Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

abi neden bütün dlcleri almayı kafaya koyduğunuzu anlamadım ben.ilk adam gibi bi oturun vanillayı oynayın.bakın oyunun eksiklerine veya hoşunuza giden özelliklerine.sonra tek tek inceleyin dlcleri,hoşlandığınız veya ilginizi çekenleri alın.

kozmetik packleride almak istiyomuşsun.e kozmetik pact afrikanın bilmemneyineyse ve hiç oynamıyosan o ülkelerle niye alıyosunki direk kafadan?sırf bi campaign için ise ne gerek var

ck2 içinde aynısını söylüyorum.vikings dlcsi ilgimi çekti aldım,baktım çok oyunuyorum vikinglerle bide viking muzik ve skin dlcsi aldım.sonra charlemagne ilgimi çekti onu aldım falan.bisürü dlc var arada.hordedur müslimdir,afrikadır,bilmemnedir.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır abi bide oyun çıktığında eu3 materyalinden üstüne konulmuş,sözler yerine getirilmiş olarak çıktı.adamların elinde ana oyundan sırf dlcye koymak için kestikleri bi materyal yok.

çok dlc çıkartıyolar diye bi oyun veya firma eleştirilmez.eğer CA falan gibi ana oyundan sırf dlcyle satabilmek için tamamlanmış materyal kesiyolarsa veya serinin eski oyunundan eksik bi materyal ile çıkartıp onu dlc ile satıyolarsa eleştirirsin haklı olarak.şurda yapılan sırf bok atmak için bok atmak başka bişey değil.

3-4 senedir sürekli güncelleniyor oyun bide dlcyi alsanda almasanda.okadar firma varken ana materyali kesip dlc diye satan, paradox u eleştirmek bu konuda resmen ayıp.
Sosyal ağlarda paylaş

MMO'yu baska insanlar ile oynuyosun, maintenance costu falan var MMO'ya para vermek ile single player experiencein yarim kalmasin diye para verip durmak ayni sey degil ki.

DLC oyuna 20-30 saat gameplay ekliyo ne demek abi, adamin isine yarayan senin oyunu oynaman degil ki oyuna para vermen. Yoksa ben eu2'ye de binlerce saat gomdum yani, oyun zaten guzel oldugu icin zaten oynuyosun.

Oyunu sana satis modelleri bir acidan bakinca adil gozukse de baska bir acidan bakinca santaj gibi de gozukebiliyor. Ben bu supheye dusuyorsam, tuketici bu supheye dusuyorsa yolunda olmayan birseyler vardir.

Oyunu gelistirmek, daha eglenceli hale getirmek, eksikliklerini gidermek iyi seyler de yani bir sure sonra, hele ki adamlarin yaptigi artik experimental denebilecek degisikliklere bakinca yurutulen DLC politikasi adil mi yoksa kotu niyetli mi aradaki farki anlamak zorlasiyor. Sana birseyi satarken bir yandan bu adamin kafasinda o seye daha sonra getirecegi ve sana tekrar pazarlayacagi degisiklikler var mi, ya da sirf birsey pazarlamis olmak icin degisiklik mi uyduruyor, bu soruyu sordurmamali bize.

Kozmetik urunlere lafim yok sahsen, kozmetik urunun yoklugu senin oyunundan birsey eksiltmiyor. Hijyenik bir ihtiyac o.

Ama mesela dandik estates sistemi yuzunden Cossacks'i kapatip oynuyorum ama onu kapatinca savas tazminatinin allylar arasinda bolusturulmesi, ulkelere attitude belirlemek gibi guzel seyler de kapandi.
Sosyal ağlarda paylaş

anlamıyosun galiba adamlar en başta vanillada sana eksik bişey sunmadı.senin ''single player experiance'' ını yarım bırakmadılar yani.o oyunun single player experiance ı oydu,okadardı.

ekledileri şeyler oyun üzerinde 3 sene boyunca sürekli olarak çalışmaları sonucu ekleniyor.ana oyundan sırf satarız diye bitirilmiş veya vaad edilmiş content çıkarmıyolar.üstüne eklenen şeylerde belli bi emek ve zaman sonucu ekleniyor.adamların bunun için para istemesi zoruna gitmemeli bence.

