Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar mühendisliği mi, CTIS mi?


Litminov

Öne çıkan mesajlar

Ben Bilkent CTIS %50 düşünüyordum bugün dersaneye gittim bölümü çok kötülediler. İngilizce zor dediler. Kime sorsam çok zor diyor. TED'ten mezun olup da Bilkent'e gidip 2 sene sonra hazırlıktan atılan 2-3 arkadaşım var çok zordu diyorlar. Sonra bir unvanın olmaz diyorlar YGS ile alınan bölümden ne hayır bekliyorsun v.b gibi şeyler söylüyorlar çok kafam karıştı. Diğer taraftan Çankaya Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği %25 yazmayı düşünüyorum ama bu sefer de matematik ve fizik gözümü korkutuyor. Yazılım mühendisliği düşündüm o da sadece Atılım'da var ve Atılım'a gitmek de istemiyorum. Ben CTIS'i hem Bilkent'in adı var hem dersler zorlayıcı değil hem de programlamaya vs daha odaklı bir bölüm diye seçmek istiyordum ama hazırlığı başa bela diyor herkes.. Sizin önerileriniz ne olacak bu konuda? Bu sene 2. senem ve temel eksiğim var. Bir yandan da makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği yazmamı istiyorlar ama hiç alakam yok bu bölümlerle o yüzden aklıma pek yatmadı.

Bu arada Çankaya %25 taban sıralaması ile benim sıralamam arasında 15000 kişi fark var %25 tutma ihtimali yüksek mi sizce? Ablam bu sene mezun oldu eğer %25 alırsam kardeş bursu da eklenir mi buna mezun olduğu halde?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
CTIS daha iyidir Cankaya Bilgisayar'dan. Ankara'da Cankaya mezunlarina pek oncelik vermiyorlar. Bana iki kisi gelse kod yazma isi icin Cankaya Bilgisayar'dan ve CTIS'dan yani CTIS olana veririm isi. Cogu kisi de bunu soyler.

Hazirlik hakkinda pek bilgi veremem ama, gitmedim hazirliga, hatta yeni ogrendigim uzere COPE'da A alan donem basi 3-4 kisiden biriymisim.

Hazirlik zor degildir ama; hazirlik okuyanlari goruyorum da, Ingilizce bilmiyorlar birinci sinifta. Ne duzgun yazabiliyorlar, ne okuyabiliyorlar, ne konusabiliyorlar agirlik olarak. Bir yilda o seviye Ingilizce ogrenemeyen olmaz derse girip biraz calisirsa; hele hele Ted'den cikip da ogrenemeyen kizma ama ya 70-80 IQ tasiyordur kafasinda ya da tek bir derse bile girmemis, simdi calistim gecemedim diye yalan soyluyordur.

CTIS'e gir, guzelce isini bulur ve calisirsin programci olarak. Hatta bir Mac al ilk senende, App Store'da birseyler cikarmaya basla ikinci senende.

Arastir daha ama unvan pek onemli degil kod yazacak isci icin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hazırlık konusunda ben de aynısını düşünüyorum. Hele TED'e gidip de hazırlığı 2 sene geçemeyip atılanları anlayamıyorum ama hiç görmediğim için de bir şey diyemiyorum. Hazırlıkta geçme notu normalde 60 iken Bilkent'te 85'miş. Yani not ortalamasını yüksek tutmaları 2 sene geçemeyip atılanların sayısının fazla olmasında büyük etkendir herhalde..

Bölümler olarak aralarında ne fark var net olarak bilmiyorum ama gittiğim dersanenin kurucusu bana şöyle dedi. Derslere baktı ve bu bölüme gitmeyenler de aynı şeyi yapabilir. Kursa yazılarak daha ucuza da öğrenebilirsin bunları hem bilgisayar mühendisliği daha geniş, daha kapsamlı ve bir ünvanı var. Hem de sen olmazsan o işi senin yerine yapabilecek biri yok. İmza yetkisi sende olacak gibisinden şeyler söyledi. Aynı şey CTIS için geçerli değil dedi.

