Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Et yapmak / Dökme Demir Tava + Fırın (imaj hevi)


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Gerekenler:

Dökme Demir Tava (iron cast, ağırdır baya)
Bonfile 150-200gr x kişi sayısı (ben bonfile yiyiyorum antrikot/kontrafile vs de olur, en garantisi bonfile)
Tencere / Tava (fırınlamak için)
Tereyağ

--

Etimizi min. 1-2 gün önceden alırsak kıvamı daha iyi olur, taze et efsane pişmez.

Alırken dövdürmemeye dikkat ediyoruz.

Fırınımızı 250 dereceye ısıtmaya başlayalım.

Tavamızı hemen ocağa koyun ısıtmaya başlıyoruz, yağ vs hiçbirşey koymuyoruz.

Eti ben sadece tuzlayacağım, baharat koyarsanız et pişmeden yanar.

Tavanın ısındığını anlamak için tek bir damla su damlatın, eğer hemen/biraz durup yok oluyorsa tava hazır...

Etin kalınlığı işaret ve orta parmak kadarsa 2dk / 2dk toplam 4 dk tavada pişireceğiz.

Daha ince kesilmiş veya dövülmüş bir et için 1,5dk / 1,5dk yeterlidir.

---

Tava:

Eti tavaya koyuyoruz ve hiç hareket ettirmiyoruz, 2 dk boyunca hiç hareket etmeden pişiyor. 2 dk sonunda diğer tarafına çevirip 2dk daha pişiriyoruz.

(etin yanacağını düşünebilirsiniz, ama yanmayacak)

Bu noktadan sonra eti hemen tavadan alıp fırına koyuyoruz, burada kalacağı 3-4dk süre yeterli olacaktır.

resim





Tava COK SICAK OLUCAK: hemen suya almaya çalışın işiniz bitince.

resim2









Fırında erimiş yağı tekrar etin üzerine dökmek bir seçim.
Ben dökmedim...




Sonuç:




Baharat vs. en son:

Mesaj tarihi:
cast iron in seasoned olmasi onemli, olmazsa et ustune yapisir.

hayvansal yag kullanmak etin tadini perdeler.

eti 2 gun once almaya gerek yoktur ama pisirmeden once ozellikle 2-3 saat beklemesinde fayda vardir.

pisirmeden once hazirlik olarak zeytinyagi ve kaya tuzu ile ovup dinlendirmek yeterli.

bonfile gibi parcalarin min 4/7 kalitede olmasi onemlidir.
Mesaj tarihi:
4/7 kalite ne peki? Kızlara mesela 10 üzerinden 8 falan diyoruz öyle bişey mi?

Ha bide cast iron ın önemi ne burda? Normal tavada pişir işte. Sonra niye akabinde fırına atıyoruz falan?
Mesaj tarihi:
bu döküm tavaya yağ dökmesen de yapışmıyor

türk damak tadında 2dk / 2dk koyup alınca
baya kanlı geliyor (resim2 spo'daki etlere bak)

2dk / 2dk tek sefer etin sıvılarını içine hapsediyor

4dk fırın da içinin iyi pişmesini sağlıyor
Mesaj tarihi:
http://www.bbqreport.com/archives/barbecue/2006/03/02/understanding-the-usda-beef-grading-system/

beef grading diye aratip fotograflarla ne demek istedigimi daha iyi anlatabilirim sanirim. Gozeneklerine, yagin nasil dagildigina, rengine , yagin miktarina falan gore degerlendiriyoruz.

ornek olarak , disarda ayila bayila yenilen su unlu steakhouse larda dahi prime et yok.

tavanin seasoned olmasi ise pisirimden once oluyor sonra degil. Demir yaglanip gozenekleri yuksek sicakliklarda doldurulup ete lezzet katmasini sagliyoruz.

demir in isi iletkenligi, daha homojen isi dagilimi falan gibi ozellikleri isimize geliyor.
Mesaj tarihi:
et dediğin medium yenir, hafif kanlı.

Bir Türk olarak yıllarca çok pişmiş yedim. Babamla ilk yurtdışı gezimde bana medium yedirtti, o günden beri mediumdan şaşmadım.

3 şey kansız olmaz, zivaf, devrim, et.
Mesaj tarihi:
Aynen forgiver gibi düşünüyorum. Bonfileden ziyade iyi bir Antrikot çok daha leziz oluyor. Gerçi tabi kişiden kişiye değişebilir ancak yağ ete lezzet veriyor, bonfile bana çok kuru geliyor. Bu arada Medium Rareciyim.
Mesaj tarihi:
cok pismis et kuru olur, etin tadini kaybediyosun.

bu guzel pismis ama rare degil bu, medium diyebilirsin, rare bayagi cig olur.

http://affotd.files.wordpress.com/2011/01/rare-steak-797265.jpg

bunun gibi.

rare hosuma gitmiyo, et iyi degilse butun o kokusunu herseyi veriyor, cok pismis de kupkuru oluyor, sulu olmasi gerek arkadasin pisirdigi gibi.
Mesaj tarihi:
yok kuruma dedigim, ortasi tamamen pismis, arkadasin ki gibi degilse et, benim icin kuru oluyo artik :)

Suna kadar yolu var benim icin

http://1.bp.blogspot.com/_Qt19NwlJjlg/Sl1fUbtsEGI/AAAAAAAAD7o/YCDf9QE7fwc/s1600-h/20090711_6502-Cock-n-Bull_medium-rare-steak-%242.jpg
×
×
  • Yeni Oluştur...