Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prens

GwindonSurion

Öne çıkan mesajlar

Teriyer cinsi

Hastalığı buydu;

said:

Evcil kedi ve köpeklerimiz özellikle yaşlandıkları zaman kalp kası hastalıkları ve damar hastalıklarıyla boğuşmaya başlamaktadır. Köpeklerimizde en çok kalp büyümesi ve neticesinde dolaşım bozuklukları sorun yaratmaktadır. Bu hastalık aynı zamanda yaşam kalitesini etkilemekte ve hayvanımızın neşesini kaçırmaktadırlar. Onun neşesi kaçınca doğal olarak biz sahiplerinin de neşesi kaçmaktadır.
Küçük ırk köpeklerde ve kedilerde 12-14 yaş ve üzeri büyük ırk köpeklerde ise 8-10 yaş ve üzeri yaşlar kalp büyümesinin en çok görüldüğü yaşlardır. Yavaş yavaş gelişen ve biz sahiplerine ilk başlarda fazla bir veri vermeyen bu hastalık ancak vücutta belirli bir dolaşım bozukluğu ve yetersizliği yarattığı zaman dikkat çekici semptomlar vermeye başlar. Kedimiz ya da köpeğimiz zaten yaşlı olduğu için biz sahipler de başlangıçta küçük olan bu belirtiler yaşlılığına veririz ve üzerinde pek durmayız. Ancak bu yanlış bir davranıştır. Bu tarz hastalıkların geciktirilmesi geri dönüşü mümkün olmayacak problemleri de beraberinde getirecektir.
Hayvanımız yaşlıysa, sokağa çıkardığımızda artık çok çabuk yoruluyorsa, az bir harekette bile nefes nefese kalıyorsa, evde özellikle geceleri boğazına bir şey takılmış gibi öksürüyorsa acilen Veteriner Hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Aslında yaşlandığında hayvanımız rutin olarak kan, idrar ve röntgen taramaları ile genel bir check-up yaptırmanız daha sağlıklı olur. Böylece hastalıklar daha gelişmeden ve hayvanımızın vücuduna zarar vermeden önce teşhis edilir ve önlemler almaya başlayabiliriz.
Kalp büyümesi dediğimiz hastalıkta neticesinde kalp şekil olarak büyür ama kas yapısı aslında incelir ve kalp görevini yeterince yapamayacak hale gelir. Büyüyen kalp kasına oranla kalp kapakçıkları yeterince ayak uyduramaz. Bunun neticesin de kalp kapakçıklarında kan kaçakları başlar ve yeterli kan akışı sağlayamaz kalp vücuda ve akciğerlere. Bu durumda hem küçük dolaşım sistemi bozuklukları hem de büyük dolaşım sistemi bozuklukları görülmeye başlar. Ayrıca büyümüş durumdaki kalp yeterince kuvvetli kan pompalaması da yapamaz. Bunların neticesinde de hayvanımızın vücudunda bir dolaşım problemi oluşur ve organlara yeterli oksijen akışı olmaz. Organlar yeterince kan alamadığından atıklarını da yeterince atamazlar.
Bozulan dolaşım en başta akciğerlerde hissedilir. Akciğerler ödem yapar ve hayvanımız hırıltılı ve öksürüklü bir solunum yapmaya başlar. Bu dönemde müdahale edilmez ise akciğerler tamamen sıvı ile dolabilir ve hayvanımızın boğulmasına neden olabilir. Ayrıca işe mikroplarında karışması neticesinde akciğerde bir enfeksiyon şekillendirebilirler. Akciğerlerden sonra böbreklerde de bir dolaşım problemi görülebilir. Günlük idrar miktarı düşer ve kan üre düzeyi yükselir. Bu durumlar hayati tehlikeli durumlardır ve acilen müdahale edilmesi gereklidir.
Sonuçta kalp büyümesi bir yaşlılık hastalığıdır ve hayvanımız yaşlandıkça da belirli düzeylerde oluşacaktır.

Biz bilemedik ama nerden bilebilirdik ki, annem de kendini suçluyor hep gözümün içine bakıyordu her gün anlayamadım ne olduğunu özür dilerim prens diye.. 350 kere gitti veterinere o yıllarca nasıl anlayamadı böyle bir şeyin olduğunu onu da ben anlayamıyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

GwindonSurion said:

http://i.imgur.com/w8X6jNj.jpg
2-3 haftadır her gün iğne yiyordu, kalbi genişliyormuş gitgide. Bu sabah bize veda etti. Evde ilk benim kucağıma gelmişti ama İstanbul'da olduğumdan son anlarında ve ölürken yanında olamadım, baya kötü hissediyorum bu yüzden kendimi yanında olmalıydım son anında.

çok başın sağolsun. sanki ikizi gibi benimde bir köpeğim vardı. 2 sene önce kaybettik. leo idi adı. o kadar benziyor ki anlatamam. onunda ilerleyen yaşından dolayı kanser başladı ve çok kısa zamanda metastas yaptı, çok ağrısı ve sıkıntısı vardı. kurtuldu bir bakıma. insandan bir parça gidiyor her seferinde.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...