Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Duvar tipi A sinifi inverter klimalar

Kharon

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Gerçek. Ama bunun da detayları var.

Bir kere inv ile ısı pompasını regüle eden klimanın çalışma aralığı önemli. %20-100 arasında çalışandan ziyade %5-100 arasıdna çalışan sistem çok daha iyidir. Kendisini çok daha fazla kısacağı için hem kompresör ömrü uzar, hem de enerji tasarrufu sağlayarak oda içindeki ısı dalgalanmalarını min düzeyde tutar.

Arçelik/Beko A+++ klima yaptık diyor ama adam gibi teknik verileri yok ortada. Hâlâ Mitsubishi Electric'in üstüne yok verim sözkonusu olunca.

Bendeki 2 iç üniteyi 1 dış ünite besliyor ve ona rağmen gayet ekonomik. Bu arada oda sıcaklığını 26°C'e ayarlı tutuyorum; bazen soğuk olunca çocukları çarpmasın diye 27°C yaptığımız da oluyor. Ses falan da yok; min kademede çalışıyor. Akşamları fısıltı modu bile yeterli oluyor.

Buradan, beni Daiken'a bakarken Mitsubishi Electric yönüne çeviren KHaRoN'a teşekkürü borç bilirim :D

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Dworgian said:

donanım mı bu şimdi diye düşündüm başta. Ama kharon olunca dedim ki "bu adam kesin klimadan nete girer hem de benim pc den hızlı girer"

paramecium said:

Mitsubishi Electric, wifi üstünden klimayı nete bağlayan ve erişebildiğin her noktadan klimanın tüm ayarlarına müdehale etme imkânı sunan bir opsiyona sahip. Belki oradan yırtar :P

aynen, wifi kontrol modulune cok heveslenmistim bir ara, ama dakikasi dakikasina kosullu programlanabilir takvimlerle hic ihtiyac kalmadi. Gereksiz masraf ve fantazi unsurunu elim bollasinca yaparim diyip mevzuyu rafa kaldirdim.
Sosyal ağlarda paylaş

"motorun dijital surulmesi" terimi bu senaryo icin yanlis.

Geleneksel klimalarda kompressor motoru soylenen zamanda ya calisir ya calismaz. Dusuk hizda calisayim, veya artik biraz daha hizli calismaliyim gibi kararlar alamadigi gibi soylendiginde de daha dusuk hizda calisamaz.

Bu problemi asmak icin VFD (variable frequency drive) lar kullanilir. Bunlar AC-AC, DC-AC veya su an bizim ilgilendigimiz tip olan AC-DC topolojilerinden herhangi biriyle calisabilir.

Yaptigi is elektrik enerjisini kinetik enerjiye cevirecek motorun girdi frekansini ve voltajini degistirerek motorun donme hizini ve gucunu degistirmesidir. Bu sekilde elektrik tuketimi ihtiyac kadar kullanildigi icin azalmis olur.

Bu VFD devreleri gelen sinus dalgasi formunu donusturerek motora daha farkli bir dalga simulasyonu yollar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/VFD_System.png/320px-VFD_System.png

Bu aletlere de inverter deniyor.

Onceki grafikte motora girmeden once olan "variable frequency power" genelde 3 tip olarak karsimiza cikiyor: (basitten komplekse sirali olarak)
1. Square sine wave (dijital)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Square_wave.svg/320px-Square_wave.svg.png
2. Modified sine wave
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Pulse_Sine_RMS_V1a.svg/320px-Pulse_Sine_RMS_V1a.svg.png
3. Pure sine wave
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Simple_sine_wave.svg/320px-Simple_sine_wave.svg.png

Goruldugu gibi pure sine wave simulasyonu , girdi sinus dalgasinin neredeyse aynisi (farkli ozelliklerde olmak uzere). bunu hazirlamak icin daha pahali unitelere ve devrelere ihtiyac var.

Piyasadaki "inverter klima" diye gecen klimalarin kendi aralarinda asagi yukari benzer teknik ozelliklere sahip olmasina ragmen ucuk fiyat farklari calisma prensiplerinden geliyor.

Geri kalan kisminda motorun bu dalgalardan nasil etkilendigi, benzer teknik ozelliklere sahip daha pahali makineyi -neden alalim- veya neden daha ucuz "dijital inverter" klimayi -neden almayalim?- sorularini paramecium a birakiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben hata oldugunu dusunmuyorum, zira yine VFD bir uniten var, az yakiyor. Yapmasi gereken isi yapiyor. Ve daha az para verdin.(cok buyuk ihtimalle)

Aradaki yaktigin elektrik farki ulkemizde uniteye verecegin ekstra parayi karsilamayacaktir. Dolayisiyla bence mantiksiz bir secim degil.

Ama dijital inverter lafi sanki ust seviye bir inverter gibi anlasilip tuketiciyi yaniltmasi etik mi degil mi tartisilir.

Garantisi olan urun icin canimi sikmazdim.
Sosyal ağlarda paylaş

İyi bari kharon seal of approval olması içimi biraz rahatlattı.

evet 10 yıl dış unite garantisi çok çekici ama adamlar hiç bir garanti belgesinde böyle bir ibare koymamışlar, samsung ilerde kesin sorun çıkarır. Ama neyse 3 yıl kesin garantisi var iç dış o bile yeter diye düşünüyorum yerli inveterlardan bile ucuza aldığımız için.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...