ha sen heralde oyunun bütün dlclerinin bir arada olduğu,komple packin senin ''single player experiance''ın olduğunu ve verdiğin normal oyun fiyatına dahil olduğunu düşünüyosun.ama değil.+3 sene daha eklemen lazım ozaman oyunun yapım sürecine.buseferde masraftan dolayı fiyatıda dolaylı olarak artar oyunun.

ayrıca estate sisteminin basit olması dışında bi zararı yok.anlamadım niye kapatıyosun.ck2 gibi complex bi sistem yapamıyacakları göz önünde bulundurulunca feudal sistemi gayet güzel yansıtıyor.bonus puanlar ve diğer etkilerde cabası.bide bisürü eventi var,development arttırandan advisor cost düşürene bilmemnesine kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

Oyunu su an vanilla haliyle oynamaya kalkarsan eksik bir oyun oynarsin, cunku EU4 ilk ciktigi halinden oldukca uzak. EU4 parasi verip EU4 oynayamiyorsun yani. Ben su saatten sonra CK2 oynamaya kalksam ya kallavi bir ucret odiycem ya da "abi 5 liraya ne olur?" diye bakkala giren cocuk gibi hangi expansionu alsam ne gelir, hangisini almazsam ne gelmez, hangi ozellik hangisinde bunlarin hesabina girmem lazim mesela.

Begenmeyen vanilla oynasin diye birsey yok yani, oyunun o sirada ne hale geldigine bakiyorsun sonra vanillaya bakiyorsun, gayet de eksiklik hissiyatini yasiyorsun. Ihtiyacini hissettigin, varligini bildigin seyleri reddediyor sana oyun. Vanilla dedigin oyunda institution sistemi olmaz diye birsey yok mesela, tamamen adamlar belirliyor vanillaya neyin girip neyin girmeyecegini.

Ayrica Estates sistemi oyunu birden bire estatelerin gonlunu hos tutma simulasyonuna cevirdigi icin dandik. Eksikligini hissettigin birseyi duzeltmiyor, penalti yememek icin kivrandiriyor sadece seni. Oyunun odaklandigin diger mekanikleri estatelerden de izole oldugu icin, anlamsiz bir challengea donusuyor, ilgi dengeni bozuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

paradox oyunlarının da multisi var, mmo'nun kişi başına aylık maintenance masrafı da 15$ değil. aylık almayan yüzlerce mmo veya mp oyun var dedicated server işleten, staff çalıştıran, 1500 saat oynayıp toplam 40₺ verdiğim oyun da var onu da şart koşmadığı halde.

kısacası bu şirketlerin devamlı bir operasyon gideri var ve bu bir yerden gelecek, müşterisini sağabilen 15$ aylık istiyor zorunlu, sağamayan dlc yapıyor, razı gelirsen alıyorsun. gelmezsen de almıyorsun.

bunu da eu4'e 0₺ harcayan biri olarak yazıyorum çünkü beğenmedim ilk çıktığından beri, istediği parayı hakettiğini düşünmüyorum ve almıyorum. alacak olursam da 10dk etüd ederim ne lazım, ne değil, ona göre bilinçli alışveriş yaparım.

ama yılda bir 60$'lık lollore expansion çıkarsalar göklere çıkarır bu forum işte, öyle bir yer bizimki.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

paradox oyunlarının da multisi var, mmo'nun kişi başına aylık maintenance masrafı da 15$ değil. aylık almayan yüzlerce mmo veya mp oyun var dedicated server işleten, staff çalıştıran, 1500 saat oynayıp toplam 40₺ verdiğim oyun da var onu da şart koşmadığı halde.

kısacası bu şirketlerin devamlı bir operasyon gideri var ve bu bir yerden gelecek, müşterisini sağabilen 15$ aylık istiyor zorunlu, sağamayan dlc yapıyor, razı gelirsen alıyorsun. gelmezsen de almıyorsun.

bunu da eu4'e 0₺ harcayan biri olarak yazıyorum çünkü beğenmedim ilk çıktığından beri, istediği parayı hakettiğini düşünmüyorum ve almıyorum. alacak olursam da 10dk etüd ederim ne lazım, ne değil, ona göre bilinçli alışveriş yaparım.

ama yılda bir 60$'lık lollore expansion çıkarsalar göklere çıkarır bu forum işte, öyle bir yer bizimki.

