Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çok iyi bir gözümüz olsa

Nigger_of_the_sand

Öne çıkan mesajlar

Atomları seçebilir miyiz?

Hani scale of universe tarzı şeylerde güneş bir süre sonra diğer cisimlerin yanında pikselden bile küçük ifade edilmek zorunda kaldığı için kayboluyor ya bizde de öyle mi?

Yani çok iyi gözlerimiz olsa hem karşımdaki adamı göreyim hem de atomlarını göreyim diye birşey mümkün mü?
Sosyal ağlarda paylaş

Atom değil de hücreleri olsun o zaman, hücrelerini görebilir miyiz?

Mesela ben şu an oturduğum yerden 5 metre uzaktaki duvarın üzerindeki çok küçük detayları göremiyorum ama yaklaştığım zaman görüyorum. Buradan göremememin sebebi beynimizin görüntüyü oluşturduğu piksellerden daha küçük olmaları mı? Daha iyi bir gözüm olsa görür müyüm?
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Atom değil de hücreleri olsun o zaman, hücrelerini görebilir miyiz?

Mesela ben şu an oturduğum yerden 5 metre uzaktaki duvarın üzerindeki çok küçük detayları göremiyorum ama yaklaştığım zaman görüyorum. Buradan göremememin sebebi beynimizin görüntüyü oluşturduğu piksellerden daha küçük olmaları mı? Daha iyi bir gözüm olsa görür müyüm?
gözünün merceği ile alakalı o.
Sosyal ağlarda paylaş

Atomları göremememizin sebebi atomların görülebilir ışık spektrumunun dalgaboyundan daha küçük olması.
Muhtemelen daha detaylı hesapları vardır gözün yapısı beynin algılaması filan ama düz hesap anlamında düşünüyorsan dalgaboyu üzerinden düşünebilirsin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_radius
Under most definitions the radii of isolated neutral atoms range between 30 and 300 pm (trillionths of a meter), or between 0.3 and 3 angstroms. Therefore, the radius of an atom is more than 10,000 times the radius of its nucleus (1–10 fm),[2] and less than 1/1000 of the wavelength of visible light (400–700 nm).

http://deserthighlandspr.com/wp-content/uploads/2013/02/Visible-spectrum.jpg

Yani şu resimdeki görülebilir spektrum bandı olarak işaretlediği yer 400-700 nanometre. Atomların boyu yaklaşık olarak onun 1000 de 1 i = 0.4-0.7nm kısmı 1 nm diye işaretlediği yerden bile daha kısa dalgaboyu kısmında yani. Ondan daha küçük dediğine göre onun bile daha solunda kalıcak.
Yani basitçe ifade etmek gerekirse gözümüzle x ışınları ve gama ışınları arasındaki spektrumu algılayabilseydik atomları da algılayabilirdik diyebilirsin.

(Tabii dediğim gibi başka etkenler de var. En basitinden bu spektrumdaki ışınların et dokusuna çarpmadan/soğurulmadan geçip gitmesi gibi durumlar söz konusu. Mesela röntgen çekilirken o ışınlar yoğunluğu düşük dokulardan büyük oranda etkilenmeden geçiyor ve kemikleri bu sayede görüntüleyebiliyor. Göz de yumuşak dokuya benzer bir yoğunluğa sahip desek gözün o frekansları algılayabilecek kapasitede olsa bile fotonlar soğurulmadıktan sonra görebilirmiydik onu bilemiyorum)

Edit: Bunlar da atom büyüklükleriymiş. 1 pm=10^-12 m
Atomların büyük çoğunluğu 150-200 pm arasında gibi gözüküyor. En büyüğü 290 pm. 100 pm tam Gamma Rays diye işaretlenmiş yere denk geliyor işte.
Ama mesela hidrojen atomları çok daha küçük; 25-30pm kadar, onları görebilmek için spektrumu sola doğru daha da fazla genişletmen lazım tabi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Atomic_number_to_radius_graph.png

Sosyal ağlarda paylaş

Gözümüz daha küçük pikseller kullansa olabilirdi gibi geliyor ama ben şu an gördüğümden daha detaylı görmeyi hayal edemiyorum yine de. Acaba hiç görmediğimiz bir rengi haayal edememek gibi mi bu da?

Belki de yapı taşlarını görebilsek bu sefer gördüğümüz şeyi cisim olarak algılayamazdık, dizilmiş hücreler gibi gelirdi.
Sosyal ağlarda paylaş

bide şimdi doğanın kanunu gereği her ırkın belli bir puanı var gibi bir durum var. işte ne bilim reptilin zırhı var tree'ye puan vermiş ne bilim kedigillerin pençesi var steathler falan. işte kuşlar uçabiliyor ama yumurtayla çoğalıyolar falan.

insan en çok polimorfi gösteren şey onda bile üç aşşa beş yukarı genelde aynıyız.

şimdi o gözün olabilmesi için 100 evrim puanın varsa yüzünü göze vermen lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...