Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çerkez Ethem gerçekten vatan haini miydi ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Tarih kitaplarında geçtigi gibi Çerkez Ethem 'in bi hain olup Kuvva ya katılmayıp Yunanlılara yardım ettiği yazar, bir kaynak gösterebilcek biri varmı tarih gerçekten bu şekildemi yoksa, bilinmeyen bir şey varmıydı ?[signature][hline]Muhtaç oldugun kuvvet damarlarındaki asil kanda mevcuttur !
Mesaj tarihi:
sanırım bi süre bizim yanımızda savaşıyo sona bi olay oluyo ve karşıya geçiyo

ama emin değilim ne yazık ki[signature][hline]Aket Atum
"so hoder, why don't they let you shoot at your brother?
here, take this arrow, i'll help you aim..."
Mesaj tarihi:
Çerkez Ethem hiç bir zaman Yunanlılarla birlikte savaşmamıştır. Tam tersine Çerkez Ethem yunanlılarla savaşırken fırsattan istifade etmeye kalkan İnönü ona saldırmıştır. Bundan yararlanan Yunanlılarda düzenli ordulara karşı saldırıya geçmiş, bunun üzerine Ethem bozguna uğrattığı İnönü'nün askerlerini takibi kesmiştir ve Yunanlılarla savaşmaya devam etmiştir. Çerkez Ethem olayında bir hayin aranacaksa en başta İsmet İnönü'ye bakmak gerekir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
ethemın ıslamı sosyalızımı vardı kaddafıde ondan kapmış heralde[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:
Sword is just a weapon,Swordmanship is learning how to kill.

Mesaj tarihi:
Çerkez Ethem direnişin ilk yillarinda faydali işler yapsada Düzenli ordunun kurulmasıyla kişisel hirsi yüzünden milletine sırtını dönmüştür.İnönüye gelince bazi fikirlerine zit düşüncelerede olsamda saygi duyduğum bir insandir.Birincisi inönü bir savaş kahramanidir,başarili bir komutandir.İkincisi bu ülkenin kurulmasinda emeği olan bir insandir.Yaptiklari belki sana göre yanliş olabilir ama asla hain biri deildi.Bölümün yetkilisinden böyle bir cümle görmek üzücü.[signature][hline]KEK
Mesaj tarihi:
kıtap oku ondan sonra konus Fedaykın ın bazı bıldıklerı var eger tarıh dıye okullarda okutulan seyle yetınmeyıp objektıf bazı yayınalrı okusaydınız ınonu zamanında tarıh dersınde bazı *ufak* degısıklıkler yapıldıgını gorurdunuz
eger ataturkculuk tarıhını okusaydınız ınonunun atanın olumunun ertesı gunu ustu kapalı olarak ataturku elestırdıgını gorurdunuz ondan sonrada ataturkcu dusunceye buyuk ıhanet donemını baslattıgınıda gorurdunuz
ınonu vatansever bırıdır dıyebılırız ancak sevme yontemı tamamen osmanlıcı ve yenı tanzımatcıdır kurtulusu mılletın bagımsızlıgında degıl batıda avrupada gormustur[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:
Sword is just a weapon,Swordmanship is learning how to kill.

Mesaj tarihi:
Ben İnönü'nün savaş kahramanı olmasına takıldım. Bana kazandığı bir savaşın adını verin, inceleyelim bakalım onda nasıl etkileri olmuş, ne yapmış ne etmiş.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Kurtuluş savaşı.
Al verdim, irdele, sonuçlarını yazarsın.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Mesaj tarihi:
Kurtuluş Savaşı diye bir muharebe yoktur, spesifik örnek istedim.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Muharebe değil, savaş adı ver dedin verdim.
Neyse ben senin dediğini anladım. "İnönü savaşları" dicem sen bilmem hangi komutanın İnönü'nün dötünü nası kurtardığını anlatacaksın. :)