Multisi DE var ile MULTIPLAYER BASED farkli seyler. Paradox batarsa yine EU4 oynarsin, Blizzard batarsa Wow oynayamazsin. Senin WoW oynayabilmen icin oyunun maintain edilmesi gerekiyor, EU4'un ise gerekmiyor.

Tuketici oyuna para oder, sirket buradan aldigi masraflarla operasyon giderlerini karsilar. Burada tuketiciyi ikna unsuru urun olmalidir, sirketin aidatlari degil. Ben adamlara niye para kazaniyorlar diye sormuyorum ki, neden bu modeli uyguluyorlar diye soruyirum. Yoksa para kazanmak istedi diye elestirecek degilim kimseyi.

_Rave said:

ha yani bütün bu dlcleri toplayıp eu5 diye 3 sene sonra çıkarsalar ve sen alsan rahat ediceksin öylemi ?

EU4 fiyatinin ustune odedigim fiyat orjinal EU4 fiyatini gectigi icin, yapilan degisiklikler EU5 olarak piyasaya surulse daha az para oderdim muhtemelen. Dolayisiyla evet diyebilirim.

Ha EU5 siye bir oyun cikarsalar ve cok bi farki olmasa, bu durumda yine sorgularim adamlarin yaptigi isi.
Sosyal ağlarda paylaş

wow'un operasyonuna devam etymesi için senin 15$ aylık vermene gerek yok, şirket kandırıyor ve kanıyorsun. çünkü seni kandırmaları için hak tanımışsın kafanda. bundan 1 yıl sonra f2p olsa maintenance giderleri birdenbire yok olduğu için değil, başka bir iş modeline geçtiği için olur.

paradox'un sistemi de şirkete özel bir durum değil, son 5-6 yılın standart sistemi. dlc almak istemiyorsan adam gidip eu5 yapacak ama evet, bütün o ekstra özellikler olmayacak çünkü kurulu oyunun üstüne eklemelerle değil, sıfırdan oyunu inşa etmekle uğraşacaklar. sonra gidip 3$'a alacaksın ve büyük ihtimalle 2-3 oyun sonra batacak çünkü bugünkü keskin indirim ve cd key shop devrinde mümkün değil eski 1 oyun + 1 expansion modeli eğer şirketin ne çıkarsa direkt alacak 10 milyon müridi yoksa.

paradox'un yöntemi en yeni dlc'den parsayı toplamak baseline oyun ve eski dlc'ler %75 yemişken, adamlar düşünüp kendilerini bu şekilde insüle etmişler mevcut durumdan. satış rekoru kırıp hollywood artistini seslendirme için kiralayan bir şirket de değil, en büyük başarıları ck2 bile 1.2m filan satmıştı geçen yıl itibariyle. batarsa alternatifi de hiç yok, bu kadar ucuzcu davranmayın. ucuzcu olmayın demiyorum çünkü ben de ucuzcuyum ama en azından sosyal hakkımmış gibi talep etmiyorum 500 saat gameplaylik oyunların 5$ olmasını.
Sosyal ağlarda paylaş

WoW'un surdurulebilmesi icin tuketici basina kac dolar verilmesi gerektigi benim bilebilecegim birsey degil ki? Hem sirket hem tuketici adina surdurulebilir olmasi icin ne kadar vermen gerektigini sen tuketici halinle bilemezsin. Sana o hizmetin sunulabilmesi icin para vermen gerektigine ikna oluyorsun, anlasma saglaniyor orada.