Bir de ben matematik ve fizik temelim yok çok zorlanırım dedim. Yine bana emin ol Bilkent'teki İngilizce'den daha az zorlar dedi. Zaten matematik ve fizik dersleri lise seviyesinde işte benim giden öğrencilerim şöyleydi, böyleydi illaki geçeceksin. Yaz okuluna kalma ihtimalin olabilir belki ama iyi kötü geçersin dedi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Neyse kardeşim düzgünce cevap vereyim ben:

Yazılım mühendisliği imza yetkisi diye bir olay yok onu bir kere geç.
Onun dışında sektörde kimse etiketine de bakmıyor neyi ne kadar anladığına bakıyor.
Şöyle bir durum var ilk sene İngilizce öğrenmek için uğraşırsın ardından bölüm pratik ağırlıklı olduğu için (en çok gerekli şey bu sektörde) kendini daha çok geliştirme imkanın olur derslerde basit gelecekse sana boş zamanlarında da programlama ile ilgilenirsin.
Bölümün derslerine baktım gayet iyi. Temiz bir liste. Hakkını vererek öğrenirsen ve bir alana yoğunlaşırsan inanılmaz faydalı bir bölüm diğer okullardaki gibi talaş yutmuş gibi olmazsın.
Bir de matematik ve fiziğim zayıf demişsin ki mühendislik de bunlar da ağırlıklı.
Sektörde aranılan eleman olmak için okul etiket vs bunlar önemsiz. Önemli olan ne kadar istekli olduğun bilgiye ulaşabilme hızın ve yaptığın işle ilgili mesai harcamış olmak.
Yani okul bitene kadar adam akıllı 2-3 proje içinde bulunmuş olsan emin ol bir sürü "ben mühendislikten mezun oldum" diyenlerin önüne geçersin neye uğradıklarını şaşırırlar.

Neyse özetleyeyim programlamayı seviyorsan yapabilirim ben bu işi diyorsan CTIS e git. Hemde Lisans mezunu olmuş oluyorsun YGS ile alsa ne olur almasa ne olur. Eğer okulda kendini geliştirirsen her kapı açık.
Diyelim Yazılım Müh e gittin orda da kendini geliştirebilirsin tabiki. Kendini geliştirebilmek için üniye gitmene bile gerek yok programlamada. Ama şöyle bir şey var senin durumun için konuşacak olursak hem bilkent i istiyor gibisin hem matematik ve fiziğim zayıf diyorsun.
Şimdi mat ve fiziğini güçlendirmekle harcayacağın enerjiyi
İngilizce yi mükemmel bir şekilde öğren hem ileride yapacağın iş için çok daha fazla katkısı olacak.
Diğer yıllar da seni bir mühendislikteki kadar yormayabilir ordan arta kalan enerjini de projelere ayırırsın ve böylece mezun olduğun zaman çok büyük şansın olur bir şeylerden cidden anladığın için.
Hemde Bilkent bu konu da gayet iyi hocalara sahip. Onu da es geçmemek gerek.
Şehir de güzel okul da güzel.
Ben senin yerinde olsam hiç düşünmem giderim Bilkent e. Tabi ki maddi imkanım varsa.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Cope %85 istiyor mu diyorlar? Yalan. %60 istiyor.

Bilgisayar muhendisinin imza yetkisi oldugunu ilk kez duydum bu arada, kursa giderek de ayni egitimi alamazsin. Adam dersanesinin duvarina burslu muhendislik yazmak istiyor iste.

