Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kony 2012


knox

Öne çıkan mesajlar



"1988 senesinden beri yakalanamayan birleşmiş milletler uluslararası suç mahkemesi'nin her yıl ekim ayında yayınladığı "en tehlikeli isim" listesinde halen yeralan joseph kony işkence, adam öldürme, çocuk kaçırma, cinsel şiddet, zorla orduya katma gibi suçlardan aranıyor. iç savaş sırasında ailesi gözlerinin önünde katledilen kony 24 yaşında kabilesinin liderliğini üstlendi ve kendini peygamber ilan etti. kony aynı zamanda çocuk askerlerden oluşan tanrının direnişi ordusu nunda lideri. bugün emrinde bulunan 30bin çocuk askerle bölgede terör estiren kony, çocukları orduya katılmaya zorluyor. çocuklar yaşadıkları şiddet sebebiyle zamanla birer caniye dönüşüyor. asker olarak eğitimini tamamlayan çocukların ilk görevleri ise ailelerini yok etmek. ordu da bulunan kumandanların yaş ortalaması ise sadece 12. kaçırılan kız çocuklar ise seks kölesi olarak kullanılıyor." said:


sister moon(ekşi)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://i.imgur.com/2XYJs.jpg


Çok güzel karşıt görüşler var bu konuyla ilgili. Video sadece Uganda'da Kony isimli bir katilin olduğunu dünyaya duyuruyor. Bunu yaparken süper bi arka fon müziği, kaliteli sunum ve çekimlerle izleyenin dikkatini çekiyor. Evet dediğim gibi Yer, zaman, isim vererek bir katilin portresini çiziyor. Ama yerini, zamanını ve adını koymasak bile hepimiz bilmiyor muyuz Afrika'nın bir ülkesinde çocukları asker olarak kullanan, insanları katleden, kadınların karınlarından çocukları kesip çıkaran, tecavüz eden, yakıp yıkan birilerinin olduğunu ?

Propagandasını yaptıkları şey Amerika'nın olaya müdahil olup oraya asker gönderip katliama son vermesi. Peki ne olacak Amerika orduyu saldığında buraya ? Bugüne kadar benzeri durumlarda iyi örnek teşkil edecek ne gibi bi sonuç ortaya çıkmış ? Gidenin yerine başkası gelmemiş mi ? Diyelim Kony ele geçirildi veya öldürüldü. Olacak tek şey vicdanını rahatlatmak isteyen beyaz Amerikalıların akşam yattıklarında dünya barışını Amerikan ordusunun yardımıyla sağladıklarını düşünerek geçirecekleri rahat bir uyku. Sabah olduğunda katliamlar, tecavüzler kaldığı yerden devam edecek belki fazlasıyla.

Sorunu görmek sorunun çözümünü bilmek demek değildir. Belki ben soruna çözüm getirecek önerilerin kaynağı olmayabilirim ama bu benim yanlışı tanımlayamayacağım anlamına gelmez. Bugün Irak ve Afganistan daha bombok durumda Amerika işgali öncesine kıyasla. Ve bunlar daha iyi günleri. Amerika elini eteğini çektiği zaman, mevcut ABD kuklası olan hükümetler arkalarında özel eğitimli ABD askerlerini bulamadığı zaman görücez bu ülkelerin durumlarını. Amerika'ya yeni bir düşman terörist yetiştirene kadar unutacağız.

Katliamlara, tecavüzlere son verilmesini istiyorlarsa kendi hükümetlerinin planlarına karşı halkı uyandırsınlar. Çin, ABD, İngiltere ve diğer güçler sidik yarıştıracak, bilek bükecek diye tepişirken hepimiz eziliyoruz. Kony'e kim silah sağlıyor, kimler göz yumuyor, en büyük silah tüccarları kim, kendi parlementolarında hangi silah tüccarlarının desteklediği vekiller bulunuyor bu konuda asıl duyarlılık sergilesinler. Yoksa Kony'i öldürürsün sonra başkası gelir aynı tas aynı hamam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu videoyu izlediğimde internet bilinçli kullanıldığında nekadar güçlü olabilir diye düşündüm.

dün sabahtan beri twitter olsun facebook olsun kony almış başını gidiyor, heriflerin yapmış olduğu şey gerçekten başarılı kitlelerinin ilgisini toplayabilmek anlamında, video başalarılı çünkü...

öteki taraftan bakınca ise yine manupule edilmiş bir kitle var make him famous, kony 2012 kit vs OHA dedim adamlar çocuk katili savaş suçlusu bir herifi güzel paketlenmiş ürün haline getirmiş satıyorlar, yaptıkları 30 dklık videoylada promosyonunu yapıyolar, usherın justin biberı ünlü yapıp pazarlaması gibi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:

şu videoyu izlediğimde internet bilinçli kullanıldığında nekadar güçlü olabilir diye düşündüm.

dün sabahtan beri twitter olsun facebook olsun kony almış başını gidiyor, heriflerin yapmış olduğu şey gerçekten başarılı kitlelerinin ilgisini toplayabilmek anlamında, video başalarılı çünkü...


