Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Cinayetleri

fenn

Öne çıkan mesajlar

Nigger_of_the_sand said:

Veraset sisteminde kimin çıkacağı kimin nereye gideceği ilk baştan belli olur, kimse de birşey diyemez.

ya bu abim olacak adam devleti kötü yönetiyor, ben daha iyi yönetirim
abim yaşlanmış ya ben geçeyim tahta vs.

koskaca imparatorluk ne oyunlar dönüyordur
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

Cevap vermeden yazdığımı bir okuyun ya. Kardeş katli töredir mi demişim. Türk geleneğinde devlet tüm oğulların hakkı. Aralarında kavga etmesinler diye ya devleti böleceksin, parçalanacak yok olacak sonra. Ya da oğullar asker ordu toplayıp bir birleriyle savaşacak. Olan masum vatandaşa olacak birilerinin taht kavgası sırasında.

Osman'ın oğlu ölsün benim oğlum öleceğine. Şehzadelere mi acıyacağım nedir yani? Devletin düzeni buysa en az masum kanı bu sekilde akacaksa yapılması gereken bu. Ya da padişahları hadim edeceksin tek oğul doğurttuktan sonra.

Dostum ben senin oğullar arasında paylaştırma kısmını yanlış anlamış olabilirim ama sen de benim dediklerimi tam anlamamışsın çünkü "öz ailesini bunu yapan el aleme neler yapmaz" kısmını görmeyi reddedip böylesinin oğlun için daha güvenli bir tablo olduğundan emince konuşmayı sürdürmüşsün.

Osman'ın oğlu ölünce bitmiyor olay, veraset hukukunun olmadığı bir monarşide elde edeceğin tek şey hayatları boyunca kendini indirebilecek iç odaklara karşı götlerini sağlama almaya çalışan duygusuz tiranlar olacaktır, böylesi nasıl senin oğlun için daha güvenli oluyor? Türko-Mongol sistemi stabil bir sistem değil evet, ama Osmanlı'nın veraset anlayışı da stabilite sağlamıyor aynı şekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

Rerore said:

Nigger_of_the_sand said:

Veraset sisteminde kimin çıkacağı kimin nereye gideceği ilk baştan belli olur, kimse de birşey diyemez.

Kişisel hırslarıyla hukuka karşı gelen biri kendine kolay kolay destek bulamaz. Destek bulacak kadar cunning biriyse zaten tarihe mal olmuştur, tek tüktür. Tarihe baktığımızda veraset hukuğu olan ülkelerde sürekli pretenderların çıkması gibi bir istikrar görmüyoruz, stabilite görüyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Rerore said:

Nigger_of_the_sand said:

Kişisel hırslarıyla hukuka karşı gelen biri kendine kolay kolay destek bulamaz. Destek bulacak kadar cunning biriyse zaten tarihe mal olmuştur, tek tüktür. Tarihe baktığımızda veraset hukuğu olan ülkelerde sürekli pretenderların çıkması gibi bir istikrar görmüyoruz, stabilite görüyoruz.

veraset hukukunun, pretenderları desteklememeyi tercih edenler gözünde tanrısal özellik taşıması değil mi stabilitenin nedeni? hereditary rule'a iman daha kuvvetli batıda, elbette sebebe bağlı olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

şurada bi kere açık açık üfürmüşsün. avrupa'da bir sürü ülkenin tahtı için bırak hanedan üyelerini başka başka devletler bile defalarca savaşmışken hangi istikrardan hangi veraset hukukundan bahsediyorsun onu da anlamadım.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

cinayet işlemeden devlet kurulmaz, cinayet işlemeden devlet işletilmez. bunun aksine inanan hippiler, kıçından gökkuşağı sıçan unicornlarla yeşil çayırlarda gezebilirler. gerçi cinayet daha farklı bir konu, adam öldürmeden diyelim biz ona.
Oturduğunuz yerden ahkam kesmesi ne kadar kolay be.Zamanında age of empires oynaya oynaya ne hale geldi millet.
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad a katiliyorum birde bu olaylari tartisirken daha derine inmek gerekir. bazi cinayetler iki uc cumlede aciklanabilecek ya da ozetlenebilecek cinayetler degildir. osmanli doneminde padisahlik rekabetinden ve kardes katliamindan dolayi akli dengesini yitiren pek cok sehzade bulunmaktadir.

ha ayrica bazilari olaylari su anki duzene gore dusunuyor. aile baglarinin saglam olmadigi cok acik belli, zaten kardesler arasinda da hep bir rekabet var.
Sosyal ağlarda paylaş

...
emrinizde bulunan Kürt askerleriyle kusursuz ve eksiksiz bir cenge hazır olasınız. Tebriz'de bulunan vezirim Cafer Paşa'dan haber gelir gelmez acele edip ona katılasınız. Kürt emirleri, şimdiye kadar Kızılbaşlara kılıç sallayarak Allah yolunda gaza ve cihad edegelmişlerdir.

Murad the third'den sevgilerle
alın osmanlı-kürt elele, alevi katliamı.
aha bunu tartışın.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

Nigger_of_the_sand said:

şurada bi kere açık açık üfürmüşsün. avrupa'da bir sürü ülkenin tahtı için bırak hanedan üyelerini başka başka devletler bile defalarca savaşmışken hangi istikrardan hangi veraset hukukundan bahsediyorsun onu da anlamadım.

