Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Maliye, Apple Store’un peşinde


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Türkiye 2011’de uygulama mağazalarından elde edilen gelirlerde yüzde 54’lük büyüme ile dünyada 9’uncu oldu. Ancak devlet bu alanda hiç vergi alamadı. 4 yılda internetten 200 milyon dolarlık uygulama indirilmesi Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

İSTANBUL - Son dört yılda Türkiye’de internetten indirilen yaklaşık 200 milyon dolarlık uygulamadan (application) devlet hiç vergi alamadı.

Apple ve android tabanlı cep telefonlarının ve tabletlerin hızla yaygınlaşması ve Apple App Store’un cirosunun Türkiye’de artması Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği’ni (MOBİLSAD) harekete geçirdi.

Hürriyet'in haberine göre, Gelirler İdaresi’nden bir yetkili, “Bu işlemde KDV’nin mükellefi içerik sağlayan yurtdışındaki firma olduğundan vergilemede sorunu ortaya çıkmaktadır. Mükellefin Türkiye’de KDV mükellefi olmaması nedeniyle bu işlem üzerinden hesaplanacak KDV’yi içeriği cep telefonuna yükleyen kişinin beyan edip ödemesi gerekmektedir” dedi. Ancak bu verginin nasıl toplanacağı henüz netlik kazanmadı.

VERGİLENDİRME SORUNLU
Yurtdışındaki platformlardan cep telefonuna içerik yüklenmesi suretiyle verilen hizmetin KDV’ye tabi olduğunu belirten Gelirler İdaresi yetkilileri yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Bu uygulama bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de KDV’ye tabidir. Ancak özellikle 2000 sonrası süreçte bu işlemlerin nasıl vergilendirileceği AB ülkelerinde de, OECD ülkelerinde de tartışılmaktadır. Bu işlemde KDV’nin mükellefi içerik sağlayan yurtdışındaki firma olduğundan vergilemede sorun ortaya çıkmaktadır. Mükellefin Türkiye’de KDV mükellefi olmaması nedeniyle bu işlem üzerinden hesaplanacak KDV’yi içeriği cep telefonuna yükleyen kişinin beyan edip ödemesi gerekmektedir.”

TÜRKİYE DÜNYADA 9’UNCU SIRADA
Türkiye’de Mart 2012 rakamlarına göre yaklaşık 65.8 milyon mobil abone bulunduğunu belirten MOBİLSAD Başkanı Kerem Alkin, şu bilgileri verdi: "3G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan abone sayısı 2012 yılının ilk çeyreğinde 8 milyon 941 bine ulaştı. Türkiye, uygulama mağazalarından elde edilen gelirlerde yakaladığı yüzde 54’lük büyümeyle dünyada 9’uncu sırada yer aldı."

http://www.ntvmsnbc.com/id/25368696/

ahanda boku yedik. artık yok öle 0.99 dolarlık app'ler. artık onlar 0.99 dolar + kdv + ötv + zpy + tse + oçm falan olcak.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Steam konusunda girdiğim tartışmayı kopyalıyorum:

jagd said:

O iş saçmalıktan başka bir şey değil ,bir kere abd'deki bir şirketin yaptığı işten kdv almaya kalkıyorlar .Bir tarafı komedi ,bir tarafı egemenlik konusu ,maliye direkt ABD nin egemenliğine el uzatıp abd de yapılan işlemden vergi istiyor ,bu işler o kadar basit değil .ABD bir fırça çeker akılları başlarına gelir.

Aslında Apple o zaman dese ben yunanistanda şube açıyom sizin faturaları ordan keseceğim kdvyide yunanistana ödeyeceğim diye bu maliyecilerin suratı nasıl olurdu .Gidin vaktinizi zihni sinir prrojelere harcamayın demek istiyorum.


GERGE said:

Bu yapılmalı mı, yapılmamalı mı tam bir fikrim yok ama o kadar kolay değil bu işlerin yorumu, işlem de ABD'de değil Türkiye'de yapılıyor.