DLC manyakliginin gerekliligi ureticiler acisindan, tuketici acisindan degil. Argumanlarin gecerli, ve uretici icin gerekli evet. Ben tuketici olarak buna TAMAMEN karsi degilim, ama uretici acisindan gerekliligi goze girdigi an sikayet ediyorum haliyle. Kimseden tekpi gelmese ureticileri hizaya sokamazsi bu sefer.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

WoW'un surdurulebilmesi icin tuketici basina kac dolar verilmesi gerektigi benim bilebilecegim birsey degil ki? Hem sirket hem tuketici adina surdurulebilir olmasi icin ne kadar vermen gerektigini sen tuketici halinle bilemezsin. Sana o hizmetin sunulabilmesi icin para vermen gerektigine ikna oluyorsun, anlasma saglaniyor orada.

DLC manyakliginin gerekliligi ureticiler acisindan, tuketici acisindan degil. Argumanlarin gecerli, ve uretici icin gerekli evet. Ben tuketici olarak buna TAMAMEN karsi degilim, ama uretici acisindan gerekliligi goze girdigi an sikayet ediyorum haliyle. Kimseden tekpi gelmese ureticileri hizaya sokamazsi bu sefer.

bilebileceğin birşey çünkü piyasada aylık 15$ isterken f2p'ye dönen ve yıllardır iflas etmeden işlemeye devam eden düzineyle oyun var. defalarca kanıtlanmış birşey. ben de tüketici halimle biliyorum çünkü önümde duruyor çeşitli iş modelleri piyasada.

sen a oyununun son halinin oynanabilmesi için yıllık 190$ ödemen gerektiğine ikna olmuşsun, ben de b oyununun son halinin oynanabilmesi için yıllık 20$ ödenmesi gerektiğine ikna olmuşum. lakin benim ikna olduğum modelde bir yıl daha dişimi sıkarsam masrafı %75 indirebiliyorken senin böyle bir şansın yok, çatır çatır ödenecek o tam fiyat.

tepkiyi almayarak koyabilirsin veya paradox'un kendi forumuna yazarsın eğer anlamlı bir tepki koymaksa maksat. ve insanlar bunu yapıyor göze gerçek anlamda battığında. mesela hoi4 dlc'nin devdiary başlığında battleplan'a bir feature eklendi ve sadece dlc ile satılacak şeklinde aktarılınca millet onlarca sayfa isyan etti, develeoper'ın post'u disagree 1:200 filan oldu ki tam tersi olur normalde yıllardır. johan çıktı cevapladı filan. bunu mike morhaime'e yaptıramıyorsun işte.

en son model halini en ucuza alamayacaksınız ama yamayla eklenmesi gereken birşey paralı da olmamalı, bunun da tepkisinin konulacağı yer var. ben şahsen ck2 veya vicky dlc %75 olana kadar bekliyorum, çok canım çekiyorsa da verip alıyorum zaten 20₺ ayarında filan tam fiyatları bile. bir hamburger menü fiyatı, canım çok hamburger çekince de tepki göstermiyorum, verip parasını alıyorum napalım hayat bu.

yerine göre kozmetik dlc bile alabilen bir insanım süper ucuzcu olduğum halde, kılı kırk yararım alırken ama oyunun son model hali üzerinden para kazanıyor bu şirketler, %75 indirimli ürünlerden değil.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

Bide abi ruleseti geçtim her DLC de content var. Mesela fetish dinini expand etmeleri şart mıydı. Yooo. Ama adamlar geliştirdi işte. Son patchde mesela denmark expand olmuş mis gibi aç oyna işte.

Danimarka patch dediğin danimarkaya annex all eventi eklenmiş o kadar. 10 province ülke ama fransa + avusturya + ottoyu aynı anda yeniyor.

Paradoxun olayı ülke dlcsi getirip o ülkeyi 1500de wc yapacak hale getirmek, sonraki patchlerde de nerfleyip OYUNU PATCHLİYORUZ İYİSİNİZ HADİ demek. Bi de eu4teki estate, ck2deki infamy gibi aptal aptal sistemler getirip oyunu iyice bok etmek.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Oyunu su an vanilla haliyle oynamaya kalkarsan eksik bir oyun oynarsin, cunku EU4 ilk ciktigi halinden oldukca uzak. EU4 parasi verip EU4 oynayamiyorsun yani. Ben su saatten sonra CK2 oynamaya kalksam ya kallavi bir ucret odiycem ya da "abi 5 liraya ne olur?" diye bakkala giren cocuk gibi hangi expansionu alsam ne gelir, hangisini almazsam ne gelmez, hangi ozellik hangisinde bunlarin hesabina girmem lazim mesela.

Begenmeyen vanilla oynasin diye birsey yok yani, oyunun o sirada ne hale geldigine bakiyorsun sonra vanillaya bakiyorsun, gayet de eksiklik hissiyatini yasiyorsun. Ihtiyacini hissettigin, varligini bildigin seyleri reddediyor sana oyun. Vanilla dedigin oyunda institution sistemi olmaz diye birsey yok mesela, tamamen adamlar belirliyor vanillaya neyin girip neyin girmeyecegini.

Senin tüketici olarak bu şekilde hissetmen oyunu yapanların suçu değil. Eğer dlclerin vereceğin paraya değmediklerini düşünüyorsan almayacaksın. Ayrica Paradox oyunları eski versiyonlarına döndürülebiliyor(Steam'de Betas panceresinden), yani institution istemiyorsan çıkarabilirsin.

Ama zaten her oyunda yapımcıların bedava patchler ile bazı şeyleri değiştirme hakları vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece development arttıran değil hemen hemen tüm dlcler oyunun mekaniğiyle alakalı. Yani öyle konsept dlc mevzusu yok. Kalkmış ck2den örnek vermiş. Ck2 de sen vikingle oynamak için sadece viking dlcsi alıyorum demişsin de adamların horse lords dlcsi bile senin viking oyununu iyileştirecek mekanik duzenlemelere sahip.

Normalde patch olarak gelmesi gerekenleri dlc olarak neredeyse oyunun kendi fiyatına satıyorlar. Dlclerine şu oyunun 50-60 lira koymuş bir "angut" olarak soyluyorum bunu.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

Nigger_of_the_sand said:

bilebileceğin birşey çünkü piyasada aylık 15$ isterken f2p'ye dönen ve yıllardır iflas etmeden işlemeye devam eden düzineyle oyun var. defalarca kanıtlanmış birşey. ben de tüketici halimle biliyorum çünkü önümde duruyor çeşitli iş modelleri piyasada.

sen a oyununun son halinin oynanabilmesi için yıllık 190$ ödemen gerektiğine ikna olmuşsun, ben de b oyununun son halinin oynanabilmesi için yıllık 20$ ödenmesi gerektiğine ikna olmuşum. lakin benim ikna olduğum modelde bir yıl daha dişimi sıkarsam masrafı %75 indirebiliyorken senin böyle bir şansın yok, çatır çatır ödenecek o tam fiyat.

tepkiyi almayarak koyabilirsin veya paradox'un kendi forumuna yazarsın eğer anlamlı bir tepki koymaksa maksat. ve insanlar bunu yapıyor göze gerçek anlamda battığında. mesela hoi4 dlc'nin devdiary başlığında battleplan'a bir feature eklendi ve sadece dlc ile satılacak şeklinde aktarılınca millet onlarca sayfa isyan etti, develeoper'ın post'u disagree 1:200 filan oldu ki tam tersi olur normalde yıllardır. johan çıktı cevapladı filan. bunu mike morhaime'e yaptıramıyorsun işte.

en son model halini en ucuza alamayacaksınız ama yamayla eklenmesi gereken birşey paralı da olmamalı, bunun da tepkisinin konulacağı yer var. ben şahsen ck2 veya vicky dlc %75 olana kadar bekliyorum, çok canım çekiyorsa da verip alıyorum zaten 20₺ ayarında filan tam fiyatları bile. bir hamburger menü fiyatı, canım çok hamburger çekince de tepki göstermiyorum, verip parasını alıyorum napalım hayat bu.

yerine göre kozmetik dlc bile alabilen bir insanım süper ucuzcu olduğum halde, kılı kırk yararım alırken ama oyunun son model hali üzerinden para kazanıyor bu şirketler, %75 indirimli ürünlerden değil.