Bilkent varken Cankaya'ya gitmek buyuk hata olur ama. Kendi bildigim alandan bahsedeyim. Dogdum dogali avukatlar, yargiclar arasinda buyudum. Simdi biraz yargiclik yaptiktan sonra baba meslegini devam ettirmek icin hukuk okuyorum BIlkent'te. Ama dedigim gibi iste tum hayatim yargiclarin ve avukatlarin yaninda gecti. Cankaya Hukuk mezununa pek bir saygilari yok, stajer diye gelince bile almiyorlar. Benim cevre boyle tabii, eger sadece bosanma ya da icra davasina bakan avukata giderlerse is bulurlar sanirim. Alt seviye yani. Bilkent'in hem adi, hem de hocalari var. Her bolumde boyle bu. CTIS'de de boyle. Cikinca iyi mezun olduysan, hoca referansi alirsan adam gibi bir sirkette, yani Philips gibi filan adi olan bir sirkette is bulabilirsin. Cankaya Bilgisayar mezunu olarak random bir web tasarimcisina gidip is bulmaya calisirsin dusuk maaslarla, daha kotu bir isi daha az paraya yaparsin is guvenligi olmadan.

Senin hoca sacmaliyor yani, imza yetkisi ve unvan demesinden belli zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Litminov said:

TED'ten mezun olup da Bilkent'e gidip 2 sene sonra hazırlıktan atılan 2-3 arkadaşım var çok zordu diyorlar.

diyorlarla iş yapacaksak ben de laylaylom girdim sınava hazırlık okumayı beklerken bi baktım atlamışım hazırlığı wtf oldum. bilkentten bahsediyorum yine. yani hazırlık zor ingilizce zor diye tercih yapmamak çok saçma geliyor istersen geçersin atla deve değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle nasıl hitap edeceğimi bilemediğim için nickleri yazıyorum umarım rahatsız olmazsınız.

O imza yetkisi lafın gelişi orada anlatmak istediği şey CTIS okumuş biriyle dışarıda kursa gitmiş biri aynı statüye sahip olabilir ama mühendisle aynı statüye sahip olamaz demek istedi. Sektörü de tam bilmiyorum o yüzden sadece duyduklarımı ele almak zorundayım.

Soris, senin düşündüklerinin aynısını düşünüyorum bunu da açıkça belirttim. Fizik ve matematiğim zayıf bunlara zaman ayıracağıma İngilizce'ye zaman ayırırım ve boş kalan vakitlerimde kendimi daha da geliştiririm dedim ama fizik ve matematiği yaparsın sandığın kadar zor değil özel ders veririz zaten sadece 1-2 sene göreceksin dediler. Birinin adı var koskoca Bilkent dedim bana adı sırf ODTÜ diye düşük puanlı bölümüne giden bir öğrencinin hikayesini anlattı okul herşey değil, çok az bir payı var dedi.

İki bölüme de baktım birinde mühendis oluyorsun diğerinde sadece lisans mezunu oluyorsun. Bu bölümden sonra 2 yıl yüksek lisans yapıp bilgisayar mühendisi olabiliyorsun ama 4-5 sene okuyup mühendis olabilmek varken 6-7 sene neden okuyasın. Bilgisayar mühendisi daha kapsamlı mesela a,b,c,d,e derslerini öğreniyorsun ama CTIS'te a ve b derslerini daha detaylı öğreniyorsun. Benim yeni düşüncem daha kapsamlı olan bilgisayar mühendisliğini seçip nasıl olsa ilgi alanım olduğu için hepsinde kendimi geliştirmeye çalışmak oldu. Birde o bölümde sırf diğer bölümlere geçmek için ve puanı düşük diye gelen öğrenciler oluyormuş. Mesela sözlüklere baktım orada kuaför olmak isteyen sırf lisans almak için bölüme giren öğrenci tipleri bile varmış. Bu nedenlerden dolayı bilgisayar mühendisliğine kaydım.