şunu şu açıdan söylüyorum şu yapılan video bir unicef yapsa böyle bir kampanya başlatsa toplayacakları paranın haddi hesabı yokken, amacı us armynin afrikaya girip bütün çocukları kurtarması olan ve belli ki non-profit olamayan bi kuruluşun yapmış olması üzücü.

ya da unicef falan da olmasına gerek yok hatta bu kadar high bugdet produksiyonlara da gerek yok, yuotubeta ne videolar milyonlarca hit alıyorken internet çok daha verimli bi şekilde kullanılabilir diye düşünüyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:
Sorunu görmek sorunun çözümünü bilmek demek değildir. Belki ben soruna çözüm getirecek önerilerin kaynağı olmayabilirim ama bu benim yanlışı tanımlayamayacağım anlamına gelmez.

yıkıcı muhalefet yani sadece?
said:
Bugün Irak ve Afganistan daha bombok durumda Amerika
işgali öncesine kıyasla.

neye dayanarak söyleniyor bu?
said:
Ve bunlar daha iyi günleri. Amerika elini eteğini çektiği zaman, mevcut ABD kuklası olan hükümetler arkalarında özel eğitimli ABD askerlerini bulamadığı zaman görücez bu ülkelerin durumlarını. Amerika'ya yeni bir düşman terörist yetiştirene kadar unutacağız.

eh amerika karşısındaki güçlerin eli armut toplamıyor, elbette devirirlerse daha kötü sonuçlar çıkabilir. öte yandan tarihteki örneklere bakınca ortalama yönetimi devrildikten sonraki amerikan taraftarı ülkenin durumu ortalama rus/çin taraftarı ülkenin durumundan çok daha iyi. bunu da gayet objektif olarak söylüyorum.

uganda'nın kendi hükümeti bir sorun teşkil etmiyor kaldı ki, amerika'nın girmesi için neden de yok. olsa olsa bm filan barış gücü gönderir, bize masraf olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya Sam Amerikayla ilgili bütün konularda tavrın aynı. Kaddafiyi yargılamadan öldürmek için konvoyunu bombaladılar diyenlere e nası durduracaklardı başka türlü konvoyu dediğini falan çok net hatırlıyorum.

Afganistandakilerle Iraktakilerle konuşan çeşitli kaynaklar var. Bazıları nedense heryerde yapılan müdahale yanlısı haberler yapıyor, aynı yerler suriyeyle ilgili de esad aleyhindeki hertürlü iddayı direk veriyor oraya da müdahale istiyor. Bu kaynaklar afganistanda natonun her hafta sivilleri toplu halde öldürdüğüne değinmiyor mesela.

Ayrıca taliban demişsin de şuan orda talibanın şiddeti devam ediyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla TRde para kalmadı bu tip savaş bölgeleri halkın !! hizmet peşinde koşuyoruz :P

Talibanın ordaki tek derdi Amerikanın oraya medeniyet getirmemesi. Çünkü getirirse insanlar dünyayı görecek bende neden yok diyecek vs vs vs. Elektrik bile sadece hayattta kalma ihtiyaçlarını giderecek kadar üretime iletime izin veriyorlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet amerika'yla ilgili tavrım aynı çünkü sizin de tavrınız aynı, sanki amerika yarın devrilse, yıkılsa dünya çok daha iyi bir yer haline gelecekmiş gibi naif bir inanış var. gerçek hayatta da aynısını birebir gözlemliyorum.

müdahale yanlısı habere karnım tok, ama gelip şurada amerika karşıtı olsun da kimyongil olsun diyen kafaya da karnım tok. amerika ırak konusunda dünyaya kazık attı, hepimiz biliyoruz, afganistan daha karışık ama oraya da babasının hayrına gitmedi elbette. trilyonlarca doların hayır için harcanacağını beklemek saflıktır zaten. yüzbaşu aşikar yaklaşımına gerek yok.

nato'nun sivilleri toplu öldürmesini söyleyen kaynak hangisiymiş?

abso da doğru diyor işte, taliban sanki halkın iyiliği için çalışıyordu da amerika batırdı orayı mantığı nedir?

bu kony midir nedir her ne haltsa, bunda da aynı geyik. aman bir kafamızı kuma gömelim, aman müdahale edilmesin dokunulmasın. tam neville chamberlain kafası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu propaganda olmasaydı ben orada neler dönüyor bilecek miydim?

hayır

bu propaganda toplumsal bilinç oluşturuyor mu?

evet

benim için yeterlidir. destek veririm. ayrıca gücü olan her yere girer. batı afrikada grup seks yapılıyor adalet götüreceğim dese gıkınız çıkıyor mu? çıkamıyor.

en azından girecekse toplumsal bilincin istediği yere girsin.

bir de bu tip hareketler yeni terörist çıkana kadar yöre halkına eğitim sağlıyor en azından. kendi haline bırakınca mod:0 oluyor afrikalı.

siz hala türkiyedeki cahil kafası diye bakıyorsunuz afrikaya ama orada cadı diye canlı canlı insan yakıyorlar. koydurtmayın görüntüsünü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İzleyemeyenler için TLDW (too long didn't watch) versiyonu:
Ugandada kötü bi adam var o yüzden bize para verin size t-shirt satalım.
Yani, birkaç kişi daha zengin oldu, bütün kapitalizmseverlere hayırlı olsun.


Konuya geri gelirsek;
Adam fundamentalist bir hristiyan, bu nedenle akıbetinden hiçbir endişe duymuyorum. Velhasıl kelam, eğer siz "bu video olmasaydı hiçbirşey bilemezdik, öğrenemezdik" diyorsanız, yani, tek bilgi kaynağınız böyle ajitatif videolar ise, vay halinize.
Girip "plz buy our stuff" tarzı videolar izlemek yerine daha doğru ve objektif şeyler okuyarak başlayabilirsiniz.

Dediğim gibi, kony kötü adam kaka vs. fakat bu video ve kampanya da bana pek samimi gelmedi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hatta çok daha felsefi bir çıkarımsama yapayım:

Bu holywood endüstrisinden de bize pompalanan "bu adam kötü" tarzı hikayeler aslında iyi bir amaç edinmiş görünseler bile, derinliğne baktıklarında sistemi ve o kötü adamları üreten dünyayı meşrulaştırmak işlevi görüyorlar.
Yani insanların dikkati, afrikadaki zulüm ve ölüm getiren sistemi ve işleyişi (milyarlarca dolarlık silahları hangi ülkeler oraya satıyor, bu iş karışıklıkları kim neden destekliyor vb.) unutturarak, tek tek kişilerin peşinden koşar hale getirmek.

Bu açıdan mani'nin itirazı haklıdır. Bugün kony'i yakalarsanız yarın MONY çıkacaktır. Çünkü zaten büyük bir ihtimalle KONY de MONY çıksın diye yakalanacaktır ve kendisine bu görevi verenler tarafından son kullanma tarihi bittiği için bu durumdadır.
Asıl mesele biraz da SONY'e eleştirel açıdan bakabilmekte. Var mı bu facebookçularda bu potansiyel? Yok. Bol gözyaşlı az içerikli, kişiler üzerine yoğunlaşan ve genelde sonunda para istenen videolar ile haşır neşir durumdalar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yahu arkadaş hiç mi empati yapamıyorsunuz.

afrikadasınız. ya çocuksunuz ya çocuğunuz var. zaten bir bok yok aradan üç beş kişi okula gidip ingilizce öğreniyor da aktivistlere dert anlatıyor.

boyun eğmek istemiyorsunuz ama yapacağınız hiçbirşey yok. zira zemin hazırlayıp bir şekilde ayaklansanız bile. batılı devletler afrikalı zorbalara silah satıyor. bir çeşit silah döngüsü var. gecenin üçünde dayıyorlar kafanıza.

yani kafanızı kaldırmanıza imkan yok. zaten yemek yemeye üç gıdım şeyi zor buluyorsunuz. kaldı ki önce askeri bir güç oluşturacaksınız, kendinizi savunacaksınız. ve kalkınacaksınız. biz buradan görmüş geçirmişliğimizle laf yetiştiriyoruz işte batılı devletler silah satıyor diye. adamın derdi hayatta kalabilmek.

bizim burda çocuğumuza kötülük yapana bir müebbet vermediğimiz kalıyor. adamın çocuğunu kaçırıp, kızını 17 yaşında seks kölesi yapıp erkeğine de kafasını yıkayıp babasını anasını öldürtüyorlar. baskınlarda insanların gözü önünde kafalar kesiliyor.

ve siz bu senaryodan zaten eşşek gibi süper gücü olan amerikanın silah satmasını dert ediyorsunuz. amerika zaten silah satıyor oraya. amerikanın afrika insanları zaten bir tarafında değil.

hayır vallahi ben anlayamadım. ben hayatımda silah satmayan süper güç görmedim zaten. süper güç olan devletten melek olmasını bekliyorsunuz o daha komik.

siz amerika ugandaya girecek mi sandınız? ordu mu gönderecek? 2000 kişi bile gitmez oraya.

bunlar bir daha yaşanmasın mı istiyorsunuz? o zaman önce kaçmaktan nefes alacak afrikalı. sonra bir sonraki dikdatöre kadar kendini eğitecek.

bazı durumlar farklıdır. mesela afrikada kaos istiyorsundur. bir generalin eline verirsin silahları iç savaş çıkar. ülke kalkınmaz. sürekli bu durum devam ettiği için de kar eder silah satan. bu duruma hepimiz karşıyız ama zaten bu durumda olan bir ülkede de hadi işte x adamını öldürelim denmez.

ancak uganda durumu bildiğin insanlık suçu. yani iç savaşın bile bir adabı var be abi.

edit: typo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...