Kurtuluş savaşı bir bütündür, ve bu savaşta vatanı için savaşan her asker, komutan hatalar yapmıştır. Tartışmak istiyorsan hatalı komutanları değil, canını vatanından daha çok seven hainleri tartışalım.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Mesaj tarihi:
Şimdi öncelikle İsmet Paşa'nın ne zaman ne şartlar altında Anadolu'ya geçip ankara hükümetine katıldığını bilmek gerekir. İsmet Paşa, Mustafa Kemal ve arkadaşları İstanbul'da memleketi kurtarma planları yaparken Amerikan mandasını savunmuş ve Kazım Karabekir'e "Ağa olup çiftlik yapmayı" teklif etmiştir. Erzurum kongresi düzenlenirken yeni evlendiği bahanesini öne sürerek Kuvayi Milliye'ye destek vermemeye devam etmiştir.

Ancak 9 Nisan 1920'de Kuvayi Milliye'nin başarı ihtimali görülünce Anadolu'ya geçmeye lütfetmiş ve Mustafa Kemal'in kuyruğundan ayrılmamış, kendisine yer edinmeye çalışmıştır.

İsmet ne 1. İnönü Savaşı'nı, ne de 2. İnönü Savaşı'nı kazanmıştır!.. Ne de Lozan'da başarı elde etmiştir! Onun hakkındaki bütün efsaneler Cumhurbaşkanlığı döneminde (1938-1950) çıkarılmıştır. İsmet bu dönemde kendisi aleyhindeki bütün belge ve kayıtları da imha ettirmiştir.

1. İnönü Zaferi diye bir şey aslında yoktur... Tamamen İsmet Paşa'nın Cumhurbaşkanı olmasından sonra uydurulmuş, hayali bir meydan muharabesidir... Eğer olsaydı, "Siz aynı zamanda milletin makus talihini yendiniz" telgrafı o savaşta çekilirdi!.. O tarihlerde Yunanlar ile meydana gelen çatışmalar da, aslında başkalarının gayreti ile kazanılmıştır.

Ali Fuat Paşa, Mustafa Kemal'in emriyle Moskova'ya gidip, Sivastapol'daki 5 milyon mavzer fişeğini alıp, kaçakçılar vasıtasıyla 24 saatte Sakarya Nehri ağzına taşıtmıştı.

Eğer Ali Fuat Paşa bu cephaneyi yetiştirmeseydi, Yunanlar tüfeklerini omuzlarına asıp istedikleri yere gidebilirlerdi... Çünkü ordumuzun atacak mermisi yoktu.

Mermiler oradan kağnılarla cepheye yetişmiş, 2 gün sonra 1. İnönü Savaşı diye bilinen çatışmalar başlamıştır!.. Ama İnönü ovasında iki büyük ordunun kıyasıya döğüşmesi gibi bir şey olmamıştır. (9.1.1921) Bu savaş NUTUK'ta 2-3 cümle ile geçiştirilmiştir.

İsmet bey, Çerkez Ethem'i tepeleme konusunu kafasına öyle takmıştı ki, Bursa'daki Yunan kuvvetlerine karşı sadece bir piyade tümeni bırakarak, iki piyade tümeni ve bir süvari tugayını Kütahya yönünde toplamıştı... Uşak'ta bulunan Yunan ordusunun karşı da yalnız bir tabur bırakarak iki piyade tümeni ve yedi süvari alayını yine Kütahya'ya çekmişti.

Türk güçlerinin birbirine girmesi üzerine Yunan generali Meneta, Çerkez Ethem'in işini kolaylaştırmak üzere 4 günlük mütareke aktetti... Bu suretle serbest kalan Ethem'in güçleri Gediz'e giren İsmet Paşa'nın askerlerine saldırdı. (8.1.1921) Yunan ordusu dinlenirken, İsmet Bey'in iki tümeni bozularak Kütahya'ya doğru çekilmeye başladı... Çerkez Ethem onları kovalarken Yunan uçakları da durumu fırsat bilerek İsmet'in ordusunu bombalamaya girişti... İsmet Bey ancak Alayurt, Kütahya dolaylarında sırtını demiryoluna dayıyarak ve taze kuvvetler alarak bir savunma hattı kurabildi... Ethem ise geceden yararlanarak 150 kişilik bir süvari birliğini İsmet Bey savunma hattının arkasına geçirmişti... Çatışma sürdükçe İsmet Bey'in birliklerinden Ethem saflarına sığınanların sayısı arttı.