Vidar, ben de öyle düşünüyorum ingilizcemin pratikte iyi olduğuna inanıyorum illaki geçerim ilk seneden diyorum ama ailem çok çabuk dolduruşa geliyor ve her konuşan hazırlık çok zor benim oğlum okudu, yeğenim okudu 2 senede atıldı vs vs diyerek gözlerini korkutuyorlar. Şu an tercih için benden çok heyecanlılar.. Ben bu bölümü istesem yazıyorum derim kimse karışmaz ama benim de endişelerim var yukarıda yazdığım sebeplerden o yüzden kafam karıştı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız şöyle bir şey de var.

Şimdi ben CTIS seçersem yüksek lisans yapabilmem için kredimi yüksek tutmam gerekiyor ve yine fizik, matematik (calculus vs) gibi dersleri almak zorundayım kredimi yüksek tutup yüksek lisans yapabilmem için yine zorda kalacağım ve bu derslere çalışırken diğer alan derslerine ağırlık veremeyeceğim. Yine zora düşeceğim yani ama bilgisayar mühendisliğine girsem yüksek lisansı başka yerde yapsam daha iyi olur diye düşünüyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tembellik yapacağım diyorsan zaten çankaya'ya gidebilirsin. bilkent'te çalışıp ortalamanı yüksek tutup çankaya'dan gideceğin yüksek lisansın 2~ katı prestijli yerlere gidebilirsin referanslarla etc.

ama zaten ingilizcesi çok zor diye gözün ürkmüş, calculusa hiç çalışmazsın heralde artık.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet etikete bakılmıyor diyoruz bu sektörde. Kendini yetiştirebilmene bakılıyor sen şimdi etiket için mühendisliği seçersen oraya harcayacağın enerjiyi kendini yetiştirmene kanalize edemeyeceksin. Ama CTIS e gidersen hem adamlar sektörde kendini yetiştirmen doğrultusunda bir eğitim veriyorlar hemde mühendislikteki gibi yoğun bir enerji harcaman gerekmez. (senin mat ve fizik durumundan dolayı). Dolayısıyla okul ve sektör birlikte gitmiş olacak. Ama yine de sen bilirsin. Herkesin kendi hayatı.

Benim gördüğüm şu zar zor bitirilmiş ve sektörde çalışmak için bilgisi ve becerisi 0 bir mezun ve inan türkiye bunlarla dolu.

Eğer mühendisliği seçersen bu anlattığım olacak büyük ihtimal. Ama ne olacak işte bizim oğlan da mühendislik bitirdi diyecek ailen. Çevrende mühendis olarak anılacaksın fakat bir şeyden anlamıyor olacaksın. Tercih meselesi tabi ki.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Aynen oyle. Mezun olunca CTIS'den yapacagin is siradan bir Odtu BIlgisayar mezunu ile ayni. Cankaya Bilgisayar'dan mezun olunca yapacagin is buyuk ihtimalle aylarca issizlik ya da asgari ucretten biraz daha iyi isler. Cankaya Ankara'da son bakilan okullardan adam aranirken, hangi bolum olursa olsun. Ayrica kendi agzinla soyledin Cankaya Bilgisayar'in Fizik gibi dersleri lise seviyesinde diye. Buna WTF!!! diyorum ben de. Bu nedenle iste kimse Cankaya mezununa is vermiyor cok iyi referanslar ya da tanidiklar olmadikca. Derse bile dogru durust girmeden, calismadan muhendiz oldugun bir okul orasi. Hukuk mezunlarinin oyle oldugunu birebir biliyorum. Calisinca biraz derece yapiyorsun iste ama is veren bunu bildiginden prim vermiyor yine.

Hayatinin hatasini yapiyorsun, buradaki herkes senin dersane hocandan daha iyi bilen kisiler bu sektoru. Cankaya'dan muhendis cikinca kimse seni kapmayacak, is bile bulamayacaksin kolay kolay derece ile bitirmezsen. Derece ile bitirsen bile CTIS ya da Odtu mezunun bakmayacagi islere gireceksin ya da Konya, Denizli gibi yerlere gideceksin.

