp Haifa'ya götürmüştü. Dolayısıyla Tel Aviv-Haifa arasında hızlı bir seyahat olmuştu, bir yer gezme imkanım olmamıştı. O zaman da kısaca anlatmıştım İsrail ile ilgili izlenimlerimi. Yine bazı şeyleri tekrar edeceğim.

Yaklaşık 1000 TL tutarındaki THY bileti ile gidiş-dönüş olacak şekilde gittim İsrail'e.

Öncelikle ülkeye giriş hiç kolay değil. Buradan vizeyi çok kolay veriyor İsrail konsolosluğu,1-2 günde alıyorsunuz. Hatta benim 2inci seyahatim ve istememe rağmen bana 1 yıllık,çok girişli vize vermişler. İlk gidişimde beni 4 saate yakın bekletip sorgulamışlardı. Şimdi ise 2 saate yakın 1 odada beklettiler. Sonra da sorguladılar. Sorular aynı sorulardı. Eposta hesapların var mı,varsa neler, telefon numaraların neler, Afganistan'a gittin mi, Pakistan'a,İran'a neden gittin, kimlerle görüşüyorsun orada,bunların telefonlarını verir misin,baba adı,dede adı,vs. Ben 2 sene önceden tecrübeli olduğum için sorular çoğalmadan acentamın adını ve telefonunu aradım, aradı acentamı ve havaalanının dışında beni beklediklerini öğrenince 5 dakika içinde bıraktı. Bu konuya sonra döneceğim.

1948de kurulan İsrail'in nüfusu 8 milyon kadar. Bunun 1 milyon kadarını Araplar, geri kalanını Museviler oluşturuyor.
Ülkenin 3 büyük şehri var. Bizdeki İstanbul,Anakara,İzmir'in muadilleri gibi düşünebileceğimiz Tel Aviv,Haifa,Kudüs(Jerussalem).

Askerlik ülkede hem erkekler ve hem de kadınlar için zorunlu.
Kadınlar liseyi bitirdikten sonra 2 sene,erkekler liseyi bitirdikten sonra 3 sene zorunlu askerlik hizmeti veriyor. Bu sayede silah altındaki asker sayısı yaklaşık 200 bin civarında. Yedek asker sayısı da 550 bin civarı. Asker millet olmuşlar yani.

Her an tetikte yaşıyor insanlar. Hemen tüm otobüs duraklarında 1 tane kadın veya erkek asker silahlı bir şekilde bekliyor. Tüm alışveriş merkezlerine girerken güvenlik kontrolü var. Trene binerken aynen havaalanına giriyormuş gibi kontrol var.

Bunun dışında insanlar dünyanın dört bir yanından toplanan Museviler oldukları için her tip insan var. Bir an kendinizi Rusya veya Ukrayna'da sanıyorsunuz. Sonra birden bir Balkan ülkesinde,hemen ardından bir Latin Amerika ülkesinde. Çirkinleri de çok, güzelleri de. Etiyopyalı Museviler'de çok göze çarpıyor ve geçenler de 2inci sınıf insan muamelesi gördükleri gerekçesi ile isyan etmişler ve gerçekten de haklılar. Hemen tüm temizlik işleri, şoförlük, güvenlik görevlisi gibi işleri bu Etiyopyalı Museviler'e yaptırıyorlar.

Yemekleri Türk yemekleri + Arap mezeleri. Kebap en çok yenilen yemek. Bunun yanı sıra İtalyan yemekleri yapılan restaurantlar da çoğunlukta. Milli yemeğiniz nedir diye sorduğunuz zaman kem kümlüyorlar ama genel olarak HUMUS bir çeşit milli yemek olmuş adamlarda. Hemen her cafede,her restaurantta,büfede humus hemen hazırlanıp getirilen bir yemek olmuş. Bazı yediğim yemeklerden size fotoğraflar paylaşayım.

İsrail'in tatlı su balığı(adını valla unuttum)ve yanında hepsi tanıdık olan mezeler. Yarım litrelik Carlsberg(normalde yerel bira tercih ederim ama burada yoktu İsrail birası).

aynı sofradan başka bir manzara.

Şunu Kdumim isimli Arap bölgesinin Nebi Elyas mahallesinde bir kebapçıda yedik.

Mantarlı humus var yukarıda. İnanılmaz lezzetliydi.

Biralarından GOLDSTAR çok güzel. Tavsiye ederim.

1 Dolar yaklaşık 3.5 Şekel'den bozuluyor havaalanında, dışarıda ise yanlış hatırlamıyorsam 3,8 Şekel'den bozuyorlardı.

Bu seyahatimde acentamdan rica ettim ve 2inci günümüzde Kudüs'ü ziyaret ettik. 3 büyük dinin kutsal mekanlarının birbirlerine birkaç yüz metre mesafede olduğu bu yeri görmek istemiştim ve aşağıdaki fotoğraflardan da göreceğiniz üzere güzel oldu.

Kudüs'te önemli tüm kutsal yerler bu Davut Şehri bölgesinde.

Davut Şehri bölgesinde tarihi yerleri gösteren levhalar.

Burada da Ortodoks Hristiyan bir aile. Kızları ve kadının başı örtülü. Özellikle bu kutsal yerlerde Ortodoks Hristiyanlar böyle geziyorlar.

Şurada toprak altından çıkartılmış olan Davut peygamber zamanından kalma bir tapınak. Hemen yukarıda ise mezarlık görünüyor.

3 din için kutsal olan yerlerin girişi.

girişten bir başka tabela.

Davut peygamber (onlar King David diyorlar) zamanında yapılan ve yüzlerce kilometre uzunluğunda olduğu söylenilen tünellerin girişi.

tünellerin başlangıcı. geri kalanı yer altına iniyor ve ben oradayken ziyarete kapalıydı. başka zamanlarda ziyaret ediliyor mu,bilmiyorum.

Enteresan bir şekilde Ağlama Duvarı, Kubbet-us Sahra, Mescid-i Aksa, Holy Church of Seculpchre arasında kalan bölgede bayağı büyük bir alanda Kapalı Çarşı var.

Ve aynı çarşıda bir cadde ismi. Yalçın Küçük'ün kulaklarını çınlattım. Haklı mı ne?

Kubbet-us Sahra...Hz. Muhammed'in Miraç Olayı'nda Burak isimli at ile buraya geldiğine inanaılıyor(bugün de Miraç Kandil'i,inananların kandilini kutlarım). Emeviler bu noktaya bu camiyi yapmışlar.

Kubbet-us Sahra içi.

Güya Miraç Olayı'nın olduğu yere göre kubbeyi ayarlamışlar. Çok eski bir cami ve her yerinde destekler,onarım var.

Cami içinde üzerinde Türkçe'de bulunan bir anlatı.

Mescid-i Aksa önü.

Mescid-i Aksa içi.
Tesadüfen bu seyahatim sırasında okuduğum Yaşar Nuri'nin DEİZİ kitabında Mescid-i Aksa'nın da Davut Peygamber zamanından kalan bir yapı olduğunu ve Emeviler tarafından camiye çevrildiğini öğrendim,önceden bilmiyordum ve zaten "bu ne biçim cami yav?" diye düşünürken anladım nedenini. Alışıla gelmiş bir cami mimarisi yok çünkü Mescid-i Aksa'da.

Mescid- Aksa içi.

Mescid-i Aksa içi, camide yan gelip yatmış Müslümanlar.

Ağlama Duvarı diye adlandırdığımız Batı Duvarı yanında bu duvarın hikayesini anlatan yazı.

Bu da Ağlama Duvarı. Sağ taraf kadınlar için. Sol taraf ise erkekler için. Resmin sağ tarafında görünen 2 ağacın solunda sadece kubbesi görünen yapı ise Mescid-i Aksa Camii. Bu kadar iç içe,yan yana bu mekanlar birbirine.

Ağlama Duvarı önünde dua eden Museviler. Dünyanın her yerinden insanlar var. Kafileler halinde gelip duvarın karşısında sıraya girip bekliyorlar.

Holy Church of Seculpchre. İsa'nın çarmıha gerildiği yere yapılan kilise. Kilise içinde İsa'nın türbesi de var. Bu türbenin videsounu çekmişim. Bir de selfi yapmışım. Bu nedenle fotoğrafını paylaşamıyorum. Video paylaşım sitesi önerirseniz videosunu paylaşırım. Bu kilise Hristiyan dünyası için en önemli kilise olarak kabul ediliyor.

Kilisenin girişindeki Latince yazı.

Kubbenin görüntüsü.

İsa'nın çarmıha gerildiği yerin hemen yanına duvara yapılmış resim.

İsa'nın çarmıha gerildiği yer. Temsili bir İsa heykelini çarmıhta canlandırmışlar. Yüzlerce kişi sıraya giriyor,mum dikiyor,dua ediyor ve ağlıyor.

İsa'nın türbesinde üzerine yatırıldığı taş. Bu resmi rahiplerin uyarılarına rağmen çektim. Üzerindeki haçı kilisenin az ilerisinden bir dükkandan aldım ve getirip taşın üzerine koydum. Şirketimizde çalışan Rum abimize hediyem olacak.

Umarım beğenmişsinizdir.

Biraz dışarıya çıkayım.
Daha sonra da İsrail'de müşteri ziyareti yaptığım Kdumim, Neb-i Elyas ve uzaktan Nablus'u gösteren(yani Arap bölgelerini gösteren)resimleri paylaşacağım. Ayrıca sigara, içecek, yiyecek kaç para? Bu konular ile ilgili de bilgi paylaşacağım.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...