Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uzaylilarin olma ihtimali

nedanko

Öne çıkan mesajlar

Surekli dusundugum bisi var.

Evrenin yasamla dolu olduguna gonulden inaniyorum. Trilyonlarca gunes sisteminde bi tek biz yokuz heralde.

Ama akilli medeniyetler, star wars gibi bi olay var midir cok emin degilim acikcasi. Varsada aklimiz hayalimiz almaz heralde.

Ufo haberlerinin hic birinin uzaylilarla alakali olduguna inanmiyorum. Yani gezegenler arasi dolasim inanilmaz zor, cok fazla zorluk bulunduran bisi. Biz daha mars a bile adam yollayamadik.

Bu adamlar muhtemelen isik hizini bile asiyor, buralara geliyor, ama nedense kabak gibi kendini gosteriyor. Veya daha kotusu uzay gemileri dusuyor vs, hic inandirici gelmiyor.

Cunku, simdi 14-15 milyar yillik bi evrenden bahsediliyor. Yani bizden 1 milyar yil ileride olan medeniyetler olabilir, eger varsalar. Biz 200 yilda yaptiklarimizla gotumuzu bu kadar kaldirdik, adamlar 1 milyar yil ilerideseler, heralde hepimiz bir tane uzaylinin donem odevi olacak kadar gotumuze girmislerdir diye dusunuyorum. Matrix style degil, ama bi nevi o derece. Cocoguna insan hediye alip, tv sinde surekli bizi izliyo bile olabilir. Yani ucuyorumda, daha bile ucabilirsin. Evin uzayli dolu olabilir su an farkinda olmassin. 1 milyar yil ileride bizden yani dusun.

Tabii bu iyice sci fi.

Son zamanlarda sanirim cok gelismis medeniyet yok diye dusunmeye basladim. Yani belli bi dereceden sonra muhtemelen kendi kendini yokediyor. Bu da zaten bir teori bilim dunyasinda ama bende kredi vermeye basladim. Cok da muhtemel. Eskiden kotu niyetli biri bi kac insan oldurebiliyoken, simdi binlerce insan olduruyor. Ileride milyonlarca olacak bu. Bi kac 10 yil sonra okul ogrencileri odev olarak life form yaraticak mesela, tek hucreli vs. Boyle ongoruler var yakin gelecek icin.

Ele ayaga dusunce, onlarca aids uretilebilinir kolayca. atom bombasi bile uretilebilinir.

Hadi diyelim herkesin bi uzay gemisi oldugu bi caga kadar gelisti medeniyet. Ya terorist bi organizasyon goktasinin rotasunu degistirir, dunya uctu gitti. Hani teknoloji gelistikce kotu niyetliler daha fazla toplu katliam yapabiliyor. Ornegin suriyenin elindeki kimyasal silahlarin teroristlerin eline gecmesinden korkuluyor.

100 yil sonra belki atom bombasi yada hidrojen bombasindan boyle bahsedecegiz.

Belki de her medeniyet kendi kendini yokediyor bir sure sonra, o yuzden 1 milyon yildir teknolojide ilerleyen medeniyet bile yok, birak 1 milyari.

Ikinci ihtimal daha sicak geliyo, siz ne dusunuyosunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

.uzaylı varsa bile o düşük çözünürlüklü fake videolardakiler değil o kesin

gelmiş olsalar bütün dünya şahit olurdu.gizli gizli geliyor mu sapıklar bilemeyiz tabi

başka dünyalar ve hayatlar olayını da asla öğrenemeden ölürüz biz.hatta insanlık bunu öğrenemeden soyu tükenebilir sdfs
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında olaya sadece teknolojik gelişmişlik olarak bakmamak lazım. Yani pekala da bizden çok ileri düzeyde olan bir varlık, düşünce ve ruhsal olarakta bizden çok ileride olabilir. Sonuçta iyilik kötülük dediğimiz kavramlar relative kavramlar. Bunlar ileri bir medeniyette artık varolmuyor bile olabilir, sonuçta biz bile insan ırkı olarak belki bir yüzyıl öncesine göre çok daha bilinçliyiz. Bu bilincin dünyadaki her insanda olduğunu ve belki daha da ileri bir noktada olduğunu düşün. O zaman pekala da bizim algımızla kötülük olmayan bir toplum evrenin her hangi bir yerinde var oluyor olabilir. Sonuçta kötülük, bunlar insanın ego sundan gelir. Belki bu egoya sahip olmayan başka varlıklar, veya bunu aşmış medeniyetler olması mümkün. Sonuçta gelişim, sadece teknoloji anlamında olmuyor...
Sosyal ağlarda paylaş

ona katiliyorum, fakat kotuluk her zaman olmustur. yani toplum bilinclense bile kotuler hep var.

zaten illa bilinc seviyesi olarak da bakmamak lazim. adam bisi gecirir ve kirar kafayi. delilerde olabilir yani. 20 milyar nufusu var diyelim dunyanin. 1 kisi yada 100 her zaman bulursun deli.
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:

Bu adamlar muhtemelen isik hizini bile asiyor, buralara geliyor, ama nedense kabak gibi kendini gosteriyor. Veya daha kotusu uzay gemileri dusuyor vs, hic inandirici gelmiyor.