CTIS'de alacagin egitim Cankaya'dan alacagindan daha iyi. Kurs ile CTIS seviyesine cikip is bulmak da kulliyen yalan. CTIS'den cikip, yuksek lisans yapmadan emin olki Cankaya BIlgisayar mezunun bulacagindan daha islerde, alacagindan daha iyi maaslar alirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bilgisayar mühendisliği istemek ve İngilizce den korktuğu için diğer bilgisayar bölümünü seçememek.
Yani yanlış anlama ama bu çok üzücü bir durum.

Senin işin bundan sonra tamamen İngilizce ile. Takır takır İngiliz hocalar girecek dersine Bilkent te. Biraz odaklanırsan çok sağlam bir İngilizce öğreneceksin ki bu tamamen temelini atmış olacak ileride yapacağın işin. İletişimini bu şekilde kuracaksın takıldığın yerde bu dilde araştırma yapacaksın. Bu dile hakim olduğun için dünya insanı olabileceksin.
Üniversite okuduğun çevre ve şehir de çok önemli.
Bölümdeki hocaların bağlantıları da önemli bir yere işe girebilme anlamında.

Hayatı kalıplarda yaşamayın kendinizi şartlandırmayın daha okula girmemişsin yüksek lisans düşünüyorsun. Birileri dedi diye bir şeyleri yapmak zorunda değilsiniz. Biraz geniş bakın olaya lütfen arkadaşlar.
Başkaları tarafından belirlenmiş bölümlere git sonra yüksek lisans yap sonra askerlik sonra işe gir sonra bir kız bul evlen sonra çocuk yap yuva kur kredi çek ev al araba al.
Sana uygunsa böyle bir yaşam başkalarını dinlemeye devam edebilirsin.

Bizi de dinleme gerekirse sonuçta kararların seni bağlıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Ayrica kendi agzinla soyledin Cankaya Bilgisayar'in Fizik gibi dersleri lise seviyesinde diye. Buna WTF!!! diyorum ben de. Bu nedenle iste kimse Cankaya mezununa is vermiyor cok iyi referanslar ya da tanidiklar olmadikca. Derse bile dogru durust girmeden, calismadan muhendiz oldugun bir okul orasi. Hukuk mezunlarinin oyle oldugunu birebir biliyorum.


bizzat tanıdığım biri üzerinden yorum yapmam gerekirse, haklı olduğunu söyleyebilirim. Tanıdğım en gerizekalı insan evlatlarından birisi Çankaya hukuk mezunu, ve bizzat kendi ağzıyla söyledi, parasını verince mezun ediyorlar diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Kusursuz sorumluluk hakkinda bildiklerini yaz desem adam 4-5 satir zorlayarak cikartiyor yani, biliyorum. Ben bugun sinava girdim kusursuz sorumluluk hakkinda alttan kalan dersimi vermek icin, uc carsaf yazdim, hala eksiklerim aklima geliyor, keske daha cok vakit olsaydi diyorum. B alirim sanirim diyorum.

Roma Hukuku dersinde (birinci sinif dersi) Roma hukukunun modern telif haklarina etkileri uzerine calisip 100 almistim vize yerine gecen bir odevde, Cankaya Hukuk'un Roma Hukuku dersinde bizim notlarin ozetini ders notu diye okusan geciyorsun. 3 kitap ve bir suru makale okumustuk biz. Zaten BIlkent Hukuk'da nottan calisan gecemiyor, binlerce sayfa kitabi yutman gerekiyor.

Hukuk felsefesi dersinde iki tane 7-8 sayfalik makale yazip Austin'e ozgun bir yorum getirmeye calisip B+ ile gectim, Cankaya'da o yazdiklarimi dergilerinde yayinlarlar. Boyle bir kalite farki var yani. Bilkent'in B'lik ogrencisiyim, Cankaya'da bolum birincisi bile olurdum belki. Ama cikinca is arayacak olsaydim eminim ki birak ayni isi bulmayi, ayni mulakata bile giremezdim.