F2p sana aylik 15 dolarin cok oldugu bilgisini vermiyor zira adamlarin ihtiyaci olan paranin ne oldugunu, ne ladar para kazandiklarini bilmiyorsun. F2p modeli ile yuruyebilen oyunlarin olusu 15 dolarin cok oldugu kanisinin dayanagi olamaz. Hani dayanagin bu ise baseless. Server masraflari nedir, data tutmanin, buyuk sayida oyuncu barindirmanin masraflari nedir; bunlarla gelmen lazim ki konusalim 15 dolar az mi cok mu. Kaldi ki bir mmoya duzenli olarak para gitmesi gerektigi justified birsey, f2p diye bir model olusu bize aksini gostermiyor.

Hizmetin surdurulebilmesi adina para vermek ile firmanin batmamasi adina para vermek arasindaki fark artik aciktir umarim?

Tepkinin verilecegi yer vardir demene de anlam veremedim. Oyun forumunda sadece 100% amaca ulasmaya yonelik paylasimlar mi yapabiliyoruz, fikir yazip bu fikri baskalariyla tartismaya acmak yanlis mi yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Murray said:

Sadece development arttıran değil hemen hemen tüm dlcler oyunun mekaniğiyle alakalı. Yani öyle konsept dlc mevzusu yok. Kalkmış ck2den örnek vermiş. Ck2 de sen vikingle oynamak için sadece viking dlcsi alıyorum demişsin de adamların horse lords dlcsi bile senin viking oyununu iyileştirecek mekanik duzenlemelere sahip.

Normalde patch olarak gelmesi gerekenleri dlc olarak neredeyse oyunun kendi fiyatına satıyorlar. Dlclerine şu oyunun 50-60 lira koymuş bir "angut" olarak soyluyorum bunu.

Her dlc elbetteki oyunun diğer kısımlarını da etkiliyor. Öneml olan değişikliklerin ne düzeyde olduğu. Dosyalardaki iki üç değerin değişmesi tabii ki patch olarak gelmeli ama haritanın genişlemesi, yeni ulusların oynanabilir olması veya tamamen yeni mekaniklerin eklenmesinin paralı dlc ile gelmesi normal.
Sosyal ağlarda paylaş

Komutan said:

Nigger_of_the_sand said:

Senin tüketici olarak bu şekilde hissetmen oyunu yapanların suçu değil. Eğer dlclerin vereceğin paraya değmediklerini düşünüyorsan almayacaksın. Ayrica Paradox oyunları eski versiyonlarına döndürülebiliyor(Steam'de Betas panceresinden), yani institution istemiyorsan çıkarabilirsin.

Ama zaten her oyunda yapımcıların bedava patchler ile bazı şeyleri değiştirme hakları vardır.

Oyuna yatirim yapmis ve oynayan biri olarak satis politikalarini elestirmeye hakkim vardir. Begenmiyorsan almazsin diye birsey yok, su babanizin dukkanini koruyor edasiyla oyun, dizi, film koruma huyunuzdan vazgecin.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Oyuna yatirim yapmis ve oynayan biri olarak satis politikalarini elestirmeye hakkim vardir. Begenmiyorsan almazsin diye birsey yok, su babanizin dukkanini koruyor edasiyla oyun, dizi, film koruma huyunuzdan vazgecin.

Senin beğenmediğini söyleme hakkın varsa, benim de beğendiğimi söyleme hakkım var.

Kaldı ki ben senin eleştirmeye hakkın yok gibi bir şey söylemedim, eleştirinin saçma olduğunu söylüyorum. "Beğenmiyorsan almazsın" lafını fazla konuşma anlamında değil, gerçek manasıyla böyle bir seçeneğin olduğunu anlatmak için söylüyorum. Çünkü bütün argümanların senin tüketici olarak bunu alma zorunluluğu hissetmene bağlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...