Onu geçtim milyarlarca km öteden gelip sürekli Amerikalı redneckleri ziyaret etmeleri zaten apayrı bir komedi. Bill Hicks'e UFO'lar konusunda katılıyorum:

http://www.youtube.com/watch?v=_1MuT_KSOo4&feature=related

nedanko said:

Belki de her medeniyet kendi kendini yokediyor bir sure sonra, o yuzden 1 milyon yildir teknolojide ilerleyen medeniyet bile yok, birak 1 milyari.

İnsanlar için sonuç bu gözüküyor, ama sonuçta milyarlarca gezegen varsa bence hayatta kalabilmiş milyarlarca yıl yaşamış medeniyette vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

gelişmiş medeniyetler kendileirni yok ediyor demek bıraz fazla ınsan sentrik bakmak oluyo mevzuya.

av avcı ilişkisinin olmadığı bı ekosistemde evrimleşmiş bir tür bütür kafalardan tümüyle yoksun olabilir mesela.
veya bir noktada, kendilerini yok etme kabiliyetinden bunu saplıyacak düşünce yapısından arındırmıs olabilirler vs vs vs

veya uzaylılar bizim 3 boyutumuzda değil, üstüne bi iki boyut eklenmiş 4 boyutlu 5boyutlu evrende yasıyolaibilriler, veya 2 boyutluda veya 3 boyutlu ama sadece 2 si bizimkiyle cekişen 3. sü bawskas bi boyut olan bi mevzuları vardır vs vs vs

hanı bı mılyar ılerde olsalar ucmuslardır abı diyosak harbıden ucamak lazım kendilerinide hayal ederken.

sentient canlı varmıdır uzayda, kesin vardır bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence hayal gücümüz çok geniş ve mümkün olmayan şeylerin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bence belirli bir sınır var (ulaşım hızı)ve bu sınırı hiçbir şekilde geçemeyeceğiz (biz ve tüm uzaylılar dahil). O yüzden temas olasılığı kalmıyor malesef.
Sosyal ağlarda paylaş

Lopeth said:

Bence hayal gücümüz çok geniş ve mümkün olmayan şeylerin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bence belirli bir sınır var (ulaşım hızı)ve bu sınırı hiçbir şekilde geçemeyeceğiz (biz ve tüm uzaylılar dahil). O yüzden temas olasılığı kalmıyor malesef.

bizim için öyle oldu hadi diyelim yine de istatistik olarak aynı güneş sistemi içinde iki farklı gezegende akıllı canlı gelişmesi de mümkün.
Sosyal ağlarda paylaş

14 milyar yıllık evren olsa.

4 milyar yılında çevresel etmenlerden yaşam sağlanamamış olsa. hava falan demiyorum canlı dediğin soğuk olur. megmar ya da charizard varsa bilemem tabi.

kaldı geriye 10 milyar.

evrenin oluşmasının 5. milyar yılında medeniyet oluşsa ve deli gibi 0.5 milyar yıl gelişseler.

bizi ilgilendiren 2 ihtimal var.

a-) ışık hızını geçmek. eğer ışık hızı geçilemeyen bir olgu ise bu adamların ne kadar geliştiklerinin bir önemi yok. şöyle ki. bu adamlar bilinçli olarak doğuştan dünyanın yerini bilseler bile:

http://i.imgur.com/vxuwA.jpg

böyle birşey yapıp olasılık hesaplarsak direk bize gelmek için yola bile çıksalar zaten yolun uzaylılardan bu yana evrenin genleşmesi kadar bir ortalaması var.

ki onlardan farklı yarım dairede isek hani bizi bilerek bize ulaşma ihtimalleri baya düşük. düşünsenize aramızda 8 milyar ışık yılı var diyelim adamların bundan 8 milyar yıl önce bizim oluşacağımızı bilip yola çıkmış olması lazım. hani uzaylı için bile baya imkansız bişey.

b-) ışık hızını aşıyorlar; öyle birşey varsa zaten. bizi de keşvettiyseler. buraya gelmiş olmaları %50 den fazla bir ihtimal.

