Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Arap Şükrü kim?


BabacumMostors

Öne çıkan mesajlar

sanırsam bursanın nevizadesi olmasının yanında bir de bu ortamdan çıkma bir grupmuş ama emin olamadım

arap şükrü bu şarkıları söyleyen adam mı yoksa grup mu yoksa mekandaki çeşitli çalgıcıların kaydedilen şarkıları direk "arap şükrü" diye mi etiketleniyor?

önümüzdeki günlerde bursaya gideceğim, bir akşam "arap şükrü" bir tüzel/gerçek kişilik ise gidip dinlemek istiyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gerçek Arap Şükrü yanlış hatırlamıyorsam zamanında oradaki esnaflardan biri. Cimriliği nedeniyle pek sevilmeyen ya da dışlanan ama hırs yapıp çalışarak tüm sokağı satın alan ve meyhaneye çeviren biri diye hatırlıyorum. Tam emin olmasam da meyhaneye çevrilmesinden bunu dışlayan esnafların dinibütünlüğü de nedendi galiba. Zamanında bir arkadaşıma oralar ile alakalı bir mimarlık projesi ödevi verilmişti o da araştırırken böyle birşey öğrenmişti ve anlatmıştı. Tam emin değilim gerçi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben anlatayim Arap Sukru yu size. Selanik yakinlarinda dogmus bir Kurtulus Savasi gazisi. Arap lakabini da su sekilde almis; savasta esir dusmus ve kacarken her yerini gece siyaha boyamis, oyle kacmis. Kapkara donunce geriye herkes Arap demeye baslamis. Sonra su anki Arap Sukru de meyhane acmis, 60 larda olunce ogullari devam ettirmis, sonra sokaga adini vermisler. Bu sarki soyleyen Arap Sukru de zamaninda orda sarki soyleyen bi eleman. Gercek adi Sukru degil bile sanirsam, sadece Arap Sukru sokaginda sarki soyleye soyleye zamanla Arap Sukru demisler adama.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Resmi adı Sakarya Caddesi olan Arap Şükrü Sokağı bu adını Bursa’da bir meyhane kültürü oluşmasına katkıda bulunan, 1960'da hayatını kaybeden iş adamı Şükrü Değişmez’den alır. Şükrü Değişmez, Arap lakabını dedesinin Yemen’de bir Arap kızı ile evlenmesi nedeniyle almıştır.
1893 Vodina (Selanik yakınlarında bir kaza) doğumlu olan Arap Şükrü, askeri okulda okuyup subay olduktan sonra “Akıncı Şükrü” olarak Kurtuluş Savaşı’na katılmış, Kütahya yakınlarında esir düşmüş bir savaş gazisidir. Esaretten kaçarken kolundan yaralanan ve malulen emekli olan Arap Şükrü, ilk lokantasını Ayvalık’ta açmıştı. Daha sonra ilk eşi Servinaz Hanım ve iki küçük kızı ile Bursa’ya gelen Arap Şükrü, bugünkü Tayyare Kültür Merkezi’nin yerinde bulunun Şar Kulübü’nün işletmeciliğini yapmıştı. Ardından Yahudi kökenlilerin işlettiği meyhanelerin bulunduğu Yahudilik Çarşısı (bugünkü Arap Şükrü Sokağı)’nda dükkân kiralayan Arap Şükrü, meyhanesinde müşterilerine kurufasulye, pilav, paça, işkembe çorbası türünde yemekler sunmuştu. Giderek ünlenen bu lokantaya Bursa civarından atlarla müşteriler gelmekteydi. İleride 5 erkek çocuğunun da işi sürdürmesi sonucu Arap Şükrü, bir marka haline geldi ve eskiden beri meyhaneler sokağı olan sokak Arap Şükrü Sokağı olarak ünlendi.


http://forum.donanimhaber.com/m_22201360/tm.htm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...