keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 bu başlığı moba bölümüne açsam ortam kızışır, web tabanlı da olsalar mmo bölümüne açsam yeri değil, dedim bari en genel yere açayım. neyse başlıyorum. şimdi moba'ların neden eğlendirdiğinden giricem, neden sevmiyorumdan çıkıcam. Her insan bir diğerinden üstün olduğunu düşündüğünde egosunu tatmin eder. Moba'ların zevk vermesinin sebebi de budur, egonun tatmin edildiğinde verdiği haz. Bir oyunu kazandığınızda aldığınız keyfin, kaybettiğiniz oyunlardakine nazaran daha çok keyif verdiğini inkar edemezsiniz. Multi kill aldığınız oyunlardan, mutli kill alamadıklarınızdan daha çok keyif aldığınızı da. Sonuç olarak, moba'ların verdiği keyfin kaynağı, üstün olmanın sonucu olan hazdır. Support da mi egoist? Evet. Başarılı bir oyun sonucu "ben olmasam alamazdı o killeri" düşüncesine kapıldığını inkar eden bir support tanıyor musunuz? Tahmin ediyorum ki aynı kişi özeleştiri yaparken optimist bir yol izliyordur. Moba bir zeka savaşıdır ancak, moba oyunlarında başarılı olmak, pek de zeki olmayı gerektirmez. Bu yüzden hitap ettiği kitle geniştir. Peki hem zeka açısından üstün olmayıp hem de moba'dan eğlenmek nasıl mümkün olur? *Counterpick: elinizdeki hero, karşındakinden üstündür. Bu yüzden karşınızdakine nazaran kazanmak için daha az düşünmeniz yeterli olacaktır. Ama counter pick alıp da kazanmanın verdiği zevk, counterlanıp da aldığınız zevkten az olacaktır, çünkü sizden daha avantajlı bir rakibi alt etmek, egonuzu daha çok tatmin edecektir. Oyunda ne kadar az hero varsa counter-pick seçmek o kadar kolay olacaktır, bu hususta zeka, hero seçeneği ne kadar azsa, o kadar az çalışmak zorunda kalacaktır. Çok mu hero var? Yine de zeki olmanıza gerek yok, girin LoL-counter tarzı bir web sitesine, bakın bakalım ne almalıymışsınız. *Takım oyunu: Başarılı gank atmak özgüveni artıran bir etkendir. Birey zekasıyla gurur duyar, evet yine ego. Gank'in atılmasına kısmen yardımcı olmak ya da yardımcı olmamak, bireyin oyundan aldığı keyfi etkilemez, takımının kill aldığını görüp avantaj elde ettiğini fark etmek, yani bir nevi kazanmaya bir adım daha yaklaştığını görmekse umutlandırır. Mesela oyun çevirmek de bu sebepten ötürü daha keyiflidir. Rakibin umudunu kırmak, çoktan kazandığını düşüneni dize getirmek, yani rekabetten üstün ayrılmak. Tamamen saf ego. Moba'ların verdiği keyfe sebep olarak gösterilecek örnekleri saymakla bitiremem, ama hepsinde ortak olarak bulunan özelliği umarım anlatabilmişimdir. *Build üstünlüğü: üstünde düşünmenize gerek dahi yok, bakın mobafire'dakiler düşünmüş, üstüne üstlük bir de test etmiş! Gerisi de bildiğiniz üzere, tıkladığınızda yürür, tıkladığınızda vurur. Kullanma imkanınız olan yetenek kombinasyonları ve çarpışma anında izleyebileceğiniz yollar da ufak rakamlarla sınırlı olduğundan, yine üstünde çok da düşürmenizi gerektirmez. Sonuçta Moba oyunlarında başarılı olmak için, pek de zeki olmanız gerekmez. Tamam, sonuçta kazananı ve kaybedeni olan her oyundan alınan hazzın sebebi ego olabilir, hem onları da sevmiyorumdur belki kim bilir? Ama zekaya dayalı bi ego artışından söz ediyorum, yalandan bi ego artışından. Alabildiğine basit, azcık uğraşsan atari koluyla bile oynayabileceğin rts oyununda kazanıp kazanıp da zeki olduğunu, başarılı bi oyuncu olduğunu düşünmek, kendini aldatmaktan başka bi şey değil benim gözümde. Yazmaya başlarken de fena halde uykum gelmişti ancak başlamışken bitireyim dedim, imla hatasıdır cartdır curttur illa ki çıkacak da moba yani, deymez. neden pati gibi trollenme ihtimali yüksek bi platform seçtin diye soracak olursanız onu da söyleyim, başka yerde moba eleştirsem çoluk çocuk ne anlattığımı anlamadan atlayacak başlığa, üzülücem ben de hatayı kendimde arıycam ifade edemiyor muyum kendimi diye. Şimdi ben susayım, buralar biraz fanboyla dolsun, özellikle flamer olanlarıyla, geri döner cevaplarım belki ama oturup bunu açıklamaya kafa yorduğum için dahi utanıyorum kendimden ama açıkçası bi bakıma da iyi oldu yazdığım. artık her tartışması açıldığında linki direk linki atmayı düşünüyorum. benle aynı fikirleri paylaşıp da sohbet ortamı lol muhabbetiyle