açıkçası bana b ihtimali daha mantıklı geliyor. olduklarını düşünüyorum. ama sanıyorum bizi maymun gibi falan görüyorlar. düşünsenize siz gezegen gezegen gezseniz, bir gezegendeki muz yiyen canlıyı kaale alır mıydınız? bizim için zürafa neyse onlar için de insan o.
Sosyal ağlarda paylaş

bizim icin balik neyse hatta onlar icin biziz, cunku bi o kadar yil once baliktik biz.

o yuzden zaten nasil balik etrafinda akilli birinin oldugunun farkinda deiglse, bizimde ic hastaliklarimiza kadar taninmamiz mumkun, yani mantiga oturuyo, kabulu zor olsa bile. yani akilli medeniyetler varsa, uzay gemisiyle vs gelmeleri o yuzden sacma. balik in kendi dunyasinda hayal kurmasi gibi. gercekten cok gelismis uzaylilar varsa, dunya zaten milyonlarca nano robotla doludur evlere kadar. inceliyolardir biz hayvanlari inceler gibi.

@cuce, insan odakli baktigimin farkindayim ama o inanilmaz gelismislige erismek icin bu bizim gectigimiz surecin benzerinden gecmek durumundasin. Zaten daha oraya gelmeden yokediyosun kendini teorisi. 30-50 milyar canli var, mutlaka delisi cikar arasinda gibime geliyor. Istatistiki olarak bakinca yani.
Sosyal ağlarda paylaş

ha bi de. bunlar o kadar gelişmiş ise manyağın birinin kendilerinin soyunu bir tek düğme ile kurutacağı şekilde yaşamazlar ki. mesela bana milyar yıllık teknoloji versinler dünyaya tatile gelirim anca.

zaten teknoloji ve cominiti grafiği çan eğrisi gibi birşey. canlı her şeyini üretiyorsa, bağımlı değilse "topluluk" içinde yaşamaz. grup içinde yaşar.

yanı dağılmışlardır gezegenlere biner milyonar.
Sosyal ağlarda paylaş

heralde iki teoriyi anlattigim icin karisti orada.

birinde aslinda eed cok gelismis yaratiklardan bahsediyorum. eskiden dusundugum oydu.

simdiki agir basan dusuncem, kendi kendini yoketme bir sure sonra. yani milyar yila zaten ulasamiyosun, ulasiyosan zaten bu teori gocuyor. yani bizim gibi oluyosun, belki 300-500 yil daha gelisiyosun bizim bu hizda gelistigimizin, sonra bi olay oluyo, hatali bi bilim testi olabilir, terorizm olabilir, baska yanlis seyler olabilir, tas cagina donuyosun. butun irk olmeseden. gelisimde glass ceiling olma durumu surekli basa donuyosun en kotu.
Sosyal ağlarda paylaş

bi süre sonra kendi kendini yok etme olayı bana biraz uzak geliyor. sonuçta kendi boku içinde ölen bi bakteri sürüsü değiliz, tanıdığımız tüm canlılardan farklı olarak düşünebiliyoruz. teknolojinin gelişi ile birlikte elbette daha büyük tehlikeler çıkacaktır (kişisel bazda tetiklenebilecek vs) ama tarih boyunca da her zaman bunları dengeleyen önlemler olmuştur (gerçi ikinci dünya savaşında patladık biraz). ya olabilir de aslında ne bilim Apple mesela, kasar kasar en sonunda psikopat varislerden biri tüm yaşamın sonu olmak ister basar düğmeye bitirir falan. olasılıklar çok fazla o yüzden daha fazla konuşmak sadece muhabbeti uzatır.

şu uzaylıların dönem ödevi olayını ben de düşünüyorum ara ara. gayet olabilir yani belki de bi yaşam formunun kendi çocuğuna verdiği bir hediyeyiz evren olarak şunun gibi (daha kompleks bir düşünce & örnek olmalı bu tabii, evren falan genişliyo diye biliyoruz sonuçta). diyelim ki biz geliştik hayvan gibi, böyle canlı falan üretebiliyoruz, fen derslerinde ödev olarak veriliyor veya tesislerde işe yarar canlı türleri basılıyor. yani biz bile böyle bir seviyeye geldiğimizde ben şahsen isterim odamda bir kürenin içerisinde evrenimin olmasını. elimde teknolojisi var abi sonuçta, istediğim gibi zoom yapıp kendi varlıklarımı kontrol ederim yani. aynı şu cam içerisindeki karınca yuvaları gibi. onların oradan seni fark etmeleri imkansız, arada bir ufak oyunlar felaketler yaparsın falan, god game sim'ler gibi bişi.

