Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yoğurt yediğin gün balık yenmez mi?


Tori

Öne çıkan mesajlar

Abi 10 numara balık restoranına gidiyorduk dün akşam.

Arkadaşın hatun AYH BEN BUGÜN YOĞURT YEDİM İMKANI YOK BALIK YİYEMEM dedi.

Sonra s*kko bir kebapçıya gittik.

Annem falan da derdi yoğurt yediğin gün balık yenmez zehirlenebilirsin diye.

Aslı var mı bunun ya?

pic unrelated:
http://mind-exchange.com/wp-content/uploads/2013/05/let-us-do-something-crazy.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Balık tazeyse yoğurtla yenebilir
Balık yendiğinde genel olarak oluşan iki tip zehirlenme vardır. Bunlardan birincisi, tropik sularda yaşayan balıklardan kaynaklanır. Bu balıkları yemek, ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu tipteki zehiri pişirerek veya dondurarak balıktan uzaklaştırmanız mümkün değildir ve ülkemizde çok sık karşılaşılmaz.
Histaminden kaynaklanan zehirlenme ise en bilinen zehirlenmedir. Balığın içindeki histamin denilen bir proteinin miktarı, bayat balıkta artış gösterir. Yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin artışı görülür ve siz bu şekilde beklemiş balığı tükettiğinizde histamin vücudunuzda alerjik reaksiyonlara ve beraberinde olumsuz etkilere, zehirlenmelere yol açabilir.
Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur. Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez. Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir. Bu nedenlerden dolayı eğer balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır.
Yukarıda bahsedildiği gibi uygun koşulda hazırlanmamış balıkları yiyen herkes balık zehirlenmesiyle karşılaşabilir. Temiz sulardan elde edilmiş ve daha sonra uygun şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez. Ancak bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan kişi için durum farklıdır.
Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur. Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir. Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 - 30 dakika içerisinde başlayabilir.

Zehirlenmenin tedavisi
Tropik sularda yaşayan balık yenildiğinde oluşan bir zehirlenme söz konusu ise bu zehirlenmeyi geçirecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bir ya da iki hafta içerisinde zehirin tüm etkisinden kurtulursunuz.
Histaminin vücutta artmasına bağlı olarak oluşan zehirlenmelerde ise histamini kanda bloke eden birtakım ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde zehirin etkisi 6 - 8 saat içinde geçer. Ancak zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.

Balık zehirlenmesinden korunmak için

Bilmediğiniz ve güvenli olmayan hiçbir balığı tüketmemelisiniz.
Dondurulmuş balıkları güvendiğiniz markalardan almalı ve eve götürürken soğuk zinciri muhafaza edecek özel poşetlere koymalısınız.
Balığın taze olduğundan emin olmalısınız. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur.
Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Balığa parmağınızla dokununca oluşan çukur hemen düzelir.
Taze balığın solungaçları canlı ve parlaktır.
Balık dondurulacaksa mutlaka temizlenmesi gerekir.
Balık oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.
Çözdürülmüş balık tekrar dondurulmamalıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bayat balık yiyecek kadar fakirseniz, yoğurdu yemeyin bi zahmet.

yoğurt dediğin şey mayalanan (bir nevi bozulmuş süt) bir gıda. üstüne birde bozulmaya yüz tutmuş balık çakarsan tabiiki rahatsız eder.


yoksa öyle zehirli mantar fln gibi çat diye götürecek bi durum söz konusu değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...