Sokaktan dolma ekonomi bilgisiyle konuşuyorsunuz ya, çok sevimli. Devlet vergi almaya kalkıyor, ne komik değil mi? Mesela ABD'de her eyalet farklı vergi alır online satışlar için. EU ürünlerinin vergisi ayrıdır, 3 gün önce aldığım satranç programına 41 euro verdim, eğer fatura adresim EU'da olsaydı EU'nun alacağı KDV nedeniyle 49 euro verecektim, eğer Türkiye bu konuda bir kanun çıkarırsa bizim KDV'yi vermeye başlayacağım. Online satışlarda farklı yerlerde farklı vergiler normal.

Ama bunu yazarken tekrar bir düşündüm de, fiziksel satışlardan vergi alındığı sürece online satışlardan da alınması lazım. Steam'den ya da Google Play'den KDV doğru olur. Ama devletin bu KDV'yi Valve'den ya da Google'dan isteme hakkı yok, sonraki satışalardan alır.


jagd said:

Gerge gereksiz gerginlik yaratma ,ekonomi değil hukuk bilgisi ile konuşuyorum bu bir , icap-kabul -akdin intikat ettiği yer gibi konulardan bihaber olup işlemin nerde gerçekleştiği hakkında yorum yapomanıda cahil cesareti olarak görüyorum .

GERGE said:


Sokaktan dolma ekonomi bilgisiyle konuşuyorsunuz ya, çok sevimli.


GERGE said:

O konuları biliyorum. İkisinin de okulunu okudum zaten, kendimi bildim bileli içindeyim. Yapılan iş temel olarak elektronik sözleşme değil mi? Kitaplarımı kurcaladım akademik referans bulmak için sana, yapılan iş digital ürün satımına yönelik sözleşme ve bunlarda MOHÜK'ün akid serbestisi prensibine göre taraflar kendi hukukunu şeçemez. Zaten Valve'in senle yaptığı anlaşmada da Washington hukuku şeçiyoruz biz derken ayrıca Valve taraflara göre "this section may not apply" da der. Hem Hatice Özdemir Kocasakal'ın (Galatasaray'da milletarası özel hukuk hocası) hem de Ulvi Altınışık'ın kitaplarına göre (bende olan kaynaklar bunlar, ciddi tartışmaya girmek istiyorsan başka referanslar sun; ben böyle biliyorum, sen cahilsin dersen ignore atarım) internette kurulan sözleşmelerde sözleşmenin yapıldığı yer hukuku uygulanır. Buna göre akdin yapıldığı yer şeçilmelidir ama. Bu da fiziksel mallarda alıcının duyurduğu teslim yeri, digital mallarda (Steam'den oyun ve Google Play'den app gibi) ise öncelikle internet servis sağlayıcı ile yapılan sözleşmede bildirilen mutad mesken, ikincil olarak da ürünün indirildiği IP adresi akdin yapıldığı yer olarak kabül edilir Türk hukuk doktrinine göre.

Başka bir açıdan bakarsak verginin temeli kaynak ve ikamettir ama internetten satış konusunda bu olay tamamen kararsızlaşır. İkamet alıcının mı, satıcının mı? Vergi cenneti olan bir ülkede bulunan satıcı durumunda ne olacak? Semih Öz'ün (Ankara Siyasal'den maliye teorisi doçenti) Maliye Dergisinde e-ticaret'te vergi üzerinde makalesinde vardığı kanı doktrinde gelinen noktanın dolaylı vergilerde vergi hakkının alıcını ülkeye verildiği.

Borçlar Kanununda bu konu hakkında hüküm yok.

Yani hem milletlerarası özel hukuku hem de vergi hukukuna göre Türkiye'nin Steam ya da Google Play üzerinden alışveri yapan vatandaşlarından vergi alma hakkı var.