bir de küçüklük büyüklük olayı var, mesela bir iğnenin başında yaşayan belki milyonlarca bakteri var. bizim evren de başka yaşamın o boyutundadır falan. ya da hepsi içiçedir, küçüldükçe bir süre sonra bizim evrene ulaşılıyodur paradoks gibi sdf. gerçi bu düşünceler fiziğe ne kadar uygun bilmiyorum, kütle çekim falan var. gezegenlerden o denli büyük şeylerin olabilmesi mümkün mü bilmiyorum.

kısacası milyarlarca olasılık var ve biz bi bok bilmiyoruz orası kesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de evrenin sınırlarını, kaç tane yaşama el verişli gezegen olduğunu falan bilmiyoruz. Her bir yaşama el verişli gezegen bir medeniyet olasılığı ve bunu sonsuz olarak ele almak durumundayız.

Sonsuz ihtimal olunca da kendini yok etmemiş gelişmiş medeniyet/ler olabileceğini de varsaymak gerekiyor. Bu dünyadışı yaşam formlarının varlığını kabul eden birisinin kabul etmesi gereken bir mantık bence.

Ayrıca cücenin dediği gibi bizim algılayamadığımız fazlarda yaşıyor da olabilirler. Hatta bizim dünyamızda yaşıyor bile olabilirler böyle düşünürsek. Çok uzaklara bakmaya gerek yok.

Ha bir de brute hızla ulaşımı baz alıyoruz hep mesafe katetmekten bahsederken, farklı bir ulaşım şekli bulmuş da olabilirler. Belki de wormhole dediğimiz şeyleri otoyol olarak kullanıyorlar?

Ya da zamanı bir boyut olarak ele alırsak zamanda ileri geri hareket edebiliyor da olabilirler bizim A noktasından B noktasına gittiğimiz gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

evet mutlaka cok gelismis vardir, ama belki de cok cok az deniyor zaten teoriye gore. belki de bizim su ana kadar hic bi haber alamamizin sebebi, gerek kontak olsun, gerek SETI olsun, cok gelismis medeniyet sayisi bu sebeplerle cok az deniyor teoriye gore. Yani 1000x intelligent yaratiktan, ancak bir kaci cok ilerleyebiliyor kendini veya medeniyetini ucurmadan.

Tabii sadece bi teori, sonucta SETI cok verimli degil, bizde kontak kurucaz diye bi kaide yok.

Bu arada gelismisligi bi sekilde lineer aliyorum tabii ben bu evren icerisinde. Paralel evrenler varsa, muhtemelen orada ki fizik kurallari farkli. Cok farkli yasam formlari oralarda olabilir.

Ama bu evren icerisinde yasam formlari Dunya'dakine cok benzer sekilde olacagini dusunuyorum. Zeka yavas yavas articak, evrim sureci aynen olacak, yani evrim teorisi global olacak. O yuzden gelisiminde, teknolojik, ekonomik vs gelisiminde zaten yine benzer olacagi cikiyor. Evrim teorisi sadece biyolojide degil, sosyolojide, linguisticde vs her yerde kulaniliyo. Yani kulturleri bile bizim gibi evrilecek.

Yasam formlari baska kaynak tabanli olabilir, formlar farkli olur, gorunusler ucuk olur, ama ana fiziksel prensipler nasi evrensel ise, yani yer cekimi mass a oranla her yerde ayni vs, canli evrimleride benzer olacak. Bununda evrensel oldugunu dusunuyorum.

O yuzdendir ki bu surecte buyuk hatalarin olma olasiligi yuksek geliyor.

Drake formula diye bisi var. Dunyada akilli yasam olma olasiligini hesaplayan.

The Drake equation states that:
http://upload.wikimedia.org/math/9/2/d/92df3d5260eaca523ca8bcfd474d3aaa.png

where:
N = the number of civilizations in our galaxy with which communication might be possible;
and
R* = the average rate of star formation per year in our galaxy
fp = the fraction of those stars that have planets
ne = the average number of planets that can potentially support life per star that has planets
fℓ = the fraction of the above that actually go on to develop life at some point
fi = the fraction of the above that actually go on to develop intelligent life
fc = the fraction of civilizations that develop a technology that releases detectable signs of their existence into space
L = the length of time for which such civilizations release detectable signals into space[5]

Bence burada bir carpanda, medeniyetlerin survive edebilme carpani demek istiyorum kisacasi. 1/1000 ya da 1/10000 vs vs her neyse ama butun sonucu degistirecek bir carpan.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...