katlolan dert ortaklarım varsa atın linki de bi sussunlar artık, eskiden oyun muhabbeti yapmak eğlenceli bi şeydi, böyle değildi biliyosunuz. ama bi yandan da üzülüyorum hani oyun camiasının içinde bulunduğu hale. böyle değersiz bi türün bu kadar rabet görmesine... Millet ne zor oyunlara vakit harcayıp kafa patlatırken bi twitch channel'ında sabahtan akşama aynı hikayeyi yayınlayan adamlar binlerce dolar alıyor sponsorlardan. Hoş değil yani bu düzen, haşteg occupy hareketi başlatasım var da üşeniyorum hani, yoksa pıçaklardım. oyun firmaları da, "oo ilgi görüyo bundan yapalım biz" şeklinde blizzard'ımsı paragöz tavırlar sergileyip, eğlenerek oynadığım türlerden desteği kesince artık yazmam gerektiğini düşündüm. not: ego diye benlikten ya da bencillikten değil de, kendini beğenme olayından bahsettim hep, öyle kullanıyorum o kelimeyi ben anlam karmaşası olmasın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JestersTear Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 http://i.hizliresim.com/xY6NkK.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 mobacılar bu bölüme de bakıyor zaten genelde, linç edileceksen burada da edilirsin. ama iltica başvurunu değerlendiriyorum şimdilik. :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 taşlanmaya lüzum yok dedim bi yandan da buraya açarken de, sizden de duymak isterim neden beğenip neden beğenmediğinizi. nerd trollemesi yapana da kin tutar kız arkadaşını çalarım ha, varsa tabi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JestersTear Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 keneagan said: nerd trollemesi yapana kin tutar kız arkadaşını çalarım ha, varsa tabi http://i.hizliresim.com/eX6PDK.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 JestersTear said: keneagan said: nerd trollemesi yapana kin tutar kız arkadaşını çalarım ha, varsa tabi http://i.hizliresim.com/eX6PDK.jpg http://31.media.tumblr.com/tumblr_m36q82EFQt1qcrzkko1_500.gif çok uykum var kapışırdım da uyku vakti şimdi, annem yakalarsa uf yani biliyosun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JestersTear Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 keneagan said: annem yakalarsa uf yani biliyosun bilmem mi ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Undisclosed Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 saçmalamışın :). saat 9 10 falan olsun foruma millet damlamaya başlasın, ağzına yüzüne kürekle vururlar, linç ederler.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flassh Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 moba balonu bitse de kurtarsak cidden leş tür Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Marty Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Senin kafan çok karışmış. insanların kaybedince kazandıkları kadar zevk almamalarını egoya bağlaman ordan bir yerlere ulaşmaya çalışman da çok komik olmuş. Saçma da olsa giriş gelişme ok. Sonuç yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vingthor Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 ben şeyi merak ediyorum SORDUK MU? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Flassh said: moba balonu bitse de kurtarsak cidden leş tür (tu) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masakari Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Sevmiyorsanız oynamak zorunda değilsiniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
uk Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Çok gereksiz uzun okumadım bile. Bu kadar kafa yormak... Tam işsiz işi olmuş ama üstteki arkadaşın dediği gibi sevmiyorsan oynama gitsin yani... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vingthor Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 hayır sorduk mu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 JestersTear said: keneagan said: annem yakalarsa uf yani biliyosun bilmem mi ;) hahah göz kırpmalı bi de sevdim bu gidişatı. okula gelirken su al kantin pahalı satıyo biliyosun, tek kale turnuva yaparız yine tenefüslerde. sen kaleci ol yalnız senin kaleciliğin çok iyi. beğenmiyosan oynama gitsin değil abi, bahsettim orda da moba'nın kazandığı popülarite yüzünden oyun firmaları moba tarzı oyunlar hazırlama derdine girişti, hoş bi durum değil bu. oturup bunu yazmamın sebebi de 3 gündür günde 5 saat lol muhabbetine maruz kaldım, atlatamıyorum şokunu you know... sorduk mu yorumu da direk yozgatlı tepkisi olmuş, üzüldüm yani. @marty nasıl oynuyolar da eğleniyoların üstünde bayağı düşündüm o 5 saatlik muhabbetler sırasında, muhabbetlerin içeriğini düşünürsen hak verebilirsin bence. tek taraflı çıkarımlar objektif değer taşıyabilir ancak bir kişinin kısa sürede çürütülemez bi sonuca varması çok zor, bu kadar uzun yazmama rağmen düşündüğünüz kadar da kafa patlatmadım üstünde, içimi döktüm sadece, forumlarda aglıyorum q'lu q'lu, iki fanboy gelsin de fikirlerimi çürütsün dedim, kaşındım yani burda işim ne yoksa. gider oyun dergisi forumlarında açardım, kasıntı kasıntı cevaplar alırdım ama rahatlamazdım yani. ama kaybediyosun sonuçta, egonu o oyunda tatmin edemiyosun, edene kadar oynayıp duruyosun. bazısı ego tatmin etmeye doymuyor, bazısının da eğlenecek başka bi yolu yok. ha ayrıca bu kadar tiksinmeyi hak etmiycek kadar çok da moba oynadım, ama oynarken de amaç ben seni döverim diyen arkadaşı tokatlamak oldu hep, yine ego tatmin etme meselesi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vingthor Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 sormadık Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Kardeş issiz misin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 hayır kafam güzeldi, ne çok garipsendim ama sizde kafanız güzel olunca olmadık gereksiz şeylerin geyiğini çevirme olayı yok mudur? söyler misin şu boş beleş konu yerine bi bu kadar siyaset yorumlasaydım, okuduğunda senin için herhangi bi şeyi değiştirecek miydi? (bile bile her trollemeye düşmek :P) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tori Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Argümanın mobayla alakası yok ki. Multiplayer denen şey bu abi yani. Counter strike'a giriyorsun arkadaşlarını öldürüyorsun, wowa giriyorsun battlegroundda milleti kesiyorsun, ageofa giriyorsun arkadaşına saldırıyorsun. 20 sene önce lunaparkdaki street fighter makinasında oynarken de arkadaşınla kavga ediyordun. Hani mobaya giydirilecekse mesela moblara vurmayıp vurmayıp en son anı kovalarken karşındaki adama da vurabilmek veya kaçabilmek hedesine dayanan bir oyun aylar yıllarca nasıl oynanıyor niye millet böyle ayılıyor bayılıyor anlamıyorum falan diyin, ne biliyim :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Ben en son lise zamanında oynamıştım. Şimdi oynayan kardeşime bakıyorum ara sıra. Takımın kaybedeceği ilk 10 dakikada belli oluyor genelde. Ama oyun yavaş moba mekaniği nedeniyle bir saat daha devam ediyor. Aşırı yavaş geliyor artık(bu arada daha yavaş strateji falan oynarım ama bunun o yavaşlığı haklı çıkaracak bir payoffu olduğunu düşünmüyorum). O nedenle kesinlikle oynamıyorum. Ama oturup wot yazmıyorum hehe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reampage Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Adamın eleştirdiği şey moba değil bütün PVP sistemi. PVP oyunlar kötüdür hep beraber toplanıp wowda boss keselim demeye gelmiş arkadaş. a wild yeto appears. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 öff Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keneagan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 illa ki okuyacak kadar işsiz biri çıkar da, bu yazı kadar gereksiz bi muhabbet döner umudu da var aslında ya. bir hafta boyunca yalnız vakit geçirme vakti bulamayıp bi anda yalnız kalınca ne biliyim, o kadar sıkıldım işte yazdım bunu @tori, reampage ben cs aoe falan da sevmiyorum aslında, ama yazarken hiç aklımda bunlar yoktu, moba'nın dışında bi şey de gelmedi aklıma doğrusu. ki moba'lar yayıldı yayılalı o oyunları da oynayan kalmadı buralarda. moba'dan yola çıkıp multiplayer'a giydirdiğimin farkına sayenizde vardım yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vingthor Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2014 moba ne abi. yetersiz rtsi. rts bile değil. moba hehe koyim mobaya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar