Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Orta okul terk


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Çok sağlam ayar çekmiş TÜSİAD. Çok güldüm.

Konu ne mi?
TÜSİAD, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 şeklinde kesintili olarak uygulanacak olan yasa teklifiyle ilgili olarak, "TBMM gündemindeki kanun teklifi mevcut durumdan dahi geriye gidişe yol açacaktır. Türkiye'nin ihtiyacı olan eğitim reformu bu değildir" dedi.

Başbakan Erdoğan da;

bunları söyledi.

SİZ İŞİNİZE BAKIN
Reformlar karşısında CHP'nin çağdışılığı savunmasına alıştık. Ancak çağı savunan TÜSİAD'ın eğitimde statükoculuğu savunması kritik bir durumdur. Siz işinize bakın dedim. Biz de işimize bakalım dedim. Siz sanayi ve iş adamları derneğisiniz. Bu ülkenin eğitim sisteminde yolları kapatmaya bariyer oluşturmayın. Sıkılmadan söylüyorlar. Kızların okumasının önü kesilecekmiş. 9 senelik raporlara bir bakın. Şecahat arzederken ne söylüyorsunuz? Bu ülkede eğitim öğretim nereden nereye geldi.

TÜSİAD 28 ŞUBAT'TAKİ ROLÜNÜ SORGULASIN
En önemli mağdurları aslında sanayicilerdir. Buna rağmen zihinleri bulandırmak TÜSİAD'ın devraldığı eski bir roldür. TÜSİAD 28 Şubat'ta oynadığı rolü sorgulasın. Ekonomiye vurduğu darbenin özeleştirisini yapsın. Ben artık TÜSİAD'ın kör ideolojiden kurtulmasını tavsiye ediyorum.

BU KÖR İDEOLOJİDEN KURTULUN
Türkiye çok değişti. Ben TÜSİAD'a da acilen değişmesini kör ideolojiden kurtulmasını tavsiye ediyorum. Bu yeni sistemle kızların okul dışında kalacağını iddia edenlerin hiçbir gerekçesi yoktur. Kesintisiz diyorum. 4 okuyacak 4 daha okuyacak ve son 4'te tercih hakkı olacak ama devam etmek zorunda. 3. dörde giderken açık öğretimi seçebilir ama devam edecek. Bunu yaparken bir rahatlama getiriryoruz. Amerika evden eğitim sistemini kurmuş bunu bir araya gelip konuştuğumuzda anlatıyorlar. Türkiye buna neden fransız kalsın? Bu yapılabilir. Dert başka.

BUNLARI BİLİYOR MUSUN EY TÜSİAD
12 yıl kademeli eğitimin ilk iki dörtlüğünde zorunluluk getiriyoruz burada kızların koparılması tamamen yalandır. Okul öncesi eğitim AK Parti'den önce %12'ydi. Şimdi %43. Biliyor musun ey TÜSİAD? Kızların bugün okullaşma hızı erkeklerden fazladır. Bırakın kızları ihmal edilmiş olmayı unutulmuş kızlar bile okulla buluştu. 4239 öğrenciye biz evinde eğitim fırsatı verdik. 76 ilde 28 bin kız çocuğumuzu ücretsiz okullara taşıdık. Şartlı nakit transferinde kızlara pozitif ayrımcılık uyguladık. Bunları yapan AK Parti iktidarı.

BAKAR KÖR OLMAK GEREKİR
Eğitim bizim en fazla önem verdiğimiz alan. En fazla yatırımı eğitime yaptık. Bu hassasiyetlerimizi sergilerken bize böyle saldırmak adeta bakar kör olmaktır. Bazılarının deneme tahtası olmaktan kurtardık. Artık farklı bir neslin yetişmesinin önünü açacağız.



TÜSİAD da çok güzel bir yanıt vermiş;

İşte dünyanın konuştuğu o yanıt.

"Eğitim gibi can alıcı bir konuda TBMM’ye sevk edilmiş bir kanun teklifine, bir sivil toplum örgütü olarak görüş bildirmek demokratik anlayışın gereğidir. Bu görüş bildirimi, katılımcı demokrasi bağlamında, bir “saldırı” olarak değerlendirilmemelidir.

İş dünyası temsil örgütü olarak, eğitimin niteliğinin ve niceliğinin geliştirilmesine büyük önem veren bir kuruluşuz. Yetişkin nüfusunun ortalama eğitim düzeyi “ortaokul terk” olan bir ülkede, sadece kurumlar değil her bir ferdin en önemli meselesinin “eğitim” olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenledir ki, geçmişte eğitimin çeşitli veçheleriyle ilgili çalışmalarımızın üstüne, 2012 çalışma programımızda eğitimin niteliği konusunu birinci gündem maddesi olarak kamuoyuna duyurduk.