Taraf tuttuğum yok; ekonomi açısından ama yerel rekabeti düşününce kdv alınması doğru geliyor bana, hukuk açısından da durum bu. Ekonomik olan benim görüşümdür, hukuk olan görüşüm değil, geçerli olan durum.
Mesaj tarihi:
ben bu işlerden bu kadar anlamıyorum ama şöle bi sorum var. şimdi apple store'da ki 0.99 dolarlık app'in fiyatında vergi dahil mi amerika'da ki kullanıcılar için? yoksa onlarda kendi store'larından alırken 0.99 + vergi (eyalete göre değişiyor demişsin ozmn eyaletin kararında ki vergi) mi oluyo?
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Appstore kullanmıyorum ama Appstore kullanmıyorum ama fiyat 0.99$ + eyaletin uyguladığı vergi olur eğer Seatle'da oturan biriysem mesela.

Barnes&Noble'dan e-kitapları VPN ve Amerikan kredi kartıyla alıyorum. Kredi kartım önce New York kayıtlıydı ve New York eyaletine ek verdi ödüyordum. Fiyat 7.99$ + VAT oluyordu, sonra daha az vergi için kartın kayıtlı olduğu eyaleti Ohio'ya geçirdim.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Steam mesela "If your use of Steam is subject to any type of use or sales tax, then Valve may also charge you for any such taxes, in addition to the Subscription or other fees published in the Rules of Use", diyor. Bu durumda oyun 9.99$ + KDV olacak fiyat yerinde. Zor da değil, devletin biz böyle kanun çıkardık demesi yeter, hemen yapar Valve.

Şunu da ekliyorlar, örnek olabilir: "The European Union VAT ( “VAT ”) tax amounts collected by Valve reflect VAT due on the value of any Software or Subscription as well as import VAT collected which is to be paid to the tax authorities for the importation of Merchandise".

EU bu olayı zaten yapıyor zaten, bizimkilerin keşfettiği bir adam yolma yöntemi değil.
Mesaj tarihi:
mokoko said:

ben bu işlerden bu kadar anlamıyorum ama şöle bi sorum var. şimdi apple store'da ki 0.99 dolarlık app'in fiyatında vergi dahil mi amerika'da ki kullanıcılar için? yoksa onlarda kendi store'larından alırken 0.99 + vergi (eyalete göre değişiyor demişsin ozmn eyaletin kararında ki vergi) mi oluyo?

yok öyle bişi, amerikada oturan adamında kredi kartına 0.99 dolar olarak giriyor.
Mesaj tarihi:
Selam,

ebay'den alım yapıyorum bol bol ve 150USD olan vergiden muaf limit şu an 98USD. Sonuçta aldığım hizmet/mal değeri bu sınırın altında olduğu sürece devlet KDV ödememi bekleyemez ki. Evet, kişi sayısı ve alım sayısının çokluğu sebebiyle rakam yüksek çıkabilir ama sonuçta her işlem belirtilen sınırın altında kaldığı sürece sıkıntı olmamalı. O zaman Amazon'un da her gönderisinden KDV istesinler!

Geçen hafta Amerika'dan seramik içerikli cam filmi getirttim ve Topkapı'da paşalar gibi 47TL vergimi ödedim. Bazı vitaminler getirtmiştim, onlar da gümrüğe takılmışlardı, faturalarındaki rakam <98USD olduğu için sadece 4TL tebliğ hizmet bedeli ödedim ve onları da alıp çıktım. Devlet bazen ayarını kaçırıyor. Offshore mantığında bir uygulama değil ki bu sonuçta.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
GERGE said:

Appstore kullanmıyorum ama Appstore kullanmıyorum ama fiyat 0.99$ + eyaletin uyguladığı vergi olur eğer Seatle'da oturan biriysem mesela.

Barnes&Noble'dan e-kitapları VPN ve Amerikan kredi kartıyla alıyorum. Kredi kartım önce New York kayıtlıydı ve New York eyaletine ek verdi ödüyordum. Fiyat 7.99$ + VAT oluyordu, sonra daha az vergi için kartın kayıtlı olduğu eyaleti Ohio'ya geçirdim.