Avrupa dediğin bir kıta, bir sürü hanedan var, lütfen sayar mısın hanedan başına kaç kere succesion savaşı çıkmış? Vereceğin örnekler tek tük olacak, 623 yıla yaydığında "Avrupa veraset hukuksuzluğundan kavruluyor :(" gibi bir tablo göremeyeceğiz yine. Ki bu örnekler yine hukuğa dayalı örnekler ulacak, X ülkesinin veraset hulukuna göre kendi adayının succeed etmesi gerekirken Y ülkesinin veraset hukukuna göre başka bir adayın succeed etmesi falan gibi şeyler, yok öyle "ben abimden daha iyi kral olurum hurra dalayım" diye birşey. Osmanlı zaten gücünü başka hanedanlarla paylaşmıyor, dışarıdan birinin gelip hak iddia etmesi gibi birşey olamaz o yüzden.
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

Osman'ın oğlu ölsün benim oğlum öleceğine.

senin oğlun ne alaka yuh :D. Abi yüzlerce yıl önce olan olmuş, bunlar tarihi gerçektir. Kardeş katli iyi ya da kötüdür diye bir şey yok.

Tarihi gerçekleri, kendi koşullarında yorumlamak lazım. Atıyorum sebepleri falan tartışılabilir de, olayı ne kişiselleştirelim, ne de arka planından, zamanından bağımsız değerlendirelim.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

huun said:

Nigger_of_the_sand said:

Avrupa dediğin bir kıta, bir sürü hanedan var, lütfen sayar mısın hanedan başına kaç kere succesion savaşı çıkmış? Vereceğin örnekler tek tük olacak, 623 yıla yaydığında "Avrupa veraset hukuksuzluğundan kavruluyor :(" gibi bir tablo göremeyeceğiz yine. Ki bu örnekler yine hukuğa dayalı örnekler ulacak, X ülkesinin veraset hulukuna göre kendi adayının succeed etmesi gerekirken Y ülkesinin veraset hukukuna göre başka bir adayın succeed etmesi falan gibi şeyler, yok öyle "ben abimden daha iyi kral olurum hurra dalayım" diye birşey. Osmanlı zaten gücünü başka hanedanlarla paylaşmıyor, dışarıdan birinin gelip hak iddia etmesi gibi birşey olamaz o yüzden.

100 yıl savaşları var en basitinden örnek ingilizlerin fransa tahtı için yaptığı.Gene ingilterede en bilineninden yüz yıl savaşlarından önce kendi içindeki ''War of Roses'' ı var.İspanyada farksız gene.

Bide savaşan sırf bu iki ülkede olmuyo diğer ülkelerde olaya girişip lan bu Edvırt şimdi hem fransa hem ingilte tahtına geçerse beni silker,silktirmiyim kendimi geçmesin başa diye girişiyo savaşa bu sefer falan.

Ha evet dediğin gibi küçük kardeşin büyük kardeşin tahtına göz koyup isyan çıkarması olayı falan yok belki ama direk kral çocuksuz öldümü dünya savaşına dönüyo olay her seferinde avrupadaki bütün hanedanların büyük oranla birbirleriyle evlilik yapmalarından dolayı yok ben kralın soyuna daha yakınım yok hayır ben diye.
Avrupadaki büyük çaplı savaşların çoğu şu yüzden hatta.

Bizimkilerde çocuksuz ölmek gibi bi dert olmadığı için bu olay yaşanmamış tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
huun said:

cinayet işlemeden devlet kurulmaz, cinayet işlemeden devlet işletilmez. bunun aksine inanan hippiler, kıçından gökkuşağı sıçan unicornlarla yeşil çayırlarda gezebilirler. gerçi cinayet daha farklı bir konu, adam öldürmeden diyelim biz ona.

Cinayet var, cinayet var, torunlarını oğullarını boğduran dedelerin iktidarından hayır mı gelir ? Öyle veraset sistemi mi olur ? Bebeği öldürerek ülke kurtarıyorsun bak hele, e yapma çocuk uçkuruna sahip çık biraz, dirayetli ol, irade sahibi ol, olmuyor mu ? İlla 10 kadınla beraber olmak zorunda mısın ? Binlerce yıldır bir gerçek ki sağlıklı bir bebeği öldürmek büyük bir suç, bir annenin/babanın evladını öldürmesi daha korkunç bir suç, bir dedenin torunlarını öldürmesi ise artık top tier kötülük.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
Dönemin şartlarında el mahkum, sen yapmazsan kardeşin sana yapacak. Geçmişte yıkılan devletlere bakınca hep bir kardeş kavgasından bölünüp yıkıldığı görülüyor. Burdan bakınca yaptıkları iş ahlaken yanlış olsa da teknik olarak doğru. Türklük konusu ise baya baya doğru. Dönemde Osmanlı üst kimliği kullanılıyor, çok çok çok uluslu bir imparatorluğu Türklük kimliğiyle yönetemezlerdi.
Padişah niye hacca gitsin ki, adam Halife, Allahın yer yüzündeki gölgesi sanıyor kendini. Küçük ayrıntılarla uğraşmaz. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...