Bu çerçevede, TBMM’ye sunulan kademeli eğitim sistemiyle ilgili kanun teklifi hakkındaki görüşlerimizi de kamuoyuna açıkladık ve ilgili TBMM komisyonuna ilettik. Sayın Başbakanın açıklamalarından, görüşümüzün bir kez daha açıklanması ihtiyacı doğmuştur. Şöyle ki;

• Günümüzde ve gelecekte beklenen hızlı teknolojik değişimler, toplumdaki herkesin bu değişime ayak uydurmak için öncelikle “temel eğitimlerinin ve becerilerinin” güçlü olmasını gerektiriyor.

TÜSİAD olarak, yaratıcılık, yenilikçilik, eleştirel düşünme, araştırma, analitik vb. becerilerin temel eğitim sırasında tüm çocuklarımıza güçlü şekilde kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle kanun teklifiyle mesleki yöneltme ve yönlendirmenin çok erken yaşlara çekilmesinin temel eğitimin yetersiz kalmasına ve bilinçsiz meslek seçimlerine yol açacağına işaret ettik.

Temel eğitimi sağlam olmayan gençlerimizin, günümüzün ve geleceğin işgücü piyasasında giderek çeşitlenen ve detaylanan mesleklere uyum sağlaması da mümkün olmayacaktır. Nitekim eğitim konusunda ihtisas sahibi birçok sivil toplum kuruluşunun raporları, birçok gelişmiş ülkede çocukların 16 yaşına gelene kadar temel eğitimin dışında bir öğretim programı ile karşılaşmadığını ve mesleki programlara yönlendirilmediğini, bu anlamda kesintisiz eğitim hizmeti sunulduğunu göstermektedir. Öğrencilerin farklı yetenekleri aynı program içinde, seçmeli dersler ve ders dışı etkinliklerle geliştirilmektedir. Bu bağlamda 8 yıllık kesintisiz temel eğitimin önemi açıktır.

• Kanun teklifi ile ilgili açıklamamızda din eğitimi konusuna değinmemiş, mesleki eğitime bütünsel bakışla konuyu değerlendirmiştik. Sayın Başbakan gündeme getirdiği için belirtmek isteriz ki, eğitim sisteminde hangi modelin uygulanacağı sadece din eğitimi bağlamında tartışıldığı takdirde sağlıklı bir sonuca ulaşamayız.

• TÜSİAD olarak diğer konularda yaptığımız eleştirilerin de kanun teklifinin olgunlaşmasına yardımcı olduğuna ve olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını, zorunlu eğitimin süresinin hangi tarih itibariyle uzatılacağının belirsiz bırakılmayıp, bir takvim çerçevesinde belirlenmesini talep ediyoruz.

• İlköğretimde okullaşma oranları artmasına rağmen, kızların eğitimi ülkemiz için hala önemini koruyan bir meseledir. TÜSİAD olarak bu konuda gösterilen çabaları desteklediğimiz gibi, eğitim alanındaki her tartışmada, kızların eğitime erişimi, devamı ve tamamlaması konusundaki hassasiyetimizi güçlü şekilde ifade etmeye de devam edeceğiz. Nitekim kanun teklifinde muğlak bir düzenleme olan açık öğretimin, ikinci kademeden üçüncü kademeye kaydırılacağı yönündeki açıklamalar, aslında TÜSİAD’ın ve diğer eğitim STK’larının eleştirilerinin, konunun daha detaylı düşünülmesine katkı sağladığını teyit etmiştir.

İnsan kaynaklarının niteliğinin ekonomik, sosyal ve demokratik gelişmemiz için önemi ortadayken, bir iş dünyası temsil örgütü ve sivil toplum örgütü olarak bu konularda çalışmaya ve görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz."

Mesaj tarihi:
rte kaptırdı gidiyo ya kim yaptığı şeyi eleştirse direk basıyo "siz anlamazsınız, sizin işiniz değil, konuşmayın" tarzı argümanları heh halk atar seviyo belli ki kendisi de fikirsel üstünlük sağlayamayınca atar yaparak üste çıkan bir yapıya sahip olduğu için
Mesaj tarihi:
Olay gayet acik geldi bana;

Turkiye cin/hindistan modeline dogru gidiyor.