Aynı gün öğleden sonra İsmet Bey'in askeri talihi parlamadan sönmek üzere iken, Rafet Bey'in süvarileri yetişti... Çerkez Ethem'in sağından ve arkasından saldırdılar. Ancak kurt bir savaşçı olan Ethem bunu düşünmüş, tedbirini almıştı... Rafet Bey'in güçlerini püskürttü.

İşte bu sırada Ethem'in Yunan güçleri karşısında bıraktığı taburdan haber geldi... Uşak ve Bursa'daki Yunan birliklerinin İnönü'ye doğru saldırıya geçmişlerdi... İsmet onların önünü açık bıraktığı için fırsatı değerlendirmek istiyorlardı!..

Çerkez Ethem bunun üzerine İsmet'le uğraşmayı bırakıp Gediz yönüne çekildi... İsmet bir kere daha paçayı kurtardı!.. Çekilen Ethem güçlerini savaşmadan takibe başladı... Bu arada Yunan birliklerinin İnönü'ye doğru yürüdükleri haberini aldı. Aklı başından gitti!.. Çünkü hemen bütün ordu Ethem'in peşinde ve Gediz civarında idi... Eğer Yunan ordusu hızlı bir yürüyüş temposu tutturursa, İnönü'ye varır, Eskişehir'i ele geçirebilirdi!.. Böylece Ankara yolu onlara açılmış olurdu!

İsmet, bunun üzerine yine karar değiştirdi... Kestirmeden gidebilmek için yazın bile üstü karlarla örtülü Murat Dağı'nı dolaşarak İnönü'ye inmeye karar verdi... Türk askerleri toplarla, bütün ağırlıklarla 18 saatlik zorlu bir yürüyüşle menzile vardıklarında, düşmanın henüz gelmemiş olduğunu görerek sevindiler... İsmet'in düşman önünde bıraktığı 24. Tümen gibi küçük kuvvetlerin direnmesi ve yavaş yavaş gerilemesi, Yunan ordusunu engellemiş, Türk birliklerine zaman kazandırmıştı!..

Türk ordusunda 8.500 er, 417 subay, 6.000 tüfek, 18 hafif, 48 ağır makinalı tüfek, 28 top vardı... Arkadan gelen bazı taburlarla asker sayısı biraz daha arttı. Yunan ordusunda ise 15.816 er, 427 subay, 12.000 tüfek, 270 hafif, 80 ağır makinalı tüfek ve 72 top vardı.

Yunanlar İnönü yönündeki ilk saldırıyla birlikte önemli bazı tepeleri ele geçirdiler... Albay İsmet Bey'in yürüyüşü engellemek için yaptığı saldırılar etkisiz kaldı. Durumu Ankara'ya bildirdi... Mustafa Kemal hemen müdahale ederek cepheyi belirli bölgelere ayırdı. Orta c
Mesaj tarihi:
:)
Sende googlecı oldun fedo. Ne diyim, tarih bu. Tarihi yorumlamak başka, sapıtmak başka. Eğer sen bir insanı kötülemeyi kafaya koyduysan, bunu başarmana kimse engel olamaz. Belgeye dayanmayan, "şu dedi, bu dedi" lerle ancak kendi egonu tatmin edersin.
Senin kullandığın taktiği kullanarak bende istediğim kişi hakkında binlerce sayfa karalama yazısı c/p edebilirim. Ama bunlarla ancak kendimi kandırırım. Neyse, konuyu uzatmaya niyetim yok. Ben ne desem, sen tersini savunacaksın. Ben İsmet İnönü'nün hatasız bir insan olduğunu söylemedim. Hatasız bir asker olduğunu da söylemedim. Senin çoğu yazında ilahlaştırdığın nazi subayları gibi bir savaş makinası olduğunu da söylemedim. Her insanın hataları, zaafları vardır. İsmet İnönü 100 kişilik bir gerilla grubuna komuta etmiyordu. Bir ordu yönetiyordu. Ha sen diyorsanki her önüne gelenin komutasına bir ordu veriyorlardı, senin takdirin. Çerkez Ethem'le savaşırken Refet Paşa'nın yardıma gelmesi neden garip geliyor sana ? Çerkez Ethem'e mi yardım etmesi gerekiyordu ? İsmet İnönü süpermen değil ki, tek başına gidip Yunanlıları yensin. Kurtuluş savaşını ne tek başına Atatürk, ne İsmet Paşa kazandı. Bu savaş isimsiz binlerce Mehmet sayesinde, bu komutanların komutasında kazanıldı.
Neyse şu mektup olayına gelince, yok yanlış adrese gitmişte, yok kalem kaymışta... Geçelim bunları.
Mektuptan bir alıntı var aşağıda. Mustafa Kemal İsmet İnönü'yü göklere çıkararak ne kazanabilirdi de bu mektubu yazdı. ? Ya da madem İsmet İnönü senin dediğin kadar beceriksiz bir askerdi, nasıl oluyorda Mustafa Kemal yüzbinlerce askerinin canının böyle beceriksiz, korkak, vatan haini bir adama teslim ediyor ?

İnönü Savaş Meydanında Metristepe'de
Batı Cephesi Komutanı ve Genel Kurmay
Başkanı İsmet Paşa'ya

Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Muharebeleri'nde üzerinize yûklendiğiniz görev kadar ağır bir görev yüklenmiş komutanlar pek azdır. Milletimizin istiklal ve varlığı, dahice idareniz altında görevlerini şerefle yapan komuta ve silah arkadaşlarınızın kalbine ve vatanseverliğine bûyük bir güvenle dayanıyordu. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.İstilâ altındaki talihsiz topraklanmızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra koşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istilâ hırsı, azminizin ve vatanseverliğinizin yalçın kayalarma başını çarparak paramparça oldu.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Mesaj tarihi:
kaşke bi de kaynak falan gösterseydin ,bizde bi araştırabilseydik ..
ayrıca konu hakkında mutlaka cok daha farklı düşünen tarihçilerde vardır,, çok kesin ifadelerle konuşmuşsun, kendi aleyhinde belgeleri yok etti demişsin eer öyleyse bu kadar bilgiye nası erişmiş olabilirler .. bu konuda kesin bi kanıya varmak bence mümkün diil ..
Mesaj tarihi:
Atatürkün Büyük Nutkunu objektif saymiyorsaniz size diyecek birşeyim yok.Atatür Nutkunda Çerkez Ethem olayi için şole demektedir''Askerliği çapulculuk sanan;devlet kurup yönetmeyi,şunun bunun suçsuz çocuklarini kurtulmak, dilenmek
için dağlara kaldirma haydutluğu sanan,şarlatanlıklariyla,yaygaralariyla bütün bir TÜRK yurdunu tedirgin eden ve Türk ulusunu Büyük Millet Meclisini kendileriyle uğraştiran utanmaz,kendini bilmez,saygisiz ve herhangi bir düşmanın boğaz tokluğuna çaliştiğini uşakliğini yapacak kertede alçak ve aşağılık yaratilişi olan bu kardeşleri,ellerindeki bütün kuvvetleri ve kendilerini destekleyen düşmanlarla birlikte tepeleyip yola getirerek inkilap tarihimizde etkili bir örnek göstermek zorunlu görüldü''
-Madem 1. inönü uydurma bunun sonucunda itilaf devletleri neden londrada bir konferans yaptilar.Küçük çapli bir savaş olabilir ama uydurma olmadiği kesin.Telgraf olayini da arkadaş yazmiş yok ona ima yok şuna ima deil adrese teslim.[signature][hline]KEK
Mesaj tarihi:
Dogru tanidiklarla istedigin rütbeye cikabilirsin
Rütbe dedigin nedir ki? Devletin sana verdigi kidem..
E peki devlet kim o zaman?[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Mesaj tarihi:
Bazı değerlerin altı kazılsa da, bildiğini tarih bilgisi de objektif değil. Ayrıca Atatürkle İnönü'nün arasının daima soğuk olduğu ve Atatürk ölene kadar da son yıllarında konuşmadıkları artık herkesçe bilinen bir şey.
Siz de "Ona buna dil uzatamazsın" falan demeden önce lütfen araştırın. Okullarda kafanıza kazınan tarih bilgileriyle hareket etmeyin, her ulus kendi hatalarını geçiştirir, zaferlerini ise abartır. Neyin ne olduğunu araştırmadan konuşmak ve karşısındakine kızmak bence saygısızlıktır.
Gerçi Fedaykinin de belge ve kaynak göstermemesi de kendi eksiğidir, onun da buradan kulaklarını çekiyorum.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Mesaj tarihi:
Ona buna laf uzatamazsın tabiki. Her istediğinle dalga geçemezsin. Burası Türkiye. Burada yaşadığın sürece kanunlara uyacaksın. Beğenmiyorsan ya git milletvekili ol anayasayı değiştir, yada sus.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Mesaj tarihi:
Malik olduğum bütün nutuk ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki şartlara, terk ve vasiyet ediyorum:

1. Nutuk ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.

2. Her seneki gibi nemadan, nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki yüzer lira verilecektir.

3. Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek, ayrıca para verilecektir.

4. Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.

5. İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.

6. Her sene nemâdan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumlarına tahsis edilecektir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Yukarıdaki vasiyet Mustafa Kemal Atatürk'e aittir. Atatürk bir noktadan sonra İsmet Paşa'nın nasıl bir dalkavuk olduğunu anladığından ondan nefret etmeye başlamış ve ölümünden sonra Cumhuriyetin başına geçmemesi için elinden geleni yapmıştır. Nefreti o boyuta ulaşmıştır ki hasta yatağında yatarken onu mutlu etmek için İsmet Paşa'nın ölüm haberi verilmiştir. İşte bu sebepten dolayı çocukları mağdur olmasın diye mirasında onlara yer vermiştir. Kaynak derseniz atatürk'in mirasını her yerde bulabilirsiniz gizli bir belge değil.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Birde demokrasi nedir onun memleketimizde iyice yerleşmediğinin halkın onu kanıksamadığının en güzel örneğidir bu yazı. Daha demokrasi kavramımız önder peşinden sürüklenen kitleler ve totaliter yönetim anlayışından daha ileriye gidemediğidir üzüldüğüm. Habitat'a devletin NGO'sundanım diyerek katılındığı bir ülkede yaşamanın doğal yansımasıdır.
said:
navyamphs, 07 Ocak 2005 13:49 tarihinde demiş ki:
Ona buna laf uzatamazsın tabiki. Her istediğinle dalga geçemezsin. Burası Türkiye. Burada yaşadığın sürece kanunlara uyacaksın. Beğenmiyorsan ya git milletvekili ol anayasayı değiştir, yada sus.
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Hiçbişeyin yansıması değil. Benim yazdığım T.C.'nin 1580 sayılı kanunu. Yorum katmadım. Kanunları beğenmeyebilirsin, ama uymak zorundasın.
Değiştirmek içinde senin savunduğun "demokrasi"de parlamentoya girmekten başka bir yol yoktur. Ben de onu söyledim arkadaşa. Kendinle çelişiyorsun fedo.

İsmet İnönü konusuna gelince. Cumhurbaşkanı olarak İnönü'nün yerine Atatürk'ün Kazım Karabekir Paşa'yı sözlü olarak önerdiği söylenir ki bencede Karabekir Paşa çok daha iyi bir lider olurdu. Hatta İnönü ile Atatürk'ün bir çok konuda fikir ayrılığı içinde oldukları da bilinir. Lakin bunlar İnönü'yü vatan haini yapmaz.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Mesaj tarihi:
Bu demokrasi'yi savunmak değildir, bu sivil toplum kuruluşlarını yok saymaktır.

"Beğenmiyorsan ya git milletvekili ol anayasayı değiştir, yada sus. "[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
  • Yeni Oluştur...