Şu nasıl oluyo? Mesela Türkiyeye kayıtlı olmayan bir kredi kartı kullanırsak bu vergiyi bypass edebilecekmiyiz?
Mesaj tarihi:
paramecium said:

Selam,

ebay'den alım yapıyorum bol bol ve 150USD olan vergiden muaf limit şu an 98USD. Sonuçta aldığım hizmet/mal değeri bu sınırın altında olduğu sürece devlet KDV ödememi bekleyemez ki. Evet, kişi sayısı ve alım sayısının çokluğu sebebiyle rakam yüksek çıkabilir ama sonuçta her işlem belirtilen sınırın altında kaldığı sürece sıkıntı olmamalı. O zaman Amazon'un da her gönderisinden KDV istesinler!


Doğrusu da vergilendirilmesi zaten. Ancak bu verginin satıcıdan gelir vergisi olarak tahsil edilmesi en başta. Türkçe dil desteği vererek satılan uygulamalardan Türkiye üzerinden büyük bir kazanç elde edilmiş durumda.
Mesaj tarihi:
Selam,

<98USD muafiyetini iptal ederlerse TR sınırlarına giren her şeyden KDV alabilirler. Ama bu muafiyet varken 0,99USD'lik bir uygulamanın KDV'sinin peşine düşmek yanlış.

Apple gibi firmalardan gelir vergisi talebi de oldukça saçma olur. Sonuçta işlem ithalat ise, satıcının kazancından onlara ne? Tek yapabilecekleri -bana göre- muafiyeti kaldırıp tüm giren hizmet ve maldan KDV talep etmek olacaktır.

KDV'yi Apple'ın tahsil edip sonrasında TR'e ödemesini isteyebilirler. Veya operatörleri tahsilde kullanacaklardır. Bu sefer de wifi kullanımı olayı bozacaktır; ben gidip bir cafeden de uygulama indirebilirim. Veya Apple tahsil edecekse de ona TR dâhilinde olmayan bir kredi kartı verebilirim, adresimi de -gereklimi bilmiyorum- farklı gösterebilirim.

Yapabilecekleri en mantıklı şey 'Apple gel burada vergi levhasına sahip bir store kur ve oradan sat' demek olabilir. Bu şekilde kontrol edebilirler; etmeye çabalayabilirler.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Hayır tamam düzgünce oturulur planlanılır vergilendirme sorunu çözülür bimmne ama nedir bu adamların HERŞEYE VERGÜ KESELÜM durumları. Youtube a da yaptılar aynısını ne yeto adamlar ya.
Mesaj tarihi:
Bir ulkeye bir sey satiyorsan, o ulkenin senden vergi alma hakki var. App'i satan firmanin USA'li ya da Zimbabwe'li olmasi farkemiyor zira ulke disina sattiginda zaten vergiden muaf sekilde satmis oluyor. Onun vergisini kendi devletine odemiyor yani. Haliyle o verginin Turkiye'nin kesesine girmesi kadar normal bir sey yok.
Mesaj tarihi:
büyüyünce böyle uluslararası multineyşınıl şirketlerin tc'deki vergi, maliye danışmanları olayım paranın gözüne vurayım diyorum nası fikir dfsg

küreselleştikçe ortadan kalkan ticari sınırlara rağmen ortadan henüz kalkmamış hukuki prosedürlerin sürdüğü ara çağda böyle bir meslek olacak ömrü en fazla 1 yüzyıl falan. yav dedi dersiniz.
Mesaj tarihi:
bence de normal ve beklenen bi olay bu. steam hesabını almanya'dan alman kredi kartıyla açınca tüm satışlar euro üzerinden kdv'li oluyor, türk hesabıyla açınca tekrardan dolar üzerinden ve sanırım kdv'siz (vat included demiş de olabilirler hatırlamıyorum.) demek ki eu'ya vergi veriyor bu herifler, bize de versinler.

biz de iktidar yakınlarının inşaat projelerine falan verelim yani
×
×
  • Yeni Oluştur...