Batiya ucuz is gucu gerektiren hic bir egitime gerek olmayan isleri yapan bir halk haline gelecek iste Turkiye. Sanayici de buna artik uyum saglamak zorunda. Turkiye henuz yavas yavas girmeye basladigi muhendislik dizayni, yuksek teknoloji uretimi gibi konulardan elini cekmeli yoksa bu yeni onerilen egitim sistemiyle o patlar (Orta okul terk adama semiconductor sanayisinde is veremezsiniz mesela, egitimi bir suru masraf).

Kapital sahibiyseniz gayet Turkiye'nin gidisi iyi gelebilir, dedigim gibi iscinizi somurup bati'ya ucuz uretim saglayabilirsiniz.

Bana kalirsa bu sistem de patlar yanliz, Turkiye az bucuk sanayilesmis olsa da Turkiye'den cok daha ucuz is gucu onerebilecek bir suru ulke var ortada.

Halki somurelim demisler de vizyonlari sifir oldugu icin ellerinde patlayabilir ilerleyen yillarda.
Mesaj tarihi:
sylian çok doğru söylemiş. eskiden kendi markalarının üretimi ile iyi kötü giden bi ülkeydik, yavaş yavaş avrupalı markaların fason üretimlerinin yapıldığı bi ülke haline geliyoruz. buranın şartları avantajını kaybedince (işçilik vs) çat diye kaçacak yabancı sermaye. elimizde ara elemanla dolu koca bi ülkeyle kalakalacağız.

hindistan bence çok yanlış bir örnek zira cisco'da olsun nokia siemens'da olsun bir çok telekom firmasında, yazılım firmasında binlerce hint mühendis çalışıyor. sırf telekomda değil, genel oalrak adamlar arge için hayvan gibi mühendis yetiştirmişler.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

rte kaptırdı gidiyo ya kim yaptığı şeyi eleştirse direk basıyo "siz anlamazsınız, sizin işiniz değil, konuşmayın" tarzı argümanları


+ pis statükocular
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

işinize bakın diyen başbakan o zaman bir zahmet tübitağin bilim kuruluna iş adamlarını tüccarları yerleştirmesin de söylediği inanılır olsun


Tübitak'ın başlarına atadığı insanların rezil cv'leri geçen sene dökülmüştü ortalığa. Bilim kuruluyla falan bitse o rezillikler keşke. Ünileri, bilim geliştiren oluşumları kankalarına boş koltuk olarak görürken kendi işlerine bakmıyorlar ama başkası görüş bildirince bozuluyorlar.
Mesaj tarihi:
e boşuna 3 çocuk lafı etmiyordu kendileri zamanında. bu işler böyle. köle lazım. eğitimsiz kitleyi oluştur kendi demokratik köleni yarat işte.
Mesaj tarihi:
Bu vesileyle egitim ortalamimizin arttigi ogrendim. Ilkokul terktik bi 5 yil oncesine kadar 4.6 yildi, simdi 6.5 yil olmus sanirsam.

Hic yoktan iyidir. En azindan ilkokul diplomasini almis bi milletiz artik. 2 ile 2 yi toplayabiliyoruz toplum olarak, defterin kenarina sekiller cizip, kitaplari kaplayabiliyoruz.

Ve boyle bir toplumun basbakani Tusiad a sanane tarzinda cikabiliyor egitim konusunda. Tersi zaten absurd olurdu. Toplum daha yeni defter kaplamayi ogrendigi icin zaten boyle bir basbakani var, o yuzden de zaten bu ulkenin basbakani Tusiad in neredeyse en cok konusma hakki olan konulardan birinde ona catabiliyor.

Her sey dengeli demistim baska bir konuda, iste bu zaten.
Mesaj tarihi:
aynen oyle ya, herkes hak ettigi gibi yonetiliyo. hak ettigini buluyo.
oyle adamin teki ciksin bir avuc arkadasiyla tum memleketi 100 yil ileriye tasisinla olmuyomus iste. millet neden ileriye gittigini algilayamadigi surece yetmiyo.
millet olarak once dibe vurmak gerekiyo. birilerinin kulu kolesi olmaya merakli insanlar artik yeter demeye basliycaklar anca oyle.
Mesaj tarihi:
Gene "sözde" TUSIAD RTE kapışması. Bu her ay kendini tekrar eden tiyatro sahnesine inanan var mı hala? TUSIAD'ın da RTE'nin de iplerini aynı el çekiyor, bıraksınlar bu kapışma oyununu artık inandırıcılığı kalmadı hiç.

Koyun oksijen ziyanı halk RTE'nin her atarını gerçek zannediyor da, aynı insanlar ayın yarıldığına falan da inanıyorlar zaten np.
×
×
  • Yeni Oluştur...