Gecen hatta bir arkadas staj gorusmesine gitti (bizim bolumde BM'de staj yapanlar filan var, Cankaya'lilar mulakata bile girmiyor genelde), iki Cankaya'liyla birlikte bekliyormus, otekileri sizin okulu tercih etmiyoruz diye kapidan yollamislar. Kiz staja basladi bu arada. Avukatlik staji degil bu, 3. sinif ogrencisi kiz.

Hukuk bolumunu bildigimden bunlari anlatiyorum ama muhendis tanidigim da cok. Hatta eski Pati'ler bilir, aile cevrem hukukcu dolu olsa da kendi arkadas cevrem neredeyse tamamen muhendis (AAAL'de MF ogrencisiydim). Odtu'lunun odev diye iki gunde sabahlayarak yaptigini bitirme projesi diye verip mezun oluyorlar. Ayni sekilde CTIS'linin yapacagi odevi bilmemne dersinin final yerine gecen projesi olarak veriyorlar.

Seni tanimam etmem, sadece Pati dayanismasi nedeniyle yazdim bu kadar ama bana yonelik bir soru gelmedigi surece de daha fazla senin iyiligin icin ugrasmam. Istersen Cankaya'ya git, hayatinin hatasini yap. Senin bilecegin is.

Benden bu kadar.

PS. Bilkent'e gelirsen haber ver, D&D grubuma filan girebilirsin =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bilkent hazırlığında kalıp, okuldan atılma diye bir şey kalmadı. Ama o hazırlıkta kalan kitle gerizekalının önde bayrak sallayanları %90. Diğer %10unun da ingilizceye ne ilgisi var ne yeteneği. Hazırlıkta kalanlar da kesin devamsızlıktan falan kalmıştır "biz eğlencemize bakarız" diyip. Çünkü ODTÜ'nün aksine Bilkent'te bir kura sadece 8 ders saati devamsızlık hakkın var. Ve bir günde zaten en az 7 saat ders görüyorsun.

Daha önceki başlıkta ingilizcenin aşağı yukarı iyi olduğunu söylemiştin. Tekrar ediyorum, hazırlık okumak kadar gereksiz bir şey yok Bilkent'te şayet ingilizce bilgin level 0 değilse. İngilizceden de korkmanı gerektirecek bir şey yok bölümde.

Gene daha önceki başlıkta söylemiştin ki tembelliğe meyillisin. Tembelliğe meyilliysen de lütfen "CTIS okurum sonra master yapıp mühendis olurum" ayaklarını bırak. Gerçeklerle yüzleş. Master'a başladığında kimse senden fizik bilmeni beklemez; ama bilgisayar mühendisliği masterını çükübik okullarda yapmak istemiyorsan iyi derecede matematiğe kafan basması gerek. Basmasından öte alt yapının olması gerek.

CTIS kötü bir bölüm değil. Sana piyasada ne gerekiyorsa onu yapabilecek kadar bilgi yüklüyorlar. En basitinde CTIS'de sana C öğreteceklerse onun tek başına dersi vardır. Bilkent CS'te C'yi operating systems dersinde zorunlu hobi olarak senin öğrenmen beklenir. Keza database için CTIS'de pratik bilgiler anlatılırken, CS'te mantığını anlatırlar ve pratiğini senin öğrenmen beklenir. Ha ama en nihayetinde aynı iş için iki bölümün mezunları da yarışır.

CTIS'ten çıktıktan sonra çalışacaksan da öncelikle senin okulunun etiketine bakarlar, sonra da yaptıklarına. Bilkent adı seni belki işe aldırtır; ama iş yapmazsan bir kaç aya şutlanırsın. İşini de yaparsan alır götürürsün zaten.

Kalkıp da meendiz olacam illa diye Çankaya'da okuma bir de.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...